Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 09 07 /10:26

Vilniuje tikimasi pagaliau išgirsti Europos Sąjungos poziciją dėl Sirijos ir galimo karinio puolimo

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai renkasi į posėdį Vilniuje, kuriame, dalyvaujant JAV gynybos sekretoriui Johnui Kerry ir Bendrijos vyriausiajai įgaliotinei užsienio ir saugumo politikai Cathy Ashton, tikimasi paskelbti ES poziciją dėl padėties Sirijoje – cheminio ginklo panaudojimo ir galimo karinio atsako.
Protestas Australijoje
Protestas Australijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Neformaliame ES užsienio reikalų ministrų susitikime Vilniuje dalyvauja ir JAV valstybės sekretorius J.Kerry, atvykęs ieškoti paramos galimiems JAV smūgiams. Šeštadienį ryte jis jau spėjo susitikti su prezidente Dalia Grybauskaite.

Dž. G. Barysaitės nuotr./JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry susitiko su Dalia Grybauskaite.
Dž. G. Barysaitės nuotr./JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry susitiko su Dalia Grybauskaite.

Kelionės metu aukštas JAV pareigūnas taip pat ketina aplankyti Paryžių ir Londoną, susitikti su arabų lyderiais, pavyzdžiui, Palestinos prezidentu Mahmudu Abbasu.

Iki šiol ES narės laikosi skirtingų nuomonių. Panaši atmosfera tvyrojo ir Sankt Peterburge, kur vyko Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimas.

Pasaulio lyderiai pripažino – tarptautinė bendruomenė pasidalijusi į ataką remiančias ir jos vengiančias valstybes. Jungtinės Tautos (JT) išreiškė apgailestavimą, kad skilimas neleidžia imtis vieningų ir ryžtingų veiksmų pilietiniam karui nutraukti.

eu2013.lt nuotr./Linas Linkevičius ir Cathy Ashton
eu2013.lt nuotr./Linas Linkevičius ir Cathy Ashton

Italijos premjeras Enrico Letta patvirtino – G20 forumas skilęs į dvi stovyklas. Vakarų komanda – Barackas Obama, Davidas Cameronas, Francois Hollande`as. Amerikiečiai su prancūzais rimtai svarsto galimybę Sirijai smogti trumpai, bet stipriai. Visai kita – Rusijos ir Kinijos pozicija. Šios šalys apie jokį Sirijos puolimą nenori net girdėti.

Tvirčiausiai apsisprendusi Turkija, jos karinė technika jau traukia prie Sirijos pasienio, šalis prisidės prie smūgių Sirijai, jei jų imsis JAV. Tuo metu netoli Sirijos esantis ir Rusijos poziciją palaikantis Kipras baiminasi atsakomųjų veiksmų, jei prasidės karinė intervencija.

Rusiją ir Kiniją ragina neblokuoti Saugumo Tarybos sprendimų

Sirijos pavadinimas Vilniuje skamba jau ketvirtą dieną – nuo trečiadienio, kai Seime darbą pradėjo Tarpparlamentinė bendros užsienio ir saugumo politikos bei bendros saugumo ir gynybos politikos konferencija. Jos dalyviai paragino tarptautinę bendruomenę, ypač JT Saugumo Tarybą (ST) – patraukti atsakomybėn cheminės atakos Sirijoje vykdytojus ir imtis reikiamų priemonių užkirsti kelią panašiems nusikaltimams ateityje, o nuolatines ST nares Rusiją ir Kiniją neblokuoti šios struktūros sprendimų.

Alfredo Pliadžio nuotr./Juozas Olekas ir Andersas Foghas Rasmussenas
Alfredo Pliadžio nuotr./Juozas Olekas ir Andersas Foghas Rasmussenas

Vėliau į neformalų susitikimą susirinkus ES gynybos ministrams, NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas primygtinai pakvietė tarptautinę bendruomenę įveikti nuomonių skirtumus dėl padėties Sirijoje. „Negalima ignoruoti to, kas vyksta Sirijoje, reikia tvirto atsako į cheminio ginklo panaudojimą“, – pareiškė svečias.

Tačiau jis pabrėžė, kad didesnio NATO įsitraukimo nereikėtų, nes tai būtų „ribota operacija“. Vienos narės (JAV – red. past.) atsakas į cheminio ginklo ataką esą tebūtų „trumpa, tikslinga, kruopščiai parengta karinė operacija“, o tam nereikia NATO vadovavimo ir kontrolės sistemos.

Nors C.Ashton, o vėliau ir Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pripažino, jog esama daugybės ženklų, rodančių, kad cheminį ginklą panaudojo prezidento Basharo al Assado režimas, gynybos ir iškart po jų Vilniuje susitikusiems užsienio reikalų ministrams buvo nelengva ieškoti bendros pozicijos dėl puolimo.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle penktadienį paprašė JT paskubinti ginklų inspektorių išvadas dėl cheminės atakos Sirijoje, kad „turėtume nepriklausomą nepriklausomos neutralios institucijos įvertinimą“. Prie jo prisijungė kolega iš Švedijos Carlas Bildtas. JT inspektorių komanda tebeanalizuoja Damaske praėjusią savaitę surinktus duomenis.

eu2013.lt nuotr./ES užsienio reikalų ministrų susitikimas
eu2013.lt nuotr./ES užsienio reikalų ministrų susitikimas

Danijos užsienio reikalų ministras: blogiausia, jei nieko nevyks

Prancūzijos diplomatijos vadovas Laurent'as Fabiusas dar penktadienį pakvietė kolegas vieningai pasmerkti cheminio ginklo panaudojimą ir pripažinti, kad „už šių žudynių stovi B.al Assado režimas“. Šios šalies, vienintelės ES atvirai parėmusios JAV prezidento Baracko Obamos norą atsakyti ginklu, net nelaukiant JT pritarimo, kariuomenė esą rengiasi galimai karinei atakai prieš Siriją.

Tuo metu Danijos, kuri esą irgi linkusi pritarti karinei intervencijai, užsienio reikalų ministras Villy Soevndalis pareiškė, kad geriausia būtų, jei atsakomybę prisiimtų JT ST. „Blogiausias pasaulyje escenarijus būtų, jei nieko neįvyktų, o B.al Assadas suprastų, kad jis gali daryti, ką tinkamas, be jokių pasekmių“, – teigė ministras.

eu2013.lt nuotr./ES diplomatijos vadovė Cathy Ashton, jos pavaduotojas Maciejus Popowskis ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius
eu2013.lt nuotr./ES diplomatijos vadovė Cathy Ashton, jos pavaduotojas Maciejus Popowskis ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius

JAV Kongresas kitą savaitę ketina apsispręsti dėl B.Obamos pasiūlytų ribotų karinių smūgių Sirijos režimui. Remdamasis žvalgybos duomenimis, Vašingtonas teigia turįs patikimų duomenų, kad per cheminio ginklo ataką žuvo 1 426 žmonės.

C.Ashton savo ruožtu pažymėjo, kad konfliktą Sirijoje įmanoma išspręsti tik politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis, bet tai būtina daryti ne ateityje, o dabar.

„Svarbiausias dalykas – šis konfliktas bus išspręstas tik diplomatinėmis ir politinėmis priemonėmis“, – penktadienį Vilniuje teigė ES diplomatijos vadovė. Pasak jos, būtina kalbėtis su Persų įlankos ir kitomis šalimis, kad pavyktų visas suinteresuotas puses susodinti prie derybų stalo. „Privalome panaudoti visą turimą politinį spaudimą, kad tai įvyktų kaip įmanoma anksčiau. Tai negali būti ilgalaikis tikslas, tai turi įvykti dabar“, – kalbėjo C.Ashton.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius