Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamatė tuščias ligoninės lovas ir fantazuoja, kad sergančiųjų COVID-19 nėra

Sąmokslo teorijų gerbėjai nepaliauja platinti tuščių ligoninių lovų vaizdus ir aiškinti, kad COVID-19 nėra tokia pragaištinga liga, kaip teigiama, o pandemija paskelbta be pagrindo. Internete imta dalintis įrašu, nufilmuotu vienoje Brazilijos ligoninėje, kai ištuštėjo vienas iš jos intensyvios terapijos skyrių, su komentarais, esą ligonių nėra. Tai melas – tuo metu kitur ligoninėje buvo gydoma beveik 80 šia liga sergančių pacientų.
Koronaviruso pacientai Brazilijoje
Koronaviruso pacientai Brazilijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Paplito po įvairias šalis

„Va pažiūrėkit, kiek sergančių yra nuo koronos! Pažiūrėkit, kurie tiki pandemija, čia jums skirtas video... Ne visi daktarai papirkti!“ – įrašu su tokiu komentaru socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo viena lietuvė.

Jos žodžiais su maždaug 40 sekundžių trukmės vaizdo įrašu per penkias dienas spėjo pasidalinti 1,4 tūkst. žmonių.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš kelių tuščių ligoninės lovų nusprendė, kad pandemijos nėra
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš kelių tuščių ligoninės lovų nusprendė, kad pandemijos nėra

Įraše matyti nenurodytos ligoninės intensyvios terapijos skyrius (ITS). Vyšninę uniformą vilkinti moteris su medicinine kauke ant veido atitraukia užuolaidą ir parodo už jos esančią tuščią lovą. Tokias lovas slepia ir dar kelios užuolaidos. Slaugei rodant lovas be ligonių, už kadro esančios jos kolegės ploja ir dainuoja.

Akivaizdu, kad slaugės džiaugiasi, tik iš įrašo sunku suprasti, dėl ko. Bet teigti, jog taip maloniai jas nuteikė faktas, kad ligoninės iš tiesų tuščios ir jokios pandemijos nėra, klaidinga.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Slaugės įamžino ištuštėjusias lovas, interneto vartotojai padarė išvadą, kad pandemijos nėra
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Slaugės įamžino ištuštėjusias lovas, interneto vartotojai padarė išvadą, kad pandemijos nėra

Tuo pačiu įrašu pastarąjį mėnesį dalijamasi įvairiuose socialiniuose tinkluose su prierašais įvairiomis kalbomis (portugališkai – čia, čia, čia, ispaniškai, angliškai, rumuniškai, lenkiškai).

Dažniausiai jį lydi panašūs komentarai – esą sąžiningos slaugės atskleidžia tiesą, kuri prieštarauja žiniasklaidos pranešamai informacijai (pavyzdžiui: „Sakoma, kad ITS yra pilni ir prakeikta valdžia laiko žmones įkalinusi namie, kad išvengtų sistemos griūties. Viskas yra apgavystė“).

Pacientų tikrai nebeliko

Iš kai kurių komentarų galima suprasti, kad veiksmas vyksta Brazilijoje, kuri yra viena labiausiai COVID-19 paveiktų šalių. Skelbiama statistika verčia abejoti, kad jos ligoninės tuščios.

Šiuo metu Brazilija yra trečia pasaulyje pagal nustatytų šios ligos atvejų skaičių (apie 14,8 mln.) ir antra pasaulyje pagal mirusių skaičių (daugiau nei 400 tūkst.). Įrašo filmavimo dienomis ten buvo užregistruota 87 tūkst. ir 89 tūkst. naujų užsikrėtimų.

Agentūros AFP žurnalistai išsiaiškino ir tikslią filmavimo vietą, ir aplinkybes. Jie atkreipė dėmesį į nedidelę žalią kortelę, pritvirtintą prie kompiuterio ekrano. Kortelėje matyti piešinukas, panašus į sveikatos draudimo kompanijos „Unimed“, turinčios savo ligoninių visoje Brazilijoje, ženklą.

Kompanija patvirtino, kad filmuota jai priklausančioje Alberto Urquiza Wanderley ligoninėje, kuri yra Paraibos valstijos sostinėje Žuan Pesojoje šalies vakaruose, ant Atlanto vandenyno kranto.

Anot kompanijos atstovų, įrašą padarė naktį iš kovo 30-osios į 31-ąją dirbusi pamaina, laikinai susiklosčius palankiai situacijai – kai dalis ligonių, pagerėjus būklei, paliko ITS ir jis ištuštėjo. Todėl slaugė, rodanti tuščias lovas, džiaugiasi, kad kiekvienas yra laisvas, ir jos kolegės dainuoja Jėzų Kristų šlovinančią dainą „Kadangi Jis gyvena“.

Kaip nurodė „Unimed“, po užsikrėtimų COVID-19 augimo sekė atoslūgis, todėl tas skyrius ištuštėjo. Pagal planą nenumatytiems atvejams, ITS gali būti padidinami arba sumažinami, kad atitiktų poreikį. Pagerėjus situacijai, šias lovas pavyko atlaisvinti.

Tuščias skyrius, bet ne ligoninė

Nepaisant to, ligoninė neliko tuščia. Kai buvo filmuojama, kituose ITS gydėsi 77 pacientai, po dienos jų sumažėjo iki 75. Visame Žuan Pesojos mieste tuo metu buvo užimta 93 proc., o Paraibos valstijoje – 88 proc. ITS lovų.

Per mėnesį situacija pagerėjo – balandžio pabaigoje minėtos ligoninėje buvo likę 39 pacientai, kuriems reikėjo intensyvios terapijos. Mieste buvo užimta 55 proc., o Paraiboje – 53 proc. tokių lovų.

Ekrano nuotr. iš worldometers.info/Užsikrėtimų COVID-19 Brazilijoje skaičiaus dinamika
Ekrano nuotr. iš worldometers.info/Užsikrėtimų COVID-19 Brazilijoje skaičiaus dinamika

Bet visoje Brazilijoje situacija lieka įtempta – balandžio pabaigoje buvo užimta didelė dalis ITS lovų. Mėnesiui dar nepasibaigus, jis jau buvo tapęs juodžiausiu per visą pandemiją – buvo užregistruota maždaug 68 tūkst. mirčių. Šiemet nuo COVID-19 jau mirė daugiau žmonių nei pernai nuo kovo iki gruodžio.

Ekrano nuotr. iš worldometers.info/Užsikrėtimų COVID-19 Brazilijoje skaičiaus augimas
Ekrano nuotr. iš worldometers.info/Užsikrėtimų COVID-19 Brazilijoje skaičiaus augimas

Panašūs tuščių lovų vaizdai virtualioje erdvėje sklinda kone nuo pandemijos pradžios. Jau prieš metus brazilai dalijosi vaizdo įrašu iš ligoninės, atidarytos balandžio 15-ąją, nors realiai veikti ji pradėjo tik po dviejų dienų, tad kurį laiką išties buvo tuščia.

Lietuvoje taip pat rodytos tuščios ligoninės. Pavyzdžiui, aiškinta, esą Lenkijos sostinės Varšuvos ligoninėse COVID-19 sergančių žmonių nematyti.

Vaizdo įrašas išties buvo padarytas pernai lapkritį Nacionaliniame stadione įrengtoje laikinojoje ligoninėje. Laikinąsias patalpas valdančios ligoninės atstovė nurodė, kad filmavimo dieną laikinoje ligoninėje jau buvo apie 25 pacientus.

„Jei jis ar ji būtų pasižiūrėję į priešingą pusę, būtų galėję pamatyti lovas, kuriose guli ligoniai. Įrašo autorius užfiksavo lovas, kurios veikiausiai užsipildys artimiausią savaitę“, – Lenkijos žurnalistams sakė ligoninės atstovė Iwona Sołtys.

Panašiu metu buvo dalijamasi ir vaizdais iš esą tuščių Lietuvos ligoninių.

Tokiais įrašais siekiama skleisti „Qanon“ sąmokslo teorijos šalininkų gretose už Atlanto gimusią mintį, neva informacija apie sergančiuosius ligoninėse – išgalvota.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius