-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 17 /15:02

Seimo etikos sargai tirs, ar V.Ąžuolas nepažeidė Seimo statuto, kai išvyko į Egiptą

Trečiadienį posėdžiavusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė pradėti tyrimą dėl „valstiečio“ Valiaus Ąžuolo kelionės į Egiptą sesijos metu be Seimo valdybos leidimo.
Valius Ąžuolas
Valius Ąžuolas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sprendimą dėl tyrimo komiteto nariai priėmė bendru sutarimu.

Tyrimo išvadas rengs atstovas iš valdančiųjų konservatorius Kazys Starkevičius ir iš opozicijos – „darbietis“ Viktoras Fiodorovas.

Mišrioje Seimo narių grupėje dirbanti Rita Tamašunienė tyrimo metu siūlė taip pat pasiaiškinti, ar parlamentarai, dalyvaujantys posėdžiuose nuotoliniu būdu, gali į juos jungtis iš užsienio.

Konservatorius Stasys Šedbaras siūlė šį klausimą perleisti Seimo valdybai.

„Čia, matyt, valdyboje reikėtų pasvarstyti, ar tai turėtų būti Lietuvos ribose, ar nebūtinai Lietuvos ribose“, – kalbėjo jis ir teigė, kad šis klausimas susijęs su prieigos saugumu.

„Darbietis“ V.Fiodorovas siūlymui paprieštaravo. Esą Seimo valdybai nėra ką čia aiškintis.

„Aš manau, kad tai yra visiškai perteklinis dalykas. Nuo mūsų įrenginių Seimo darbo saugumas nepriklauso. <...> Taip, kaip sukurta dabartinė balsavimo sistema, <...> yra visos rekomendacijos [išpildytos], kad jūs jungtumėtės, iš kur norite, su kokiu norite įrenginiu, kaip ir turi būti normalioje valstybėje“, – dėstė jis.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė „valstietė“ Aušrinė Norkienė nurodė nesikreipsianti į Seimo valdybą dėl parlamentarų darbo nuotoliniu būdu, bet galbūt iškelsianti šį klausimą Seniūnų sueigoje.

Griežtas žodis iš R.Karbauskio

Opozicijoje dirbantys „valstiečiai“ Seimo narį V.Ąžuolą išsirinko šešėliniu finansų ministru.

Darbą šiose pareigose, nors galbūt nederamai pasielgė sesijos metu išvykdamas į užsienį, politikas tęs, teigė partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Tikiuosi, kad tai bus pamoka ir jam, ir kitiems Seimo nariams.

„Valius Ąžuolas pripažįsta padaręs klaidą ir apgailestauja dėl to. Jam griežtai pasakyta, kad Seimo nariai privalo laikytis jiems nustatytų taisyklių. Tikiuosi, kad tai bus pamoka ir jam, ir kitiems Seimo nariams“, – nurodė R.Karbauskis atsakyme, kurį 15min perdavė jo atstovė Dalia Vencevičienė.

Į Seimo etikos sargus dėl politiko kelionės kreipėsi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Ji paprašė išnagrinėti situaciją ir išsiaiškinti, ar be Seimo valdybos leidimo į asmeninę kelionę išvykęs V.Ąžuolas nepažeidė Seimo statuto.

Seimo pirmininkė taip pat pastebėjo, kad politikas į užsienį iškeliavo tebesitęsiant koronaviruso pandemijai, be to, jis buvo vienas tų, kuris labiausiai prieštaravo darbui nuotoliniu būdu.

„Šiandien matome, kad [jis] vos ne iš baseino yra pasirengęs jungtis į posėdžius“, – anksčiau komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Į Egiptą be Seimo valdybos leidimo opozicionierius V.Ąžuolas išvyko vos tik prasidėjus Seimo pavasario sesijai, politikas praleido pirmąjį plenarinį sesijos posėdį.

Seimo nario prioritetai

V.Ąžuolo padėjėja teigė, kad į posėdį jis neatvyko dėl sveikatos problemų, bet vėliau pats politikas patikslino, kad skubiai, dėl asmeninių priežasčių išvyko į užsienį.

„Žmona padovanojo man kelionę, pasakė paskutiniu metu, kad išvykstam, ir mačiau, kad fiziškai jau nebespėsiu į valdybą kreiptis ir paprašyti leidimo. Teko rinktis tarp vieno posėdžio praleidimo arba atsisakymo siurprizo, kur žmona padarė. Pasirinkau šeimą ir žmoną“, – LRT laidai „Panorama“ komentavo V.Ąžuolas.

15min politikas teigė, kad šeima jam – svarbiausia.

Sąžiningai tarnauju rinkėjams, tačiau šeima man yra svarbiausia.

„Noriu pabrėžti, kad Seime darbą atlieku sąžiningai, taip pat sąžiningai tarnauju rinkėjams, tačiau šeima man yra svarbiausia ir turiu įsipareigojimų būti šalia savo žmonos ir vaikų“, – nurodė jis.

Būdamas Egipte nuotoliniu būdu politikas bandė dalyvauti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje, tačiau komiteto nariai suabejojo, ar kolega naudoja saugų interneto ryšį.

Iš Egipto V.Ąžuolas sugrįžo sekmadienį. Jam privaloma 10 dienų izoliacija, nebent savo lėšomis jis pasidarys molekulinį PGR tyrimą.

Jei tyrimo rezultatas bus neigiamas, izoliacijos laikas sutrumpės iki 7 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius