Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Advokatą Vladimirą Žukovskį nužudęs baikeris Saulius Nakutis kalės 13 metų, jo bendrininkas belangės išvengs (nuotraukos, video)

Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje vilnietis baikeris Saulius Nakutis ir jo bičiulis įmonės direktoriumi prisistatantis Marius Kriūnas teisti už tyčinę advokato 51 metų Vladimiro Žukovskio žmogžudystę iš chuliganiškų paskatų sunkinančiomis aplinkybėmis.
S.Nakutis ir šio kaltinamojo motina teisme
Baikeris S.Nakutis ir kito kaltinamojo M.Kriūno motina teisme. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

2009 metų lapkričio 20 dieną 15min.lt pranešė apie advokato V.Žukovskio nužudymą, o vėliau nuosekliai pasakojo apie šios žmogžudystės baudžiamąją bylą (žr. susijusius straipsnius).

Ketvirtadienį, praėjus lygiai 14 mėnesių po nusikaltimo, Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį į teisiamųjų suolą sėdusiam baikeriui S.Nakučiui bei jo bičiuliui M.Kriūnui.

Už mirtinus dūrius peiliu atsakingą S.Nakutį teismas pasiuntė 13 metų praleisti už grotų, o M.Kriūnui skirta metų laisvės apribojimo bausmė. Vienintelis nepatogumas jam, kai nuosprendis už viešosios tvarkos pažeidimą įsiteisės: naktimis teks būti namuose.

Našlei priteistas 100 tūkst. litų moralinės žalos atlyginimas.

Kaip žinoma, užpernai rudenį maršrutiniame autobuse ties Pušyno stotele, Kalvarijų gatvėje, kilo nuožmus konfliktas, po kurio advokatas 51 metų V.Žukovskis atgulė amžinojo poilsio, o 35 metų baikeris S.Nakutis su bičiuliu 26 metų Mariumi Kriūnu sėdo į teisiamųjų suolą žmogžudystės byloje.

Atlikus palaikų ekspertizę, V.Žukovskio kraujyje rasta 1,93 promilės, šlapime – 2,53 promilės alkoholio. Girti tą lemtingą vakarą buvo ir abu kaltinamieji: S.Nakučiui nustatytas 2,15 promilės, o M.Kriūnui – 1,62 promilės alkoholio girtumas.

Po karjeros KGB – Lietuvos patriotas

Nužudytojo našlė Zita Žukovska jau pirmajame teismo posėdyje pareiškė, kad šeimos netekties neišgydys net prašoma milijono kompensacija. Pateikusi patikslintą civilinį ieškinį dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo, nukentėjusioji patirtą moralinę žalą įvertino 0,5 milijono litų. Dar 508 tūkst. litų našlė reikalavo kaip turtinės žalos atlyginimo. Didžiąją dalį šios sumos – 480 tūkst. litų – sudaro pajamos, kurias jos sutuoktinis galimai būtų uždirbęs per ketverius metus.

ldbia.lt nuotr./Nužudytasis advokatas V.Žukovskis.
ldbia.lt nuotr./Nužudytasis advokatas V.Žukovskis

Savo amžiną atilsį vyrą vieno posėdžio metu 52 metų Z.Žukovska yra apibūdinusi taip: „Buvo tikras žmogus, tikras Lietuvos patriotas, tikras teisininkas, geras draugas.“

Tuo tarpu viešojoje erdvėje netrukus pasklido informacija, kad nužudytasis V.Žukovskis – buvęs KGB kapitonas, Sovietų Sąjungos specialiojoje saugumo tarnyboje kopęs karjeros laiptais būtent tada, kai Lietuvoje buvo kuriamas Sąjūdis.

Dėmesį į šią aplinkybę netiesiogiai atkreipė ir vienas policininkas, kuris liudydamas teisme patvirtino, kad įtariamasis žmogžudyste S.Nakutis buvo įsiutęs ant varžovo, kuris nepagarbiai atsiliepė apie mūsų šalį ir esą netgi bandė nuplėšti prie baikerio liemenės prisiūtą trispalvę.Nukentėjusioji Z.Žukovska 13 metų nelaisvės bausmę S.Nakučiui laiko teisinga, tuo tarpu faktinis M.Kriūno išteisinimas našlei atrodo kaip nebaudžiamumo propaganda.

„Jeigu jis dar kažką pasakys prieš Lietuvą, aš išlipsiu ir dar jam pridėsiu!“ – iš baikerio girdėtus V.Žukovskiui adresuotus žodžius citavo pareigūnas Slavomiras Krašinskis.

Ikiteisminio tyrimo brokas

Žmogžudystė įvykdyta viešoje vietoje, todėl šioje istorijoje buvo nemažai liudytojų, bent fragmentiškai mačiusių dramatiškus įvykius. Bene labiausiai advokato nužudymo byloje kaltinamą Vilniaus baikerį ir jo draugą klampino dviejų merginų iš Baltarusijos pasakojimas, kuriuo labiausiai paremta prokuratūros pozicija.

Kai teismas apklausė visus liudytojus, mįslių dėl advokato nužudymo nesumažėjo.

Teisme paaiškėjo ir skandalingų dalykų apie policijoje rengtas apklausas. Pavyzdžiui, vienas nepilnametis liudytojas prisipažino pasirašęs tekstą, kurį savo nuožiūra surašė tyrėja, vienas taksistas minėjo, kad klausimus uždavinėjusi policininkė praktiškai pati diktavo ir atsakymus, o jam pačiam taip pat liko tik pasirašyti apklausos protokolą.

Nepaisydamas visų bylos spragų ir prieštaravimų, prokuroras Vladimiras Sergejevas pasiūlė kaltinamiesiems itin griežtas bausmes: du sykius peiliu advokatui smogusiam S.Nakučiui – 15-a, o egzekucijoje ne itin aktyviai dalyvavusiam M.Kriūnui – 13 metų laisvės atėmimo pataisos namuose.

„Jie mušė nukentėjusįjį žvėriškai“, – pabrėžė prokuroras.

Vienas prašė išteisinti, kitas – teisti teisingai

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./M.Kriūnas teisme
M.Kriūnas teisme

M.Kriūnas, tardamas paskutinį žodį, teisme kalbėjo glaustai ir prašė jį visiškai išteisinti. Vyras gailėjosi, kad nenutraukė dviejų žmonių konflikto, ir tikino jaučiantis moralinę atsakomybę už tragišką atomazgą. Kiek anksčiau duodamas teismui parodymus M.Kriūnas pabrėžė iš autobuso išlipęs visai pro kitas duris, muštynes tik stebėjęs, o fizinės jėgos nenaudojęs net bandydamas išskirti peštukus. Tuo tarpu policijoje užfiksuotuose M.Kriūno parodymuose rašoma, kad jis prisipažino padėjęs draugui išstumti advokatą V.Žukovskį iš autobuso, stotelėje pats mažiausiai porą sykių smogęs varžovui.

Savo ruožtu baikerio S.Nakučio paskutinėje kalboje netrūko emocijų ir dramatizmo, jaunas vyras tikino nesąs bejausmis, šaltakraujis žudikas. S.Nakutis dar sykį atsiprašė ir pareiškė užuojautą žuvusiojo našlei, artimiesiems bei visiems, kam V.Žukovskis buvo svarbus ir mylimas.

Tuo tarpu teisme baikeris pabrėžė, kad būtent nukentėjusysis pirmas ėmė smurtauti, o nepasitenkinimą jam esą sukėlė S.Nakučio baikerišką aprangą puošiantys ženkliukai ir Lietuvos trispalvės antsiuvas. Baikeris kartojo tik gynęsis, o peiliu švaistęsis instinktyviai saugodamas savo gyvybę.

Baikerio S.Nakučio gynėjas teismui siūlė ginamojo veiksmus kvalifikuoti kaip neatsargų gyvybės atėmimą, praktiškai esant fiziologinio afekto būsenos. Advokato teigimu, smurto priežastis buvo ne chuliganiškos paskatos, bet reakcija į įžeidimus, užgautus vidinius įsitikinimus, o smogti peiliu S.Nakutį esą privertė savisauga. Baikerio advokatas akcentavo, kad S.Nakutis nuo pat pradžių prisipažino atėmęs žmogui gyvybę, gailėjosi, neišsisukinėjo.

Pats S.Nakutis teisme neprašė būti išteisintas ir sakė esąs pasirengęs garbingai atlikti skirtą pelnytą bausmę, tik nenorėtų būti baudžiamas už tai, ko iš tiesų nepadarė.

Nuosprendį, kurį šiandien paskelbė Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija – Stasys Punys (pirmininkas), Daiva Pranytė-Zalieckienė ir Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė, proceso dalyviai turi teisę apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Našlė Z.Žukovska 15min.lt prisipažino, kad po nuosprendžio paskelbimo iš teismo salės išėjo sukrėsta. „Aš skųsiu“, – neabejojo nukentėjusioji.

Moteris patikslino, kad 13 metų nelaisvės bausmę S.Nakučiui laiko teisinga, tuo tarpu faktinis M.Kriūno išteisinimas našlei atrodo kaip nebaudžiamumo propaganda. Z.Žukovska sieks, kad prie sunkaus nusikaltimo prisidėjusiam jaunam vyrui bausmė būtų sugriežtinta.

Atmetęs milijoninį nukentėjusios ieškinį teismas konstatavo, kad nebuvo jokio teisinio pagrindo priteisti Z.Žukovskai jos vyro ateityje negautas pajamas. Našlė teismui nepateikė jokių dokumentų, kad iki vyro mirties buvo jo išlaikoma.

Be 100 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo, teismas Z.Žukovskai priteisė 22,5 tūkst. litų materialinės žalos atlygimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius