-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 05 02 /18:09

Trijų didžiųjų miestų merai remia tris skirtingus kandidatus į prezidentus

Likus mažiau nei dviems savaitėms iki Lietuvos prezidento rinkimų, didžiųjų šalies miestų merai išreiškė palaikymą skirtingiems kandidatams į šalies vadovo postą.
Gitanas Nausėda, Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė
Gitanas Nausėda, Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė / 15min koliažas

Vilniaus meras – už I.Šimonytę

Vilniaus meras Remigijus Šimašius ketvirtadienį savo „Facebook“ paskyroje pareiškė, kad palaiko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos (TS-LKD) kandidatę Ingridą Šimonytę. Tokį sprendimą jis aiškina tuo, kad kartu sėkmingai dirbo su ja Vyriausybėje krizės metu, bei artimomis pažiūromis ir vertybėmis.

15min nuotr./Remigijus Šimašius, Ingrida Šimonytė
15min nuotr./Remigijus Šimašius, Ingrida Šimonytė

„Su Ingrida Šimonyte pusketvirtų metų dirbome kartu Vyriausybėje vienu sunkiausiu Lietuvai periodų šiame amžiuje – nuo 2008 iki 2012 metų. Mačiau jos darbo stilių, įžvalgas ir pasiekimus. Vertinu jos sąžiningumą, atvirumą, profesinę kompetenciją, komunikabilumą, humoro jausmą (toli gražu ne visiems Lietuvos politikams jis būdingas) ir nesislėpimą už kaukių – per tuos metus, kiek ją pažįstu, nepastebėjau bandymų dirbtinai pataikauti rinkėjams ar savo vadovams. O politikoje ši savybė, deja, yra reta. Ingrida drąsi – savo priimamais sprendimais ir tiesos sakymu. O mūsų geopolitinė padėtis tokia, kad šios savybės valstybės vadovui yra būtinos.

[...]Kaip ir svarbu pasirinkti politiką, kuris apskritai rodo savo pažiūras, o ne bando prastumti katę maiše, siūlydamas tik tai, ką nori girdėti dauguma. Todėl šiuose rinkimuose palaikysiu Ingridą Šimonytę“, – dėsto R.Šimašius.

Buvęs Liberalų sąjūdžio narys R.Šimašius 2008-2012 m. Vyriausybėje buvo teisingumo ministras. Šiemet jis, su visuomeniniu rinkimų komitetu, antrajai kadencijai išrinktas Vilniaus meru.

V.Matijošaitis ištikimas S.Skverneliui

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis viešai remia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatą bei premjerą Saulių Skvernelį. Tai jis paskelbė dar kovo pradžioje.

Po kelių dienų, S.Skverneliui atvykus į Kauną apžiūrėti rekonstruojamo stadiono, V.Matijošaitis sakė: „Ar paremsiu premjerą prezidento rinkimuose? Man atrodo, jau aišku. Paremsiu. Žodžiu, kalba, judesiu, bet kuo, kad tik jis taptų prezidentu“.

Praėjusį antradienį, dalyvaudamas S.Skvernelio rinkiminiame susitikime Kaune, V.Matijošaitis pareiškė: „Būnant versle teko bendrauti artimai su trimis premjerais. Vienas važinėdavo į Kauną tik tam, kad jo žmona procedūras kažkokias pasidarytų. Su Sauliumi, atsiprašau, su premjeru Sauliumi, bendraudavome dalykiškai. Visuomet sulaukdavau trumpų atsakymų: „taip“ arba „ne“. Jei „taip“, buvo numatoma, kas ką darys. Už tai pokyčiai mieste ir vyksta. Nereikia važiuot į Vilnių, kad kažkam pabučiuot žiedą ar ranką. Asmeniškai palaikau, kaip būsimą prezidentą, Saulių Skvernelį“, – kalbėjo V.Matijošaitis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno spurginėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno spurginėje

S.Skvernelis yra pareiškęs, kad jei laimėtų rinkimus, tai V.Matijošaitis būtų vienas iš siūlomų kandidatų užimti atsilaisvinusią ministro pirmininko kėdę.

Kauno miestui V.Matijošaitis vadovauja antrą kartą. Per kovo 3-ąją vykusius tiesioginius merų rinkimus buvo perrinktas Kauno vadovu, surinkęs net 80 proc. rinkimuose dalyvavusių kauniečių balsų.

S.Skvernelį taip pat remia ir antrai kadencijai išrinktas Šiaulių meras Artūras Visockas. Tai jis pareiškė kovo pabaigoje, kandidatui atvykus į miestą.

Klaipėdos meras palaiko kraštietį G.Nausėdą

Klaipėdos meru trečiai kadencijai išrinktas buvęs liberalas Vytautas Grubliauskas 15min teigė, kad palaikys iš Klaipėdos kilusį buvusį ekonomistą Gitaną Nausėdą. Uostamiesčio vadovo teigimu, jam svarbios G.Nausėdos vertybės, ekonomikos išmanymas bei tai, kad jis nepriklauso jokiai partijai.

15min nuotr./Vytautas Grubliauskas, Gitanas Nausėda
15min nuotr./Vytautas Grubliauskas, Gitanas Nausėda

„Visų pirma, tai yra nepartinis kandidatas ir neturintis politinės priklausomybės, kas, mano manymu, yra labai svarbu šitame kontekste. Taip pat man nekelia abejonių jo kompetencijos, susivokimas ekonominiuose procesuose, mano manymu, yra labai svarbus. Jis turi pakankamai patirties, išminties ir diplomatiškumo, kas man irgi yra labai svarbu. Na, ir man net šiek tiek emociškai labai svarbu. Aš turiu pakankamai daug argumentų, kodėl palaikau G.Nausėdą, mane jie įtikina, ir, manau, kad ne mane vieną“, – 15min komentavo Klaipėdos miesto meras V.Grubliauskas.

Klaipėdos meras pridūrė, kad jam yra artimos ir tinkamos G.Nausėdos deklaruojamos vertybės.

Panevėžio meras nemano, kad merai turi remti kandidatus

Antrai kadencijai išrinktas Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas 15min suabejojo ar būtų labai demokratiška, jei jis, kaip meras, reikštų paramą kuriam nors kandidatui.

„Todėl viešai remti kurios nors kandidatūros neplanuoju, nemanau, kad tam turiu įgaliojimų“, – sakė Panevėžio meras.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Rytis Mykolas Račkauskas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Rytis Mykolas Račkauskas

R.M.Račkauskas taip pat teigė, kad jo asmeninis pasirinkimas rinkimuose būtų vienijanti asmenybė, savarankiškai priimanti sprendimus, nepriklausoma nuo politinių jėgų ir atstovaujanti visus Lietuvos žmones.

Lietuvos prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 12 d., antrasis turas – gegužės 26 d. Prezidento posto siekia Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė, Saulius Skvernelis, Arvydas Juozaitis, Vytenis Povilas Andriukaitis, Mindaugas Puidokas, Valdemaras Tomaševskis, Valentinas Mazuronis ir Naglis Puteikis.

Išsamesnę informaciją apie kandidatus galite rasti 15min rinkimų centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius