-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 26

Visi 102 su COVID-19 sergančiu kolega kontaktavę NVSC darbuotojai bus tiriami

Trečiadienį koronavirusą nustačius vienam Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento darbuotojui, ketvirtadienį priimtas sprendimas dėl COVID-19 ištirti visus 102 su juo kontaktų turėjusius kolegas. NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė 15min pripažino, kad situacija labai nelengva, o centro darbai jau stringa.
Rolanda Lingienė
Rolanda Lingienė / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Apie tai, kad koronavirusas nustatytas vienai NVSC Vilniaus departamento darbuotojai, buvo pranešta trečiadienį.

Iškart nustatyta, kad kontaktų su užsikrėtusia darbuotoja turėjo 102 kolegos.

Kaip 15min ketvirtadienį sakė NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė, visiems jiems artimiausiu metu bus atlikti koronaviruso tyrimai. Tiesa, kada tiksliai ir ar įmanoma visus darbuotojus ištirti per vieną dieną, ji negalėjo pasakyti.

„Organizuosime visų ištyrimą, nes yra sveikatos ministro, kaip operacijų vadovo, sprendimas ir atvejo apibrėžimas papildytas taip, kad medikai yra visi tiriami. Mūsų įstaiga yra sveikatos priežiūros – medikai, taigi organizuosime ištyrimą. Apie blogai besijaučiančius negirdėjau. (...) Tyrimus organizuojame kaip galima greičiau“, – kalbėjo ji ir vylėsi, kad viskas baigsis vieninteliu atveju NVSC.

NVSC epidemiologė Daiva Razmuvienė BNS tikino, kad tyrimai turėtų būti atlikti iki penktadienio.

„Yra padarytas sąrašas, 10-20 žmonių grupės atvažiuoja į paskirtą vietą ir jiems imami mėginiai. Manau, kad šiandien popiet arba rytoj turėtų tyrimai būti baigti“, – sakė ekspertė, atsakinga už informaciją apie koronaviruso situaciją visoje Lietuvoje.

Mūsų įstaiga yra sveikatos priežiūros – medikai, taigi organizuosime ištyrimą.

R.Lingienė tvirtino, kad užsikrėtusi darbuotoja jaučiasi gerai, gydosi namuose ir klausinėja apie darbus.

„Teko kalbėtis šiandien. Kolegė yra namuose, ji jaučiasi, nors nesu jos gydytoja, kiek sakė, gerai, balsas žvalus, kalbėjo apie darbą. Jei rūpi darbas, reiškia, tikrai savijauta nėra bloga“, – sakė R.Lingienė.

Pati NVSC Vilniaus departamento vadovė taip pat yra kontaktavusių sąraše. Ji patikina, kad kontakto būta artimo, todėl reikės tirtis.

R.Lingienė pripažino, kad nustačius koronavirusą vienai darbuotojai, įstaigos darbas ėmė strigti. Vilniaus departamento darbuotojai buvo tie, kurie vykdė sugrįžtančiųjų į Vilniaus oro uostą piliečių pasitikimą, pirminį patikrinimą.

Dabar šiuos darbus teks perimti kitų regionų departamentų darbuotojams.

„Be jokios abejonės, darbų atlikimas apsunkintas. Vilniaus oro uoste, vakar dienos duomenimis, šiandien skrydžių neturėjo būti, bet situacija pasikeitė. Šiandien bus pora skrydžių. Vienu atskris keliasdešimt žmonių, tai informuotas yra įstaigos vadovas, kad organizuotų medicininę-karantininę kontrolę, bet ne mūsų departamento pajėgomis. Turės atvykti kiti miestai“, – teigė R.Lingienė.

Su NVSC vadovu Robertu Petraičiu ketvirtadienį 15min susisiekti nepavyko.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį nurodė, kad NVSC patiria didžiulį iššūkį veikti.

„Didžioji dalis darbuotojų dabar dirba nuotoliniu būdu“, – sakė jis.

Ministras tikino, kad sugrįžusių pasitikimas oro uoste nesutriks. Esą jį perims visuomenės sveikatos biuro darbuotojai ir šauliai.

„Yra galimybė pasitelkti visuomenės sveikatos biuro darbuotojus, šaulius. Be to procesas sugrįžimo yra baigtinis. Jie baigs pargrįžti ir darbas NVSC labai sutrikti neturėtų“, – aiškino A.Veryga.

Procesai nesustoja, bet kad sulėtėja, tai tikrai galiu pasakyti.

Tačiau NVSC Vilniaus departamento vadovė R.Lingienė nurodo, kad stringa ne tik grįžtančiųjų pasitikimas. Taip pat nuotoliniu būdu apsunkintas epidemiologinių tyrimų atlikimas, nes ne visi piliečiai gali bendrauti telefonu.

„Procesai nesustoja, bet kad sulėtėja, tai tikrai galiu pasakyti“, – teigė R.Lingienė.

Trečiadienį R.Lingienė svarstė, kaip koronavirusu galėjo užsikrėsti NVSC darbuotoja.

„Sunku pasakyti, kur užsikrėtė. Ar darbo metu, ar ne. Darbe buvo suteiktos visos apsaugos priemonės. Mes, kaip žinote, dirbame oro uostuose, visuose pasienio kirtimo postuose, mes, Vilniaus departamentas, daugiausia oro uoste. Taip, ir tas žmogus, kaip visi, kaip aš ir kiti, dirbo Vilniaus oro uoste“, – patvirtino R.Lingienė.

Taip, ir tas žmogus, kaip visi, kaip aš ir kiti, dirbo Vilniaus oro uoste.

Pasak jos, susirgęs asmuo vyresnio amžiaus – taigi priklauso rizikos grupei.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, visuomenės sveikatos priežiūros specialisto užsikrėtimas tik patvirtina, kad ši infekcija nesirenka, ar tai gydytojas, slaugytojas, ar pareigūnas – ji pavojinga visiems. Tad ir saugotis būtina visiems.

„Visuomenės sveikatos specialistai, kurių kiekvieno žinios ir rankos, šiuo metu aukso vertės yra tie žmonės, kurie atliko ir atlieka tikrai didžiulį darbą oro uostuose, šalies jūsų uoste. Jie greta medikų dirba priešakinėse linijose vardan visų mūsų sėkmės šioje sudėtingoje situacijoje. Tad tai kartu ir labai rimtas signalas kiekvienam iš mūsų padaryti viską, kad apsaugotume ir save, ir kitus. Dar kartą visų prašau susitelkimo. Nekartokime kitų šalių klaidų, kurios kainuoja gyvybes“, – sakė A.Veryga.

Jau ieškoma savanorių, kurie padėtų NVSC ir jo padaliniams kasdieniuose darbuose. Dėl pagalbos yra kreiptasi į šalies universitetus, kolegijas, ruošiančias specialistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius