Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 09

Tebebūdamas Seimo nariu, A.Guoga skelbiasi vadovaujantis Kanados bendrovei

Pakartotinį prašymą nutraukti jo įgaliojimus įteikęs Seimo narys Antanas Guoga viešai jau skelbia vadovaujantis bendrovei „Cypherpunk Holdings“, nors Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dar net nespėjo susirinkti į posėdį ir apsvarstyti klausimo dėl jo mandato panaikinimo. Anksčiau politikas aiškino po rinkimų savo veiklą šioje įmonėje sustabdęs neribotam laikui.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Binance“ ir „Gemini“ smuko žemyn! Jei norite turėti ką nors bendro su #btc (taip sutrumpintai vadinama kriptovaliuta bitkoinai – red. past.), bet išvengti panašių problemų, #CSE (skaičiavimo inžinerijos – red. past.) kompanija „Cypherpunk Holdings Inc.“, kurios vykdomasis direktorius esu, gali įtraukti jus į žaidimą!“ – pirmadienį savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, sukurtoje Tony Guogos vardu.

Nuotr. iš „Facebook“/Antanas Guoga prisistato Kanados bendrovės direktoriumi
Nuotr. iš „Facebook“/Antanas Guoga prisistato Kanados bendrovės direktoriumi

Vienoje paskyroje – politikas, kitoje – verslininkas

Būtent tokiu vardu – Tony – A.Guoga, prieš įsitraukdamas į politiką, išgarsėjo pokerio pasaulyje. Kad tai yra jo paskyra, galima spėti iš nuotraukų ir pareigų.

Yra ir kita paskyra „Facebook“, sukurta Antano Guogos vardu.

Joje politikas prisistato investuotoju, entrepreneriu, buvusiu Europos Parlamento nariu, pokerio entuziastu ir filantropu.

Kad yra ir Seimo narys, nenurodo.

Nuotr. iš „Facebook“/Pokerio žaidėjo Tony Guogos paskyra
Nuotr. iš „Facebook“/Pokerio žaidėjo Tony Guogos paskyra

Vėl prašo panaikinti Seimo nario mandatą

Kaip jau buvo skelbta, dar sausio 12 dieną parlamentaras įteikė VRK prašymą nutraukti jo, kaip Seimo nario, įgaliojimus.

Šį savo žingsnį jis motyvavo tuo, kad nenori rinkėjų „vedžioti už nosies“.

Seimo nario mandatą A.Guoga tebeturi, nes VRK prašymo iki šiol nepatenkino. Mat jis nepasirodė komisijos posėdyje ir garsiai neperskaitė savo pareiškimo, kaip reikalauja įstatymas.

Dar prieš tai politikas informavo Seimo valdybą išvykstantis į užsienį.

Todėl jis paprašė VRK leisti dalyvauti posėdyje nuotoliniu būdu, tačiau įstatyme tokia galimybė nenumatyta.

A.Guoga nurodė, kad atvykti į posėdį galėtų tik po kovo 9 dienos, kitaip tariant, prasidėjus Seimo pavasario sesijai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Guoga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Guoga

Kadangi parlamentaro prašymas nutraukti įgaliojimus buvo atmestas, jį teko pateikti pakartotinai. 15min žiniomis, naują prašymą parlamentaras atsiuntė pirmadienį.

Citavo kaip vadovą

Vos A.Guoga paskelbė norintis trauktis iš Seimo, Kanados įmonė „Cypherpunk Holdings“, investuojanti į technologijas ir kriptovaliutas, išplatino pranešimą, kad A.Guoga grįžo į vadovo pareigas.

15min gavo informacijos, kad šias pareigas A.Guoga galėjo eiti nuo praėjusių metų rugpjūčio.

Kandidatuodamas į Seimą minėtą įmonę jis įrašė savo privačių interesų deklaracijoje, tačiau nurodė esantis konsultantas, o ne generalinis direktorius.

Pernai rugpjūčio 4 dieną išplatintame įmonės pranešime teigiama, kad A.Guoga tapo jos generaliniu direktoriumi.

Įmonės puslapyje jo tokios pareigos buvo nurodomos ir vėliau. Gruodį parlamentaras įmonės pranešimuose spaudai cituotas kaip jos vadovas.

A.Guogos pristatymas įmonės puslapyje
A.Guogos pristatymas įmonės puslapyje

Pats politikas 15min teigė savo veiklą įmonėje sustabdęs neribotam laikui dar prieš priesaiką Seime ir pateikė vidinį įmonės atstovų susirinkimo protokolą, kuriame nurodoma, kad „Tony Guoga pateikė prašymą nedirbti nuo lapkričio 11 dienos neribotą laiką“.

Mykolo Romerio universiteto Konstitucinės teisės katedros profesoriaus Vytauto Sinkevičiaus teigimu, to negana – nors veikla ir sustabdyta, pareigos neatliekamos, jos liko – tai draudžia Konstitucija ir už tai gresia apkalta.

Seimui užtektų priimti nutarimą

Tokia veikla leistų A.Guogos įgaliojimus nutraukti ir Seimui – apkaltos būdu arba priimant atitinkamą nutarimą.

Parlamentarui neatsisakius ankstesnių pareigų arba pradėjus dirbti, ko neleidžia Statutas ir Konstitucija, jo įgaliojimus Seimas gali nutraukti nutarimu, net nerengdamas apkaltos.

Konstitucijoje nurodoma, kad „Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LR Konstitucija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LR Konstitucija

Tačiau, V.Sinkevičiaus žodžiais, šiuo atveju „ne apkaltos reikia, o pritaikyti visiškai kitą Konstitucijos punktą“.

Pagrindinis valstybės įstatymas taip pat skelbia, jog Seimo nario įgaliojimai nutrūksta, kai, be kita ko, jis „pereina dirbti arba neatsisako darbo, nesuderinamo su Seimo nario pareigomis“. Kitaip tariant, parlamentaras gali eiti tik savo pareigas ir neturėti jokio kito darbo ar pareigų.

„Tai štai – jei paaiškėja, kad jis dirba kitą darbą, užima kažkokias pareigas, neatsakė jų, Seimo Etikos ir procedūrų komisija turi atlikti tyrimą ir parengti nutarimo nutraukti Seimo nario įgaliojimus projektą, – portalui 15min paaiškino teisininkas. – Seimas gali nutraukti įgaliojimus, nerengdamas apkaltos, o tiesiog balsuodamas, priimdamas nutarimą nutraukti įgaliojimus, kadangi jis neatsisakė darbo, kurio negali dirbti Seimo narys.“

Nutarimas nutraukti parlamentaro įgalijmus priimamas, jei už tai balsuoja daugiau kaip pusė visų Seimo narių – mažiausiai 71.

Tiesa, šiuo atveju A.Guogos dalyvavimo irgi reikia: „Asmuo turi būti išklausytas, turi turėti teisę pateikti paaiškinimus. Gal paaiškės, kad situacija yra visiškai kitokia. Neišklausius asmens, nepakvietus jo į komisijos ar Seimo posėdį, kuriame balsuojama, neįmanoma nutraukti įgaliojimų“, – pabrėžė pašnekovas.

Paklaustas, ar šiuo atveju taip pat būtinas paties politiko dalyvavimas atvykstant į posėdį, ar per pandemiją galima tai padaryti nuotoliniu būdu arba paaiškinimus pateikti raštu, V.Sinkevičius teigė:

„Jei jis sakys, kad atsiųs paaiškinimus nuotoliniu būdu, ir jam tai tinka, tada taip, nematau čia problemos. Bet jis turi būti visais atvejais išklausytas, turi teisę pateikti paaiškinimus, įrodymus, atsikirtimus, turi teisę gintis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius