Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 09

Atostogaudamas A.Guoga prisiminė neįgyvendintą norą trauktis iš Seimo

Nemažai triukšmo sukėlęs Antano Guogos bandymas išeiti iš Seimo užtruko. Nors buvo tikimybė jam pavasario sesijos sulaukti tebesant parlamentaru, panašu, kad jo įgaliojimai nutrūks dar vasarį. Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) sausį nepatenkinus parlamentaro prašymo nutraukti įgaliojimus, nes pats politikas nedalyvavo posėdyje, ji sulaukė pakartotinio pareiškimo.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Kol kas A.Guoga tebėra Seimo narys, kaip ir sausio pradžioje, prieš pareiškimą dėl atsistatydinimo.

Kaip dar prieš politikui įteikiant antrą prašymą portalui 15min sakė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė, niekas ir nepasikeis, kol parlamentaras savo prašymo neperskaitys garsiai komisijos posėdyje.

A.Guogos įgaliojimus galėtų nutraukti ir Seimas – apkaltos būdu arba priimdamas atitinkamą nutarimą, jei parlamentaras pradeda eiti pareigas, nesuderinamas su jo mandatu.

Mat, net nesulaukus VRK sprendimo, Kanados įmonė „Cypherpunk Holdings“ paskelbė, kad jis grįžo į bendrovės vadovo pareigas.

Po poros mėnesių Seime ėmė nebepatikti

Pirmą pareiškimą dėl įgaliojimų nutraukimo A.Guoga įteikė sausio 12 dieną.

Šį savo žingsnį jis motyvavo tuo, kad nenori rinkėjų „vedžioti už nosies“.

Iki 2019 metų dirbęs Europos Parlamente, į kurį buvo išrinktas kaip Liberalų sąjūdžio atstovas, į pernykščius Seimo rinkimus A.Guoga ėjo su Darbo partija (DP). Rinkėjai tokį sprendimą įvertino teigiamai – jis surinko bemaž 17 tūkst. balsų ir „darbiečių“ kandidatų sąraše po reitingavimo pakilo iš 3 į 1 vietą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Guoga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Guoga

„Seimo rinkimuose dalyvavau su DP. Čia buvo mano pasirinkimas. Mano sprendimas. Žmonės mane išrinko į Seimą su Darbo partijos sąrašu. Sulaukiau didžiausio žmonių pasitikėjimo. Jį labai gerbiu ir vertinu.

Pasitraukiu pirmiausiai todėl, kad nenoriu šių žmonių vedžioti už nosies. Jaučiu prieš juos didelę atsakomybę, tačiau tuo pačiu matau, kad su DP neįmanoma užtikrinti to, kas buvo kalbama žmonėms prieš rinkimus.

Įsitikinęs, kad elgiuosi sąžiningai ir garbingai. Ir prieš save, ir prieš Lietuvos žmones“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ išdėstė politikas.

DP nariai „tapę vieno asmens įkaitais“, matyt, omeny turėdamas partijos lyderį Viktorą Uspaskichą, tvirtino A.Guoga.

Kiek anksčiau, kilus skandalui dėl V.Uspaskicho pareiškimų apie gydomąsias vandens galias, jis pareikalavo pirmininko atsistatydinimo ir pasiūlė atnaujinti DP, kad ji nebūtų vieno asmens politinė jėga.

„DP tapo sekta su savo dvasiniu guru ir jo mokymu apie nežemiškas galias“, – atsistatydindamas aiškino Seimo narys.

Jis pažadėjo palikęs parlamentą visą dėmesį skirti labdarai, paramai ir visuomenės švietimui.

A.Guogai atsisakius mandato, į Seimą patektų pirmas po brūkšnio partijos sąraše likęs Artūras Skardžius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Norėjo dalyvauti nuotoliniu būdu

VRK politiko prašymo iki šiol nepatenkino. Jis prašė įgaliojimus nutraukti nuo sausio 14 dienos, tačiau komisija šį klausimą svarstė dar po savaitės vykusiame posėdyje, kuriame pats A.Guoga nedalyvavo.

Kaip tik dėl to mandatą jis tebeturi. Mat įstatymas numato, kad parlamentaras turi pats posėdyje perskaityti pareiškimą dėl įgaliojimų nutraukimo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Seimo plenarinis posėdis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Seimo plenarinis posėdis

Dar prieš šį posėdį politikas informavo Seimo valdybą, kad išvyksta į užsienį.

Gali būti, kad į VRK posėdį parlamentaras negalėjo atvykti dėl viešnagės Dubajuje, – jo žmona socialiniame tinkle paskelbė ten atostogaujanti.

Pora savo paskyrose socialiniuose tinkluose toliau publikuoja nuotraukas iš užsienio.

Todėl politikas pasisiūlė posėdyje dalyvauti nuotoliniu būdu, o atvykti informavo galintis tik po kovo 9 dienos.

Tačiau tokios galimybės įstatymas nenumato, todėl VRK vienbalsiai nusprendė jo prašymo netenkinti.

Sprendimą komisija turi priimti per 15 dienų, taigi terminas baigėsi sausio 27-ąją.

Nors A.Guogos siūlymas perskaityti savo pareiškimą nuotoliniu būdu buvo gautas diena anksčiau, taip nebuvo įvertinta kaip naujas prašymas. VRK jam atsakė, kad sprendimas dėl įgaliojimų nutraukimo jau buvo priimtas, o jokių naujų aplinkybių nepaaiškėjo.

Kitaip tariant, A.Guoga turėjo įteikti naują pareiškimą ir jį perskaityti komisijos posėdyje. 15min žiniomis, naują prašymą parlamentaras atsiuntė pirmadienį. Jis taip pat pažadėjo dalyvauti VRK posėdyje. Su pačiu politiku susisiekti nepavyko.

„Jei Seimo narys nuspręstų atsisakyti mandato, turėtų įteikti naują pareiškimą VRK. Mes per 15 dienų turėtume išspręsti tą klausimą – surengti posėdį, pakviesti Seimo narį, kad jis atvyktų, perskaitytų pareiškimą, ir bendru sutarimu nutrauktume jo įgaliojimus. Reikėtų viską daryti iš pradžių“, – dar prieš tai sakė VRK vadovė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovė Laura Matjošaitytė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovė Laura Matjošaitytė

„Jei Seimo narys nuspręstų atsisakyti mandato, turėtų įteikti naują pareiškimą VRK. Mes per 15 dienų turėtume išspręsti tą klausimą – surengti posėdį, pakviesti Seimo narį, kad jis atvyktų, perskaitytų pareiškimą, ir bendru sutarimu nutrauktume jo įgaliojimus. Reikėtų viską daryti iš pradžių“, - sakė VRK vadovė.

Anot jos, komisija negalės nieko padaryti, kol A.Guoga pats nepasirodys jos posėdyje „gyvai“, o ne nuotoliniu būdu.

Bendrovė paskubėjo „susigrąžinti“ vadovą

Įgaliojimus gali nutraukti ir Seimas. Teoriškai tai įmanoma ir jam pačiam nedalyvaujant.

Parlamentarui neatsisakius ankstesnių pareigų arba pradėjus dirbti, ko neleidžia Statutas ir Konstitucija, jo įgaliojimus Seimas gali nutraukti nutarimu, net nerengdamas apkaltos.

Mat, net nesulaukus VRK sprendimo, jau sausio 14 dieną Kanados įmonė „Cypherpunk Holdings“ išplatino pranešimą, kad A.Guoga grįžo į bendrovės vadovo pareigas.

Pats parlamentaras 15min teigė savo veiklą įmonėje sustabdęs neribotam laikui dar prieš priesaiką Seime ir pateikė vidinį įmonės atstovų susirinkimo protokolą, kuriame nurodoma, kad „Tony Guoga pateikė prašymą nedirbti nuo lapkričio 11 dienos neribotą laiką“.

Mykolo Romerio universiteto Konstitucinės teisės katedros profesoriaus Vytauto Sinkevičiaus teigimu, to negana – nors veikla ir sustabdyta, pareigos neatliekamos, jos liko – kaip tik tai draudžiama ir už tai gresia apkalta.

Konstitucijoje nurodoma, kad „Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius

Tačiau, V.Sinkevičiaus žodžiais, šiuo atveju „ne apkaltos reikia, o pritaikyti visiškai kitą Konstitucijos punktą“.

Pagrindinis valstybės įstatymas taip pat skelbia, jog Seimo nario įgaliojimai nutrūksta, kai, be kita ko, jis „pereina dirbti arba neatsisako darbo, nesuderinamo su Seimo nario pareigomis“.

Kitaip tariant, parlamentaras gali eiti tik savo pareigas ir neturėti jokio kito darbo ar pareigų.

„Tai štai – jei paaiškėja, kad jis dirba kitą darbą, užima kažkokias pareigas, neatsakė jų, Seimo Etikos ir procedūrų komisija turi atlikti tyrimą ir parengti nutarimo nutraukti Seimo nario įgaliojimus projektą, – portalui 15min paaiškino teisininkas. – Seimas gali nutraukti įgaliojimus, nerengdamas apkaltos, o tiesiog balsuodamas, priimdamas nutarimą nutraukti įgaliojimus, kadangi jis neatsisakė darbo, kurio negali dirbti Seimo narys.“

Nutarimas nutraukti parlamentaro įgalijmus priimamas, jei už tai balsuoja daugiau kaip pusė visų Seimo narių – mažiausiai 71.

Tiesa, šiuo atveju A.Guogos dalyvavimo irgi reikia: „Asmuo turi būti išklausytas, turi turėti teisę pateikti paaiškinimus. Gal paaiškės, kad situacija yra visiškai kitokia. Neišklausius asmens, nepakvietus jo į komisijos ar Seimo posėdį, kuriame balsuojama, neįmanoma nutraukti įgaliojimų“, – pabrėžė pašnekovas.

Paklaustas, ar šiuo atveju taip pat būtinas paties politiko dalyvavimas atvykstant į posėdį, ar per pandemiją galima tai padaryti nuotoliniu būdu arba paaiškinimus pateikti raštu, V.Sinkevičius teigė: „Jei jis sakys, kad atsiųs paaiškinimus nuotoliniu būdu, ir jam tai tinka, tada taip, nematau čia problemos. Bet jis turi būti visais atvejais išklausytas, turi teisę pateikti paaiškinimus, įrodymus, atsikirtimus, turi teisę gintis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius