-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai serialo kūrėjai žinojo, kad Ukrainoje prasidės karas ir jai reikės ginklų?

Ne vien prezidentas Volodymyras Zelenskis turėjo informacijos apie Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą, bet ir vieno amerikiečių serialo kūrėjai? Interneto vartotojai bando įteigti, esą šie seniai nupasakojo pastarųjų metų įvykius. Bet tai neturėtų stebinti – epizode, kurio ištrauka dalijamasi, pasakota apie rusų šnipus, prekybą ginklais, santykius su Ukraina, tad natūralu, kad kai kurios frazės karo kontekste skamba lyg pranašystė.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Klausinėja apie ginklų tiekimą

Viena „Facebook“ vartotoja neseniai pasidalijo pusantros minutės trukmės ištrauka iš, anot jos, serialo „Elementary“ 4-o sezono 9-os serijos.

„Kažkas jau tada viską žinojo! – stebėjosi moteris. – Serialo „Elementary“ (2016 m.) scenarijus stebėtinai tiksliai sutapo su mūsų realybės gyvenimu.

Fragmentas paimtas iš 4-to sezono 9-os serijos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vienas iš serialo „Elementary“ herojų prisipažino draugų iš Vašingtono prašymu tiekęs ginklus ukrainiečiams
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vienas iš serialo „Elementary“ herojų prisipažino draugų iš Vašingtono prašymu tiekęs ginklus ukrainiečiams

Mums visada pateikiama informacija kaip sufleris per filmus, kas vyks ir kokie jų yra tolimesni mūsų atžvilgiu planai. Tačiau jie taip šią informaciją pateikia, kad mažai kas tai priima už rimtą paskaitę svarbia žinute (kalba netaisyta – red. past.).“

Tas pats vaizdo įrašas su tokiu pačiu komentaru („Jie jau viską žinojo!“) pernai spalį buvo paskelbtas „YouTube“ kanale rusišku pavadinimu „Karo kadrai“.

Klipe rodomas dviejų žmonių – policijos tyrėjų, privačių detektyvų ar pan. – pokalbis su, kaip galima suprasti, verslininku. Kadangi pastarasis tuo metu žaidžia tenisą, sunku suprasti, kas jis toks, kuo konkrečiai užsiima. Tik klausimai ir atsakymai pasufleruoja, kad jis tiekė tam tikrą ginkluotę rusams ir ukrainiečiams.

Pardavinėjau ginklus ukrainiečiams, bet ne rusams. Rusų ir pačių ginklai puikūs.

„Pas mus kalba, kad karas naudingas verslui“, – rusiškai, nes platinama šia kalba dubliuota serialo ištrauka, sako vyras, rakete atmušinėdamas kamuoliuką.

„Taigi neneigiate, kad parduodate ginklus ir Ukrainai, ir Rusijai?“ – pasiteirauja moteris, viena iš atėjūnų.

Vyras neslepia: „Pardavinėjau ginklus ukrainiečiams, bet ne rusams. Rusų ir pačių ginklai puikūs. Pardavinėjau jiems komponentus ir elektroniką.“

Moteriai patikslinus, kad komponentų reikėjo bepiločiams ir ilgojo nuotolio raketoms, jis priduria nežinantis, kam visa tai buvo reikalinga, bet pasidžiaugia, kad pardavė daug.

Tuomet tenisininkas dėsto, kad rusai visą sumą sumokėjo rubliais, kurie atsidūrė sąskaitoje Maskvoje.

„Bet (Jungtinės) Valstijos ir Europos Sąjunga paskelbė sankcijas Rusijai už tai, kad jie įlindo į Ukrainą, įskaitant eksporto apribojimus. Taigi rublio kursas stipriai nukrito“, – apgailestauja jis.

Dar paatvirauja, kad ukrainiečiams, draugų iš Vašingtono įkalbėtas pristatyti ginklų skolon, pardavė daug prekių, bet jie nesumokėjo nė cento, mat neturi pinigų.

„Jei karas užsitęs, ukrainiečiai neišgalės išmokėti skolų. Man teks nurašyti tas sumas iš sąskaitų kaip nuostolius“, – apibendrina vyras.

Panaudojo stereotipinį scenarijų

Nors vyro nupasakota situacija itin primena tai, kas šiuo metu dedasi su Ukraina, teigti, kad tai buvo karo pranašystė, negalima.

Jis užsimena apie Rusijos įlindimą į Ukrainą. Šis serialo epizodas buvo rodytas 2016 m., dviem metais anksčiau buvo okupuotas Krymas, tad greičiausiai minimi šie įvykiai. Iš likusio dialogo neatrodo, kad būtų kalbama apie plataus masto invaziją.

Apskritai pokalbis yra gana abstraktus. Holivude buvo sukurtas ne vienas filmas, kuriame rusai pavaizduoti blogiukais, nusikaltėliais, kartais įsivėlusiais į prekybą ginklais. Šiuo atveju prekyba greičiausiai vyko valstybiniu lygiu. Tai atitinka ne vien šį stereotipą, bet ir Rusijos, kaip nedemokratiškos, agresyvios valstybės, įvaizdį geopolitikoje.

Sekant tarptautinius įvykius, buvo nesunku parašyti tokį scenarijų. Iš trumpo serialo herojų pokalbio negalima suprasti, kad jame rusai kariauja su ukrainiečiais (tik ginklai buvo tiekiami ir vieniems, ir kitiems). Bet kad tarp šių valstybių tvyro įtampa, jau anuomet buvo galima suprasti ne vien iš Krymo okupacijos ir Rusijos veiksmų Donbase, bet ir dvišalių santykių ankstesniais laikais.

Taip pat skaitykite: Rusijos karas prieš Ukrainą prasidėjo ne per naktį: kiek toli siekia nesutarimų šaknys?

Minimo „Elementary“ epizode išties figūruoja blogiukai rusai. Nušaunamas oligarchas Maksimas Zolotovas, netrukus žūva ir abu jo žudikai. Į jų automobilį buvo įsilaužta. „Nulaužto“ kodo analizė atveda prie automatines transporto priemones kuriančios bendrovės „Pentillion“.

Pasirodo, kad į ją įsilaužė konkurentai, su kuriais M.Zolotovas turėjo verslo reikalų. Rusų šnipas išduoda, kad šis turėjo atlikti vyriausybinę, ne verslo misiją.

Įsitraukus į diplomatines derybas tarp Rusijos ir Ukrainos, bylą perima federaliniai agentai, tačiau tyrėjai toliau ieško šaudymo užsakovo ir informacijos apie ginklų prekeivius, užsidirbančius iš karo.

Taigi šis serialo epizodas paremtas kriminaline istorija, kurioje tik vėliau atsiranda sąsajų su karu.

Pačiame televizijos CBS seriale, kurio premjera įvyko 2012 m., pasakojama apie Sherlocką Holmesą (vaid. Jonny Lee Milleris) – sveikstantį narkomaną, buvusį Skotland Jardo konsultantą, kuris padeda Niujorko policijos departamentui. Jo vardas tikrai sutampa su garsiojo seklio, Arthuro Conano Doyle’io kūrinių herojaus. Serialo pavadinimu tapo žodis „elementaru“, kurį šis kartodavo savo bičiuliui.

Kita pagrindinė veikėja – daktarė Joan Watson (vaid. Lucy Liu) – turi tokią pačią pavardę, kaip pastarasis. Kaip tik ji su Sh.Holmesu aptariamoje ištraukoje kamantinėja teniso žaidėją.

Aiškiaregiai – ir „Simpsonai“

Įtampa tarp Ukrainos ir Rusijos tvyrojo nuo seno, tačiau pastarąjį dešimtmetį ji ne tik sustiprėjo, bet ir peraugo į agresiją.

2013 m. pabaigoje tuomečiam prezidentui Viktorui Janukovyčiui atsisakius pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos su ES sutartį, Kyjive kilo didžiuliai protestai, netrukus pavadinti Euromaidanu ir užtęsę kelis mėnesius. Kulminaciją jie pasiekė vasario antroje pusėje – per kelias dienas, pavadintas Orumo revoliucija, žuvo daugiau nei šimtas protestuotojų.

Netrukus buvo okupuotas Krymas, o Donecko ir Luhansko sritys buvo paskelbtos „liaudies respublikomis“. Donbaso regione prasidėjo ginkluoti susirėmimai tarp Rusijos remiamų separatistų ir Ukrainos karių.

Serialo kūrėjai kaip tik šiuos įvykius įpynė į siužetą, ne prognozę apie būsimą plataus masto invaziją.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra pripažinęs, jog sumenkino artėjančią Rusijos invaziją, kad išvengtų finansinės panikos, kuri esą būtų greitai privertusi šalį pasiduoti Kremliui.

JAV laikraščiui „The Washington Post“ jis dar 2022 m. vasarą pasakojo, kaip teko balansuoti prieš invaziją. Dėl to jis viešai prieštaravo amerikiečių pareigūnų, kurie tiksliai prognozavo Rusijos, prie sienos su Ukraina sutelkus daugiau kaip 100 tūkst. karių, įsiveržimą į Ukrainą, pareiškimams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Taigi kai kuriems šios šalies užpuolimas galėjo būti siurprizas ir karo, ginklų tiekimo ir pan. paminėjimas gerokai anksčiau skambėti kaip pranašystė, bet taip nebuvo.

Su panašiomis aiškiaregystėmis siejamas populiarus animacinis serialas „Simpsonai“. Tačiau jo kūrėjai satyra dažnai versdavo jau nutikusius įvykius. „Kadangi istorija kartojasi, tiesiog ATRODO, kad mes juos išpranašavome“, – agentūrai „Reuters“ sakė vienas iš autorių Billas Oakley’is.

Taip pat skaitykite: Dėl COVID-19 „kalti“ ir Simpsonai: ne, seriale pandemija nebuvo išpranašauta

Taip pat skaitykite: Simpsonai nuspėjo ir Kanados protestus? Ne, serialo kadrai buvo permontuoti

Taip pat skaitykite: „Simpsonai“ nenumatė banko griūties – epizodas buvo priderintas prie 2023-iųjų įvykių

Taip pat skaitykite: Havajų gaisrai sukelti lazeriu, o tai numatė Simpsonai? Ne, tai – tik sąmokslo teorija

15min verdiktas: trūksta konteksto. Viename iš JAV seriale „Elementary“ epizodų išties buvo kalbama apie Rusijos ir Ukrainos santykius, vykstantį karą, ginklų tiekimą joms. Bet tai nebuvo dabartinės plataus masto invazijos pranašystė. Epizodo rodymo metu (2016-aisiais) jau buvo okupuotas Krymas, Rytų Ukrainoje vyko kariniai veiksmai, tad pasakojama apie juos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius