Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 09

S.Skvernelio atstovas: premjero pavedimas „visai kas kita“ nei G.Nausėdos susitikimas

Po sukelto vajaus dėl kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos susitikimo su kariuomenės vadu Jonu Vytautu Žuku, kurį padėjo suorganizuoti ir jame dalyvavo Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) vadovas Valdas Sutkus, paaiškėjo, kad Krašto apsaugos ministerijos (KAM) paties premjero Sauliaus Skvernelio pavedimu buvo prašoma susitikti su šios verslo organizacijos atstovais. Tačiau Vyriausybės vadovo atstovai teigia, kad tai – visai kitas dalykas.
Vytautas Bakas, Saulius Skvernelis
Vytautas Bakas, Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į trečiadienį vykusį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdį jo pirmininko, taip pat ir S.Skvernelio rinkimų štabo vadovo Vytauto Bako iniciatyva pakviestas krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis parlamentarams parodė 2017 metais iš Vyriausybės kanceliarijos gautą raštą.

Vyriausybės kanceliarijai tuo metu vadovavęs Alminas Mačiulis paveda ministerijai susitikti su verslininkais
Vyriausybės kanceliarijai tuo metu vadovavęs Alminas Mačiulis paveda ministerijai susitikti su verslininkais

Tąsyk laikinai Vyriausybės kanclerio funkcijas atlikusio Almino Mačiulio pasirašytame dokumente ministro pirmininko pavedimu prašyta, kad KAM susitiktų su LVK atstovais „aktualiems viešųjų pirkimų klausimams krašto apsaugos ministro valdymo srityje aptarti ir apie pasitarimo rezultatus informuoti Vyriausybės kanceliariją“.

Kaip rodo naujienų agentūros BNS turimos raštų kopijos, šio susitikimo ir S.Skvernelio tarpininkavimo prašė LVK.

Ne prieš bendravimą

Premjero S.Skvernelio patarėjas viešųjų ryšių klausimais Tomas Beržinskas sakė, kad minėtas pavedimas KAM yra visiškai nesusijęs su „garsiuoju“ susitikimu su kariuomenės vadu, į kurį V.Sutkus atsivedė vieną iš kandidatų į prezidentus.

„Tai yra du skirtingi dalykai. Taip, toks ministro pirmininko pavedimas buvo. Tačiau pirmas dalykas, tai buvo pavedimas KAM, ne Lietuvos kariuomenei, ne Lietuvos kariuomenės vadui, gavus šitos verslo asociacijos prašymą, kad KAM atstovai pagal asociacijos pageidavimą susitiktų su asociacijos atstovais, kas yra tame pavedime. Tam, kad būtų pristatyti pokyčiai gynybos įsigijimų sistemoje, įdiegti sistemos skaidrinimo elementai ir t.t.“, – aiškino S.Skvernelio patarėjas.

Anot T.Beržinsko, premjeras tikrai niekada nedavė ir nesurašė pavedimo nei KAM, nei Lietuvos kariuomenei ar jos vadui susitikti su LVK vadovu „ir dargi, kad tas vadovas į tą susitikimą atsivestų vieną iš kandidatų“.

T.Beržinsko teigimu, S.Skvernelis ne prieš valstybės institucijų ir verslo asociacijų bendravimą.

„Premjeras niekuomet ir nesakė, kad jis yra prieš, tuo labiau kad, sakau, tiek ši konfederacija, tiek ir dar trys ar keturios kitos yra pasirašiusios nacionalinį susitarimą dėl įsipareigojimo didinti darbuotojų algas ir visa kita. Premjerą stebina toks elgesys, kai kariuomenės vadas savo oficialioje darbotvarkėje nurodo, kad susitinka su verslo asociacijos vadovu, tačiau šitas verslo asociacijos vadovas tyčia netyčia, tikėtai netikėtai, lauktai nelauktai į šį susitikimą atsiveda žmogų, kuris kandidatuoja į prezidento postą“, – sakė jis.

Be to, kaip pabrėžė T.Beržinskas, premjero pavedimas buvo duotas 2017 metais. „Susitikimas, dėl kurio kilo klausimų ir pačiam premjerui, įvyko šiemet. Dar kartą kartoju, tai visiškai nesusiję dalykai, atskiri dalykai“, – kartojo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Beržinskas ir Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Beržinskas ir Saulius Skvernelis

Teiks pataisų paketą

Seimo NSGK pirmininkas V.Bakas teigė, kad jeigu jau kviečiami verslininkai, tai tokiu atveju turi būti kviečiamos visos konfederacijos. O jei kalbama apie įsigijimus, planus, tai turėtų būti daroma viešai.

Tuomet galbūt V.Bakas mato ir S.Skvernelio klaidą, kad anuomet ministerijai buvo nurodyta susitikti išimtinai tik su viena verslo asociacija ir jai pristatyti pirkimų planus?

Ne. Apie tai paklaustas V.Bakas 15min aiškino, kad susitikti ir pristatyti pirkimus verslo bendruomenei yra būtina. Tačiau, anot jo, tai turi būti daroma skaidriai, aiškiai, lygiomis teisėmis ir sąlygomis.

„Kadangi yra skirtas nemažas finansavimas, nusimato įsigijimai, infrastruktūros projektai, pavyzdžiui, vien kareivinėms, karinių miestelių statyboms numatytos pirminės 150 mln. investicijos eurų. Ta prasme, turi dalyvauti visa verslo bendruomenė. Tokia yra ir premjero, ir Seimo pozicija. Šiuo atveju mes kalbame apie slaptus, neskelbtus susitikimus, kur vienas iš kandidatų atveda lobistą – agresyvų pakankamai, kiek teko susidurti su juo ir girdėti apie jo veiklas, ir jo interesus – taip pat šiandien (trečiadienį – red. past.) uždarame posėdyje mes juos išklausėme. Tai niekaip neatitinka tų geros praktikos standartų, kuriuos stengiamės įdiegti“, – dėstė V.Bakas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Vytautas Bakas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Vytautas Bakas

Krašto apsaugos sistemos atstovams jis teigė siūlęs Seimo NSGK pagalbą, „jeigu KAM ir kariuomenė nesugeba skaidriai organizuoti susitikimų“.

„Mes galime padaryti viešą renginį, kuriame sukviestumėme verslo bendruomenę, visus verslo lyderius, labai skaidriai pristatytumėme visus projektus, kuriuos vykdo ir vykdys KAM, kariuomenė per ateinančius dešimt metų, nes būtent tokie yra patvirtinti planai, kad visi žmonės susipažintų su poreikiais, su tuo, kur planuojama išleisti pinigus“, – sakė Seimo NSGK pirmininkas.

Iš tikrųjų bus įstatymų pataisų paketas, kur mes tikrai išskaidrinsime tą pirkimų sistemą.

V.Bakas toliau kartojo, kad J.V.Žuko susitikimas su G.Nausėda, dalyvaujant V.Sutkui, yra galimo neskaidraus veikimo pavyzdys. Esą tokiu būdu yra formuojama bloga tradicija, kultūra ir siunčiami labai negeri signalai krašto apsaugos sistemos darbuotojams.

V.Bakas aiškino, kad būtina užtikrinti, jog mūsų pirkimo sistema būtų viena skaidriausių tarp NATO valstybių. Kalbama apie tikslinius pirkimų viešinimo projektus, susitikimus su visuomene dėl to. Parlamentaras teigė su Vyriausybe derinantis Viešųjų pirkimų įstatymo projektą, kuris, pasak jo, apsaugotų pirkimų sistemą nuo asmenų, kurių veikla yra nesuderinama su nacionalinio saugumo interesais, kurie yra bausti už šiurkščius šio įstatymo pažeidimus.

„Iš tikrųjų bus įstatymų pataisų paketas, kur mes tikrai išskaidrinsime tą pirkimų sistemą“, – žada Seimo NSGK vadovas.

S.Skvernelio klausimas

„Valstiečiai“ mėnesį kelia klausimus dėl kariuomenės vado susitikimo su G.Nausėda aplinkybių.

Klausimą dėl to, ar į J.V.Žuko kabinetą jį atvedė įtakingas verslo lobistas V.Sutkus, atstovaujantis ir stambioms verslo įmonėms, G.Nausėdai BNS rengtų prezidentinių debatų metu uždavė jo konkurentas rinkimuose premjeras S.Skvernelis.

J.V.Žukas aiškino, kad V.Sutkus – jo pažįstamas iš Žaliaraiščių gretų, be to, tarpininkavęs ir susitikimams su Izraelio verslininkais.

Susitikimo metu G.Nausėda esą domėjosi nacionalinio saugumo ir gynybos klausimais. Taip pat kandidatas į prezidentus generolui pranešė, kad tapęs šalies vadovu norėtų jam pasiūlyti pareigas naujojoje prezidento administracijoje.

Ką veikė drauge, V.Sutkus nekomentuoja. G.Nausėda kilusį ažiotažą vertina kaip oponentų puolimą.

Kartu jis nurodė, kad apie visus susitikimus praneša savo feisbuko paskyroje. Nors apie susitikimą su J.V.Žuku jis pranešė, tąsyk nutylėjo apie V.Sutkaus dalyvavimą jame.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė pasitikinti J.V.Žuku.

15min G.Nausėda pasakojo, kad susitikimą su kariuomenės vadu organizavusį ir jame dalyvavusį V.Sutkų sutiko viename sostinės salotų bare. Jo vadovė – V.Sutkaus sutuoktinė Reda Sutkuvienė.

„15 metų pusryčiauju „Mano guru“ salotų bare, nes man patinka jo socialinė misija ir maistas. Ten sutikau poną V.Sutkų, su kuriuo pasidalijau rinkimų kampanijos įspūdžiais, kalbėjome apie programos rengimą ir jis pasiūlė susitikti su kariuomenės vadu J.V.Žuku, už ką esu dėkingas“, – yra sakęs G.Nausėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius