-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 09 26 /2022 09 27

V.Zelenskis: Donecko regionas yra Ukrainos „tikslas numeris vienas“

Okupuotose Ukrainos teritorijose iki antradienio tęsiasi fiktyvūs referendumai dėl prisijungimo prie Rusijos, kurių Vakarų valstybės nepripažįsta. Dėl paskelbtos dalinės mobilizacijos prie Rusijos sausumos sienų toliau formuojasi kilometrinės eilės. Įvairios žiniasklaidos priemonės skelbia, kad artimiausiomis dienomis gali būti įvestas draudimas išvykti visiems Rusijos vyrams, kurie gali būti mobilizuoti.
Pseudoreferendumas Donecko srityje
Pseudoreferendumas Donecko srityje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujausios žinios iš Ukrainos

  • Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad Iziume rastos dar dvi masinės kapavietės
  • Ukraina gavo NASAMS oro gynybos sistemas
  • Ukraina skelbia, kad Rusijos nelaisvėje vis dar yra 2500 ukrainiečių, tarp jų – ir civiliai
  • Iš viso per protestus prieš mobilizaciją Rusijoje sulaikyti daugiau kaip 2000 žmonių

Svarbiausias sekmadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:01

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

Apšaudytas Marganecas: trys žmonės sužeisti, vieno būklė sunki

00:58

Okupantai vėl apšaudė Marganeco miestą Dniepropetrovsko srityje, savo „Telegram“ kanale pranešė Dniepropetrovsko srities tarybos pirmininkas Mykola Lukašukas.

„Okupantai vėl apšaudė Marganecą. Trys žmonės buvo sužeisti šrapnelio: tai 1952, 1967 ir 1997 m. gimę vyrai. Visi jie paguldyti į ligoninę, vieno nukentėjusiojo būklė sunki“, – sakė M.Lukašukas.
Jo duomenimis, mieste buvo apgadintas garažų kooperatyvas ir dujotiekis.

M.Lukašiukas pridūrė, kad neramumai kilo ir Kryvyj RIHO rajone: „Ten okupantai vėl smogė Zelenodolsko bendruomenei. Nukentėjusiųjų nebuvo. Buvo nutraukta elektros tiekimo linija ir iš dalies sugriauti du pastatai.“

Be to, Apostolovskio bendruomenėje nukentėjo pasienio teritorijos. Žmonės nenukentėjo, nebuvo jokių griuvėsių.

„Okupantai taip pat nukentėjo Nikopolyje. Laimei, aukų nėra“, – pranešė M.Lukašukas.

Rusai vėl atakavo Odesos regioną dronais kamikadzėmis

00:17

Odesos regioną užpuolė dronai kamikadzės, kuriuos numušė priešlėktuvinės gynybos pajėgos.

Apie tai žurnalistams pranešė operatyvinė vadovybė „Pietūs“.

Pažymima, kad regionas buvo užpultas šį vakarą.

„Į Odesos regioną priešas pasiuntė dar vieną kamikadzių dronų ataką. Oro gynybos pajėgos sunaikino visus tris agresorių dronus“, – sakoma pranešime.

V.Zelenskis sako, kad Donecko regionas yra Ukrainos „tikslas numeris vienas“

23:44

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atskleidė, į ką sutelkė dėmesį bandydamas išstumti Rusijos karius. 

Savo naktiniame vaizdo kreipimesi jis sakė, kad karinė padėtis rytiniame Donecko regione yra sudėtinga. 

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Darome viską, kad sulaikytume priešo veiklą. Šiuo metu tai yra mūsų svarbiausias tikslas, nes Donbasas vis dar yra okupantų tikslas numeris vienas“, – sakė jis.

Rusijos pajėgos yra užėmusios beveik visą Luhansko sritį ir pamažu žengia į priekį per Donecko sritį. 

Artimiausiomis dienomis bus pradėta ekshumuoti kūnus iš naujai aptiktų masinių kapaviečių Iziume

22:58

Artimiausiomis dienomis bus pradėta ekshumuoti kūnus iš naujai aptiktų masinių kapaviečių Iziume, pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Jevhenas Jeninas.

„Šiuo metu mus tam tikru mastu riboja mūsų teismo medicinos biurų ir morgų pajėgumai. Tačiau artimiausiomis dienomis pradėsime, įskaitant atitinkamas procedūras, ir kitose nustatytose spontaniškose kapinėse“, – pabrėžė E.Jeninas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į tarptautinių partnerių teikiamą pagalbą teisėsaugos institucijoms.

„Šiuo metu kalbame apie Vakarų partnerių pagalbą Ukrainos teisėsaugos institucijoms, visų pirma apie pagalbą teikiant mums teismo ekspertizės laboratorijas arba reagentus“, – sakė E.Jeninas.

Jis priminė, kad praėjusios savaitės pabaigoje Iziumo mieste lankėsi užsienio diplomatinių misijų atstovai, „kurie savo vyriausybėms pateiks tiesą apie spontaniškų laidotuvių mastą išlaisvintoje teritorijoje“, – pabrėžė E.Jeninas.

Rusijos pajėgos smogė Kryvyj Riho oro uostui

22:56

Pirmadienio vakarą Rusijos okupantai raketomis smogė Kryvyj Riho oro uostui.

Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenka.

„Priešų puolimas Kryvyj Rihe. Rusai pataikė į oro uostą raketa X-59. Jo infrastruktūra sunaikinta. Tolesnis aerodromo ir įrangos naudojimas yra neįmanomas“, – rašė jis.

Srities administracijos pirmininkas pridūrė, kad per ataką žmonės nenukentėjo.

 

Kremlius sako, kad sprendimas dėl sienų uždarymo nepriimtas

22:51

Rusijos pasienyje – chaotiškos scenos, kai karinio amžiaus vyrai bando pabėgti iš šalies per dalinę mobilizaciją.

Tačiau Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, paklaustas apie galimybę uždaryti sieną, atsakė: „Aš nieko apie tai nežinau. Šiuo metu jokie sprendimai šiuo klausimu nepriimti“.

Pranešimai apie galimą sienos uždarymą tik padidino sumaištį.

Praėjusią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė dalinę mobilizaciją.

Po jo kreipimosi skrydžiai iš Rusijos iššluoti, o palydovinėse nuotraukose matyti ilgos automobilių eilės, laukiančios kirsti sieną.

Ukraina teigia sulaikiusi rusų karį, įtariamą prisidėjus prie žiaurumų Bučoje

22:10

Ukrainos saugumo tarnyba teigia, kad šį mėnesį per mūšį Chersono srityje suimtas rusų karys yra susijęs su kovo mėnesį įvykdytu žiauriu nusikaltimu Bučoje.

Pirmadienį paskelbtame pareiškime agentūra teigė, kad kovo pradžioje suimtas karys kartu su kitais Rusijos kariais „iš kulkosvaidžio apšaudė automobilį greitkelyje netoli Zdviživkos kaimo, Bučos rajone“.

„Vairuotojas žuvo vietoje“, – sakoma pareiškime, kuriame teigiama, kad po to grupė aukos kūną užkasė miške.

Saugumo tarnyba taip pat teigė, kad vairuotojo lavonas buvo ekshumuotas ir perduotas teismo medicinos ekspertizei.

Tuo metu Rusijos pajėgos buvo ką tik užėmusios Bučą.

Rugsėjį per mūšį Chersono srityje sulaikius rusų karį, agentūra teigė, kad jos tyrėjai įrodė, jog karys dalyvavo nusikaltime.

JAV valstybės departamentas: jokių požymių, kad Kinija ruošiasi paremti Rusijos invaziją į Ukrainą

22:08

JAV valstybės departamentas pareiškė, kad nepastebėjo jokių požymių, jog Kinija ruošiasi padėti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsiveržti į Ukrainą ar padėti Rusijai išvengti sankcijų.

„Nagrinėjame visą turimą informaciją, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as. – Bent jau kol kas nepastebėjome nieko, kas rodytų, kad Kinija laikytųsi kitokio požiūrio, kai kalbama apie pagalbą saugumo srityje, kai kalbama apie pastangas sistemingai padėti Rusijai išvengti sankcijų“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijos kariai

N.Price'as sakė, kad JAV „toliau stebi“, ką Kinija daro dėl Ukrainos, ir teigė, kad Kinijos užsienio reikalų ministro Wang Yi pastabos rodo, jog Kinija „jaučia tam tikrą nerimą dėl to, ką Rusija daro Ukrainoje“.

Penktadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas susitiko su Wang Yi Jungtinėse Tautose ir „pabrėžė pasekmes, jei Kinijos Liaudies Respublika teiktų paramą Maskvos invazijai į suverenią valstybę“, teigiama Valstybės departamento pranešime apie susitikimą.

JAV skirs 12 mlrd. dolerių paramą Ukrainai

21:24

JAV Kongreso derybininkai dėl laikinojo išlaidų įstatymo projekto susitarė įtraukti apie 12 mlrd. dolerių naujos pagalbos Ukrainai, atsižvelgdami į prezidento Joe Bideno administracijos prašymą, pirmadienį pranešė su derybomis susipažinęs šaltinis, skelbia „Reuters“.

Šaltinis, kuris prašė neviešinti jo pavardės, sakė, kad į priemonę taip pat bus įtrauktas Afganistano pabėgėlių perkėlimo finansavimas.

Anksčiau šį mėnesį JAV prezidentas Joe Bidenas paprašė Kongreso skirti 11,7 mlrd. dolerių naujos skubios karinės ir ekonominės pagalbos Ukrainai.

Išlaidų įstatymas turi būti priimtas iki penktadienio vidurnakčio. Įstatymu taip pat bus laikinai finansuojamos įvairios JAV vyriausybės programos.

Sunaikintos trys Rusijos vadavietės ir trys amunicijos sandėliai

21:19

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pranešė, kad sunaikintos trys Rusijos pajėgų vadavietės ir trys amunicijos sandėliai.

Tai teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo feisbuko puslapyje.

Pažymima, kad gynybos pajėgų aviacija per dieną atliko apie 20 smūgių.

„Patvirtinta, kad sunaikinta 13 priešo gyvosios jėgos ir karinės technikos koncentracijos rajonų, šarvuotosios technikos ir 5 priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijos“, – pranešė Generalinis štabas ir pridūrė, kad priešo nuostoliai tikslinami.

Be to, pranešama, kad raketinės pajėgos ir artilerija per šią dieną smogė 3 vadavietėms, 5 okupantų gyvosios jėgos ir įrangos koncentracijos vietoms, vienai priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijai, 2 raketinių pajėgų ir artilerijos daliniams, 3 amunicijos sandėliams, taip pat 12 atskirų svarbių taikinių.

Ukrainos pajėgos atrėmė priešo atakas prie 8 gyvenviečių

21:17

Per dieną Ukrainos kariuomenė atrėmė rusų okupantų atakas prie aštuonių gyvenamųjų vietovių, teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo feisbuko puslapyje paskelbtame pranešime.

„Per dieną Ukrainos kariai atrėmė priešo atakas Spornojės, Soledaro, Podhorodnės, Bachmuto, Majorsko, Kamjankos, Pobedos ir Pavlivkos gyvenviečių rajonuose“, – pranešė Generalinis štabas.

Pranešama, kad per šią parą okupantai surengė du raketų ir keturis oro smūgius, taip pat daugiau kaip septynis raketų paleidimo smūgius. Priešas taip pat surengė bepiločių lėktuvų smūgius netoli Belenkoje kaimo Odesos srityje.

NATO pradeda oro pajėgų pratybas Baltijos jūroje, stiprindama savo rytinę gynybą

21:15

NATO valstybės narės pradėjo dvi dienas truksiančias karines pratybas Baltijos jūroje. 

Pratybose dalyvauja Lietuvos, Latvijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Vengrijos, Vokietijos, Italijos, Turkijos, Čekijos karinės oro pajėgos. 

Per įprastas dviejų dienų pratybas dalyvaujančios oro pajėgos skraidys greitojo reagavimo perspėjimo pratybose, o ypatingas dėmesys bus skiriamas Ispanijos antžeminės oro gynybos užduočių grupės integracijai. 

„Pirmą kartą į pratybas įtraukiame tiek oro, tiek antžeminės integruotos oro ir priešraketinės gynybos veiksmus“, – sakė pratybų planuotojas eskadrono vadas Craigas Dockeris iš Jungtinio oro operacijų centro „Uedem“.

„Tai pabrėžia, kaip sąjungininkai saugo rytinį flangą ir kartu rengiasi prasmingai įgyvendinti NATO atgrasymo ir gynybos koncepciją Baltijos regione“, – pridūrė jis. 

Palydovinės nuotraukos rodo ilgą automobilių eilę prie Rusijos ir Sakartvelo sienos

21:12

Palydovinėse nuotraukose matyti ilga sunkvežimių ir lengvųjų automobilių eilė, laukiančių kirsti sieną iš Rusijos į jos pietinę kaimynę Sakartvelą Larso kontrolės punkte.

Prezidentui Vladimirui Putinui praėjusią savaitę davus įsakymą pašaukti 300 000 rezervistų karinei kampanijai Ukrainoje paremti, pasirodė pranešimų, kad Rusija gali uždaryti savo sienas.

Pranešimas apie „dalinę mobilizaciją“ sukėlė piktus protestus, baimę keliantį išvykimą ir smurto aktus visoje šalyje. 

Kremlius paneigė, kad neatskleista V.Putino įsako nuostata leido įtraukti milijoną rezervistų kovoti Ukrainoje.

Kompanijos „Maxar“ paskelbtos palydovinės nuotraukos buvo padarytos rugsėjo 25 d., sekmadienį.

Automobiliai užfiksuoti maždaug už 16 km į šiaurę nuo pasienio perėjos, o „Maxar“ teigė, kad spūstis greičiausiai tęsėsi dar toliau į šiaurę.

Nyderlandai padidins savo karinę paramą Ukrainai ir įves naujas sankcijas Rusijai

20:53

Nyderlandai padidins savo karinę paramą Ukrainai ir įves naujas sankcijas Rusijai, pareiškė Nyderlandų ministras pirmininkas.

Po pokalbio su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu Markas Rutte paskelbė, kad sustiprins atsaką į Rusijos mobilizaciją ir referendumą.

Apie tai buvo paskelbta po to, kai JAV pažadėjo suteikti Ukrainai 457,5 mln. dolerių pagalbą civiliniam saugumui užtikrinti.

JAV valstybės sekretorius Antonijus Blinkenas teigė, kad šia parama siekiama išgelbėti gyvybes ir sustiprinti Ukrainos teisėsaugą.

Ukrainoje likviduotas dar vienas rusų pulkininkas

19:24

Ukrainoje likviduotas Rusijos ginkluotųjų pajėgų 35-osios jungtinės armijos (karinis dalinys 62825) raketinių pajėgų ir artilerijos vadas pulkininkas Borisas Totikovas, pranešė rusų leidinys.

Ukrainą iš viso jau pasiekė 50 Lietuvos dovanotų šarvuočių M113

18:55

Ukrainą iš viso jau pasiekė 50 Lietuvos dovanotų šarvuočių M113, svarstant tolesnę karinę paramą reikės konsultuotis su NATO sąjungininkais, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas

Lietuvos kariuomenės nuotr./Šarvuočiai M113
Lietuvos kariuomenės nuotr./Šarvuočiai M113

 

Ukrainos pajėgos tiria galimą masinę kapavietę Charkive

18:39

Ukrainos pajėgos tiria galimą masinę kapavietę Charkivo pramoniniame viščiukų ūkyje, pranešė vietos pareigūnai, skelbia „The Guardian“.

Baiminamasi, kad toje vietoje, kurią Rusijos kariai naudojo savo tankams slėpti, palaidota iki 100 kūnų.

Šį mėnesį Ukrainos kariai, išstūmę Rusijos pajėgas per sieną, atkovojo šią teritoriją, tačiau išminavimo komandos dar turi išvalyti teritoriją, nes joje gali būti minų ir nesprogusių sviedinių.

Mykolajivo desantininkai sužlugdė rusų puolimą ir sunaikino priešo įrangą

18:30

Mykolajivo desantininkai sužlugdė okupacinių pajėgų puolimą ir sunaikino daug priešo technikos, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro puolimo būrio „Telegram“ pranešime.

„Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 79-osios atskirosios oro desantininkų brigados „DŠV“ inžinerinio-šaulių dalinio kariai pasakoja, kaip dėl sumaniai įrengtų minų sprogdinimo užtvarų viename iš ruožų buvo sutrikdytas priešo dalinio puolimas. Iš viso buvo sunaikinti penki rusų okupantų kovinės ir specialiosios technikos vienetai: tankas, dvi pėstininkų kovos mašinos, inžinerinė ardymo mašina IMR-2 ir šarvuotas transporteris MT-LB su įgulomis ir personalu“, – rašoma pranešime.

Pažymima, kad prie priešo šarvuotosios technikos naikinimo prisijungė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų „DŠV“ Mykolajivo brigados prieštankinio dalinio ir artilerijos kariai, kurie atliko galutinę priešo dalinio „demilitarizaciją“.

Mobilizuotiems kariams uždrausti išmanieji telefonai

18:25

Rusams, prisijungusiems prie mobilizacijos į Ukrainą, draudžiama pasiimti išmaniuosius telefonus dėl jų keliamos grėsmės saugumui, praneša Rusijos žiniasklaida, rašo „Sky News“.

Rusijos vyriausybė įsteigė tarnybą „Karštoji linija 122“, atsakančią į klausimus apie prisijungimą prie mobilizacijos.

„Saugumo sumetimais karinių dalinių teritorijoje draudžiama naudotis išmaniaisiais telefonais“, – teigiama joje. 

„Scanpix“/AP nuotr./Rusų rekrūtai sėdi autobuse prie kariuomenės verbavimo centro Krasnodare, Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Rusų rekrūtai sėdi autobuse prie kariuomenės verbavimo centro Krasnodare, Rusijoje

Kariai gali pasiimti paprastus „mygtukinius“ telefonus, tačiau jie bus laikomi tam skirtoje vietoje ir naudojami tik tam tikru laiku. 

Tai iš dalies daroma dėl informacijos, kuri gali būti paimta iš karių internete skelbiamų vaizdo įrašų ir nuotraukų, pavyzdžiui, apie jų buvimo vietą.  

Daugelis prie mobilizacijos prisijungusių karių jau dabar filmuoja dalį savo kelionės, o atvirojo kodo tyrėjai sugebėjo nustatyti jų judėjimo vietą. 

Nustatant vaizdo įrašo buvimo vietą galima pasinaudoti mažiausia detale. 

Kazachstano pasienyje apsukami karinio amžiaus vyrai

18:23

Pranešama, kad Rusijos pasieniečiai Kazachstano sienos perėjimo punkte apsuka 18–65 metų amžiaus vyrus, rašo „Sky News“.

Rusijos naujienų agentūra „Tass“ teigia, kad tai vyksta Kurgano srityje, kur žmonės grąžinami atgal ir jiems liepiama kreiptis į karinės įskaitos tarnybą. 

Kol kas negalima patvirtinti šių pirmųjų pranešimų, tačiau buvo nuogąstaujama, kad toks scenarijus gali įvykti.

Daugelis sienos perėjimo punktų buvo pilni žmonių, bandančių išvengti šaukimo į kariuomenės rezervą, tačiau anksčiau Kremliaus atstovas spaudai teigė, kad nebuvo priimtas joks sprendimas neleisti žmonėms išvykti.

V.Orbanas planuoja nacionalines konsultacijas dėl ES sankcijų Rusijai

18:20

Rusijos naujienų agentūra „Tass“ pateikė keletą Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano citatų, kuriose jis siūlo surengti Vengrijoje nacionalines konsultacijas dėl to, ar ES turėtų tęsti sankcijas Rusijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

„Sankcijos buvo įvestos nedemokratiškai, nes tai buvo Briuselio biurokratų sprendimas, už kurį moka Europos žmonės. Turime žinoti žmonių nuomonę. Pirmą kartą Europoje, Vengrijoje, klausime nuomonės apie sankcijas. Bus pradėtos nacionalinės konsultacijos, per kurias Vengrijos gyventojai galės pareikšti savo nuomonę, ar jie joms pritaria ir ar pritaria naujų sankcijų įvedimui“, - cituojamas V.Orbanas.

„Tass“ praneša, kad V.Orbanas pabrėžė esąs už „neatidėliotinas taikos derybas ir paliaubas“ tarp Ukrainos ir vasario 24 d. į šalį įsiveržusių Rusijos pajėgų.

JK paskelbė sankcijas, susijusias su Rusijos vykdomais fiktyviais referendumais Ukrainoje

18:07

Jungtinė Karalystė paskelbė sankcijų paketą, reaguodama į Rusijos režimo rengiamus neteisėtus referendumus Ukrainoje, rašo „The Guardian“.

92 sankcijos skirtos tiems, kurie organizavo fiktyvius balsavimus keturiuose Ukrainos regionuose, taip pat asmenims, kurie toliau remia Rusijos karą.

Tarp 33 pareigūnų, kuriems taikomos sankcijos dėl referendumų, yra neseniai įsteigtos vyriausybės Chersone vadovas Sergejus Jelisejevas, vadinamosios Luhansko liaudies respublikos švietimo ir mokslo ministras Ivanas Kusovas ir tariamas Rusijos okupuotos Zaporižios vyriausybės vadovas Jevhenas Balyckis.

Sankcijos taip pat pritaikytos oligarchams, įskaitant „Rusijos nekilnojamojo turto karalius“ Godą Nisanovą ir Zarachą Ilievą, kurių turto grynoji vertė siekia 7 mlrd. eurų, ir valstybinių organizacijų valdybų nariams.

„Apsimestiniai referendumai, rengiami prie šautuvo vamzdžio, negali būti laisvi ar sąžiningi, ir mes niekada nepripažinsime jų rezultatų. Jie vyksta pagal aiškų smurto, bauginimo, kankinimų ir prievartinių deportacijų Rusijos užgrobtose Ukrainos teritorijose modelį“, – sakė JK užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly.

Savaitgalį į Suomiją sausuma įvažiavo rekordinis skaičius rusų

17:57

Sekmadienį per Suomijos sausumos sieną su Rusija į Suomiją atvyko dvigubai daugiau rusų nei praėjusį sekmadienį, pranešė Suomijos pasienio tarnyba. 

Sekmadienį per Suomijos ir Rusijos sausumos sieną į Suomiją atvyko 8 314 rusų – dvigubai daugiau nei prieš savaitę, tviteryje pranešė pasienio apsaugos tarnybos tarptautinių reikalų vadovas Matti Pitkaniitty. 

Įskaitant šeštadienį, iš viso atvyko 16 886 rusai, iš kurių „daugelis – tranzitu į kitas šalis“, pridūrė jis. 

Kremliui paskelbus apie „dalinę mobilizaciją“, Rusijoje prasidėjo visoje šalyje vykę protestai ir iš šalies bėgančių piliečių antplūdis.

Praėjusį trečiadienį Suomijos gynybos ministras Antti Kaikkonenas sakė, kad šalis atidžiai stebi padėtį.

Suomijos ir Rusijos sausumos siena tęsiasi 1 340 km, be to, yra keletas sienos kirtimo punktų.
 

Rusijos Dagestane policija sulaikė per 100 žmonių, protestavusių prieš dalinę mobilizaciją

15:59

Pietiniame Dagestano regione Rusijos policija savaitgalį sulaikė daugiau kaip 100 žmonių, protestavusių prieš dalinę karių mobilizaciją, pranešė nevyriausybinė organizacija „OVD-Info“.

Nepriklausomos Rusijos žiniasklaidos skaičiavimais, atliktais išanalizavus internete paskelbtus pranešimus apie mirtį, per Kremliaus puolimą Ukrainoje žuvo daugiau vyrų iš Dagestano – neturtingos Šiaurės Kaukazo respublikos, kurioje gyventojų daugumą sudaro musulmonai, – nei bet kurios kitos Rusijos dalies.

Vėlų sekmadienį žmogaus teisių stebėsenos organizacija „OVD-Info“ pranešė, kad pietvakarių Rusijoje esančio Dagestano sostinėje Machačkaloje policija suėmė mažiausiai 101 žmogų.

Rusijos žiniasklaida parodė vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuota, kaip per protestą moterys ginčijasi su policija.

„Kodėl jūs atiminėjate mūsų vaikus?“ – šaukia viena iš jų.

Kituose vaizdo įrašuose matyti, kaip policija grubiai sulaiko demonstrantus.

Siekdamas nuraminti gyventojus, Dagestano karinis komisaras Daitbegas Mustafajevas, atsakingas už naujokų ėmimą, savaitgalį pareiškė, kad pirmiausia bus šaukiami tik „specialių karinių įgūdžių turintys“ vyrai ir į Ukrainą nebus siunčiami jokie šauktiniai.

„OVD-Info“ teigimu, nuo rugsėjo 21 dienos, kai prezidentas Vladimiras Putinas įsakė pradėti dalinę mobilizaciją karui Ukrainoje, per protestus visoje Rusijoje buvo sulaikyta daugiau kaip 2 300 asmenų.

Daug šaukiamojo amžiaus vyrų pabėgo į užsienį.

Kritikai kaltina valdžią šaukimą į kariuomenę organizuojant pirmiausia atokiuose šalies regionuose, įskaitant Sibirą ir Šiaurės Kaukazą, kad nekiltų nepasitenkinimas svarbiuose urbanistiniuose centruose, ypač Maskvoje.

Ukrainos kariuomenės vadas: pergalė nebus galutinė, turėsime ruoštis naujam karui

15:57

Leidinys „Time“ viršelį ir plačią medžiagą skyrė vyriausiajam Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadui Valerijui Zalužnui, kuris išreiškė nuomonę, kad tarpinės Ukrainos pergalės bus tik atokvėpis kovoje.

Leidinio publikacijoje pažymima, kad Valerijus Zalužnas yra vienas iš daugelio ukrainiečių, atsakingų už Ukrainos armijos drąsą ir pažangą, tačiau jis tapo antruoju „karo veidu“ po prezidento Volodymyro Zelenskio ir gali atlikti reikšmingą vaidmenį šios šalies istorijoje. 

V.Zalužnas, duodamas interviu „Time“, prisipažino, kad 2021 metų liepą pasiūlymas vadovauti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms jį pribloškė. Tada rusai sutraukė tankus prie Ukrainos sienos, o amerikiečiai perspėjo, kad jo šalis netrukus gali sulaukti plataus masto puolimo.

 „Dažnai žiūrėdavau atgal ir klausdavau savęs: kaip aš ten atsidūriau?“ – beveik po metų sakė V.Zalužnas.

„Time“ pažymi, kad užgrūdintas ilgus metus trukusios kovos su Rusija rytų fronte, V.Zalužnas priklauso naujai Ukrainos lyderių kartai, kurie išmoko būti lankstūs ir deleguoti sprendimus vadams vietoje. Jo kruopštus pasiruošimas invazijai ir sumani mūšio taktika ankstyvosiose karo stadijose padėjo tautai atremti rusų puolimą, rašo laikraštis.

„Kovosime iki paskutinio kraujo lašo“, – sakė jis.

Didžiausia Kyjivo sėkmė nuo plataus masto karo pradžios buvo žaibiškas kontrpuolimas šiaurės rytų Ukrainoje rugsėjo pradžioje, pribloškęs Rusijos karius. Chersono srityje kontrpuolimo laukė, bet Charkivo srityje jis tapo netikėtas. Kaip rašo „Time“, Vladimiras Putinas į šią sėkmę atsakė „daline mobilizacija“.

Tačiau operacijos Ukrainos pietuose vyksta lėtai. Artėjant žiemai Kyjivas turi būti atsargus ir nepersitempti.

Savo ruožtu V.Zalužnas ruošiasi ilgai ir kruvinai kovai.

„Žinodamas tai, ką žinau apie rusus iš pirmų lūpų, manau, mūsų pergalė nebus galutinė. Mūsų pergalė suteiks mums galimybę atgauti kvapą ir pasiruošti kitam karui“, – sakė jis „Time“.

„The Bell“: Rusijos oro uostuose neleidžiama išskristi mobilizuojamiems vyrams

15:23

Rusijos federalinės saugumo tarnybos pasieniečiai, dirbantys oro uostų pasienio punktuose, įskaitant Maskvą, gavo sąrašus asmenų, kurie turi būti mobilizuoti, pranešė naujienų portalas „The Bell“, remdamasis keturiais šaltiniais aviacijos pramonėje.

Trys „The Bell“ šaltiniai teigė, kad į sąrašus įtraukti ne visi asmenys, privalantys atlikti karinę tarnybą, o asmenys, kuriems buvo išduoti šaukimai ar mobilizacijos įsakymai.

Pasak leidinio pašnekovų, iš šalies išvykstantys šaukiamojo amžiaus vyrai yra tikrinami pagal šiuos sąrašus, o kai kuriems iš jų neleidžiama kirsti sienos. Šaltinis Maskvos oro uoste „The Bell“ sakė, kad per pastarąją parą 20 vyrų nebuvo leista kirsti sienos. Du pašnekovai „The Bell“ sakė, kad kelionių apribojimai taikomi ir įgulų nariams – keliems pilotams ir skrydžių palydovams uždrausta išvykti iš Rusijos.

 

Prie Rusijos sienos su Sakartvelu dėl bėgančių rusų antplūdžio pasiųsta karinė technika

15:19

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) išsiuntė šarvuotą techniką  į pasienio kontrolės punktą Aukštutinis Larsas Šiaurės Osetijoje prie sienos su Gruzija. Apie tai pranešė RBC, remdamasi FSB pasienio departamentu Šiaurės Osetijoje.

Teigiama, jog šarvuota technika su kariais perkeliama ta, kad būtų užtikrinta tvarka. „Tai yra rezervas tam atvejui, jei rezervistai norėtų prasiveržti pro kontrolės punktą ir išvykti iš šalies be jokių pasienio formalumų. Tik šiam tikslui“, – sakė pasienio apsaugos direktorato atstovas.

Ji pažymėjo, kad kontrolės punktas veikė įprastai. „Jokių apribojimų išvykti šaukiamojo amžiaus vyrams nebuvo įvesta“, – pridūrė FSB atstovas.

Rugsėjo 26 d. tinklaraštininkas Nikolajus Levšicas pranešė, kad šarvuota technika su Rusijos kariškiais į Aukštutinį Larsą jau atvyko. Cituodamas liudininkų žodžius, N.Levšicas sakė, kad „prie sienos perėjimo punkto įrengtas kontrolės punktas“.

Televizijos kanalas „Dožd TV“ paskelbė nuotrauką ir vaizdo įrašą, kuriuose matyti, kaip karine uniforma vilkintys vyrai važiuoja šarvuotu transporteriu pro automobilių eilę.

Prasidėjus mobilizacijai, prie Rusijos sienos su kaimyninėmis šalimis, įskaitant Sakartvelą, susidarė kilometrinės eilės. Pasak tinklaraštininko N.Levšico, rugsėjo 26 d. rytą eilės ilgis siekė 20 kilometrų, o pervažiuoti sieną užtrunka nuo trijų iki keturių dienų.

N.Levšicas teigia, kad rugsėjo 25 d. kai kuriems rusams buvo atsisakyta leisti išvykti iš šalies remiantis karinės registracijos ir įdarbinimo tarnybos sprendimu. Pasak jo, tai pavieniai atvejai. Taip pat pranešama, kad mobilizuojamiems rusų vyrams neleidžiama išvykti per Rusijos ir Kazachstano sieną.

Rusijos prezidento administracijai artimų portalo „Meduza“ šaltinių duomenimis, po „referendumų“ apsišaukėliškose Donecko ir Luhansko liaudies respublikose bei okupuotose Ukrainos Chersono ir Zaporižios sričių teritorijose mobilizacijos amžiaus vyrams planuojama apriboti galimybę išvykti iš Rusijos. 

Pirmadienį Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas teigė, kad nieko nežino apie sienų uždarymą, sakydamas, kad „šiuo metu jokie sprendimai šiuo klausimu nepriimti“.

Kremlius: mobilizuojant rezervistus karui Ukrainoje padaryta klaidų

14:51

Kremlius pirmadienį pripažino, kad mobilizuojant rezervistus kariniams veiksmams Ukrainoje buvo padaryta klaidų, ir teigė, kad sprendimas uždaryti Rusijos sienas nebuvo priimtas.

„Iš tiesų yra atvejų, kai (mobilizacijos) dekretas buvo pažeistas. Kai kuriuose regionuose gubernatoriai aktyviai dirba, kad ištaisytų padėtį“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Dekreto „nesilaikymo atvejų mažėja. Tikimės, kad viskas paspartės ir visos klaidos bus ištaisytos“, kalbėjo jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje

Praėjusią savaitę prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie tūkstančių rezervistų šaukimą dalyvauti kare Ukrainoje. Tai išprovokavo demonstracijų visoje šalyje, per kurias sulaikyta šimtai žmonių, ir paskatino rusus skubiai palikti Rusiją.

Kritikai kaltina valdžią šaukimą į kariuomenę organizuojant pirmiausia atokiuose šalies regionuose, įskaitant Sibirą ir Šiaurės Kaukazą, kad nekiltų nepasitenkinimas svarbiuose urbanistiniuose centruose, ypač Maskvoje.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus D.Peskovas teigė, kad, nepaisant priešingų gandų, nebuvo priimtas joks sprendimas uždaryti Rusijos išorės sienas ir įvesti karinę padėtį kai kuriuose pasienio regionuose.

„Aš nieko apie tai nežinau. Kol kas jokių sprendimų nepriimta“, – sakė jis.

Į Suomiją atvyksta rekordiškai daug rusų

14:10

Suomija pirmadienį paskelbė, kad praėjęs savaitgalis buvo rekordinis šiais metais kalbant apie į šalį atvykstančius rusus.

Rekordinį į Suomiją atvykstančių rusų skaičiaus padidėjimą nulėmė Maskvos paskelbta dalinė mobilizacija.

„Praėjusį savaitgalį eismas prie rytinės sienos buvo intensyviausias šiais metais“, – naujienų agentūrai AFP sakė Mertas Sasioglu iš Suomijos sienos apsaugos tarnybos.

Tarnyba pranešė, kad šeštadienį kirtę sausumos sieną į Suomiją atvyko kone 8,6 tūkst. rusų, o beveik 4,2 tūkst. per sieną išvyko į Rusiją.

Sekmadienį į Suomiją atvyko daugiau kaip 8,3 tūkst. rusų, o išvyko beveik 5,1 tūkstančio.

„Atvykstančiųjų skaičius yra maždaug dvigubai didesnis nei prieš savaitę, – sakė M.Sasioglu. – Pagrindinė priežastis yra mobilizacija, bet iš dalies tai galima paaiškinti ir tuo, kad Suomija ir Rusija vasarą atšaukė suvaržymus dėl COVID-19.“

Rugsėjo 23 dieną Suomija paskelbė planuojanti „gerokai apriboti Rusijos piliečių galimybes atvykti“.

Suvaržymai dar neįsigaliojo, bet pasieniečiai sakė esą pasirengę naujas taisykles pradėti taikyti „per vieną dieną“.

M.Sasioglu nurodė, kad Sienos apsaugos tarnyba rengiasi sunkumams.

„Įmanoma, kad apribojus keliones padaugės bandymų nelegaliai kirsti sieną“, – paaiškino jis.

Šeštadienį pasieniečiai sulaikė keturis asmenis, įtariamus nelegaliu sienos kirtimu Suomijos rytiniame Kūsamo regione. Šie asmenys iškart pasiprašė prieglobsčio.

Sakartvelas stiprina pasienio su Rusija kontrolę

14:05

Už muitinės kontrolę pasienyje atsakinga Sakartvelo finansų ministerijos mokesčių tarnyba pranešė apie kontrolės punktų perkėlimą į specialų režimą dėl itin padidėjusio transporto srauto.

Institucija pirmadienį pranešė, kad visuose pasienio punktuose daugėja muitinės pareigūnų ir postai dirba visą parą. Jie taip pat pažymi, kad Sakartvelo pusė palaiko ryšius su Turkijos, Azerbaidžano ir Armėnijos kolegomis, siekdama užkirsti kelią tarpvalstybinio prekių judėjimo problemoms.

Praėjusią savaitę muitinės pareigūnai vis dar konstatavo, kad pasienyje nieko ypatingo nevyksta.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Sakartvelo pasienis
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Sakartvelo pasienis

Nuo tada, kai Rusijos Federacijos prezidentas paskelbė apie „dalinę mobilizaciją“, kurios tikrasis mastas nežinomas, Rusijos pasienyje su Sakartvelu susidarė milžiniškos iš šalies bėgančių rusų eilės.

Sekmadienį eilė prie Rusijos ir Sakartvelo sienos siekė 20 kilometrų – iki pat Vladikaukazo numatomas kontrolės įveikimo laikas yra dvi dienos. Gauta pranešimų apie žmones, bandančius eiti per spūstį, su vaikais ir lagaminais, sieną kertančius dviračiais ir paspirtukais.

Ukrainoje netoli Odesos po drono smūgio kilo didelis gaisras

13:53

Ukrainoje netoli Odesos po praėjusios nakties drono smūgio kilo didelis gaisras ir įvyko sprogimas, pirmadienį pranešė ukrainiečių kariškiai.

Pastarosiomis dienomis prieš šį svarbų pietinį Ukrainos uostamiestį buvo surengta visa virtinė dronų atakų.

Per vėliausią iš jų smogta kariniam objektui, kur tuomet sprogo šaudmenys. Ugniagesiai bando suvaldyti gaisrą, pranešė Ukrainos kariuomenės Pietų vadavietė.

Auga susirūpinimas, kad Maskva gali siekti eskaluoti karą Ukrainoje, kai antradienį baigsis jos kontroliuojamose Ukrainos dalyse surengti pseudoreferendumai dėl prisijungimo prie Rusijos.

„Referendumai“ organizuoti iš šių teritorijų pabėgus tūkstančiams gyventojų, o kai kurie išplatinti vaizdai rodo, kad ginkluoti rusų kariai eina nuo durų prie durų ir spaudžia ukrainiečius balsuoti.

Manoma, kad Rusija paskelbs sau palankius „referendumų“ rezultatus. Po šio žingsnio Maskva galėtų aneksuoti šias Ukrainos dalis ir įgyti pretekstą ginti jas kaip savo teritoriją, taip pat ir branduoliniais ginklais.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas įspėjo, jog Rusija brangiai sumokėtų, jei įvykdytų savo užmaskuotus grasinimus kare Ukrainoje panaudoti branduolinius ginklus.

„Jei Rusija peržengs šią ribą, bus katastrofiškų pasekmių Rusijai. Jungtinės Valstijos ryžtingai atsakytų“, – sekmadienį televizijos NBC laidai „Meet the Press“ sakė J.Sullivanas.

Kremlius prieš minėtus pseudoreferendumus paskelbė Rusijoje dalinę mobilizaciją, siekdamas savo pajėgas Ukrainoje pastiprinti mažiausiai 300 tūkst. karių. Kaip nurodo britų kariškiai, pirmieji mobilizuoti rusų rezervininkai jau atvyksta į karines bazes.

Nepopuliari mobilizacija

Mobilizacija, kuri žymi didelį pokytį po ankstesnių Vladimiro Putino pastangų karą vaizduoti ribotos apimties karine operacija, nepaveiksiančia daugumos rusų gyvenimo, pasirodė esanti itin nepopuliari.

Tūkstančiai mobilizavimui tinkamo amžiaus vyrų, bandydami išvengti šaukimo į kariuomenę, plūsta į oro uostus ir prie Rusijos sienos perėjų. Įvairiose šalies vietose kilo protestų, rusų žiniasklaida praneša apie karinių komisariatų padegimo atvejus.

Įtampa išaugo pirmadienį ryte, kai vienas jaunas vyras, atėjęs į karinį komisariatą Sibiro mieste Ust Ilimske iš arti šovė į karinį komisarą.

Rusijos žiniasklaidos pranešimuose sakoma, jog 25 metų vietos gyventojas Ruslanas Zininas atėjęs į komisariatą pareiškė, kad „niekas nekariaus“ ir kad „dabar visi eisime namo“, o tada šovė į komisarą. Vietos pareigūnai sakė, kad komisaro būklė „itin sunki“, jis gydomas intensyviosios slaugos palatoje.

R.Zininas, kaip sakoma pranešimuose, nusiminė, kad šaukimas į kariuomenę atėjo jo geriausiam draugui, neturinčiam jokios kovinės patirties, nors tokia patirtis, valdžios teigimu, yra pagrindinis kriterijus išduodant šaukimus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį sakė, kad Rusijos mobilizacija – pirmoji po Antrojo pasaulinio karo – yra silpnumo ženklas. „Jie pripažino, kad jų kariuomenė nebegali kovoti su Ukraina“, – sakė jis.

Tuo metu Ukrainos pietryčiuose per rusų ataką raketomis smogta vienam kaimui ir Zaporižiai, internete pranešė Zaporižios srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Staruchas.

Jis paskelbė apgriautų namų nuotraukų ir sakė, kad taip pat apgadinta infrastruktūra, kilo gaisrų.

Į Kazachstaną nuo mobilizacijos pabėgę rusai glaudžiasi net kino teatre

12:45

Kazachstanas tebėra viena populiariausių nuo mobilizacijos bėgančių rusų kelionių krypčių, skelbia BBC Rusijos tarnyba.

Kazachstano pasienio tarnybos duomenimis, vos per tris dienas, rugsėjo 20-23 d., į Vakarų Kazachstano sritį atvyko apie devynis tūkstančius Rusijos piliečių. Žmonės, norėdami kirsti sieną, stovi ilgose eilėse, o pasienio miestuose beveik neįmanoma rasti nakvynės.

Kazachstane, Uralske, esančio kino teatro „CinemaPark“ vadovybė pakvietė rusus praleisti naktį kino teatre.

„Žmonės buvo labai išsigandę, sutrikę. Maždaug nuo 23.00 val. pradėjo ateiti žmonės, dėkojo, sakė, kad visą dieną vaikščiojo ir negalėjo rasti vietos nakvynei. Ištuštinome vieną salę, paruošėme arbatos, karšto maisto atnešė savanoriai. Iš viso pripildėme maždaug keturias sales, t. y. apie 200 žmonių“, – kino teatro direktorių cituoja vietos žiniasklaida.

 

A.Lukašenka susitikime su V.Putinu ragino Europą persigalvoti

12:43

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka per susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu pareiškė, kad Rusija ir Baltarusija nesitaikstys su Europos pažeminimu, nors ateitis priklauso nuo bendradarbiavimo, o V.Putinas paragino Vakarus gerbti Rusiją.

„Europa, jei jau patriukšmavo (nekalbu apie tuos už vandenyno), tegul pagalvoja. Jau tris kartus jiems sakiau, kad jų ateitis yra su mumis. Kartu su Rusija, kur jie turi viską, ko jiems reikia. Jie turi tai, ką galime iš jų nusipirkti. Ko dar jiems reikia? Jiems tereikia priimti atsakingus sprendimus. Nenori – nereikia“, – kalbėjo A.Lukašenka.

„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka

V.Putinas, komentuodamas A.Lukašenkos žodžius, paragino Vakarus pagarbiai elgtis su Rusija.

„Elkitės su mumis pagarbiai“, – sakė V.Putinas.

Rugsėjo 26 d. Baltarusijos prezidentu pasiskelbęs A.Lukašenka išskrido pas V.Putiną į Rusiją, kur aptarė „sunkų laikotarpį“ ir padėkojo žmonėms „už supratimą“.

 

Kyjivas: Rusija planuoja kibernetines atakas prieš Ukrainą, Lenkiją ir Baltijos šalis

12:35

Žvalgybos duomenimis, Rusija planuoja vykdyti didžiulius kibernetinius išpuolius prieš svarbiausios infrastruktūros objektus Ukrainoje, ypač energetikos pramonę, taip pat padidinti DDoS atakų prieš institucijas Lenkijoje ir Baltijos šalyse skaičių.

Apie tai pranešė Ukrainos gynybos ministerijos Pagrindinės žvalgybos valdybos spaudos tarnyba.

„Pirmiausia ataka bus nukreipta į energetikos pramonės įmones. Tai leis priešui bandyti padidinti raketų smūgių poveikį elektros tiekimo objektams, pirmiausia rytų ir pietiniuose Ukrainos regionuose“, - teigiama pranešime.

Žvalgyba praneša, kad tokiu būdu rusai bandys pristabdyti Ukrainos gynėjų kontrpuolimą. Visų pirma, vykdant operacijas bus naudojama kibernetinių atakų prieš Ukrainos energetikos sistemas 2015 ir 2016 m. patirtis.

Rusija taip pat planuoja padidinti DDoS atakų prieš svarbiausią artimiausių Ukrainos sąjungininkų, pirmiausia Lenkijos ir Baltijos šalių, infrastruktūrą.

Rusai vėl dronais atakavo Odesos regioną: karinės infrastruktūros pastate detonavo šaudmenys

11:37

Rusai dronais atakavo vėl Odesos regioną: du iš jų pataikė į karinę infrastruktūrą, susprogdino šaudmenis, kilo didelis gaisras.

„Naktį priešas vėl puolė Odesos regioną. Priešlėktuvinės gynybos pajėgos sunaikino vieną droną. Du iš jų smogė karinei infrastruktūrai. Dėl didelio masto ugnies ir šaudmenų sprogimų buvo organizuota civilių evakuacija“, – savo „Telegram“ kanale paskelbė Serhijus Bratčukas, Odesos karinės administracijos atstovas spaudai.

Oro pajėgų vadavietė „Pietūs“ patikslino, kad ataka įvyko apie 02.00 val. Vienas dronas „Shahed-136“ buvo sunaikintas, o du pataikė į karinę infrastruktūrą.

 

Apžvalgininkas: Putinas tapo izoliuotas net namuose

11:35

Rugsėjo 30-oji Rusijos Federacijos prezidentui Vladimirui Putinui gali tapti balandžio 30-ąja Adolfui Hitleriui. Po flirto su ultrafašistais ir apsikeitimo kaliniais jis liko izoliuotas, įsitikinęs rusų publicistas Andrejus Piontkovskis.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos paims Chersoną ir viskas sugrius. Matome tik vieną prieštaravimų pusę, o generolų-Putino linijoje yra dar vienas prieštaravimas. Rusijos Federacijos prezidentas, kaip ir Hitleris pastaraisiais metais sėdi bunkeryje.

Lieka pagrindinis klausimas: „kas kaltas?“. Putinas kaltina generolus ir meta juos į kameras. Grįžęs iš viršūnių susitikimo Samarkande Putinas pakeitė savo koncepciją. Užėmė ultrafašistų poziciją, tačiau apsikeitus kaliniais jis tapo izoliuotas“, – pažymėjo A. Piontkovskis.

Kartu jis atkreipė dėmesį, kad visi grasinimai panaudoti branduolinį ginklą yra beprasmiai.

„Šis sprendimas neturi jokios karinės prasmės. Jis padarys baisų nusikaltimą – sunaikins Ukrainos miestą branduoline ataka. Ar Ukraina nustos priešintis? Ar Vakarai nustos padėti? Ne!

Jam jau ne kartą buvo pasakyta: „Ne“. Jis sulauks griežto atsako. Vakarai per pirmą pusvalandį sunaikins Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyną ir visas bazes Kryme. Putinas neturi mygtuko ant stalo, į šią procedūrą įtraukta nemažai kariškių , ir visi jie turi būti vienodai pamišę“, – kalbėjo publicistas.

Prokremliškas verslininkas patvirtino įkūręs karinę samdinių bendrovę „Wagner“

10:58

Rusijos verslininkas Jevgenijus Prigožinas, prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, pirmadienį sakė, kad įkūrė privačią karinę bendrovę „Wagner“, ir patvirtino, kad jos samdinių yra Lotynų Amerikos bei Afrikos šalyse.

Savo kompanijos pareiškime J.Prigožinas nurodė, kad „Wagner“ įsteigė norėdamas 2014 metais nusiųsti kovotojų į Ukrainos Donbaso regioną.

„Tą akimirką, 2014 metų gegužės 1-ąją, gimė patriotų grupė, vėliau įgijusi pavadinimą „BTG Wagner“, – sakoma pareiškime.

J.Prigožinas, kuris yra pramintas V. Putino „virėju“, nes jo bendrovė „Conkord“ tiekdavo maistą renginiams Kremliuje, anksčiau neigė ryšius su „Wagner“.

„Pats išvaliau senus ginklus, pats išsiaiškinau dėl neperšaunamų liemenių ir suradau specialistų, galėjusių man dėl to padėti“, – sakė J.Prigožinas.

„Šie vaikinai, didvyriai, gynę Sirijos žmones, kitus arabų šalių žmones, skurstančius afrikiečius ir Lotynų Amerikos gyventojus, tapo mūsų tėvynės ramsčiais“, – sakė jis.

61 metų J.Prigožinui taikomos Europos Sąjungos ir JAV sankcijos.

Daug metų „Wagner“ buvo įtariama dalyvavimu įgyvendinant Maskvos ambicijas užsienyje, nors Kremlius neigė bet kokius ryšius su šia bendrove.

„Wagner“ vaidmuo didelio dėmesio sulaukė 2018 metais, kai nepriklausomas laikraštis „Novaja gazeta“ pranešė, kad Sirijoje nufilmuotoje medžiagoje matomi keli rusiškai kalbantys vyrai, kurie žiauriai nužudė vieną belaisvį, yra „Wagner“ kovotojai.

Šešėlinė organizacija „Wagner“ kaltinama Kremliaus remiamų samdinių dislokavimu įtampos židiniuose, įskaitant Ukrainą, Siriją, Libiją, Centrinės Afrikos Respubliką ir Malį.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas

 

Charkivo srityje aptikta dar viena rusų įrengta kankinimo kamera

10:24

Charkivo srities Lypcų kaime buvo aptiktas rusų kankinimo kambarys. Tai pranešė Ukrainos saugumo tarnybos spaudos centras.

„Saugumo tarnybos darbuotojai neseniai išlaisvintame Lypcų kaime Charkivo srityje aptiko nelegalaus žmonių sulaikymo vietą. Egzekucijos kambarys, kurį įsibrovėliai vadino „rūsiu“, buvo įrengtas patalpose, kuriose buvo įsikūrusi vadinamoji Luhansko liaudies milicija“, – rašoma pranešime.

Visų pirma, šios teroristinės organizacijos kovotojai ir Rusijos kariuomenė neteisėtai kalino vietos gyventojus, kurie palaikė Ukrainos teritorinį vientisumą ir atsisakė bendradarbiauti su priešu.

„SBU teigimu, rašistai žiauriai kankino kalinius, po to jie buvo priverstinai išvežti į Rusijos Federacijos teritoriją“, – rašoma pranešime.

Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Kankinimo kamera
Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Kankinimo kamera

 

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

10:17

Nuo plataus masto invazijos į Rusiją Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino 57 200 okupantų. Per dieną statistika išaugo 500 priešų. Kartu ginkluotosios pajėgos sunaikino daugiau nei 60 priešo įrangos vienetų.

Ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo spaudos centras oficialiame „Facebook“ puslapyje pasidalijo atnaujinta Rusijos nuostolių Ukrainoje statistika. 

Visi duomenys tikslinami, nes daugelyje fronto sričių vyksta intensyvios kovos. Didžiausius nuostolius priešas patyrė Kramatorsko ir Donecko kryptimis.

Šaudynės Irkutsko srities kariniame komisariate: „Dabar visi eisime namo“

09:55

Pirmadienį 25 metų jaunuolis, gavęs šaukimą į grobikišką karą Ukrainoje vykdančią Rusijos armiją, surengė šaudynes Ust Ilimsko (Irkutsko sritis) kariniame komisariate. Per išpuolį sunkiai sužeistas karinis komisaras.

„Dabar visi eisime namo. Ir niekas nekariaus!“, – būtent šią frazę, pasak liudininkų, prieš pradėdamas šaudyti sušuko Ust Ilimsko gyventojas Ruslanas Zininas. Jo ginklas buvo nukreiptas į komisariato vadovą, karinį komisarą Aleksandą Jelisejevą.

VIDEO: Priešinantis karinei mobilizacijai Rusijoje, Irkutske pašautas komisaras

„Telegram“ kanaluose plintančiame vaizdo įraše matyti, kaip jaunuolis iššauna į vieną asmenį, šis susmunka, o visi kiti, apimti panikos, stengiasi kuo greičiau pabėgti iš komisariato patalpos.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

„The New York Times“: V.Putinas gali panaudoti taktinį branduolinį ginklą

09:32

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali panaudoti taktinius branduolinius ginklus, tačiau kol kas nėra įrodymų, kad jis tuos ginklus perkelia ar rengia tokį smūgį. Apie tai rašo „The New York Times“.

Pasak JAV administracijos atstovų, V.Putinas gali panaudoti branduolinį ginklą demonstracinio sprogimo metu virš Juodosios jūros, Arkties vandenyno ar Ukrainos teritorijoje.

Tiesa, ekspertai mano, kad Rusijos Federacijos prezidentas vargu ar dėl to apsispręs, atsižvelgiant į Vakarų ir Maskvos sąjungininkų, tokių kaip Kinija ir Indija, reakciją. Pastarieji išsakė griežčiausią kritiką dėl Rusijos diktatoriaus branduolinio ginklo panaudojimo.

AP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

 

Dėl mobilizacijos Rusija uždarė Rostovo sritį

08:47

Dėl mobilizacijos Rusijos Federacijos Rostovo sritis uždaryta. Draudžiama tiek atvykti į ją, tiek ir išvykti. Apie tai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas

Asmenys, kurie šiuo metu yra išvykę iš gyvenamosios vietos, per giminaičius įpareigoti atvykti per tris dienas.

Rezervo kariams, atvykstantiems į kariuomenės punktus Belgorodo srityje, pateikiamas sąrašas, ką jiems reikia įsigyti savo lėšomis – ypač šiltus drabužius.

Rugsėjo 24 dieną Juodosios jūros laivyno automobilių bataliono bazėje Sevastopolyje prasidėjo mobilizuotų karių mokymai.

Okupuotame Svatove, Luhansko srityje, asmenims, sulaukusiems 18 metų, įteikiami mobilizaciniai šaukimai. Pavieniai piliečiai, sunkvežimių vairuotojai, nedelsiant siunčiami į karinius dalinius.

Zaporižios srities vietose okupantai lanko butą po buto, verčia vietinius dalyvauti vadinamajame „referendume“. Tokiais turais taip pat siekiama nustatyti, kur gyvena vyrai.
 

Ukrainos kariuomenė sudavė stiprų smūgį Rusijos pajėgoms

08:38

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai atmušė Rusijos įsibrovėlių atakas 13 gyvenviečių rajone.

Taip rašoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo socialiniame tinkle „Facebook“.

„Per praėjusią parą gynybos pajėgų daliniai atmušė priešo atakas Spirnės, Soledaro, Majorsko, Bachmuto, Pidhorodnės, Vyimkos, Kurdiumivkos, Zaicevės, Novomychailivkos, Pervomaiskės, Kamiankos, Pobiedos ir Pavlivkos gyvenviečių rajonuose“, – rašoma santraukoje. 

Taip pat Ukrainos gynybos pajėgų aviacija atliko 33 smūgius. Patvirtinta, kad buvo pataikyta į 25 priešo darbo jėgos ir karinės technikos susitelkimo zonas bei 8 priešlėktuvinių raketų sistemų pozicijas. Be to, oro gynybos padaliniai sunaikino vieną lėktuvą Su-25, sraigtasparnį Mi-8 ir 2 priešo bepiločius orlaivius.

JAV įspėja Rusiją dėl branduolinio smūgio katastrofiškų pasekmių

08:12

Jungtinės Valstijos privačiai įspėjo Rusiją dėl katastrofiškų pasekmių, jei ji per savo invaziją Ukrainoje panaudotų branduolinius ginklus, sakė amerikiečių valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį, po ukrainiečių pergalių mūšio lauke skelbdamas dalinę mobilizaciją, netiesiogiai pagrasino panaudoti branduolinius ginklus.

Sekmadienį parodytame interviu A.Blinkenas patvirtino pranešimus, kad Jungtinės Valstijos privačiai ne kartą įspėjo Rusiją vengti branduolinio karo.

„Labai aiškiai kalbėjome su rusais viešai, taip pat privačiai, [ragindami] nutraukti kalbas apie branduolinius ginklus“, – Niujorke vykstančios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose televizijos „CBS News“ laidai „60 Minutes“ sakė A.Blinkenas.

„Labai svarbu, kad Maskva iš mūsų išgirstų... jog pasekmės būtų šiurpios. Pasakėme tai labai aiškiai, – pažymėjo JAV valstybės sekretorius. – Bet koks branduolinių ginklų panaudojimas katastrofiškai paveiktų, žinoma, juos panaudojusią šalį... ir daugelį kitų.“

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sekmadienį kitame interviu sakė, jog Vašingtonas „labai aukštais lygiais“ yra įspėjęs Maskvą dėl branduolinių ginklų panaudojimo „katastrofiškų pasekmių“.

„Išgąsdinti visą pasaulį“

JAV ir jų sąjungininkės „ryžtingai atsakytų“, sakė J.Sullivanas CBS laidai „Face the Nation“.

„Esame aiškiai ir konkrečiai pasakę, ką tai nulemtų“, – pridūrė jis.

Rusija ir JAV yra didžiausios pasaulio branduolinės galios. Rusijos karinė doktrina leidžia panaudoti mūšio lauke taktinius branduolinius ginklus siekiant priversti priešą atsitraukti.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis laidai „Face the Nation“ sakė, kad V.Putino grasinimai „galėtų būti“ realūs ir kad Rusijos kariuomenės veiksmai prie ukrainiečių atominių elektrinių yra „pirmieji jo branduolinio šantažo žingsniai“.

„Jis nori išgąsdinti visą pasaulį“, – apie V.Putiną sakė V.Zelenskis.

„Nemanau, kad jis blefuoja. Manau, kad pasaulis atgraso ir sulaiko šią grėsmę. Mums reikia toliau spausti jį, neleisti jam tęsti“, – pridūrė V.Zelenskis.

Išskyrus JAV, jokia šalis nėra panaudojusi branduolinių ginklų mūšio lauke. 1945 metais amerikiečiams numetus atomines bombas ant Japonijos Hirošimos ir Nagasakio miestų, žuvo per 200 tūkst. žmonių, o po kelių Japonija kapituliavo ir taip baigėsi Antrasis pasaulinis karas.

ISW analitikai: „dalinė mobilizacija“ nepadės Putinui laimėti karo

08:00

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vargu ar įveiks esmines struktūrines problemas, mobilizuodamas daugybę rusų karui Ukrainoje. Rugsėjo 21 d. paskelbta dalinė mobilizacija sukurs papildomų pajėgų, tačiau jos nebus veiksmingos ir sukels didelių vidinių ir socialinių nuostolių.

Rugsėjo 25 d. ataskaitoje Amerikos karo tyrimų instituto (ISW) ekspertai teigia, kad V.Putinas nepasistengė parengti Rusijos gyventojų karui ir mobilizacijai.

„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje

„Kad mobilizacija turėtų reikšmingą poveikį, net ir ilgalaikėje perspektyvoje, V.Putinas turės ištaisyti esminius Rusijos karinio personalo ir technikos sistemos trūkumus. Jo veiksmai iki šiol rodo, kad jam kur kas labiau rūpi, kaip į mūšio lauką nugabenti mobilizuotųjų kūnus, o ne ištaisyti šiuos esminius trūkumus“, – sakoma ISW ataskaitoje.

Nuo 2008 m. Rusijos ginkluotosios pajėgos nesukūrė sąlygų veiksmingai mobilizuoti rezervistus, kurios leistų greitai mobilizuoti daug žmonių, teigia ekspertai. Kai dauguma šalių reformavo savo ginkluotąsias pajėgas ir perėjo prie tarnybos pagal sutartis, V.Putinas padarė tą patį, tačiau kartu išlaikė šauktinių kariuomenę, sutrumpindamas tarnybos laiką iki vienų metų.

„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje

Dėl šios priežasties Rusijos kariuomenė perėjo prie hibridinio modelio, kuriame derinama šauktinių ir profesionalių karių kariuomenė. Rusijos kariuomenė tapo profesionalių karių savanorių ir šauktinių mišiniu.

„Pirmenybės teikimas profesionalioms pajėgoms ir šauktinių nuvertinimas tikriausiai lėmė mobilizacijai reikalingų biurokratinių struktūrų žlugimą. Mobilizacija visada yra biurokratiškai sudėtinga. Tam reikia, kad vietos pareigūnai visoje šalyje gerai atliktų šią užduotį, o to jie tikriausiai niekada nedaro ir retai kada repetuoja, jei išvis repetuoja. Biurokratinei infrastruktūrai, kuri reikalinga, norint vykdyti didelio masto šaukimą į kariuomenę, palaikyti būtinas didelis aukščiausio lygio dėmesys, o šio dėmesio Rusijoje tikriausiai nebuvo skiriama pastaruosius 15 metų“, – pabrėžia JAV analitikai.

Tuo pat metu V.Putino informacinės klaidos dėl „specialiosios karinės operacijos“, o ne karo, nesukūrė Rusijoje informacinės aplinkos, kuri leistų parengti gyventojus mobilizacijai. Tai ypač svarbu, nes Rusijos teritorijoje nėra Ukrainos ar NATO karinių pajėgų ir Rusijos gilumoje nėra invazijos grėsmės. Tai ne 1812, 1914 ar 1941 m., o veiksniai, kurie skatino gyventojų mobilizaciją ankstesniuose Rusijos karuose, šiame agresyviame kare paprasčiausiai neegzistuoja, kad ir kaip V.Putinas jį pristatytų savo žmonėms.

Todėl mobilizacijos procesas Rusijoje bus bjaurus, rezervistų kokybė prasta, o jų motyvacija kovoti tikriausiai dar prastesnė, teigia analitikai.

„Problemos, trukdančios V.Putino pastangoms mobilizuoti rusus kovai, yra tokios gilios ir esminės, kad jis negalės jų išspręsti per artimiausius mėnesius, o gal ir metus. Ši mobilizacija neturės jokios įtakos karo eigai 2022 m. ir tikriausiai neturės jokios įtakos Rusijos gebėjimui išlaikyti dabartinį pastangų lygį 2023 m.“, – pažymėjo ISW.

Paskutinis atnaujinimas 2022-09-26 08:00

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius