Mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius sako, kad turguose su dokumentais parduodama tik trečdalis mėsos.
„Oficialūs turgaus pardavimai sikeia 280 – 300 mln. Lt. Mūsų turima informacija, tai tik trečdalis, kas parodoma iš tikrųjų. Todėl manome, kad turgaus prekyba siekia 700-800 mln.Lt”, – sakė E.Mackevičius.
Nusipirkus nedokumentuotos mėsos galima susirgti gyvybei pavojingomis ligomis.
„Kas gali užtikrinti, kad ant jos nebuvo listerijos, kad prie jos nebuvo priėjęs graužikas, na, tegul būna musė nutūpusi ir atnešė užkratą? Niekas negali patvirtinti“, – teigia Maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. specialistė Viktorija Septilkienė.
Maisto ir veterinarijos specialistai netiria mėsos be dokumentų, o ją iškart sunaikina. Tokia mėsa gali būti prifarširuota vaistų ir konservantų. „Gali likti antibiotikų. Gali būti neišlauktas laikas nuo gydymo iki paskerdimo“, – pridūrė specialistė.
Be to, gyvuliai gali būti paskerdžiami taip, kad jų mėsa paskui tampa niekam tikusi.
Kiaulių augintojai sutinka, kad didžiausia rizika nekokybiškos mėsos įsigyti turguose, tačiau, pasak jų, ne visada kokybiška ir prekybos centruose parduodama kiauliena, nes ji dažnai būna užšaldyta ir atšildyta.
„Iš svetur atvežta mėsa buvo pervadinama į lietuvišką kiaulieną“, – sakė Kiaulių augintojų asocicijos direktorius Algis Baravykas.
Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotoja V.Septilkienė vartotojams pataria atidžiai įvertinti ne tik mėsos spalvą, nes ji gali būti ir nudažyta, bet ir konsistenciją: „Jei tik mėsa labai minkšta, jei padarius joje duobutę ta duobutė išsilygina labai iš lėto, aišku, kad ji pradėjusi gesti.“