-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai „Pfizer“ ėmėsi gydyti vakcinų sukeltą „turbo vėžį“?

Socialiniuose tinkluose platinamoje žinutėje tvirtinama, neva vakcinų sukeltą mistinį „turbo vėžį“ – tariamai labai greitai plintantį ir agresyvų onkologinį susirgimą – užsimojo gydyti „Pfizer“ korporacija. Teigiama, esą tą įmonė gali padaryti, nes jai žinoma slapta „genetiškai modifikuotų“ vakcinų sudėtis. Tačiau tokiuose pareiškimuose gausu melo ir manipuliacijų.
Vakcina
Vakcina / Unsplash nuotr.

Farmacijos milžinių „Pfizer – BioNTech“ vakcina „Comirnaty“ tapo viena pirmųjų, kuria buvo pradėta masiškai skiepyti žmones COVID-19 pandemijos metu.

Dėl šios priežasties ji nuolat atsiduria skiepų priešininkų taikinyje.

Šįkart imta tvirtinti, neva „Pfizer“ kompanija ims gydyti „turbo vėžį“ – sąmokslo teorijų kūrėjų išgalvotą susirgimą.

„Pfizeris imsis gydyti visus turbo vėžius, kuriuos, panašu, pats ir sukėlė, jei prisiminsime ilgai slėptą, bet pagaliau paviešintą šalutinių genetinio eksperimento poveikių sąrašą“, – tvirtinama „Facebook“ tinkle platinamoje žinutėje.

Melagienoje vakcinos lyginamos su kukurūzais.

„Genus (DNR) modifikuojanti vakcina (tai jau pripažinta) yra tas pats, kaip koks GMO kukurūzas: ta pati laboratorija išveda veislę, tada ji pati pritaiko trąšas ir visokius priedus kovai su kokiais nors kenkėjais...

Tai štai, žmogus, su modifikuota DNR taip pat tampa nebe Dievo kūrinys, o „modifikuotas tam tikros laboratorijos nuosavybėje esantis produktas“, ir visas nepageidaujamas tos modifikacijos pasekmes gali panaikinti arba išgydyti tik ta pati laboratorija, kuri atliko pradinę modifikaciją“, – tvirtinama „Facebook“ žinutėje.

Vakcinos nekeičia DNR

Aiškinimai, esą vakcinos nuo COVID-19 pakeis žmonių DNR ir pavers juos genetiškai modifikuotais organizmais, nuo pat masinės vakcinacijos pradžios buvo viena gajausių sąmokslo teorijų.

Tai nėra tiesa. Nė viena iš vakcinų, sukurtų pagal iRNR technologiją, negali pakeisti DNR.

Iš tiesų iRNR paremtos vakcinos nuo COVID-19 net neturi sąlyčio su DNR.

123RF.com nuotr./DNR
123RF.com nuotr./DNR

Paprastai kalbant, tai yra instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį.

Ląstelių branduoliuose pagal DNR esančią informaciją nuolat gaminama iRNR.

Ji keliauja į ląstelės citoplazmą, kurioje pagal užkoduotą informaciją sintetinamas atitinkamas organizmui reikalingas baltymas.

Naujojo tipo vakcinos įterpia iRNR į ląstelės citoplazmą.

SARS-CoV-2 spyglio baltymą koduojančią iRNR „praryja“ imuninės ląstelės, kurios galiausiai stimuliuoja B limfocitus pradėti gaminti antikūnus.

Kitaip tariant, iRNR iš vakcinos moko mūsų ląsteles gaminti baltymą, kuris paskatina imuninį atsaką.

Vos patekusi į ląstelę, ji suyra, net nepasiekusi ląstelės branduolio, kur yra DNR.

Pandemija baigėsi, melagienos tęsiasi

Nuolat vakcinas puldinėję interneto veikėjai nenurimo net tuomet, kai, jų teigimu, pavojingos vakcinos, nesukėlė jokio masinio ir staigaus neigiamo poveikio.

Tuomet buvo išrastas „turbo vėžys“ – neegzistuojantis onkologinis susirgimas, kurį neva sukelia tos pačios vakcinos.

Plačiau skaitykite: Kas tas „turbo vėžys“ apie kurį kalba sąmokslo teorijų kūrėjai?

Vienas šio mito pradininkų ir skleidėjų – pandemijos metu išpopuliarėjęs šeimos gydytojas Charlesas Hoffe, kuris Kanados gydytojų ir chirurgų kolegijoje nagrinėtas dėl melagingos informacijos apie COVID-19 priemones ir vakcinas skleidimo.

Britų Kolumbijos gydytojų ir chirurgų kolegija 2022 metais išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šeimos gydytojas Ch.Hoffe iš Lyttono buvo nubaustas už tai, kad „socialiniuose tinkluose ir kitose skaitmeninėse platformose skelbė pareiškimus, kurie buvo klaidinantys, neteisingi ir nukreipti prieš apie skiepus, gydymą ir viešąsias priemones, susijusias su COVID-19“.

Ch.Hoffes teigimu, COVID-19 vakcinos pažeidžia pacientų imuninę sistemą ir sukelia naujus agresyvius vėžinius susirgimus, taip pat ligos paūmėjimus tiems, kuriems liga yra remisijoje.

Terminas „turbo vėžys“ taip patiko internautams, kad netrukus išplito visame pasaulyje.

Tačiau tai – melas.

JAV nacionalinis vėžio institutas išaiškino, kad nėra įrodymų, jog bet kokios vakcinos, įskaitant vakcinas nuo COVID-19, sumažintų vėžio gydymo veiksmingumą.

Instituto mokslininkai patvirtino, kad nėra įrodymų, jog COVID-19 vakcinos sukelia vėžį, ar gali tapti jo atsinaujinimo, greitesnio progresavimo priežastimi.

Olga Kononenko / Unsplash nuotr./Onkologinis ligonis
Olga Kononenko / Unsplash nuotr./Onkologinis ligonis

15min verdiktas: melas. Nėra įrodymų, kad COVID-19 vakcinos sukelia vėžį. Taip vadinamas „turbo vėžys“ yra skiepų priešininkų išgalvotas, o ne realus medicininis terminas.

Nepaisant to, dėl pandemijos metu padidėjusios medicinos sektoriaus apkrovos ir sumažėjusio profilaktinių patikrinimų skaičiaus, galėjo padaugėti vėžio atvejų, pirmą kartą nustatytų vėlesnėse stadijose.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius