Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 10

Mokyklose nedėvėti veido kaukių ragina gąsdindami pramanais apie Vokietijoje mirusius vaikus

Nuo pirmadienio įsigaliojus reikalavimui vaikams mokyklose dėvėti kaukes socialinius tinklus užplūdo dar viena melo banga. Kartojama neteisinga informacija neva kaukės kelia riziką sveikatai, o Vokietijoje dėl kaukių dėvėjimo mirė vaikai. Tai nėra tiesa.
Tėvai vaikui Maskvoje deda vienkartinę kaukę
Tėvai vaikui Maskvoje deda vienkartinę kaukę / „Scanpix“ nuotr.

„Dėl ko mokymo įstaigos neprisiima kaltės dėl to kas gali blogai būt? Kiek faktų. Visur vaikai mirė. Va, Vokietijoj neseniai du vaikai mirė, užduso nuo tų kaukių, nes anglies dvideginis ten padidėja 6–7 kartus“, – vaizdo įraše skelbia aršus vakcinų skeptikas Andrius Lobovas.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Nuo įrašo paskelbimo šeštadienį juo feisbuke pasidalinta per 10 tūkst. kartų, o peržiūrų skaičius viršija 100 tūkst. kartų. Lapkričio 10 d., dar iki pasirodant šiai publikacijai, itin daug dėmesio sulaukęs A.Lobovo įrašas dingo iš vyro laiko juostos feisbuke.

Kiti socialinio tinklo vartotojai skelbia neva dėl veido kaukių vaikams trūksta deguonies, o dėl to miršta jų smegenys. Tai taip pat nėra tiesa.

Tokių įrašų populiarumą galima paaiškinti temos aktualumu: šeštadienį Lietuvoje prasidėjo antrasis šių metų visuotinis karantinas. Dėl to vyresniems nei 6 metų vaikams mokyklose privaloma dėvėti burną ir nosį dengiančias apsaugos priemones.

Išgalvotos mirtys

Informacija apie Vokietijoje neva dėl kaukių mirusius vaikus pasaulį apskriejo kiek daugiau nei prieš mėnesį. Istorija skelbė neva dėvėdami veido kaukes vaikai apsinuodijo anglies dvideginiu ir neteko gyvybės.

Tačiau istorija – išgalvota. Apie tai rašėme spalio pradžioje. Naujienų agentūros „Reuters“ publikacija ta pačia tema – čia.

VIDEO: Kodėl reikia dėvėti veido kaukę?

Vokietijos naujienų tinklalapio Rnd.de žurnalistų duomenimis, viena pirmųjų nenustatytą mirties priežastį priskyrusi veido kaukėms – Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) narė Brigita Malsack-Winkemann, pasidalijusi nuotrauka su užrašu: „Trylikametė mirė sukniubusi autobuse. Pirmoji kaukių auka? Kokie autopsijos rezultatai?“ Įrašas netruko išplisti feisbuke.

To paties negalima pasakyti apie Vokietijos policijos autopsijos rezultatus, kuriuose teigiama, kad mirties priežastis nėra aiški, bei reikalauja papildomų tyrimų. Vieninteliai „kaukės sukeltos mirties“ įrodymai – feisbuko įrašai ir AfD politikės nuomonė.

Nors nėra duomenų, kad kaukių dėvėjimas nors vienam vaikui būtų mirtinas, to paties negalima pasakyti apie COVID-19. „Robert Koch-Institut“ duomenimis, koronaviruso pandemijos metu Vokietijoje nuo ligos mirė 2 vaikai iki 9 metų amžiaus ir trys patenkantys į 10–19 metų amžiaus grupę.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Vienoda svarba

Vaizdo įraše A.Lobovas aiškina, kad svarbiausia – plautis rankas, o kaukės reikalingos tik sergantiems žmonėms, tačiau tai nėra tiesa. Veidą dengiančios apsaugos priemonės yra viena iš dedamųjų, kelių pakopų apsaugos plane.

Siekiant riboti koronaviruso infekcijos plitimą reikalinga laikytis saugaus atstumo tarp žmonių, griežtai bei nuosekliai laikytis rankų higienos ir dėvėti veidą dengiančias apsaugos priemones. Kiekviena prevencinė priemonė yra vienodai svarbi.

Panašią teoriją prieš pirmąjį rinkimų turą bandė įrodyti nesėkmingai Seimo nario posto siekęs Kristupas Krivickas. Daugiau apie neretai pasitaikančią logikos klaidą dėl kaukių dėvėjimo galima sužinoti – čia.

Mokslininkai paskaičiavo, kad visiems kitiems veiksniams esant vienodiems sergančiajam ir sveikam žmogus dėvint N95 (FFP2) sertifikuotą kaukę, ligos pernašos rizika gali sumažėti net 400 kartų, lyginant su scenarijumi, kai nė vienas iš jų kaukės nedėvi.

Chirurginės kaukės pernašos riziką gali sumažinti 10 kartų, medžiaginės kaukės – 7 kartus, jeigu vienodas kaukes dėvi abi pusės.

Prestižiniame mokslo žurnale „The Lancet“ birželį publikuota 172 tyrimų analizė parodė, kad veido kaukių dėvėjimas reikšmingai sumažino tikimybę užsikrėsti COVID-19, SŪRS ar MERS infekcijomis, kai esama arti ligos nešiotojo. Tyrimas aprėpė 16 valstybių šešiuose žemynuose.

Rizikos nekelia

Nuo pat pandemijos pradžios socialiniuose tinkluose itin gajus mitas esą veido kaukės kelia riziką apsinuodyti anglies dvideginiu, galima pajusti hiperkapnijos simptomus. Tačiau tai nėra tiesa.

Tyrimai rodo, kad ilgą laiką dėvimos N95 tipo kaukės gali sukelti galvos skausmą, tačiau nei vienkartinės, nei medžiaginės kaukės, net ir dėvimos ilgą laiko tarpą, tokios rizikos nekelia.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Kaip ir dažnas veido kaukių kritikas, A.Lobovas teigia neva yra mokslinių įrodymų, pagrindžiančių teiginį, jog kaukes dėvėti pavojinga. Tačiau tai nepanašu į tiesą.

Socialiniuose tinkluose dažnai skelbiamos iškraipytos ar tendencingai pateikiamos studijos, ignoruojant svarbias tyrimų aplinkybes. Pavyzdžiui, rugpjūtį rašėme apie atvejį, kuomet iškraipius dviženklį tyrimų skaičių buvo siekiama įrodyti esą kaukė kelia pavojų.

Tačiau detaliau paskaičius kiekvieną tyrimą paaiškėjo, kad nė viename jų apie kokį nors kaukių pavojų, kuris COVID-19 kontekste būtų tikras, informacijos nėra.

Tuo metu teiginiai neva veido kaukės yra „populiacijos mažinimo planas“ COVID-19 pandemiją lydi nuo pat ligos protrūkio pradžios ir neturi nė menkiausio pagrindo realybėje.

PSO rekomendacijos

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad vaikams nuo 12 metų kaukių dėvėjimo sąlygos būtų tokios pat kaip ir suaugusiems. Vaikams iki 5 metų kaukių nerekomenduojama dėvėti, o dėl reikalavimo kaukes dėvėti 6–11 metų amžiaus vaikams dera spręsti pagal epidemiologinę situaciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje

PSO rekomendacijose pažymima, kad kaukės 6–11 metų vaikams turėtų būti privalomos jei vaikas gyvena teritorijoje, kurioje koronavirusas itin greit plinta, jei yra galimybė užtikrinti teisingą kaukės dėvėjimą, yra sudarytos sąlygos gauti kaukių bei jas išskalbti.

Rekomenduojama, kad kaukes dėvintys vaikai būtų prižiūrimi suaugusiųjų, o institucijos įvertintų kaukės dėvėjimo įtaka vaiko psichinei sveikatai.

Ar visos šios sąlygos Lietuvos mokyklose yra išpildomos, vertinti nesiimsime, tačiau teiginiai neva dėl kaukių Vokietijoje miršta žmonės, kaukių dėvėjimas yra žalingas ir gali apnuodyti yra klaidingi.

Patikimi šaltiniai

Dėmesio socialiniame tinkle ieškančių paskyrų savininkai moka išnaudoti žmonių emocijas, todėl informacinės erdvės stebėsenos ekspertai pataria vengti įrašų, kuriais bandoma išgauti stiprią skaitytojo emocinę reakciją.

VIDEO: Nuo šeštadienio – kaukės privalomos. Pasitikrinkite, ar mokate jomis naudotis?

Tokių įrašų autoriai puikiai suvokia, kad emocijomis grįstos žinutės plinta kur kas greičiau, nei ramiu tonu pateikiami įrašai. Rekomenduojama nesivelti į diskusijas komentaruose.

Pastebima, kad nesutarimai kartais kurstomi tyčia, siekiant sukurti susipriešinusios visuomenės įvaizdį.

Informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius