-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 25

Gaisro Alytuje gesinti siunčiami ir vos 2 mėnesius pasimokę kursantai

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė trečiadienį pranešė, kad gaisrą Alytuje kasdien gesina vidutiniškai 46 ugniagesiai. Bent 8 iš jų – dar tik besimokantys Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantai, esą tik talkinantys patyrusiems ugniagesiams saugioje zonoje. Tačiau 15min ketvirtadienį užfiksavo, kad kursantai realiai dalyvavo gaisro gesinime. Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas Saulius Džiautas tikina, kad kursantams tokiame gaisre – ne vieta.
Jaunieji ugniagesiai
Jaunieji ugniagesiai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Išvis gaisrą gesino 324 ugniagesiai, įskaitant Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantus. Kiekvieną dieną įvykio vietoje dirbo vidutiniškai 46 ugniagesiai“, – Vyriausybės pasitarime trečiadienį teigė R.Tamašunienė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriaus 15min pateiktais duomenimis, iš viso Valstybinėje priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje dirba apie 3 tūkst. pareigūnų, gesinančių gaisrus, dar 135 ugniagesiai, kurie gesina gaisrus, dirba pagal darbo sutartis.

Kaip informavo departamento Situacijų koordinavimo skyrius, šią parą visoje šalyje budėjo 549 Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai. Gaisre Alytuje kasdien dirba vidutiniškai po 46 ugniagesius – įskaičiuojant kursantus.

Pasitelkė kursantus

Ugniagesių gelbėtojų mokyklos direktorius Kęstutis Agintas patvirtino, kad vos du mėnesius besimokantys kursantai nuo penktadienio – tai yra jau po to, kai gaisras buvo lokalizuotas – siunčiami talkinti patyrusiems ugniagesiams.

Mano nuomone, nevertėjo jų ten siųsti. Geriau būtų per televizorių parodę šį gaisrą. Mokinių ten neturėjo būti, – vertino S.Džiautas.

K.Agintas teigia, kad siųsti vos du mėnesius gaisrų gesinimo besimokiusius žmones į įvykio vietą – saugu. Jis akcentuoja, kad į pastatą jauni vyrai neina, tik padeda gaisrą gesinantiems ugniagesiams lauko darbuose.

Tačiau 15min fotografas Erikas Ovčarenko ketvirtadienį užfiksavo, kad kursantai dirba pastate.

Šioje nuotraukoje matyti, kad kursantai, prižiūrimi ryškia apranga vilkinčio dėstytojo, lieja vandeniu smilkstančių, kenksmingas medžiagas skleidžiančių padangų krūvą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Alytuje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Alytuje

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informavo, kad sprendimas į įvykio vietą siųsti kursantus priimtas bendru sutarimu tarp Ugniagesių gelbėtojų mokyklos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir Gaisro gesinimo vadovo.

Mokyklos vadovas: „Prie gaisro židinio neina“

Šiuo metu Ugniagesių gelbėtojų mokykloje mokosi 33 asmenys. Jiems nuo 18 iki 36 metų ir visi jie dabar bent vieną dieną praleidžia Alytuje, kur jau savaitę gesinamas gaisras padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“.

Manau, čia jiems labai gera praktika, nes ne kiekvienas ugniagesys sudalyvauja tokio tipo įvykio likvidavime per gyvenimą.

„Situacija tokia, kad mes ir patys suinteresuoti, kad kursantai pamatytų tokį nestandartinį įvykį, ekstremalią situaciją. Važiavo jie ten, kad susipažintų su gaisro specifika, štabo veikla, pamatytų, kaip veikia darbo barai. Saugioje zonoje jie atlieka pagalbinius darbus, į gaisro židinį neina.

Manau, čia jiems labai gera praktika, nes ne kiekvienas ugniagesys sudalyvauja tokio tipo įvykio likvidavime per gyvenimą“, – aiškino K.Agintas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstas Agintas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstas Agintas

Direktoriaus teigimu, į įvykio vietą kursantai siunčiami grupėmis po aštuonis. Pirmoji grupė Alytuje lankėsi penktadienį, paskutinė išvyko ketvirtadienį.

„Vykome po to, kai gaisras buvo lokalizuotas, kad nebūtų tokios grėsmės, kad galėtų dalyvauti ir kiti asmenys. Jie jau apmokyti, tam tikrus įgūdžius turi“, – pasakojo Ugniagesių gelbėtojų mokyklos vadovas.

Pasak K.Aginto, kursantus lydi dėstytojai, o norą vykti į Alytų esą pareiškė patys besimokantieji.

„Pagrindinis tikslas, kodėl važiavo, tai tas, kad kai kurie ugniagesiai per gyvenimą tokio gaisro neturi galimybės pamatyti, sudalyvauti, įsivertinti, kaip veikia štabas ir kaip vyksta likvidavimas. Galiu pasidžiaugti, kad tokią galimybę turime. Manau, kad visas kursas ir apsilankys“, – kalbėjo mokyklos vadovas.

Kursantas Remigijus: įspūdis nepamirštamas

K.Agintas sudarė galimybę 15min pasikalbėti su vyriausiu į Alytų vykusiu kursantu. 36 metų Remigijus pasakojo, kad į įvykio vietą vyko šią savaitę.

„Pasiūlė mums mokykla iš karto, kad gal norėtumėte nuvykti, pabandyti, tai tikrai niekas neatsisakė, nes labai gera praktika. Nors ir negesini, bet pamatai, kaip vyrai dirba – išeina iš gaisro. Mes norėjome padėti“, – pasakojo kursantas.

Pasak jo, kursantai ėmėsi tokių darbų, kurie palengvintų ir pagreitintų patyrusių ugniagesių darbą.

„Mes padėjome ištampyti magistralines žarnas, surinkti magistralines žarnas, jei kažko vyrams reikėjo atnešti, prinešti, sutvarkyti, tai mes buvome kaip pagalbiniai, kad jie negaištų savo laiko“, – kalbėjo Remigijus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Alytuje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Alytuje

Jis tikino, kad įspūdis neišdildomas – liks visam gyvenimui. Esą ši praktika dar padidino norą mokytis ugniagesio darbo.

Alytuje kursantai praleisdavo po visą dieną – išvažiuodavo 8 val. ryte ir grįždavo apie 20 val. vakaro. Remigijus tikino, kad kursantai buvo visiškai aprūpinti – gavo dujokaukes, aprangą.

Su ugniagesiais kursantai daug kontaktų neturėjo, tačiau Remigijus sakė jutęs jų įtampą, kai šie atskubėdavo atsigerti ar pavalgyti.

„Jiems tikrai sunku. Stora apranga duoda savo svorį, karštis, stresas – reikia daug vandens gerti“, – apibūdino situaciją jis.

Iš gaisro Alytuje Remigijus neparsivežė nė vienos nuotraukos. Tikino, kad tam nebuvo nė laiko, nė noro. Galiausiai ir telefonus palikdavo tolėliau, nes bijojo, kad bedirbdami juos tiesiog sudaužys: „Važiavom dirbti, o ne fotografuotis“.

Šioje galerijoje galite pamatyti, kaip gaisro gesinimas ketvirtadienį atrodė iš arti – Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantai dėvi geltonus šalmus, todėl juos nesunkiai atskirsite nuo patyrusių ugniagesių.

S.Džiautas: mokiniams – ne vieta

Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas Saulius Džiautas sprendimą į gaisrą Alytuje siųsti kursantus vertina neigiamai.

„Pamatyti galėjo atvežti už raudonos linijos kur nors, kur saugi zona, per žiūronus pasižiūrėti galėjo. Bet saugios zonos ten nebuvo. Blogai vertinu tokį sprendimą, nes, kai nežinai, kiek viršyta oro taršos norma, o matavimo niekas nedarė, kiek yra viduje ir šalia pastato prieš vėją“, – 15min kalbėjo jis.

S.Džiauto tikinimu, net ir tai, kad kursantai dirbo pagalbinius darbus esą saugioje zonoje, neįtikina, nes jie vis tiek pavojingoje zonoje – kenksmingos dalelės sklido visur.

„Kad jie respiratorius dėjosi nuo dulkių, tai nereiškia, kad jie neprisikvėpavo tokių medžiagų, kurios kenksmingos ir sukelia visokių pasekmių ilgalaikių – vėžį taip pat. Mano nuomone, nevertėjo jų ten siųsti. Geriau būtų per televizorių parodę šį gaisrą. Mokinių ten neturėjo būti“, – griežtai nukirto Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas.

VIDEO: Išskirtiniai kadrai: pirmą kartą parodė, ką mato su gaisru Alytuje kovojantys ugniagesiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius