Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Generalinis prokuroras: „Paskutines Andriaus Ūso gyvenimo akimirkas mes jau nustatėme“ (atnaujinta 15.36 val., video)

Generalinėje prokuratūroje pirmadienio popietę surengta speciali laikinojo generalinio prokuroro spaudos konferencija dėl 35 metų A.Ūso mirties aplinkybių.
TV laidos „Valanda su Rūta“ akimirka
TV laidos „Valanda su Rūta“ akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

R.Petrauskas pareiškė, kad žuvusiojo palaikų apžiūra suteiks tik papildomos informacijos, nes „paskutines Andriaus Ūso gyvenimo akimirkas mes jau nustatėme“.

Anot prokuroro, realiausia versija ta, kad A.Ūsui važiuojant keturračiu sustojo širdis ir dėl to jis patyrė techninę avariją. „Ne kartą yra buvę, kada mieste automobilis į kažką atsitrenkia, kada vairuotojui sustoja širdis“, – aiškino R.Petrauskas.

Kai žurnalistai perklausė, ar tikrai A.Ūsui tiesiog pasidarė negera ir dėl to jis nuvažiavo nuo keliukio į griovį, R.Petrauskas atsakė nebe taip užtikrintai: „Tai neatmetama. Bet sakau – priklausys nuo tyrimo.“

Pasak R.Petrausko, pareigūnai rado liudininką, kuris matė avarijos vietos link važiuojantį motociklą. Tačiau to, kad motociklininkas patyrė avariją, pirmasis liudininkas kažkodėl neužfiksavo. Nuo keturračio nukritusį verslininką pastebėjo kitas vietos gyventojas, kurio dėmesį patraukė veikiančio variklio gausmas.

Vis dėlto R.Petrauskas sakė, kad „tiriamos įvairiausios versijos“. „Tačiau, kaip minėjau, dalis versijų tyrimo metu atkrinta, o galutinį tašką padės lavono tyrimas“, – konstatavo laikinasis prokuratūros vadovas.

VIDEO: 15min.lt generalinis prokūroras Raimondas Petrauskas

Ar buvo apsvaigęs nuo alkoholio?

Laikinasis Generalinės prokuratūros vadovas kartojo, kad svarbu sulaukti specialistų išvadų. Anot R.Petrausko, A.Ūso palaikų skrodimas bus atliktas jau pirmadienį vakare arba antradienį.

R.Petrausko buvo prašoma patvirtinti neoficialiai jau pasklidusią informaciją, kad esą A.Ūsas prieš avariją buvo apsvaigęs nuo alkoholio: „Kadangi lavonas netirtas, į šį klausimą atsakyti negaliu.“

15min.lt paklaustas, ar Drąsiaus Kedžioje byloje dar neatliktos sudėtingosios ekspertizės, R.Petrauskas atsakė diplomatiškai: „Aš norėčiau tikėti, kad taip. Tačiau kada bus oficialus dokumentas, tada ir galima bus pakomentuoti.“

Galutinių ekspertų išvadų sulaukti itin svarbu, nes pateikus pirmines, dalis visuomenės nepatikėjo, kad D.Kedys paprasčiausiai užspringo. Beje, pernelyg paprastas A.Ūso mirties aplinkybių paaiškinimas visuomenėje taip pat gali sukelti įtarumų bangą.

Apsaugos nebebuvo 

R.Petrauskas pasakojo, kad į draugo sodybą Alytaus rajone A.Ūsas sekmadienį atvyko apie 12 val. Apie 13 val. jis išvyko pasivažinėti po apylinkes savo naujuoju juodu keturračiu. „Važiavo ne ta trasa, kuria paprastai jis važinėjo“, – pabrėžė prokuratūros vadovas.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./A.Ūso keturratis po avarijos
A.Ūso keturratis po avarijos

Generalinės prokuratūros laikinojo vadovo nestebina, kad A.Ūso nepasigedo nei draugai, nei artimieji. Mat jie esą žinojo, kad verslininkas keturračiu gali važinėtis ilgai.

Ar tiesa, kad būtent prieš lemtingą savaitgalį A.Ūsas atsisakė privačios apsaugos? „Valstybės skiriamos apsaugos jis atsisakė anksčiau. Valstybės apsauga buvo skiriama tik tada, kai jis vykdavo į teismo procesą. O ar su privačia apsauga jis nutraukė sutartį, ar ne, negaliu atsakyti. Apsaugos tuo metu (kai įvyko avarija – red. past.) nebuvo“, – aiškino konferencijos šeimininkas.

Buvusi D.Kedžio sugyventinė Laimutė Stankūnaitė po sekmadienio įvykių papildomos apsaugos neprašė, juolab, R.Petrausko vertinimu, ji yra pakankama. 

Primena D.Kedžio mirtį?

Kaip žinoma, negyvas A.Ūsas buvo rastas sekmadienį apie 15.40 val. Alytaus rajone, Eigirdonių kaime, kur po apylinkes važinėjosi neseniai, tik birželio 4-ąją, įsigytu keturračiu. Kūną pastebėjo vietos gyventojas.

Teigiama, kad A.Ūsas be gyvybės ženklų gulėjo kniūbsčias, jo veidas buvo maždaug pusės metro gylio pelkės vandenyje.

Šalia buvo keturratis veikiančiu varikliu ir motociklininko šalmas.

Teisėsaugos atstovai iškart informavo, kad išorinių smurto žymių ant kūno nerasta, o tikslios A.Ūso mirties priežastys paaiškės tik atlikus visus tyrimus.

15min.lt primena, kad prieš porą mėnesių D.Kedys taip pat buvo rastas kniūbsčias ant vandens telkinio kranto. Netrukus prokuratūra paskelbė, kad legendinis kovotojas su pedofilija mirė užspringęs skrandžio turiniu, būdamas visiškai girtas.

Emocingos reakcijos

Laikinasis generalinis prokuroras R.Petrauskas po pastarųjų sekmadienio įvykių prisipažino esąs išmuštas iš vėžių. „Tai kažkokia mistika, nepaaiškinamai keisti sutapimai“, – portalo kaunodiena.lt cituojamas prokuroras šią istoriją, kurioje jau 4 aukos, pavadino  byla žudike.

Verslininkas A.Ūsas buvo vienintelis įtariamasis rezonansinėje pedofilijos byloje, kurią nesėkmingai bandė atversti Panevėžio miesto apylinkės teismas, naujas posėdis joje buvo numatytas ir šį trečiadienį.

D.Kedžio sesuo ir jo dukters globėja teisėja Neringa Venckienė įtariamojo mirtį viešai įvertino taip: „Jį Dievas nubaudė.“

Kiek kitaip pareiškė D.Kedžio krikštamotė Audronė Skučienė. „Tokio finalo ir laukiau. Kodėl? Todėl, kad Panevėžio teismas jau neturėjo ką daryti, o spaudimą jautė iš prokuratūros ir Valstybės saugumo departamento. Tai turėjo kažką daryti. Tai aišku, kad įvyko tai, kas turėjo įvykti. (...) Pasidarbavo tie, kam reikia – klano aukštesni asmenys“, – kalbėjo moteris.

Savo ruožtu neaiškiomis aplinkybėmis mirusio verslininko uošvienė Bena Latakaitė, kalbėdama su 15min.lt, neslėpė apmaudo bei nusivylimo: „Šitoks geras žmogus, tiek gero padaręs... O dabar šitaip... Nekenčiu valstybės, kurioje gyvenu, kurioje mes gyvename.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius