-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai užšalo į Klimato kaitos konferenciją turėjęs skristi lėktuvas?

Vokietiją gruodžio pradžioje, kai pasaulio valstybių lyderiai Dubajuje diskutavo apie klimato kaitą, užklupęs sniegas ne tik privertė nutupdyti lėktuvus, bet ir pagimdė melagieną. Socialinių tinklų vartotojai ir Lietuvoje ėmė skelbti, esą Miunchene užšalo orlaiviai, turėję skraidinti delegaciją į šį renginį. Jų platinamoje nuotraukoje išties matyti nedidelis lėktuvas aukštyn pakilusia nosimi, bet jis neturėjo keliauti į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) ir nebuvo užšalęs.
Lėktuvo nosį į viršų pakėlė ant galinės dalies susikaupęs sniegas
Lėktuvo nosį į viršų pakėlė ant galinės dalies susikaupęs sniegas / Ekrano nuotr. iš „X“

Šaipėsi iš klimato kaitos

„Vienos bėdos su tuo klimato ATŠILIMU! Gal Dievas taip pokštauja???“ – prieš gerą savaitę ironizavo viena „Facebook“ vartotoja prie vaizdo įrašo iš Miuncheno oro uosto.

Juo buvo pasidalijusi verslininkė Jolanta Blažytė. „PER ŠALTA AR PER ŠILTA?“ – taip pat neslėpdama ironijos klausė ji ir paaiškino, esą Miuncheno oro uoste lėktuvas užšalo taip, kad net atsistojo piestu.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dėl gausaus sniego piestu pakilusio lėktuvo vaizdas internautams tapo proga pakalbėti apie klimato kaitą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dėl gausaus sniego piestu pakilusio lėktuvo vaizdas internautams tapo proga pakalbėti apie klimato kaitą

„Nežinau, ar internautai juokauja, ar kalba rimtai, bet sako, kad čia tas pats lėktuvas, kuris turėjo skraidinti vokiečių delegaciją į tatptautinę klimato atšilimo konferenciją Dubajuje“, – pridėjo verslininkė.

Dvi nuotraukas su to paties lėktuvo vaizdu buvo galima rasti dar vieno „Facebook“ vartotojo paskyroje.

„Smarkus sniegas ir ledas Miunchene užšaldė reaktyvinius lėktuvus, vykstančius į Dubajaus pasaulinio atšilimo konferenciją.

Su visokio plauko pasaulinėmis aferomis į kovą kyla ir gamta“, – pakomentavo jis.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Priešingai nei aiškina internautai, lėktuvas neturėjo skristi į Dubajų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Priešingai nei aiškina internautai, lėktuvas neturėjo skristi į Dubajų

Šiais vaizdais dalijosi ir internautai kitose šalyse bei kituose socialiniuose tinkluose (čia, čia, čia, čia).

Daugelis prie jų rašė tą patį – kad sniegas ir ledas Miuncheno oro uoste užšaldė lėktuvus, turėjusius skristi į JAE.

„Į pasaulinio atšilimo konferenciją Dubajuje turintys skristi privatūs lėktuvai užšalo tikrąja to žodžio prasme Miunchene ant pakilimo tako, kuris pavirto į ledyną“, – rašė vienas „X“ vartotojas, prisistatantis „orų ir klimato daktaru“, turinčiu daugiau nei 25 metų tyrimų patirties bei prognozių kompaniją.

Ne vienas tame įžvelgė ironiją, mat didžiausiame šios šalies mieste Dubajuje tuo metu buvo ką tik prasidėjusi Jungtinių Tautų (JT) klimato kaitos konferencija.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai šalys bus įpareigotos versti savo gyventojus valgyti mažiau mėsos?

Teko nutraukti skrydžius

Ne visa ši informacija buvo teisinga. Beveik pusės minutės trukmės įrašas yra autentiškas ir nufilmuotas Miunchene (tiesa, kuriuo tiksliai metu, neaišku).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dėl gausaus sniego piestu pakilusio lėktuvo vaizdas internautams tapo proga pasišaipyti iš klimato kaitos
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dėl gausaus sniego piestu pakilusio lėktuvo vaizdas internautams tapo proga pasišaipyti iš klimato kaitos

Daugelis dalijosi įrašu tiesiai iš „X“ paskyros „Breaking Aviation News & Videos“, kur skelbiamos naujienos ir vaizdo įrašai, susiję su aviacija.

Čia vaizdo įrašas buvo paskelbtas gruodžio 2-osios popietę su prierašu „Tuo metu Miunchene“, kaip šaltinį nurodžius kitą paskyrą schoko131 (pastarojoje įrašo nebelikę). Jis nufilmuotas tamsiu paros metu oro uoste iš važiuojančio automobilio.

Įraše užfiksuota sniegu padengta didžiulė teritorija. Tolumoje matyti įvairūs orlaiviai, o pirmame plane – nedidelis piestu pakilęs apsnigtas lėktuvas. Po juo tuo metu kažką darė keli žmonės, greta stovėjo raudonas gaisrinės automobilis (tai galima suprasti iš vokiško žodžio „Feuerwehr“).

Prie įrašo nepaaiškinta, kodėl lėktuvas buvo taip pastatytas, nebuvo jokių užuominų apie būsimus jo skrydžius, juoba kelionę į Dubajų.

Ekrano nuotr. iš „X“/Priešingai nei aiškina internautai, lėktuvas nebuvo prišalęs prie žemės ir neturėjo skristi į Dubajų
Ekrano nuotr. iš „X“/Priešingai nei aiškina internautai, lėktuvas nebuvo prišalęs prie žemės ir neturėjo skristi į Dubajų

Tą patį vaizdo įrašą su panašiais komentarais – apie nepalankias oro sąlygas Miuncheno oro uoste – kitą dieną savo kanale „YouTube“ publikavo Jungtinės Karalystės dienraštis „The Telegraph“.

Ši informacija sutampa su tų dienų pranešimais iš Vokietijos pietuose esančios Bavarijos sostinės. Gruodžio 2-ąją Miuncheną užklupo tokia pūga, kad teko sustabdyti visus skrydžius ir net traukinius.

Per trumpą laiką iškritęs gausus sniegas (iki 50 cm) sutrikdė viešąjį transportą ir sukėlė lavinų pavojų ne tik pietų Vokietijoje, be ir Austrijoje bei Šveicarijoje.

Netrukus Miunchene skrydžiai vėl buvo trumpam sustabdyti, bet nebe dėl sniego, o dėl lijundros.

Tokiam lėktuvui jau yra taip buvę

Tad nors tiesa, kad lėktuvus oro uoste įkalino nepalankios oro sąlygos, vaizdo įraše matomas orlaivis neturėjo skristi į JAE.

Internete nėra jokių patikimų žiniasklaidos priemonių pranešimų apie tokį ironišką įvykių posūkį.

Geresnės kokybės įrašuose iš oro uosto ant orlaivio uodegos galima įžiūrėti jo registracijos numerį – OE-HUB. Internete nesunku surasti, kad tokiu numeriu registruotas privatus lėktuvas „Cessna Citation X“, tai pranešė ir „Aviation International News“.

Šis lėktuvas priklauso Austrijos verslo aviacijos bendrovei „Bairline Fluggesellschaft“. Tinklalapio „FlightAware“, kuriame realiu laiku pateikiama informacija apie skrydžius, duomenimis, orlaivis lapkričio 15-ąją atskrido iš Antverpeno (Belgija) į Miuncheną ir visą laiką iki pūgos prastovėjo šiame oro uoste.

JAV faktų tikrinimo tinklalapio „Lead Stories“ žurnalistams „Bairline“ atstovai nurodė, kad vaizdo įraše matyti kompanijos orlaivis.

„Tačiau nebuvo planuota, kad jis skris į Dubajų ar kur nors kitur tuo metu, kai buvo filmuojama, – nurodė jie. – Lėktuvas tiesiog stovėjo lauke Miunchene, nes nebuvo vietos angaruose.“

Ekrano nuotr. iš flightaware.com/Iš Antverpeno atskridęs lėktuvas tiesiog stovėjo Miuncheno oro uoste ir nesiruošė skristi į Dubajų
Ekrano nuotr. iš flightaware.com/Iš Antverpeno atskridęs lėktuvas tiesiog stovėjo Miuncheno oro uoste ir nesiruošė skristi į Dubajų

Tinklalapis susisiekė ir su oro uostu. Vienas iš jo atstovų spaudai Florianas Steueris patvirtino, kad penktadienio (gruodžio 1-osios) vakarą įvyko incidentas: ant vieno iš lėktuvų galinės dalies susikaupus itin daug sniego, jo nosis pakilo. Gelbėtojų tarnybos esą nuleido orlaivį ant ratų ir stabilizavo.

Iš to galima padaryti išvadą, kad lėktuvas per pūgą nebuvo prišalęs prie žemės, kaip tvirtina kai kurie internautai.

Miunchene stovėjęs lėktuvas – ne pirmasis, neatlaikęs gausaus sniego.

2019 m. taip nutiko Kalifornijoje, netoli sienos su Nevada esančiame Truckee mieste. Tąsyk sniegas taip nusvėrė tokio paties lėktuvo „Cessna Citation X" uodegą, kad jo nosis taip pat pakilo viršun, lyg orlaivis pradėtų kilti.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Dėl nepalankių oro sąlygų lėktuvai išties buvo įstrigę Miuncheno oro uoste, o gausus sniegas, susikaupęs ant galinės dalies, net pakėlė vieną nosimi į viršų. Bet pastarasis orlaivis nebuvo prišalęs prie žemės ir jis neturėjo skraidinti Klimato kaitos konferencijos dalyvių į Dubajų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius