Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingi gaisro vaizdai – ne iš Prancūzijos riaušių: mašinos degė kitoje Žemės pusėje

Prancūzijoje kilus smurtiniams protestams, internete pasirodė daug nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuoti įvairūs riaušininkų išpuoliai ir gaisrai. Ne visi didelio dėmesio sulaukę kadrai iš tiesų buvo padaryti šioje šalyje. Vienas vaizdo įrašas, kuriame matyti degantis transporto priemonių parkas, iš tiesų buvo padarytas Australijoje ir anksčiau.
Protesto Prancūzijoje padariniai
Protesto Prancūzijoje padariniai / „Reuters“/„Scanpix“

Gaisras Marselyje?

Neseniai buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kaip tariamai riaušininkai Prancūzijoje padegė automobilių stovėjimo aikštelę.

Juo pasidalyta susirašinėjimų programėlėje „Telegram“ su paaiškinimu, kad įraše matomas vaizdas užfiksuotas Prancūzijoje kilusių protestų metu.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Gaisras, kuris rodomas kaip kilęs per Prancūziją nusiaubusias riaušes, iš tiesų vyko Australijoje
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Gaisras, kuris rodomas kaip kilęs per Prancūziją nusiaubusias riaušes, iš tiesų vyko Australijoje

Įrašą publikavo ir žiniasklaidos priemonės, skelbdamos, kad jame matomas degantis naujų automobilių parkas Marselyje.

Kadrą taip pat galima rasti socialiniame tinkle „Twitter“, kur jis sulaukė didelio dėmesio.

Taip pat skaitykite: Prancūzija per riaušes interneto neišjungė: melagiena paremta suklastotu raštu

Tačiau gaisras iš tiesų vyko ne Prancūzijos uostamiestyje ir apskritai ne šioje šalyje, o Australijoje ir kur kas anksčiau.

Degė parduoti skirtos mašinos

Kai policijos pareigūnas nušovė paauglį vairuotoją, iš Paryžiaus į kitas Prancūzijos dalis išplitę smurtiniai protestai nurimo. Po birželio 27 d. įvykusio šaudymo riaušės truko ilgiau nei savaitę, tūkstančiai žmonių buvo suimti, o situacijai suvaldyti prireikė 40 tūkst. pareigūnų.

Internetas buvo pilnas įvairiausių vaizdo klipų ir nuotraukų, kuriuose tariamai matomos protestų pasekmės. Bet ne visuose įamžinti vaizdai – tikrai iš Prancūzijos.

„Telegram“ ir kitur paskelbtame vaizdo įraše matomi automobiliai degė gerokai anksčiau ir kitur. Jie buvo nufilmuoti Perte (Australija), kuomet milžiniškas gaisras sunaikino apie 60 „Pickles“ aukciono kieme stovėjusių transporto priemonių.

Apie šį įvykį žiniasklaida pranešė balandžio 29 d. Buvo skelbiama, kad gaisras sunaikino 60 gelbėjimo transporto priemonių, be to, buvo padaryta žala ir šalia stovėjusioms transporto priemonėms.

Gaisras kilo sandėliavimo aikštelės teritorijoje. Žmonės, sandėlio patalpos ir biurai nenukentėjo.

„Pickles“ yra viena didžiausių Australijos transporto priemonių perpardavimo bendrovių, kurios pagrindiniai klientai yra federalinės, valstijų ir vietos valdžios institucijos.

Kompanijos atstovė naujienų agentūrą „The Associated Press“ patikino, kad internete pasirodęs vaizdo įrašas, siejamas su protestais Prancūzijoje, panašus į tą patį gaisrą.

Šį įvykį užfiksavo ir kitas asmuo, kuris patvirtino, kad viskas vyko netoli jo namų prie Bibros ežero Perto priemiestyje Vakarų Australijoje.

„Pickles“ filialą, kuriame kilo gaisras, galima rasti ir „Google Maps“ žemėlapyje, kuriame matomos parko nuotraukos, atitinkančios ir socialinėje žiniasklaidoje pasirodžiusius įrašus.

15min verdiktas: iš dalies melas. Vaizdo įrašas, platinamas kaip Prancūzijoje kilusių riaušių liudijimas, iš tiesų buvo padarytas Australijoje ir gerokai anksčiau. Jame užfiksuotas transporto priemonių perpardavimo bendrovės teritorijoje kilęs gaisras.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius