-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 05 /16:29

Seimas priėmė išvadas dėl Artūro Skardžiaus, skamba pasiūlymai dėl apkaltos

Seimas pritarė Antikorupcijos komisijos parlamentinio tyrimo išvadoms dėl Artūro Skardžiaus. Už tai balsavo 73 parlamento nariai, bet opozicinė konservatorių frakcija balsavime nedalyvavo – jų nuomone, priimtos išvados yra per silpnos. Liberalai prabilo apie apkaltą A.Skardžiui. Be to, Seimo valdantiesiems nepavyko perkelti A.Skardžiaus iš Ekonomikos į Aplinkos komitetą.
Artūras Skardžius
Kęstutis Mažeika (antras kairėje) griežtai pasisakė prieš Artūro Skardžiaus perkėlimą į Aplinkos komitetą / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Už Seimo Antikorupcijos komisijos išvadas balsavo 73 parlamentarai iš 79 užsiregistravusių. 5 politikai susilaikė, 1 parlamentaras balsavo prieš.

Salėje sėdėjo ir keliolika konservatorių, kurie ištraukė balsavimo korteles. Jų lyderis Gabrielius Landsbergis paaiškino, kad išvados, opozicijos nuomone, yra per silpnos – tyrimo medžiaga rodo A.Skardžiaus finansinius ryšius su energetika ir abejonių keliančią veiklą, tačiau išvadose tai neatsispindi.

Konservatoriai siūlė tęsti parlamentinį tyrimą, bet tam nebuvo pritarta.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Skardžius, Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Skardžius, Agnė Širinskienė

„Komisija konstatavo labai rimtus faktus. Kodėl yra tokios išvados – reiktų klausti Antikorupcijos komisijos“, – po balsavimo kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu vyksta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ikiteisminis tyrimas, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) mokestinis patikrinimas. Premjeras sakė, kad priėmus išvadas, gali sekti ir kitos teisinės procedūras.

„Nesusipykime dėl Skardžiaus, – po balsavimo sakė liberalas Eugenijus Gentvilas. Jis užsiminė, kad parlamentinio tyrimo medžiaga leidžia imtis tolimesnių veiksmų. – Aš manau, kad šiuo atveju apkaltos procedūra yra galima.“

Panašiai kalbėjo ir Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius. Jis sakė, kad parlamentinio tyrimo metu pavyko įrodyti, jog praėjusią kadenciją A.Skardžius naudojosi Seimo nario mandatu savo asmeniniams tikslams. Komisijos vadovas teigė, kad tai parodė ir STT ekspertų nuomonė.

„Mums tereikia įrodyti, kad parlamentaro mandatu jis naudojasi savo reikmėms ir šioje kadencijoje, – kalbėjo V.Gailius. Jis teigė, kad bendromis pastangomis Seimas gali to pasiekti. – Mes turime galimybę pradėti apkaltos procesą.“

A.Skardžius teigė neturįs verslo

Pats A.Skardžius iš Seimo tribūnos sakė, kad šitas procesas yra politinis terorizmas. Politikas teigė, kad prieš jį naudojamas „psichologinis spaudimas“. Tai esą daro Lietuvos valstybės institucijos ir oponentai.

„Visos pažymos yra suklastotos. Ir STT, ir VSD, visos“, – kalbėjo A.Skardžius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Jis tikino, kad valstybės institucijų pateikta informacija yra suklastota. Esą tai buvo padaryta dėl jo veiklos energetikos politikos srityje.

Abejonių dėl skaidrumo sukėlęs Seimo narys tikino, kad jo šeima jau penkerius metus neturi verslo.

15min tyrimas parodė, kad nuo 2015 metų iki šiol A.Skardžiaus žmona valdo 20 proc. Baltarusijos energetikos bendrovės „Investenergostroi“ akcijų.

Be to, Skardžiai nuomoja savo žemės sklypą vėjo jėgainėms. Už tai gauna apie 24 tūkst. eurų per metus.

Kęstutis Mažeika: „Atrodysim kaip kvailiai“

Antradienį Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija (LSDDF) paskelbė, kad ruošiasi Artūrą Skardžių perkelti iš Ekonomikos į Aplinkos komitetą. Tačiau Seimas tam nepritarė – už tokį sprendimą balsavo tik 44 iš 94 Seimo narių.

Šis klausimas sukėlė audringų diskusijų. Būtent Aplinkos komitetas kuruoja klausimus dėl atsinaujinančių išteklių energetikos, vėjo jėgainių statybos Baltijos jūroje ir panašius klausimus. O parlamentinis tyrimas parodė, kad su šia energetikos rūšimi finansiškai susijęs A.Skardžius.

Seimo Aplinkos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika griežtai pasisakė prieš tokį pasiūlymą. Jis pabrėžė, kad pats stebėjo parlamentinį tyrimą ir puikiai žino, kad abejonės dėl A.Skardžiaus skaidrumo yra susijusios būtent su atsinaujinančia energetika.

„Mes turėtume priimti atitinkamą sprendimą, kad neatrodytume kaip mažų mažiausiai kvailiai visuomenės akyse, – iš Seimo tribūnos kalbėjo K.Mažeika. – Visuomenė yra susidariusi atitinkamą nuomonę ir mes atrodysime labai kvailai.“

Į jo pasisakymą audringai sureagavo A.Skardžius. Jis kelis kartus bandė pasisakyti, bet negavo žodžio.

Kai Aplinkos komiteto pirmininkas K.Mažeika grįžo iš Seimo tribūnos į savo vietą salėje, jį apsupo LVŽS partijos nariai ir LSDDF nariai, tarp jų ir A.Skardžius. Ką jie kalbėjo, nebuvo galima girdėti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnės Širinskienės, LSDDF narių ir A.Skardžius pokalbis su K.Mažeika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnės Širinskienės, LSDDF narių ir A.Skardžius pokalbis su K.Mažeika

Įmonę kredituoja „Gazprom“ bankas

15min žurnalistinis tyrimas ir Seimo Antikorupcijos komisijos atliktas parlamentinis tyrimas parodė, kad A.Skardžius yra finansiškai susijęs su energetikos įmonėmis, be to, parlamente teikė pasiūlymus, sudariusius prielaidas energetikams pasipelnyti valstybės sąskaita.

Svarbiausi epizodai, kuriuos atskleidė šie tyrimai:

1) STT ekspertai viešai pareiškė, kad A.Skardžiaus teikė pasiūlymus dėl Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo, kurie sudarė sąlygas verslo grupėms pelnytis iš valstybės. Kaip tik tada tokiu verslu – saulės jėgainių iki 30 kW vystymu – bandė užsiimti A.Skardžiaus sūnus, žmona ir giminaičiai.

2) Skardžių šeima turi energetikos įmonę Baltarusijoje, kuri gauna Baltarusijos valstybės skatinimą. Jų bendrovės projektą finansuoja Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ bankas „Belgazprombank“. Pagal liudininkų parodymus galima suprasti, kad pono Skardžiaus žmona davė sutikimą skolintis iš šio banko. Skardžių verslo partneris yra buvęs Baltarusijos valstybinio energetikos koncerno „Belenergo“ vadovas Sergejus Belyj.

3) A.Skardžius brangiai nuomoja savo žemės sklypą Šilutės rajone su vėjo energetika susijusioms įmonėms. Jo žemę subnuomoja Norvegijos investiciniam fondui „Vardar Eurus“ priklausanti įmonė „Naujoji energija“. Kita to paties norvegų fondo valdoma įmonė siekia statyti vėjo jėgaines Baltijos jūroje, o A.Skardžius atvirai gynė įstatymo nuostatas, naudingas jo žemės subnuomininkams.

4) Skardžiai iš Rusijos verslininkų gavo beveik milijoną litų už nuostolingą įmonę Alytaus rajono Daugų kaime. Rusai nusipirko poilsiavietę ant Didžiulio ežero kranto, sumokėjo kelis milijonus, tačiau vėliau su tuo verslu nieko nebedarė. Jų verslo partnerio Jono Jakučionio sūnus Tomas Jakučionis buvo žvalgybos pareigūnas, dirbęs energetikos srityje, o po 15min tyrimo neteko darbo.

Praėjusią savaitę A.Skardžius pats pasitraukė iš Seimo Energetikos komisijos, kurioje užėmė pirmininko pavaduotojo pareigas.

Antradienį LSDDF paskelbė, kad A.Skardžius gali būti perkeliamas iš Ekonomikos į Aplinkos komitetą.

VIDEO: Apie ryšius su vėjo energetikais paklaustas A.Skardžius: „Gal tu norėtum savo akytes man parodyt?“
VIDEO: Artūro Skardžiaus šeimos verslą maitina „Gazprom“ bankas
VIDEO: Artūras Skardžius dėl savo bėdų kaltina Prezidentūrą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius