Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Internete pasirodęs uniformuotas Stevenas Seagalas kariavo kine, ne Ukrainoje

Socialiniuose tinkluose paplitusi žinia, esą JAV aktorius Stevenas Seagalas prisijungė prie Rusijos pajėgų, atakuojančių Ukrainą, yra melas. Ja pasidalijęs žinomas sąmokslo teorijų platintojas netrukus pripažino, kad tai buvo parodija. Prie „naujienos“ pridėta nuotrauka, kurioje aktorius matyti su karine uniforma ir apsuptas kitų karių, yra kadras iš prieš kelerius metus sukurto filmo.
Stevenas Seagalas
Stevenas Seagalas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainiečiams irgi siūlo aktorius

Momentinė ekrano nuotrauka su įrašu, kurį esą paskelbė žinoma JAV žiniasklaidos kompanija CNN, internete ėmė plisti prieš porą dienų. Fotografijoje matyti pirmame plane stovintis S.Seagalas ir dar keli kariai jam už nugaros.

Netrukus 70-metį švęsiantis aktorius vilki maskuojančių spalvų uniformą, nosį pasibalnojęs tamsiais akiniais, galima spėti, kad rankoje laiko ginklą.

„Žvalgybos agentūros iš viso pasaulio tarp rusų specialiųjų pajėgų, dislokuotų aplink Hostomelio oro uostą netoli Kijevo, užimtą Rusijos oro desantininkų, pastebėjo amerikiečių aktorių Steveną Seagalą“, – rašoma prie nuotraukos.

Šio įrašo kopija savo paskyroje „Instagram“ vasario 28-ąją pasidalijo žinomas sąmokslo teorijų skleidėjas amerikietis Joe Roganas. Greta jis pakomentavo: „Jei turėčiau spėti šio suknisto filmo, kuriame dabar gyvename, siužetą, sakyčiau, mums liko maždaug 14 valandų iki ateivių atvykimo.“

Bemaž 276 tūkst. žmonių po J.Rogano įrašu, atsiradusiu keturios dienos po Ukrainos užpuolimo, paspaudė „patinka“.

Netrukus ta pati ekrano nuotrauka pasirodė ir „Facebook“ puslapyje „Legally Armed America“. Pirminiu informacijos šaltiniu čia nurodytas J.Roganas. „Prireiks didesnio maišo kūnui“, – pakomentuota prie S.Seagalo atvaizdo, greičiausiai turint omeny įspūdingą jo stotą.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Tariamai Ukrainoje kariaujančio aktoriaus Steveno Seagalo nuotrauką ėmė platinti žinomas sąmokslo teorijų skleidėjas Joe Roganas
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Tariamai Ukrainoje kariaujančio aktoriaus Steveno Seagalo nuotrauką ėmė platinti žinomas sąmokslo teorijų skleidėjas Joe Roganas

„Įsivaizduokite Ukrainos armiją, žiūrinčią pro žiūronus ir…: „Pala, atrodo, kad su rusais yra Stevenas Seagalas… Skambinkite Jasonui Stathamui (dažnai neigiamus herojus veiksmo filmuose vaidinančiam anglų aktoriui – red. past.), jei jis nepakels, bandykite Gerardą Butlerį (škotų aktorių – red. past.), vargetos negali rinktis“, – taip į aktoriaus atvaizdą sureagavo vienas „Twitter“ vartotojas.

Rusijos pasą turi, bet į frontą nėjo

Nežinia, kiek šie socialinių tinklų vartotojai komentavo rimtai tikėdami, kad S.Seagalas kariauja Ukrainoje, kiek šiaip svarstė, kad jis galėtų sustiprinti Rusijos pajėgas, kiek ironizavo, tačiau jie dalijosi netikru CNN įrašu.

Oficialioje CNN paskyroje „Twitter“, kur esą buvo publikuota S.Seagalo nuotrauka, tokio įrašo nebuvo.

Žiniasklaidos kompanijos atstovas spaudai Jonathanas Hawkinsas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad įrašas yra „visiška melagiena“.

AFP teigimu, aktoriaus atstovas spaudai Chrisas Nassifas įrašą taip pat įvertino kaip „absoliučiai neteisingą“. Anot jo, S.Seagalas nesilankė Rytų Europoje pastaruosius 4 mėnesius.

„Jis nori taikos abiem šalims“, – pridėjo Ch.Nassifas. Aktorius šiuo metu esąs Dubajuje, ne Ukrainoje.

J.Roganas netrukus ištrynė savo įrašą, nes jis esą tebuvo parodija. „Tačiau, atvirai sakant, jei tai būtų tiesa, nestebintų“, – pakomentavo jis ir pridėjo, jog tikisi, kad „ši tragiška situacija greitai bus išspręsta“.

Įrašas galėjo pasirodyti autentiškas ne tik dėl vizualinio panašumo į CNN paskyrą „Twitter“, bet ir dėl tvirtų S.Seagalo ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu (čia, čia, čia), iš jo paties rankų yra gavęs Rusijos piliečio pasą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose paplito tariamai Ukrainoje kariaujančio aktoriaus Steveno Seagalo atvaizdas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose paplito tariamai Ukrainoje kariaujančio aktoriaus Steveno Seagalo atvaizdas

Beje, dėl paramos V.Putinui aktorius dar 2015 m. buvo paskelbtas nepageidaujamu asmeniu Ukrainoje.

Atlikus vaizdo paiešką internete galima rasti, kad platinama nuotrauka su S.Seagalu yra kadras iš 2016 m. filmo „Salazaro nužudymas“ („Kartelis“).

Tą pačią fotografiją galima rasti nuotraukų agentūros „Alamy“ tinklalapyje su prierašu, kad tai yra kadras iš minėto filmo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius