Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 23

Tiesa ar melas? K.Krivickas: kaukės ne apsaugo nuo COVID-19, o tampa viruso platinimo židiniu

Seimo nario mandato su Centro partija-Tautininkais siekiantis Kristupas Krivickas reklamai nusprendė pasitelkti „mokslinį“ eksperimentą, neva įrodantį, jog COVID-19 prevencijai naudojamos veido kaukės – kenksmingos. Tačiau eksperimentas nėra mokslinis, o jo metu parodoma tik dalis tiesos. Pats politikas teigia tesiekiantis parodyti realybę.
K.Krivicko politinė reklama aiškina neva kaukių pagalba platinamas COVID-19 sukeliantis virusas
K.Krivicko politinė reklama aiškina, neva per kaukes platinamas COVID-19 sukeliantis virusas / 15min.lt koliažas

Artėjantys rinkimai verčia politikus griebtis išradingumo siekiant rinkėjų dėmesio, o 15min imasi tikrinti, kiek tiesos politikų reklamose ir rinkiminiuose pasisakymuose. Įtariate, kad politiko išsakyti faktai – melagingi? Pastebėjimus siųskite el.paštu patikrinta@15min.lt arba užpildykite formą po šia naujiena.

„Nufilmavau mokslinį eksperimentą, kurio metu naudodamas pažangiausias priemones ir medžiagas akivaizdžiai ir nenuginčijamai įrodau, kad kaukės, kurias kasdien mus visus ir mūsų vaikus verčia dėvėti Veryga mokyklose, parduotuvėse, kavinėse, biuruose, ir kitur, ne apsaugo nuo COVID-19, o pačios tampa viruso kaupimo ir platinimo židiniu“, – socialiniame tinkle skelbiamą politinę reklamą aprašo K.Krivickas.

Tikslą atkreipti žmonių dėmesį feisbuke K.Krivickas pasiekė. Nuo vaizdo įrašo paskelbimo rugsėjo 19 d. juo pasidalijo per 7 tūkst. žmonių, daugiau nei 1,1 tūkst. socialinio tinklo vartotojų išreiškė savo nuomonę komentarais, o bendras peržiūrų skaičius perkopė 300 tūkst. ribą.

Tačiau populiarumas nėra tiesos garantas. K.Krivicko eksperimentu siekiama įrodyti iš anksto susiformuotą nuomonę, o vaizdo įrašo išvada, esą COVID-19 prevencijai pakanka rankų higienos, nėra teisinga.

„Mokslinis“ eksperimentas

Kandidato į Seimą reklamoje pateikiamas eksperimentas nėra mokslinis. Taip, tai eksperimentas, bet mokslinio metodo taikymo nerasime ir su ultravioletiniu žibintu.

Nors tiek vaizdo įraše, tiek jį lydinčiame tekste K.Krivickas teigia atlikęs mokslinį tyrimą, nei aiškios metodologijos, nei teorinio pagrindimo, nei falsifikuoti bandomos hipotezės nepristato.

VIDEO: Kodėl reikia dėvėti veido kaukę?

Priešingai – vaizdo įrašu siekiama ne paneigti hipotezę, o ją įrodyti. Todėl daroma pasekmės patvirtinimo (angl. affirming the consequent) loginė klaida. Kitaip tariant, eksperimento dizainas sukurtas taip, kad pagrįstų iš anksto nustatytą įsitikinimą, patvirtintų hipotezę.

Eksperimentui politikas pasitelkia tik ultravioletinėje šviesoje matomus miltelius ir kelias skirtingas veido kaukes. Prieš prasidedant bandymui, politikas milteliais išsitrina rankas ir burnos zoną, taip neva imituodamas COVID-19 sukeliantį virusą.

Bandymo pabaigoje rezultatai nedviprasmiški – šviečiantys milteliai matomi ant kaukės, veido, šeimos katino, kuprinės, kelnių ir kitų paviršių. Įrašo pabaigoje K.Krivickas nusiplauna rankas, o po šio veiksmo ultravioletinėje šviesoje švytinčių miltelių nematyti. Kandidatas konstatuoja, kad kaukių pagalba virusas plinta, todėl jos kenkia. Išvada – elementari, tačiau klaidinga.

Naudoti teisingai

Veidą dengiančios priemonės, ar tai būtų medicininės veido kaukės, ar namie pasisiūta kaukė, savaime nuo COVID-19 sukeliančio SARS-CoV-2 viruso neapsaugo. Kaukės – viena iš prevencinės lygties dedamųjų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apsauginė veido kaukė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apsauginė veido kaukė

Siekiant riboti koronaviruso infekcijos plitimą taip pat reikalinga laikytis saugaus atstumo tarp žmonių ir griežtai bei nuosekliai laikytis rankų higienos. Kiekviena prevencinė priemonė yra vienodai svarbi, o kaukes reikia mokėti naudoti teisingai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) įvardija 12 rekomendacijų, kaip kaukė turėtų būti naudojama teisingai. Kiekvienos jų nevardinsime, tačiau kandidato į Seimą politinėje reklamoje nebuvo laikomasi paties pirmo reikalavimo – prieš dedantis veido kaukę nusiplauti rankas.

Eksperimento pradžioje politikas išsitrina rankas tariamu virusu ir tik po to imasi dėtis veido kaukę. SARS-CoV-2 imituojančių švytinčių dalelių būtų pavykę išvengti nusiplovus rankas ar dezinfekavus jas tam pritaikyta priemone. Tą vaizdo įrašo pabaigoje parodė ir pats K.Krivickas.

ULAC taip pat pataria vengti kaukę liesti rankomis, nusiimti kaukę suėmus už galinių raištelių, naudotą kaukę laikyti toliau nuo aprangos detalių. K.Krivicko vaizdo įraše nesilaikoma visų šių kaukės dėvėjimo rekomendacijų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naglis Puteikis ir Kristupas Krivickas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naglis Puteikis ir Kristupas Krivickas

Be kita ko, ULAC taip pat rekomenduoja neliesti kaukės priekinės dalies, antrą kartą nenaudoti tos pačios vienkartinės kaukės. Šių rekomendacijų taip pat nesilaikoma Centro partijos-Tautininkų sąrašo antruoju numeriu įrašyto kandidato reklamoje.

K.Krivicko politinė reklama rodo ne veidą dengiančių priemonių žalą. Pasitelkęs švytinčius miltelius ir ultravioletinę lempą politikas pademonstruoja neteisingo kaukių naudojimo pasekmes.

Panašūs eksperimentai, tiesa, skirti parodyti, kaip greitai mikrobai plinta neplaunant rankų, atlikti ir kitose šalyse. Pavyzdžiui, Japonijos visuomeninis transliuotojas NHK siekė parodyti, kaip greit virusas plinta restorane. Panašų vaizdo įrašą rodė ir sveikatos priežiūros įmonė „Babylon Health“.

2010 m. panašų eksperimentą atliko laidos „Mitų griovėjai“ komanda. Tada imituojant bėgančią nosį tirta, kiek žmonių gali prisiliesti prie mikrobų, jei maistą tiekia sergantis žmogus, kuris nėra užsidengęs veido jokia priemone.

K.Krivickas 15min aiškino įkvėpimo savo eksperimentui sėmęsis būtent iš šio vaizdo įrašo. Reikėtų pastebėti, kad veido kaukės šiame „Mitų griovėjų“ epizode nėra naudojamos.

„Atspindi realybę“

Kandidatas į Seimą 15min aiškino, kad politinėje reklamoje rodytu eksperimentu siekė atkreipti dėmesį į realią situaciją. Esą siekė parodyti, kaip šalies gyventojai veidą dengiančias priemones naudoja kasdien.

„Mano eksperimentas atspindi realybę, kaip realiai visi Lietuvos žmonės kiekvieną dieną naudoja kaukę. Tai yra mokiniai mokyklose, žmonės parduotuvėse, žmonės autobusuose, nes autobuso stotelėje neturi galimybės nusiplauti rankų“, – teigė pašnekovas.

Priminus, kad tokiu atveju rekomenduojama naudoti dezinfekcinį skystį, politikas atsakė, kad tai būtų idealus medicininis variantas, tačiau žmonės taip nesielgia. Parlamentaro kėdės siekiantis K.Krivickas aiškino pastebėjęs, kad žmonės rekomendacijų nesilaiko siekdami išvengti baudos, o ne saugodami savo sveikatą.

Mano eksperimentas atspindi realybę, kaip realiai visi Lietuvos žmonės kiekvieną dieną naudoja kaukę.

„Reikia pripažinti realybę, kokia ji yra. Tas spektaklis, įsivaizdavimas, kad kai visi užsidėję visą dieną, o kartais ir savaitę nugniaužytą kaukę, kad [tokiu atveju] kažkas nuo kažko apsaugo, taip nėra. Faktinė realybė yra tokia, kokia yra, jos nereikia išgalvoti“, – aiškino politikas.

Pašnekovas paaiškino nemanantis, kad veido kaukės yra pavojingos, tačiau jų efektyvumą galima garantuoti tik jas naudojant su medicininiu tikslumu.

„Atskirkime du svarbius dalykus. Faktą, kad mediciniškai preciziškai dėvint kaukes, atliekant teisingą rankų higieną prieš tai, [jų efektyvumas] yra pakankamai įrodytas, bet realybė, kurioje mes šiandien gyvename, ir praktinis faktas, akivaizdus faktas, kad taip, kaip jos yra dėvimos, jos nesaugo. Tai iliuzija“, – aiškino Centro partijos-Tautininkų kandidatas.

Vis dėlto vaizdo įrašą lydinčiame feisbuko įraše K.Krivickas teigia įrodantis, kad kaukės ne tik neapsaugo, bet ir kenkia ar net padeda COVID-19 plisti.

15min nuotr./Ištrauka iš įrašo socialiniame tinkle
15min nuotr./Ištrauka iš įrašo socialiniame tinkle

Barjeras lašeliams

Ko gero, labiausiai K.Krivicko eksperimentui trūksta bandymo parodyti, kaip virusas plinta užsidengus veidą ir ne. Tokiu būdu būtų buvę galima pamatyti, ko išvengiame užsidengę veidą tam skirta priemone. Reikėtų nepamiršti, kad nedėvint veido kaukės, oro lašeliai plinta nekliudomi, o nuo jų patekimo ant burnos ir nosies niekas nesaugo.

Vaizdo įrašų su įvairiais kaukių efektyvumo bandymais – apstu. Informaciją pateikia JAV Duke'o universiteto medicinos mokslų daktaras Martinas Fischeris. Jis rodo, kaip kaukės padeda stabdyti virusą nešančių oro lašelių sklaidą ore.

Ieškantiems linksmesnio informacijos pateikimo formato galima rekomenduoti vaizdo įrašą, kuriame oro lašeliai pakeičiami degiu aerozoliu, o rizika užsikrėsti – ugnimi.

Bet kuriuo atveju, „kaukių žalą“ neva įrodančiame kandidato į Seimą vaido įraše nėra akcentuojama pagrindinė priežastis, kodėl kaukes išvis rekomenduojama naudoti. Apie veido kaukių dėvėjimą supančius mitus ir, kodėl veidą dengiančias priemones reikia naudoti, rašėme ne kartą.

Reikia pripažinti realybę, kokia ji yra.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas dar gegužę aiškino, kad veidą dengiančių priemonių pagrindinė paskirtis yra ne jums apsisaugoti nuo viruso, bet apsaugoti nuo galimai jūsų nešiojamo viruso kitus asmenis.

„Tarkime, koronaviruso reprodukcijos dydis lygus 2,4 (tiek vidutiniškai vienas sergantis asmuo užkrečia žmonių). Jei kaukes nešios bent 50 proc. populiacijos, o kaukių efektyvumas sieks 50 proc., šio dydžio reikšmė sumažės iki 1,35. O tai reiškia, kad pirmu atveju nuo 100 infekuotų mėnesio pradžioje šis skaičius per 30 dienų padidės iki 31 280, antru atveju – tik iki 584“, – feisbuke skelbė profesorius.

Prestižiniame mokslo žurnale „The Lancet“ birželį publikuota 172 tyrimų analizė parodė, kad veido kaukių dėvėjimas reikšmingai sumažino tikimybę užsikrėsti COVID-19, SŪRS ar MERS infekcijomis, kai esama arti ligos nešiotojo.

15min vertinimu, K.Krivicko politinėje reklamoje yra tik krislas tiesos. Naudodamas ultravioletinę lempą ir į jos šviesą reaguojančius miltelius, K.Krivickas įrodo neteisingo kaukių naudojimo žalą, o ne kaukės kaip prevencinės priemonės žalą. O moksliniai tyrimai rodo, kad veido kaukės padeda mažinti COVID-19 sklaidą.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius