Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

„Forbes“: 20 lemiamų mūšių Ukrainos kare. Kaip jie paveikė karo eigą?

Karas grąžino ukrainiečius į didžiųjų mūšių laikus, kurie, rodėsi, jau visam laikui likę istorijos vadovėliuose. Dabartinės kovos bus tokios pat lemtingos, kaip ir praeities istoriniai mūšiai. Būtent dabar Ukrainos kariuomenės kariai kuria visos Europos ateitį. Žurnalas „Forbes“ sudarė 20 reikšmingiausių Ukrainos karo mūšių, nulėmusių šių metų istoriją, sąrašą.
Ukrainos kariai ant T-80 tanko
Ukrainos kariai ant T-80 tanko / „AFP“/„Scanpix“

Mūšiai, keitę karo eigą

Mūšis dėl Kyjivo truko 37 dienas, nuo karo pradžios vasario 24-ąją iki balandžio 2 dienos. Rusija patyrė reikšmingų nuostolių Ukrainos sostinės prieigose ir atsitraukė. Po šio rusų pasitraukimo paaiškėjo daugybė Rusijos karių padarytų karo nusikaltimų. Rusijai teko atsisakyti planų perimti valdžią Ukrainoje.

RRusijos karinė technika Bučoje
RRusijos karinė technika Bučoje

„Forbes“ taip pat išskyrė karo pradžios mūšį dėl Chersono, trukusį 6 dienas – nuo vasario 24 dienos iki kovo 2 dienos. Ukrainos kariams pavyko išsaugoti didžiąją dalį pajėgų ir persikelti į dešinį Dniepro upės krantą. Įtvirtinti gynybą palei Dnieprą nepavyko dėl daugybės rusų desantinių operacijų ir prasiveržimo į Naująją Kachovką. Tačiau šis Ukrainos karių atsitraukimas, anot „Forbes“, padėjo įtvirtinti Mykolajivo gynybą ir sustabdyti Rusijos judėjimą link Odesos.

Kovos dėl Charkivo ir Mykolajivo, „Forbes“ duomenimis, vienos ilgiausiai trukusių – 220 ir 260 dienų. Ukrainos pajėgoms rugsėjį pavyko sustabdyt priešų veržimąsi link Charkivo. Rusai miestą apgriovė, tačiau jiems teko atsitraukti.

Nuo karo pradžios vykusiuose mūšiuose dėl Mykolajivo ukrainiečiai lapkritį sustabdė Rusijos judėjimą link Odesos ir eliminavo sausumos puolimo grėsmę.

Mūšis dėl Černihivo truko 37 dienas, nuo karo pradžios – iki balandžio 2-osios. Miestas buvo beveik visiškai apsuptas ir priešų intensyviai griaunamas. Vis dėlto, ukrainiečių karių pasipriešinimas sustabdė rusus ir leido įtvirtinti Kyjivo gynybą šiaurėje, o Rusijos kariuomenė buvo priversta trauktis bei patyrė nuostolių.

Dmytro Kozackio nuotr./„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje
Dmytro Kozackio nuotr./„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje

Mūšis dėl Mariupolio truko beveik tris mėnesius nuo karo pradžios – 85 dienas, iki gegužės 20-osios. Ukrainiečiai herojiškai gynė miestą, tačiau rusų pajėgos buvo pranašesnės ir karių, ir ginkluotės kiekiais. Šios kovos privertė rusus sutelkti reikšmingas pajėgas aplink Mariupolį, kas sumažino grėsmes šiaurės Donecke ir Zaporižioje.

Rusai neteko pranašumo oro erdvėje

„Forbes“ taip pat išskiria kovas dėl oro erdvės kontrolės. Žurnalo duomenimis, Rusija nuo vasario iki kovo pabaigos prarado turėtą žymų pranašumą ore. Pradžioje turėdama pranašumą 10:1 pirmosiomis karo dienomis Rusija aktyviai vykdė desantines ir savo sausumos pajėgų priedangos iš oro operacijas. Vakarų sąjungininkų remiamoms Ukrainos oro pajėgoms aktyviai priešinantis jau per pirmąsias karo savaites Rusija prarado daugiau nei 100 lėktuvų bei sraigtasparnių. Po to Rusija atsisakė oro operacijų už fronto linijos ribų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos bombonešiai Engelso karinėje bazėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos bombonešiai Engelso karinėje bazėje

„Forbes“ reikšmingiausių mūšių sąraše taip pat nurodo nuo kovo iki šiol dar tebevykstančias kovas dėl Huliajpolės, tris mėnesius trukusį sėkmingą ukrainiečių pasipriešinimą atremiant rusų puolimus Kryvyj Rihe ir Zaporižioje, taip pat kelis mėnesius vykusius mūšius dėl Popasnos. Pastarasis miestas gegužę rusų buvo užimtas ir beveik visiškai sunaikintas. Tai apsunkino Ukrainos kariuomenės padėtį Sjevjerodonecko ir Svitodarsko kryptyse.

116 dienų trukusi Sjevjerodonecko gynyba virto sunkiais gatvių mūšiais, Ukrainos kariai buvo pusiau apsupti, tačiau jiems pavyko išsekinti rusų pajėgas.

Rusijos kariuomenės bandymai užimti Slovjanską truko nuo balandžio iki rugsėjo pradžios ir baigėsi nesėkme. Nuožmiuose mūšiuose ukrainiečiams pavyko išsekinti Rusijos pirmosios tankų armijos pajėgas ir atitraukti fronto liniją nuo Slovjansko. Puolimo metu rusams buvo pavykę pasiekti vienintelę laikiną pergalę užimant Lymaną, tačiau rudenį ukrainiečiai jį atkovojo.

„Forbes“ vertinimu, vienos reikšmingiausių kovų iki pat spalio pabaigos vyko ir dėl Juodosios jūros šiaurės-vakarų akvatorijos kontrolės. Vieną didžiausių grėsmių Odesai kėlė Rusijos jūrų desantas. Tačiau Rusija patyrė žeminantį pralaimėjimą, praradusi kreiserį „Maskva“ ir Gyvačių salos kontrolę. Rusijos planus šiuo atveju galutinai sužlugdė ukrainiečių katerių-kamikadzių ataka prieš rusų laivus Sevastopolio akvatorijoje.

Pergalingi ukrainiečių kontrpuolimai

„Forbes“ vertinimu, Ukrainos kariuomenės kontrpuolimo pirmoji fazė Charkivo srityje - viena pačių sėkmingiausių sausumos karinių operacijų šiuolaikinėje karo istorijoje. Per septynias dienas – nuo rugsėjo 6 iki rugsėjo 12 dienos – ukrainiečiams pavyko atkovoti daugiau nei 10 tūkst. kvadratinių kilometrų teritorijos, įskaitant Kupjanską, Iziumą, perimti šimtus rusų karinės technikos vienetų.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Charkivo gyventojai deda gėlių prie paminklo Holodomoro aukoms
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Charkivo gyventojai deda gėlių prie paminklo Holodomoro aukoms

Antroji Charkivo kontrpuolimo fazė, anot „Forbes“, truko 20 dienų – nuo rugsėjo vidurio iki spalio pradžios. Ukraniečiams pavyko pralaužti rusų gynybą dėl Oskolsko vandens saugyklos ir sukurti placdarmą puolimui Svatovės kryptimi. Sunkios kovos dėl Lymano baigėsi rusų atsitraukimu.

Kontrpuolimas Chersono srityje truko gerokai ilgiau – 75 dienas (nuo rugpjūčio 27 ik lapkričio 11 dienos), vyko nuožmūs mušiai dešiniajame Dniepro upės krante. Ukraniečių kontratakas sunkino atviros vietovės bei sutelktos didžiulės rusų pajėgos. Tačiau eilė nuolatinių smūgių per logistikos maršrutus privetė rusus keltis į kairįjį krantą. Chersono išlaisvinimui didžiulės reikšmės turėjo ir Krymo tilto ataka.

Tebevykstantys mūšiai

„Forbes“ sąraše minimi skirtingu karo metu prasidėję mūšiai dėl Svatovės, Rubižnės, Uhledaro, Avdijivkos ar Bachmuto – tebevyksta iki šiol.

Ukrainos kariai tęsią šiaurės Luhansko srities išlaisvinimą ir stumia rusus toliau nuo Kupjansko bei Lymano, tačiau gamtinės sąlygos ir tūkstančių mobilizuotų rusų permetimas sulėtino ukrainiečių judėjimą.

Kovas dėl Avdijivkos „Forbes“ išskiria kaip trunkančias ilgiausią laiką – daugiau nei 300 dienų, nuo karo pradžios iki šių dienų. Užėmus kelis miestus, rusams pavyko įsitvirtinti šiauriau ir piečiau Avdijivkos. Ukrainos pajėgos tęsia gynybą.

P.Kyrylenkos telegram kanalo nuotr./Karas Ukrainoje. Avdijivka
P.Kyrylenkos telegram kanalo nuotr./Karas Ukrainoje. Avdijivka

Vieni nuožmiausių ir sudėtingiausių mūšių šiuo metų vyksta ir dėl Bachmuto, jie tapę pagrindine atakos kryptimi šiaurės Donecke. Rusai čia sutelkę pagrindines pajėgas, vyksta sekinančios kovos, jas apsunkina ir šaltis bei pelkėtos vietovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius