-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 16

Melavo apie vakcinas, dabar meluoja apie V.Zelenskį: tvirtina, kad jis paliko šalį

VSD akiratin pakliuvęs ir už okupacijos neigimą teistas Vaidas Lekstutis ir su juo siejamas tinklalapis bukimevieningi.lt ėmėsi naujos veiklos. Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, šiame interneto puslapyje, kur anksčiau buvo aktyviai platinta dezinformacija apie COVID-19, dabar dideliais kiekiais publikuojamos rusų propagandai palankios žinutės.
Vaidas Žemaitis Lekstutis
Vaidas Žemaitis Lekstutis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Balandžio pradžioje tinklalapyje pasirodė straipsnis, kuriame teigiama, neva Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis jau senokai paliko šalį, o kiekvieną vakarą publikuojamos jo apžvalgos ir vizitai bei susitikimai tariamai nufilmuoti studijoje, pasinaudojant „žaliojo ekrano“ (angl. green screen) technologija.

Melagienos šaknys – Ukrainoje

Bukimevieningi.lt publikaciją apie tai, kad V.Zelenskis tariamai pabėgo iš Ukrainos, parengė remdamiesi prieštaringai vertinamu prorusišku Ukrainos Rados deputatu Ilja Kyva.

Šis deputatas garsėjo keistokais skandalais, 2019 metais dalyvavo Ukrainos prezidento rinkimuose, bet triuškinamai pralaimėjo.

VIDEO: I.Kyva duoda interviu Rusijos propagandininkams

Pastaruoju metu jis itin aktyviai platina dezinformaciją apie V.Zelenskį – tvirtina, jog šis kaltas dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Beje, kaip ir rusų propagandininkai, jis nevadina to nei karu, nei užpuolimu, o „specialiąja karine operacija“.

„Ne, miršta ne Zelenskio vaikai, kurie yra Anglijoje. Ne Zelenskio tėvai, kurie yra Ispanijoje. Ne pats Zelenskis, kuris varo žmones į neišvengiamą mirtį, įrašydamas savo surežisuotus vaizdo įrašus iš Europos — jie kaip tik gyvens ramiai toliau. Paprasti ukrainiečiai ir įsakymus vykdantys kariai miršta“,bukimevieningi.lt citavo I.Kivą.

Pirmą kartą panašų pareiškimą I.Kiva išsakė kovo 1 dieną. Tuomet jis įrašė videokreipimąsi, kurį išplatino socialiniuose tinkluose.

Tačiau jis nekalbėjo apie tai, kad V.Zelenskis yra išvykęs. Jo teigimu, Ukrainos prezidentas įsakymus šalies ginkluotosioms pajėgoms ir savanoriams gynėjams „dalijo saugiai sėdėdamas Vakarų Ukrainoje“. Tai irgi netiesa. V.Zelenskis ne kartą ne tik vaizdo įrašais, bet ir susitikimais su žurnalistais bei kitais asmenimis demontravo, kad jis yra Kyjive.

„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Šis vaizdo įrašas nesulaukė didelio populiarumo – „Youtube“ platformoje jis peržiūrėtas vos apie 500 kartų, tačiau šiuos deputato žodžius itin aktyviai citavo prokremliškos žiniasklaidos priemonės.

Kovo pradžioje, netrukus po šio I.Kivos pareiškimo, Rusijoje ėmė aktyviai sklisti dezinformacija, neva V.Zelenskis iš Ukrainos pabėgo į Lenkiją.

Ukraina tokius gandus paneigė.

44-erių buvęs aktorius, prasidėjus Rusijos atakoms, nusifilmavo Kyjivo gatvėse, rodydamas, jog kartu su savo komanda lieka sostinėje. Kitą dieną pasirodė dar vienas įrašas, kuriame paragino netikėti melagienomis, esą paliko ne tik miestą, bet ir šalį.

Susitiko su užsienio lyderiais

Balandžio pradžioje Kyjive neplanuotai lankėsi Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

Jis susitiko su Ukrainos prezidentu V.Zelenskiu, kad susitartų dėl tolimesnės finansinės ir karinės pagalbos nuo Rusijos agresijos kenčiančiai šaliai.

Politikai buvo užfiksuoti vaikštantys Kyjivo gatvėmis, o viena praeivė net įteikė jiems dovanas – molinius gaidžio formos ąsočius.

Vida Press ir „Instagram“ nuotr. /Borisas Johnsonas ir Volodymyras Zelenskis
Vida Press ir „Instagram“ nuotr. /Borisas Johnsonas ir Volodymyras Zelenskis

Tai nebuvo vienintelis V.Zelenskio oficialus susitikimas – balandžio pradžioje jis susitiko su Austrijos kancleriu Karlu Nehammeriu.

Keliomis dienomis vėliau į Ukrainą atvyko Baltijos šalių ir Lenkijos prezidentai.

Trečiadienio popietę Gitanas Nausėda kartu su Lenkijos, Latvijos ir Estijos prezidentais Kyjive taip pat susitiko su V.Zelenskiu.

Nuotr. iš G.Nausėdos „Facebook“ paskyros/Gitanas Nausėda, Andrzejus Duda, Volodymyras Zelenskis, Egilas Levitas ir Alaras Karisas
Nuotr. iš G.Nausėdos „Facebook“ paskyros/Gitanas Nausėda, Andrzejus Duda, Volodymyras Zelenskis, Egilas Levitas ir Alaras Karisas

Kovo 8 dieną Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame jis pirmą kartą nuo invazijos pradžios matomas savo biure Kyjive.

Devynių minučių kalboje, pasakytoje iš už savo darbo stalo prezidento rūmuose, V.Zelenskis sakė, kad „Ukrainos kariuomenė laikosi savo pozicijų“. Jis pridūrė, kad lieka Kyjive ir „nieko nebijo“.

VIDEO: V.Zelenskis: „Aš lieku Kyjive. Aš nesislapstau. Ir aš nieko nebijau“

Atkreipė VSD dėmesį

Bukimevieningi.lt – internetinis tinklalapis, susijęs su VšĮ „Būkime vieningi“.

Šios steigėjai – įstaigai vadovaujantis Martynas Burkauskas, Vygantas Kelertas, už antivalstybinę veiklą 2018 metais teistas Olegas Titorenka.

Vienas pagrindinių bukimevieningi.lt tinklalapio tekstų ir vaizdo įrašų autorių, V.Lekstutis, dažnai pasirašantis Vaido Žemaičio vardu, buvo teistas už viešą niekinimą ir neapykantos kurstymą.

2016 metais Valstybės saugumo departamentas (VSD) V.Lekstučio koordinuojamą sambūrį „Būkime vieningi“ įvardijo palankiu Rusijai.

Nuo 2020 metų vasario, tinklalapyje nurodoma, kad veikla vykdoma iš būstinės Jungtinės Karalystės sostinėje Londone.

2017 metais prieštaringais pasisakymais viešumoje išgarsėjęs V.Lekstutis sulaukė Klaipėdos miesto apylinkės teismo verdikto. Už tai, kad lietuvių trėmimus į Sibirą vadino nekaltu smegenų prasivėdinimu, V.Lekstutis pripažintas kaltu, jam teismas skyrė laisvės apribojimą metams.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius