Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internautams „numarinus“ nualpusią slaugę medikai aiškina: tokia reakcija į bet kurį skiepą normali

Netrukus po skiepo nuo COVID-19 nualpusi amerikietė slaugė davė peno vakcinos priešininkams piktintis dėl jos poveikio. Dar daugiau – socialiniuose tinkluose pasklido įrašai, esą jauna moteris mirė. Tačiau atsipeikėjusi slaugė žurnalistams prisipažino panašiai nualpusi ne pirmą kartą – tokia jos organizmo reakcija, pavyzdžiui, į skausmą.
Slaugė pasijuto blogai bendraudama su žurnalistais
Slaugė pasijuto blogai bendraudama su žurnalistais / Nuotr. iš „Facebook“

Susmuko netrukus po dūrio į ranką

30-metė Tiffany Dover, kuri vadovauja slaugams Čatanugos (Tenesio valstija) ligoninėje, su penkiais kolegomis buvo pirmieji, paskiepyti „Pfizer“/„BioNTech“ vakcina. Ji buvo suleista gruodžio 17 dieną. Netrukus po tiesiogiai per vietos televiziją transliuotos procedūros moteris, internete sklindančiuose vaizdo įrašuose vadinama pirmųjų linijų sveikatos sektoriaus darbuotoja, pradėjo bendrauti su žurnalistais.

Paklausta, ar žinojo būsianti paskiepyta, darbo uniformą vilkinti ir kauke veidą prisidengusi T.Dover atsakė teigiamai.

„Visi kolegos… mes su nekantrumu laukėme vakcinos, – kalbėjo ji. – Esame COVID skyrius, taigi mano komanda gaus pirmiausiai. Žinau, kad tai tikrai…“ Nebaigusi sakinio, praėjus 25 sekundėms nuo įrašo pradžios, T.Dover atsiprašė ir prisipažino pajutusi svaigulį. Ji pridėjo kairę ranką prie smilkinio, tuomet – prie kaktos, prisimerkė, tarstelėjo „atsiprašau“, pasitraukė nuo mikrofonų ir susmuko ant žemės. Toliau įraše matyti, kaip keli medikai pribėgo prie slaugytojos, patogiau paguldė ant žemės. Tuomet TV kanalo „WRCB Channel 3“ vaizdo kamera buvo nusukta.

Vaizdo įrašu pradėjo dalintis tūkstančiai socialinių tinklų „Facebook“ ir „Twitter“ lankytojų. Jie aiškino, esą vakcina pavojinga, todėl patys jokiais būdais nesiskiepysiantys. „Facebook“ įrašo neištrynė, bet paskubėjo pridėti, kad jam trūksta paaiškinamojo konteksto.

Netikrindami informacijos, „kontekstą“ pridėjo internautai. Vienoje „Facebook“ paskyroje, kaip galima spėti iš pavadinimo, sukurtoje kanadiečių, paskelbta: „Nualpusi slaugė nepatvirtinta MIRTIS“. Nesivargindami rašyti taisyklingais sakiniais, paskyros administratoriai apkaltino „farma cenzūruojančią šeimą“, įdėjo nuorodą į vaizdo įrašą, kuriame T.Dover prieš 5 metus pasakojo apie save. „Dar ne vieša pamatysime kaip ilgai jie gali tai cenzūruoti (kalba netaisyta – red. past.)“, – tvirtino jie.

Nuotr. iš „Facebook“/„Facebook“ jau įspėja, kad šiai informacijai trūksta konteksto
Nuotr. iš „Facebook“/„Facebook“ jau įspėja, kad šiai informacijai trūksta konteksto

Tarp „Facebook“ vartotojų Lietuvoje šis įrašas ėmė sklisti ne tik su automatiškai išverstu minėtu prierašu, bet ir su lietuvišku komentaru: „Kanada. Slaugė Tiffany Dover. 30 metų. Mirė po skiepo. Apačioje mirties pažymėjimas iš duomenų bazės. Mirties priežastys nėra patvirtintos, kad nuo skiepo. Tačiau ir nebus :) Gal po skiepo ji apsinuodijo žuvimi? :)“

Nuotr. iš „Facebook“/Lietuviai įrašą, kuriame matyti alpstanti slaugė, papildė ironiškais komentarais
Nuotr. iš „Facebook“/Lietuviai įrašą, kuriame matyti alpstanti slaugė, papildė ironiškais komentarais

Kitas internautas vaizdo įrašą, kuriame matyti alpstanti T.Dover, papildė ironiškais komentarais: „Tokia laiminga, kad ją PASKIEPIJO… Tokia laiminga, kad net alpsta iš laimės! O tada nusukamos kameros, kad niekas nematytų laimingo žmogaus.“ Šiuo įrašu, kuris pasirodė vieno pasvaliečio paskyroje „Facebook“, pasidalinta jau daugiau nei 6 tūkst., jis sulaukė per 700 reakcijų ir bemaž 600 komentarų.

Apalpimas – normali reakcija į bet kokį skiepą

Tikri šioje istorijoje yra slaugytojos vardas ir pavardė, amžius, darbovietė, žinia, kad ji buvo paskiepyta, ir įrašas, kuriame matyti, kaip moteris nualpsta. Besidalinantieji informaciją apie T.Dover pamiršo pridėti tęsinį – kad jauna moteris ne tik netrukus atsigavo, bet ir paaiškino, kad tokie sveikatos sutrikimai jai būdingi.

„Tai ištiko staiga, galėjau justi tai artėjant. Truputį sunku orientuotis, bet dabar jaučiuosi puikiai, o skausmas rankoje dingo“, – tvirtino slaugė.

Ji žurnalistams paaiškino, kad taip nutiko jau ne pirmą kartą: „Esu patyrusi pernelyg aktyvų vagalinį atsaką, ir taip, jei man dėl ko nors skauda – atplyšus nagui, susimušus kojos pirštą, galiu tiesiog nualpti.“ Per pastarąsias šešias savaites, sakė T.Dover, ji buvo praradusi sąmonę gal šešis kartus. „Man tai įprasta“, – tvirtino moteris.

Fotolia nuotr./Moteris
Fotolia nuotr./Moteris

Vagalinis atsakas, kurį paminėjo T.Dover, yra organizmo reakcija į klajoklinio nervo (lot. nervus vagus) stimuliaciją. Ją, be kita ko, gali sukelti sukelti stresas, baimė, skausmas, net kraujo ar adatos vaizdas. Dėl to žmogų gali pradėti pykinti, apimti svaigulys, jis gali apalpti.

Ligoninės, kurioje dirba ši slaugė, atstovė dr. Jesse Tucker pažymėjo, kad panašus atsakas į bet kuriuos skiepus nėra neįprastas. „Tokia reakcija gali būti labai dažna į bet kurią vakciną, bet kokį dūrį, – televizijai WCTV teigė ji. – Nėra priežasčių įtarti, kad taip nutinka dėl vakcinos, kad ir kokia ji būtų.“

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras taip pat nurodo, kad sąmonę prarasti galima po bet kurio skiepo. Nors dažniau alpstama po kelių, juos sudaro skirtingi ingredientai, tad mokslininkai yra priėję išvadą, kad žmonės sąmonę praranda ne dėl pačios vakcinos, o dėl dūrio.

Kiti kartu su T.Dover paskiepyti ligoninės darbuotojai nepatyrė jokių sveikatos sutrikimų.

Vakciną nuo COVID-19 sukūrusios kompanijos „Pfizer“ bei „BioNTech“ ir ją naudoti leidusi JAV Maisto ir vaistų agentūra įspėjo, kad po šio skiepo žmonės gali jausti skausmą dūrio vietoje. Bandymuose dalyvavę savanoriai taip pat pranešė apie nuovargį, galvos, raumenų ir sąnarių skausmą, šaltkrėtį. Tačiau neturima informacijos, kad dėl vakcinos žmonės mirtų.

VIDEO: Skiepai – gelbėjimosi ratas ligų jūroje

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius