-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 07

Vis dar pyksta dėl šokančių medikų: jie ne tinginiauja, o vykdo savotišką misiją

Pasaulis baigia jau antrus pandemijos metus, bet vis dar atsiranda žmonių, kurie įrašus su šokančiais medikais laiko įrodymu, kad šie akivaizdžiai neturi ką veikti, todėl COVID-19 tėra išgalvota liga. Tiesa kitokia – užsikrėtimų koronavirusu atvejų skaičius tuoj pasieks 400 mln., o medikai taip bando ligos nuvargintam pasauliui įkvėpti vilties, atsipalaiduoti po nelengvo darbo arba dalyvauti populiariuose iššūkiuose.
Medikai, kovojantys su koronavirusu
Medikai, kovojantys su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr. (VUL Santaros klinikos)

Per pandemiją ieško vilties

Socialiniame tinkle „Facebook“ aktyviai dalijamasi filmuku, tariamai rodančiu, kad medikai per pandemiją nelabai turi ką veikti. „Nepasiskiepijusių pacientų perpildytos ligoninės!“ – ironiškai pakomentavo vienas įrašą savo paskyroje paviešinęs vengras.

Tuo pačiu įrašu pasidalijusi lietuvė atvirai piktinosi: „Cirko pandemija. Tik gaila, kad tiek daug avinų (taip COVID-19 ir vakcinų skeptikai vadina besiskiepijančius žmones – red. past.), kurie patikėjo, ir dar gaila tų, kurie ėjo skiepytis.“

Filmukas per mažiau nei mėnesį spėtas peržiūrėti 709 tūkst. kartų, sulaukė beveik tūkstančio komentarų ir 3,3 tūkst. reakcijų, juo pasidalinta 20 tūkst. kartų.

Kažkas (ar tas pats vengras, nežinia, jis neprisistato autoriumi) nepatingėjo surinkti keliolika tokių šokių pavyzdžių ir sumontuoti juos į daugiau nei 2 min. trukmės filmuką.

Jame matyti gydytojai, slaugai ir pagalbiniai darbuotojai, judantys pagal tokius jau spėtus primiršti ir pastarųjų metų tarptautinius hitus, kaip „My Heart Will Go On“, „Cotton Eye Joe“, „Barbie Girl“, „Blinding Lights“.

Vieni šokėjai vilki apsauginius chalatus, dėvi kaukes, pirštines ir kitas apsaugos priemones, kiti matyti vien su kaukėmis, kelios medikės ant kaklų pasikabinusios stetoskopus.

Ani Kolleshi/ JC Gellidon/ Jonathan Borba nuotr./ Unsplash nuotr./Medikai
Ani Kolleshi/ JC Gellidon/ Jonathan Borba nuotr./ Unsplash nuotr./Medikai

Priešingai nei teigiama socialiniuose tinkluose, šie kadrai neįrodo, kad ligoninės tuščios ar kad medikai tinginiauja. Juose palatų nematyti, tad jų užimtumo įvertinti negalima.

Be to, sunku suprasti, kuriuo metu žmonės šoka, gali būti, kad pasibaigus pamainai arba prieš darbą. Nė viename kadre nematyti daugiau nei dešimties žmonių, tad negalima ir išvada, kad visa ligoninė susirinko pramogauti.

Be to, kelias minutes paieškojus informacijos internete nesunku surasti, kad bent kai kurie ligoninių darbuotojai prisijungė prie iššūkių – šokti pagal vieną ar kitą dainą.

Ir dar viena detalė – daugelis šių įrašų buvo padaryti 2020-ųjų pirmoje pusėje, kai pandemija pasauliui smogė visa jėga ir ne tik jos nuvargintiems medikams, bet ir pacientams reikėjo bent kokios atgaivos. Taip gydytojai ir slaugai stengėsi praskaidrinti nelengvą kasdienybę bei įkvėpti vilties.

Šoka ne tik medikai

Įrašas pradedamas kadru su skambant bene žinomiausiai Celine Dione dainai „My Heart Will Go On“ judančia ligoninės lova. Ant jos stovi ar klūpi kelios slaugės, kai kurios, imituodamos laivą, iriasi ramentais. Priekyje stovi dvi slaugės, viena – ištiesusi rankas, kita – ją apkabinusi. Taip imituojama garsioji Kate Winslet ir Leonardo DiCaprio scena iš filmo „Titanikas“, kuriame ir skamba šis kūrinys.

Ekrano nuotr. iš „TikTok“/Socialiniuose tinkluose vis dar populiarūs komentarai, esą medikai per pandemiją neturi, ką veikti
Ekrano nuotr. iš „TikTok“/Socialiniuose tinkluose vis dar populiarūs komentarai, esą medikai per pandemiją neturi, ką veikti

Panaši scena įamžinta ir šiame įraše iš socialinio tinklo „TikTok“, kuris buvo padarytas ne vėliau kaip 2020 m. gegužės pradžioje. Dalyviai – kiti, bet daina – ta pati, scena – analogiška. „Per šią koronaviruso krizę sveikatos apsaugos darbuotojams taip pat reikia pertraukos!“ – pakomentavo įrašu „YouTube“ pasidalijęs vyras.

Romantiką filmuke pakeičia repas – Brazilijos dueto „Bonde R300“ kūrinys „Oh Nanana“, pagal kurį šoka keturi uniformas vilkintys, kaukes ir pirštines dėvintys ligoninės darbuotojai.

Taip jie prisijungė prie daugybės kitų žmonių, kurie, grojant pačiai dainos pradžiai, daro nesudėtingus judesius kojomis. Nors jie pritaikyti dviem žmonėms, internete galima pamatyti ir šokančių trijulių, ir šokių su futbolo kamuoliais ar augintiniais. Vien šis įrašas peržiūrėtas 2,1 mln. kartų.

Medikai savo šokį pagal šią dainą įamžino ne sykį (pavyzdžiui, čia, čia).

„Barbie Girl“ – apie skiepus

Toliau vengro pasidalintame įraše matyti medikai ir kitas ligoninių personalas, šokantys pagal ekscentriškosios Nicki Minaj „Anaconda“, kiek anksčiau buvusios populiarios švedų grupės „Rednex“ dainą „Cotton Eye Joe“, grupės „Miami Sound Machine“ ir Glorios Estefan „Conga“.

Viename kadre trys vyrai pagal humoristinio dueto „Handsome Dancer“ dainos „Coincidance“ melodiją ne šoka, bet palatoje kloja lovą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Barbių paroda
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Barbių paroda

Prieš gerus 20 metų buvusi populiari danų grupės „Aqua“ daina „Barbie Girl“ įkvėpė ne šokti, bet ironiškai pažvelgti į skiepus nuo koronaviruso. Du medikai pakeitė tekstą, kad jis atitiktų aktualijas.

Nusaldintą gyvenimą pašiepiančioje originali daina prasideda Barbės ir jos vyro Keno dialogu. Jis buvo perrašytas taip: „Hiya, Pfizer! / Hi, Ken! / You wanna go for extra shots? / Sure, Ken! / Sleeves up! / I′m a Pfizer girl in a COVID world…“ (angl. „Labas, Pfizer! / Labas, Kenai! / Nori daugiau skiepų? / Žinoma, Kenai! / Rankoves aukštyn! / Aš – Pfizer mergaitė COVID pasaulyje…“)

Gydytoja dr. Ruby Doley iš Indijos šiaurės rytuose esančios Asamo valstijos pagal tą pačią dainą šoko, norėdama pagerinti savo komandos narių nuotaiką. Vadinamojoje raudonojoje zonoje tuo metu dirbusi medikė šoko apsirengusi taip, kaip eidavo pas pacientus, bet tai netrukdė jai judėti pagal greitą dainos ritmą.

„Geriausias būdas išsigelbėti nuo problemos – sutikti ją nusiteikus pozityviai“, – pakomentavo įrašu su šokančia R.Doley socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijusi viena iš Indijos geležinkelio kompanijų.

„Žemės nesudrebinantis gestas, bet tokie maži dalykai neabejotinai padeda sustiprinti žmonių moralę“, – taip šokį įvertino vienas tinklalapis. Anot žinutės autoriaus, sveikatos apsaugos darbuotojams, dirbantiems pirmosiose kovos su COVID-19 linijose ir esantiems itin arti viruso, net ir lašas pozityvumo padeda judėti į priekį.

Iššūkį priėmė visas pasaulis

„Facebook“ įraše iš vengro paskyros matyti ir pagal dainą „Jerusalema“ ligoninės koridoriuje šokanti moteris. Ji greičiausiai prisijungė prie 2020-aisiais visą pasaulį užvaldžiusio iššūkio – šokti pagal šią Pietų Afrikos Respublikos (PAR) didžėjaus Master KG ir dainininkės Nomcebo Zikode dainą.

VIDEO: Kėdainių greitosios medicinos pagalbos darbuotojai atlieka vilties šokį

Matydami prie šios iniciatyvos besijungiančius medikus, socialinių tinklų vartotojai suskubo piktintis, esą šie randa laiko pramogoms, nes neturi ką veikti, o tai reiškia, kad jokios pandemijos dėl COVID-19 nėra.

Iššūkį šokti pagal „Jerusalema“ priėmė įvairiausių profesijų atstovai – nuo lėktuvų pilotų ir policininkų iki medikų ir dvasininkų. Jo idėja – COVID-19 nuvargintam pasauliui įkvėpti vilties.

Taip pat skaitykite: Pagal dainą „Jerusalema“ šokantys medikai siutina internautus: reiškia, nėra ką gydyti

Ritmiškai, gospelų įkvėptai gqom (PAR gimusios elektroninės šokių muzikos) stiliaus daina netrukus išpopuliarėjo platformoje „Spotify“, o idėją apie iššūkį galbūt patys net nenorėdami pamėtėjo keli jaunuoliai iš Angolos.

Prieš dvejus metus „YouTube“ pasirodė vaizdo įrašas, kuriame, skambant „Jerusalema“ ritmams, bene pirmą kartą buvo sušoktas kultiniu tapęs šokis. Bet iššūkį – šokti pagal šią dainą – sugalvojo portugalai.

„Užkabinanti“ daina ir nesudėtingi judesiai – ne vienintelė priežastis, kodėl šokis išpopuliarėjo. Šokančių angoliečių vaizdo įrašas pasirodė kaip tik tuo metu, kai pasaulį ėmė kaustyti pandemija.

Taip pat skaitykite: Dėl šokančių medikų vis dar pyksta ir abejoja pandemija, įžvelgė ir tamsos jėgų šešėlį

Šokis suteikė džiaugsmingų momentų, skatino nesileisti būti sugniuždomiems karantino suvaržymų, nepasiduoti baimei, skleidė viltį ir teigiamą žinią blogų žinių laikais.

Peržiūrų – 6,4 mln.

Į vengro paskelbtą vaizdo įrašą surinkti toli gražu ne visi kadrai, kuriuose buvo užfiksuoti šokantys medikai. Priėmimo skyriaus slaugė iš Jungtinės Karalystės Amy Bond nuo pandemijos pradžios laisvu laiku su kolegomis kūrė trumpus filmukus nuotaikai praskaidrinti. Vienas jų moters paskyroje „TikTok“ peržiūrėtas beveik 170 tūkst. kartų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Medikai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Medikai

Maždaug 600 tūkst. gerbėjų „TikTok“ turinčios britės slaugės Sally Jones įrašai su šokiu pagal minėtą dainą „Oh nanana“ peržiūrėti beveik 22 tūkst. kartų ir 32 tūkst. kartų. Kitas filmukas, kuriame ji su kolegomis tiesiog linguoja į šonus pagal vienos dainos ritmą, – 684 tūkst. kartų.

Bet didžiausiu hitu – 6,4 mln. peržiūrų per beveik dvejus metus – tapo S.Jones paskyroje patalpintas įrašas, kuriame grupelė ligoninės darbuotojų rodo lapus su žodžiais, iš kurių galima sudėti sakinį: „Mes negalime likti namie, bet jūs galite.“

Taip jie perdavė pandemijos pradžioje nuolat kartotą patarimą gyventojams kuo rečiau susitikti su kartu negyvenančiais žmonėmis ir lankytis viešose vietose, ypač ten, kur susiburia daugiau žmonių.

1,8 mln. kartų buvo peržiūrėtas ir 171 tūkst. kartų „pamėgtas“ gimdymo skyriuje dirbančios britės Emmos Masterman įrašas tame pačiame „TikTok“. Jame matyti penkios akušerės, ligoninės koridoriuje šokančios pagal ­Shakiros hitą „Waka Waka“.

Įraše girdimas tik dainos, skirtos 2010 m. PAR vykusiam pasaulio futbolo čempionatui, pradžia, tačiau ji puikiai atspindi medikų darbą per pandemiją: „Esi geras karys / Besirenkantis mūšius, / Pakilk ir nusipurtyk dulkes / Ir atgal į balną. / Esi priešakinėse linijose, / Visi stebi, / Žinai, kad tai yra svarbu, mes artėjame, / Tai – dar ne pabaiga.“

„TikTok“ pilnas įrašų, kuriame matyti pagal įvairias dainas šokantys viso pasaulio gydymo įstaigų darbuotojai. O būrelis slaugių iš Kalifornijos taip džiugiai sutiko žinią, kad vienas pacientas pasveiko nuo COVID-19 ir išvyko namo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius