Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 08 03 /17:45

FNTT: greitųjų testų sandorio tyrime – įtarimai SAM viceministrei ir „Profarmos“ atstovams

Tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų įsigijimo įtarimai be sveikatos apsaugos viceministrės Linos Jaruševičienės pareikšti bendrovės „Profarma“ atstovams. Tai žurnalistams pirmadienį patvirtino Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Petrauskas.
Laboratorijos akimirka
Laboratorija / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų įsigijimo įtarimai be sveikatos apsaugos viceministrės Linos Jaruševičienės pareikšti bendrovės „Profarma“ atstovams.

Tai žurnalistams pirmadienį patvirtino Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Petrauskas.

„Taip, (Profarma – BNS), Lietuvos įmonė. Toliau yra keturios kryptys: tiriamas pats sandėris, pinigai, galbūt kad galėjo būti neteisėtai gauti, tiriamas sukčiavimo atvejis, tiriamas galimas piktnaudžiavimas ir tiriamas galimas pinigų plovimas“, – žurnalistams sakė M.Petrauskas.

FNTT nuotr./Mindaugas Petrauskas
FNTT nuotr./Mindaugas Petrauskas

Anot jo, kai kuriems įmonės atstovams pareikšti įtarimai.

„Su šia įmone susijusiems asmenims – taip, dalis iš jų buvo ir apklausti, yra ir specialiųjų liudytojų, yra ir įtariamųjų. Šiuo metu yra šeši įtariamieji“, – tvirtino M.Petrauskas.

Apie tyrimą pranešta birželio pradžioje, kaip skelbta, pareigūnų akiratyje – 6 mln. eurų vertės Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vykdytas greitųjų koronaviruso testų pirkimas.

Klausiamas apie galimus įtarimus laboratorijos atstovams, M.Petrauskas pabrėžė, kad laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas prieš kelias savaites mirė, o kitiems darbuotojams įtarimai, anot jo, kol kas nėra pareikšti.

Jis taip pat nurodė, kad L.Jaruševičienė „kol kas iš pareigūnų vienintelė“, kuriai pareikšti įtarimai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Lina Jaruševičienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Lina Jaruševičienė

„Šiandien buvo apklausoje, buvo jai įteiktas pranešimas apie įtarimą, skirta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti“, – sakė jis.

FNTT vadovas atkreipė dėmesį, kad ši tarnyba vykdo tyrimą dėl greitųjų testų, tuo metu Specialiųjų tyrimų tarnyba – atskirą tyrimą dėl Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vykdyto reagentų pirkimo. Šiuose tyrimuose, pasak jo, keičiamasi informacija.

Pasak FNTT, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus informacijos apie minėtos įmonės, manoma, įtartinas finansines operacijas.

Lėšos, kuriomis „Profarma“ bandė disponuoti, buvo gautos po viešojo pirkimo sudarius greitųjų COVID-19 testų pardavimo sutartį su Nacionaline visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. FNTT teigimu, apribotas disponavimas neteisėtai įgytomis lėšomis.

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Įtariama, kad pirkėjas buvo suklaidintas, prieš sudarant sutartį galimai neatliko rinkos tyrimo bei neįvertino perkamos prekės kainos ir rinkos sąlygų. Sudarius sutartį lėšos buvo pervestos testų tiekėjui.

Pirmadienio vakarą paskelbta, kad viceministrė L.Jaruševičienė įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius