-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Internautai „išsiuntė“ Oleksijų Arestovyčių atostogų, bet jis perduoda kitą žinią

Atostogos per karą, ypač jei esi svarbus veikėjas užpultųjų pusėje, skamba nekaip. Tokia „nuodėme“ socialiniame tinkle apkaltintas Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius. Bet atsipalaidavusio patarėjo nuotrauka, kurią su doze ironijos parodė jis pats ir kuri imta platinti su klaidingais komentarais, padaryta ne karo metu.
Oleksijus Arestovyčius
Oleksijus Arestovyčius / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

„Liusenka siunčia linkėjimus iš atostogų… – tokį įrašą prieš kelias dienas savo paskyroje „Facebook“ paskelbė viena lietuvė. – Ir Mariupolyje apsuptam „Azovui“, badaujantiems ir mirštantiems ukrainiečiams, ir kečupo akcijų-atrakcijų dalyvėms…“

Savo mintis, išdėstytas lietuviškai ir rusiškai, ji gausiai iliustravo šypsenėlėmis ir lėktuvo, saulės, paplūdimio, valties emodžiais.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose klaidingai skelbiama, esą Oleksijus Arestovyčius atostogauja
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose klaidingai skelbiama, esą Oleksijus Arestovyčius atostogauja

„Jūra šniokščia.. šviečia saulė... Gera gyventi!.. O gyventi gerai – dar geriau!“ – komentarą moteris baigė daugelio atsimenama citata iš populiaraus sovietinio filmo „Kaukazo belaisvė“.

Po tokiomis frazėmis pridėtas ne tik kadras iš šios komedijos, bet ir O.Arestovyčiaus nuotrauka su, panašu, jo paties žodžiais: „Laukiu baisiojo branduolinio smūgio Kyjivui ir Lvivui netoli slapto bunkerio ant Plikojo kalno.

Prašyčiau pasakyti, jau galima papusryčiauti ar RF dar bus visuotinė mobilizacija?“

Trumparankovius margus marškinius vilkintis O.Arestovyčius patogiai atsilošęs, valiūkiškai prisimerkęs, į viršų iškėlęs du pirštus – pergalės ženklą. Iš jo povyzos, aprangos ir šmaikštaus komentaro galima susidaryti įspūdį, esą jis tikrai pamiršęs karą kažkur ilsisi.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš Oleksijaus Arestovyčiaus komentaro socialinių tinklų vartotojai padarė išvadą, esą jis atostogauja
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš Oleksijaus Arestovyčiaus komentaro socialinių tinklų vartotojai padarė išvadą, esą jis atostogauja

Bet tai nėra tiesa. Tikra čia tik patarėjo nuotrauka ir prierašas apačioje. Interpretacija, ką jis fotografijoje veikia, netiksli.

emodžių ekrano nuotraukos su O.Arestovyčiaus įrašu apačioje galima suprasti, kad jis yra iš „Telegram“. Rasti jį patarėjo kanale šiame socialiniame tinkle daug neužtrunka, pakanka peržiūrėti įrašus nuo gegužės 10-osios (tą dieną įrašu pasidalijo minėta moteris) einant prie ankstesnių dienų.

Nuotrauka paskyroje atsidūrė gegužės 9-ąją maždaug vidurdienį. Dieną savo atvaizdui paskelbti O.Arestovyčius pasirinko neatsitiktinai – jis rodo pergalės ženklą, o Rusijoje tądien minimos pergalės Antrajame pasauliniam kare metinės.

Tos pačios dienos rytą patarėjo atvaizdas su analogišku komentaru pasirodė ir jo paskyroje „Facebook“.

Iš to galima spėti, kad patarėjo tikslas nebuvo pasigirti atostogomis.

Papildoma atvirkštinė vaizdo paieška internete nuveda į keletą straipsnių, kurie buvo iliustruoti ta pačia fotografija. Tekstai – pernykščiai, tad akivaizdu, kad nuotrauka padaryta ne per karą.

Ją galima rasti prie pernai rugsėjo 3-iąją publikuotų straipsnių apie tai, kad O.Arestovyčius pasiūlė pervadinti ukrainiečių kalbą, kad jis, pasak kolegos, gydo ukrainiečius.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ta pačia Oleksijaus Arestovyčiaus nuotrauka straipsniai buvo iliustruojami jau pernai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ta pačia Oleksijaus Arestovyčiaus nuotrauka straipsniai buvo iliustruojami jau pernai

Taip pat – prie spalio 10 d. ir 11 d. publikuotų straipsnių, kuriuose patarėjas teigė, kad karą Rytų Ukrainoje būtų galima baigti vienu skambučiu, o Krymą grąžinti per 5 min., o „Maskvos valstybę“ lygino su mongolų Aukso orda.

Nuotrauka buvo padaryta dar anksčiau – O.Arestovyčiaus paskyroje „Facebook“ ji pasirodė jau pernai birželio 25-ąją. Rugpjūčio 1-ąją jis pasidarė dar vieną asmenukę, vilkėdamas tuos pačius marškinius.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Taip pat apsirengęs Oleksijus Arestovyčius fotografavosi ne kartą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Taip pat apsirengęs Oleksijus Arestovyčius fotografavosi ne kartą

Tad komentarai, esą O.Arestovyčius karo metu poilsiauja, yra klaidingi.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius