Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 16

Registrų centras atvėrė tik dalį duomenų – laukia politinių sprendimų

Tik dalis Registrų centro duomenų buvo atverti žurnalistams – iki šiol nesugrąžinta prieiga prie informacijos apie nekilnojamąjį turtą ir įmonių akcininkus. Registrų centro direktorius Saulius Urbanavičius sakė, jog apie tai buvo pranešta atsakingoms ministerijoms, bet sprendimus turės priimti politikai.
Saulius Urbanavičius
Saulius Urbanavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienio rytą Registrų centro vadovas S.Urbanavičius lankėsi opozicinėje Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijoje, kur atsakinėjo į politikų klausimus.

Prieš posėdį kalbėdamas su 15min jis pripažino, kad kol kas žurnalistai gauna tik dalį tų duomenų, kuriuos gaudavo anksčiau.

„Po laikino Vyriausybės sprendimo, jau pasirašomos sutartys su žiniasklaidos priemonėmis ir teikiami tie duomenys, kurie yra vieši. Poreikis žurnalistų yra didesnis – gauti ir šiai dienai neviešus duomenis. Kad tai įgyvendintume, reikia keisti Nekilnojamo turto registro įstatymą, kuriame apibrėžtas subjektų ratas, galinčių gauti tokius duomenis; žurnalistų jame nėra kol kas. Ir taip pat reiktų keisti kai kurias ministerijų tvarkas“, – 15min sakė S.Urbanavičius.

Jis nurodė, kad Registrų centras apie tai informavo Susisiekimo ministeriją ir Teisingumo ministeriją, kurios ir turėtų keisti savo tvarkas, kad duomenys būtų atverti.

„Bet tai jau yra politinis sprendimas“, – sakė S.Urbanavičius.

Tą patį antradienio rytą susisiekimo ministras Rokas Masiulis pažadėjo, kad reikiami pakeitimai bus padaryti.

Kalbėjo apie hakerių etikos kodeksą

Konservatorių posėdyje taip pat dalyvavęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga turėjo atsakyti į klausimus apie kitą situaciją – kibernetinio saugumo analitikas Darius Povilaitis, pranešęs apie programavimo klaidas e.sveikata sistemoje, dabar turi aiškintis teisėsaugai; jis gali netgi sulaukti baudžiamojo persekiojimo.

Opozicija tai palygino su kitais šių dienų iššūkiais Lietuvos demokratijai: Seimą valdančių valstiečių bandymai politizuoti LRT valdymą, premjero Sauliaus Skvernelio pasisakymai apie žiniasklaidos laisvę ir Vyriausybės sunaikintas garso įrašas, Registrų centro duomenų apribojimą žurnalistams.

„Kaip jūs jaučiatės prisidėdamas prie bolševikinės sistemos kūrimo“, – sveikatos apsaugos ministro klausė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Ministras A.Veryga į tai atsakė: „Nesileisiu į pravardžiavimus.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Jis teigė, esą Sveikatos apsaugos ministerija privalėjo pranešti teisėsaugai apie spragas aptikusį D.Povilaitį, nes taip įpareigoja teisės aktai.

„Mes privalome pagal duomenų apsaugos reglamentą pranešti apie tokius incidentus, – kalbėjo A.Veryga. Jis sakė negalįs vien iš žmogaus pavardės nuspręsti, ar jo ketinimai buvę geri, ar blogi, todėl privalėjęs pranešti teisėsaugai – tikruosius pranešėjo tikslus turės nustatyti prokurorai.

Konservatorių paklaustas, ar supranta tokių pranešėjų svarbą demokratijai, ministras atsakė: „Suprantu.“

Jis taip pat prabilo apie hakerių etikos kodeksą ir garbingo veikimo taisykles, bet iš ministro atsakymo buvo sunku suprasti, ar D.Povilaitį jis laiko garbingu hakeriu, ar nesilaikančiu etikos kodekso.

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius paaiškino, kad e.sveikata spragos buvo ištaisytos dar prieš straipsnio publikavimą liepos mėnesį, nes 15min žurnalistas, pasikalbėjęs su D.Povilaičiu, informavo apie spragas Registrų centrą.

Tiek sveikatos apsaugos ministras A.Veryga, tiek Registrų centro vadovas S.Urbanavičius teigė, kad programavimo klaidos e.sveikata sistemoje yra tvarkomos ir situacija stabilizuojama.

Ištrintame įraše – premjero kalba apie žiniasklaidą

Skandalas kilo, kai žurnalistams buvo apribota prieiga prie Registrų centro duomenų, o Vyriausybė sunaikino spalio 3-ąją vykusio pasitarimo garso įrašą.

Tame pasitarime buvo svarstomos Susisiekimo ministerijos ir ministro Roko Masiulio iniciatyvos atverti viešus duomenis žurnalistams, po to kai Registrų centras staiga atsisakė žurnalistams teikti duomenis ir nutraukė keliolika metų taikytą praktiką. Dalis R.Masiulio siūlymų tame pasitarime buvo grąžinti tobulinti, dalis – atmesti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

15min žiniomis, šiame pasitarime premjeras Saulius Skvernelis spalvingai pasisakė apie žodžio laisvę ir pats prieštaravo susisiekimo ministro R.Masiulio siūlymams. Tai 15min patvirtino ir pasitarime dalyvavusi Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė.

Įrašas su premjero pasisakymais buvo sunaikintas nepaisant Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išaiškinimo. Taip pat nepaisyta pačios Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamento.

Opozicija uždavė klausimus premjerui S.Skverneliui apie sunaikintą įrašą. Bene svarbiausias klausimas: kieno nurodymu buvo sunaikintas įrašas? Antradienį premjeras turės atsakyti į šiuos klausimus iš Seimo tribūnos.

Taip pat Vyriausybė pareiškė atsisakanti atkurti sunaikintą pasitarimo įrašą, nes „garso įrašo atkūrimas nėra reglamentuotas, todėl (Vyriausybė – 15min) neturi pagrindo spręsti dėl jo atkūrimo.“

Vyriausybės kanceliarija teigė, kad garso įrašai susinaikina automatiškai. Tačiau atsisakė parodyti, kaip įrašai yra naikinami, nes tai, pasak Vyriausybės, susiję su kibernetiniu saugumu.

Įrašo sunaikinimo detales viešai atskleidė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas. Dėl jo veiksmų Vyriausybė pradėjo tarnybinį tyrimą.

Po kilusio skandalo Vyriausybė patvirtino laikinus sprendimus, kuriais Lietuvos žurnalistams sugrąžinama neatlygintina prieiga prie Registrų centro duomenų. Taip pat Vyriausybė nusprendė Seimui skubos tvarka teikti reikalingas įstatymų pataisas.

Pirmadienį, po savaitės tylos, premjeras S.Skvernelis pats prabilo apie sunaikintą garso įrašą – anksčiau šią situaciją komentavo jo patarėjas Skirmantas Malinauskas. Socialiniame tinkle „Facebook“ premjeras publikavo pareiškimą, kuriame teigė suprantąs žodžio laisvės principus ir žiniasklaidos misiją, bet „visų Vyriausybėje vykstančių neviešų darbinių pasitarimų dalyvių teisė kalbėti neviešai bus ir toliau gerbiama“.

Tiesa, pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo premjeras S.Skvernelis nekomentavo situacijos dėl sunaikinto garso įrašo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius