Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
01 17 /18:47

Prie Jemeno krantų husiai smogė JAV laivui: tai buvo „tiesioginis smūgis“

Naujausias žinias apie Izraelio ir „Hamas“ karą skaitykite žemiau.

VIDEO: Iranas surengė mirtiną oro smūgį Pakistane
VIDEO: Ginklus, degalus ir vandenį savo kariams Izraelis nuleido parašiutais

Visas Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

JAV iš naujo priskyrė husius prie teroristinių grupuočių

18:00

AFP/„Scanpix“ nuotr./Husiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Husiai

Jungtinės Valstijos trečiadienį pranešė, kad vėl paskelbė Irano remiamus Jemeno husių sukilėlius teroristine grupuote dėl jų tęsiamų atakų prieš tarptautinius laivus Raudonojoje jūroje.

„Jungtinės Valstijos įtrauks (...) husius į specialų pasaulio teroristų sąrašą“, – žurnalistams sakė aukšto rango JAV administracijos pareigūnas, pažymėdamas, kad įtraukimas į sąrašą įsigalios po 30 dienų ir kad jis taip pat gali būti panaikintas, „jei husiai nutrauks išpuolius“.

Antradienį JAV kariuomenė pranešė, kad smogė Jemenui, siekdama sunaikinti keturias priešlaivines raketas, „paruoštas paleisti iš husių kontroliuojamų teritorijų“, kurios „kėlė tiesioginę grėsmę regione esantiems prekybos ir JAV karinio jūrų laivyno laivams“.

Per mažiau nei savaitę tai jau trečias kartas, kai JAV smogė husiams, kurie ne kartą taikėsi į prekybinius laivus gyvybiškai svarbiame Raudonosios jūros laivybos kelyje. Sukilėlių teigimu, tokiais išpuoliais jie remia palestiniečius Gazos Ruože, kur Izraelis kovoja su kovotojų grupuote „Hamas“.

JAV kariuomenė taip pat pranešė, kad antradienį husiai į tarptautinius laivybos kelius paleido priešlaivinę balistinę raketą, o su Maltos vėliava plaukiojantis balkeris pranešė, kad į jį buvo pataikyta, bet jis liko tinkamas plaukioti.

Praėjusią savaitę JAV ir Jungtinė Karalystė beveik 30 objektų Jemene apšaudyti panaudojo daugiau kaip 150 šaudmenų, o vėliau amerikiečių pajėgos atakavo husių radarą, kas buvo pavadinta tolesniais veiksmais, susijusiais su ankstesniais smūgiais.

Praėjusį mėnesį JAV įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę, kad apsaugotų Raudonosios jūros laivybą nuo husių, kurie kelia pavojų tranzito maršrutui, kuriuo vyksta iki 12 proc. pasaulinės prekybos.

Husiai teigia, kad taikosi į su Izraeliu susijusius laivus, tačiau Vašingtonas sako, kad su užpultais laivais susijusios dešimtys šalių.

Vašingtonas jau anksčiau, 2021 metų sausį, paskutinėmis Donaldo Trumpo administracijos dienomis, buvo įtraukęs husius į teroristinių grupuočių sąrašą. Šį žingsnį kitą mėnesį atšaukė prezidentas Joe Bidenas.

Pradinis husių pripažinimas teroristine grupuote sukėlė pasipiktinimą tų, kurie teigė, kad tai apsunkins humanitarinę pagalbą pilietinio karo draskomoje šalyje, kurios didžiąją dalį kontroliuoja husiai.

Spalio 7 dieną, per precedento neturintį „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį, kuriuo prasidėjo naujausias kovų Gazos Ruože etapas. Žydų valstybėje žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, nuo to laiko per Izraelio bombardavimus ir antžemines operacijas Gazos Ruože žuvo mažiausiai 24 285 palestiniečiai, iš jų – apie 70 proc. moterų ir vaikų.

JAV teigia, kad Adeno įlankoje buvo smogta jų laivui

00:54

JAV centrinė vadovybė pranešė, kad iš husių kontroliuojamų teritorijų Jemene paleistas dronas smogė JAV priklausančiam laivui „Genco Picardy“ Adeno įlankoje.

Gynybos pajėgos teigė, kad per ataką sužeistųjų nebuvo, tačiau pranešta apie tam tikrą žalą.

 

JK užsienio reikalų sekretorius ragina Irano kolegą nutraukti paramą husių judėjimui

00:50

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas trečiadienį socialiniame tinkle „X“ paskelbtame pranešime teigė, kad savo Irano kolegai „aiškiai išdėstė“ Didžiosios Britanijos poziciją dėl Irano paramos Jemeno husių judėjimui ir Teherano veiksmų regione.

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas

D.Cameronas ir Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas dalyvauja Davose (Šveicarija) vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume.

 

Į Gazos Ruožą įvežami vaistai ir pagalba

00:11

Per kelias pastarąsias valandas į Gazos Ruožą pateko vaistų ir pagalbos, pranešė Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Majed Al Ansari socialinėje platformoje „X“ sakė, kad Kataras kartu su regioniniais ir tarptautiniais partneriais „tęsia tarpininkavimo pastangas politiniu ir humanitariniu lygmenimis“.

 

Husiai sako, kad taikėsi į JAV laivą Adeno įlankoje

22:55

Jemeno husių grupuotė pareiškė, kad šiandien raketomis taikėsi į JAV balkerį „Genco Picardy“ ir tai buvo „tiesioginis smūgis“.

Grupuotės karinis atstovas spaudai Yahya Sarea pareiškime teigė: „Karinės jūrų pajėgos nedvejodamos taikysis į visus grėsmės šaltinius Raudonojoje ir Arabijos jūroje, turėdamos teisėtą teisę ginti Jemeną“.

Jis pridūrė, kad grupuotė „ir toliau rems engiamą Palestinos tautą“.

Prie Jemeno krantų nukentėjęs krovininis laivas „patyrė žalos“

22:21

Pasak jūrų saugumo bendrovės „Ambrey“, į pietryčius nuo Adeno, kai laivas plaukė į rytus palei Adeno įlanką, į su Maršalo salų vėliava plaukiojantį balkerį pataikė bepilotis orlaivis.

„Laivo trapas buvo apgadintas ir manoma, kad jis negali būti naudojamas“, – teigiama pranešime.

Jemeno su Iranu siejami husių kovotojai, kontroliuojantys tankiausiai apgyvendintas Jemeno dalis, nuo lapkričio mėnesio į komercinius laivus paleido vieną po kitos sprogstančių dronų ir raketų atakas.

Prie Jemeno krantų smogta laivui: kilo gaisras

21:39 Atnaujinta 22:18

Jungtinės Karalystės jūrų prekybos operacijų tarnyba pranešė, kad nukentėjo prie Jemeno krantų plaukiojantis laivas.

Agentūra teigė gavusi pranešimą apie incidentą už 60 jūrmylių į pietryčius nuo Jemeno Adeno.

Kapitonas pranešė, kad „į laivo kairįjį bortą pataikė be įgulos veikianti oro sistema“, teigė jis.

„Laive kilo gaisras, kuris jau užgesintas“, – pridūrė jis.

Twitter/Laivas „Zografia“
Twitter/Laivas „Zografia“

 

Prancūzija: Pietų Afrikos kaltinimai Izraeliui genocidu peržengia moralines ribas

21:02

Prancūzijos užsienio reikalų ministras trečiadienį pareiškė, kad Paryžius nepalaiko Pietų Afrikos pateiktos bylos Tarptautiniam Teisingumo Teismui (TTT) prieš Izraelį kaltinant jį palestiniečių genocidu Gazos Ruože.

„Kaltinant žydų valstybę genocidu peržengiama moralinė riba. Genocido sąvoka negali būti naudojama politiniams tikslams“, – parlamente sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stephane'as Sejourne.

Praėjusią savaitę Pietų Afrika inicijavo skubią bylą TTT, tvirtindama, kad Izraelis pažeidžia 1948-aisiais po Holokausto pasirašytą JT genocido konvenciją.

Pietų Afrika nori, kad TTT nedelsdamas priverstų žydų valstybę nutraukti kovas apsiaustoje palestiniečių teritorijoje.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Tą dieną kovotojai taip pat paėmė įkaitais apie 250 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 132 tebėra Gazos Ruože, o mažiausiai 25, kaip manoma, žuvo.

Fot.Tedi/Newspix.Pl / ZUMAPRESS.com
Fot.Tedi/Newspix.Pl / ZUMAPRESS.com

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, nuo to laiko per Izraelio bombardavimus ir antžemines operacijas Gazos Ruože žuvo mažiausiai 24 448 palestiniečiai, iš jų – apie 70 proc. moterų ir vaikų.

Izraelis ir jo sąjungininkė JAV atmeta bylą kaip nepagrįstą.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris pareiškė, kad Pietų Afrikos žingsnis nėra pagrįstas. Anot jo, būtent „tie, kurie įnirtingai puola Izraelį, ir toliau atvirai ragina sunaikinti Izraelį“. 

Tuo metu Vokietijos vyriausybė atmetė Pietų Afrikos kaltinimus ir pavadino juos „politiniu JT genocido konvencijos panaudojimu“, neturinčiu jokio pagrindo.

Buvusi Vokietijos kolonija Namibija išreiškė susirūpinimą dėl Berlyno pozicijos ir kritikavo jo „nesugebėjimą pasimokyti iš savo siaubingos istorijos“.

Vokietija yra atsakinga už 1904–1908 metais Namibijoje įvykdytas daugiau kaip 70 tūkst. vietinių Herero ir Nama genčių žudynes. Istorikai šiuos įvykius laiko pirmuoju XX amžiaus genocidu.

Izraelio kariuomenės vadas: didėja karo prie šiaurinės šalies ir Libano sienos tikimybė

20:58

Izraelio kariuomenės vadas Herzi Halevi trečiadienį pareiškė, kad didėja tikimybė, jog šalies šiauriniame pasienyje su Libanu įsiplieks karas.

„Nežinau, kada prasidės karas šiaurėje, tačiau galiu pasakyti, kad tikimybė, jog jis įvyks artimiausiais mėnesiais, yra daug didesnė nei anksčiau“, – nurodė jis. 

Spalio 7-osios „Hamas“ išpuoliams prieš žydų valstybę išprovokavus karą Gazos Ruože, Izraelio ir Libano pasienyje beveik kasdien vyksta Irano remiamų „Hezbollah“ kovotojų ir Izraelio pajėgų susišaudymai.

ISRAEL DEFENSE FORCES / via REUTERS
ISRAEL DEFENSE FORCES / via REUTERS

Įtampa pasienyje padidėjo po to, kai anksčiau šį mėnesį Beiruto priemiestyje buvo nužudytas „Hamas“ lyderio pavaduotojas Salehas al Arouri. Smūgis prieš jį priskiriamas Izraeliui.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, nuo spalio 7-osios per smurtą pasienyje žuvo 190 žmonių, įskaitant daugiau kaip 140 „Hezbollah“ kovotojų ir daugiau kaip 20 civilių, įskaitant tris žurnalistus.

Izraelio valdžios institucijų duomenimis, šalies šiaurėje žuvo mažiausiai devyni kariai ir keturi civiliai.

2006 metais Izraelis ir „Hezbollah“ buvo įsitraukę mėnesį trukusį karą.

„Hamas“ kelia naujas sąlygas dėl vaistų pristatymo Gazos Ruože laikomiems įkaitams

20:02

Aukšto rango „Hamas“ pareigūnas trečiadienį paskelbė naujas sąlygas, kuriomis bus pristatomi vaistai Gazos Ruože laikomiems grupuotės įkaitams, reikalaudamas, kad vaistus gabenantys sunkvežimiai nebūtų tikrinami Izraelio.

Pagal antradienį, tarpininkaujant Katarui ir Prancūzijai, sudarytą susitarimą, Gazos Ruožo civiliams gyventojams bus tiekiami vaistai ir humanitarinė pagalba mainais į vaistus, kurių reikia šioje teritorijoje įkaitais laikomiems izraeliečiams.

Pagal susitarimą vaistų turėtų gauti 45 įkaitai.

„Hamas“ pareigūnas Mussa Abu Marzuqas trečiadienį paviešino naujas vaistų tiekimo įkaitams sąlygas.

IDF/Izraelio kariai užėmė „Hamas“ forpostą Gazos mieste
IDF/Izraelio kariai užėmė „Hamas“ forpostą Gazos mieste

„Už kiekvieną jiems skirtą vaistų dėžutę 1 tūkst. dėžučių atiteks Gazos Ruožo gyventojams“, – pareiškė jis socialiniame tinkle „X“.

M.A.Marzukas taip pat sakė, kad vaistai bus tiekiami per šalį, kuria „Hamas“ pasitiki, o ne per Prancūziją.

„Vaistai bus tiekiami įvairioms ligoninėms“, – teigė jis.

„Sunkvežimiai su vaistais įvažiuos be Izraelio patikrinimo“, – pridūrė „Hamas“ pareigūnas.

Visas į Gazos Ruožą gabenamas pagalbos siuntas tikrina Izraelis.

Izraelio vyriausybės atstovas spaudai Eylonas Levy per spaudos konferenciją, kuri vyko internetu, nesutiko naujienų agentūrai AFP pakomentuoti naujausių „Hamas“ sąlygų.

Egipto saugumo šaltinis sakė, kad trečiadienį Kataro lėktuvas, gabenantis vaistus, atskrido į Arišą, esantį netoli Rafacho pasienio perėjos.

Prancūzija teigė, kad vaistai bus atvežti į ligoninę Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache, o tada perduoti Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui (TRKK), išskirstyti į siuntas ir nedelsiant nuvežti įkaitams.

Per lapkritį paskelbtas paliaubas, kurioms tarpininkavo Kataras, kuriame įsikūręs grupuotės politinis biuras, „Hamas“ paleido dešimtis įkaitų mainais į Izraelio laikomus palestiniečių kalinius.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Tą dieną kovotojai taip pat paėmė įkaitais apie 250 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 132 tebėra Gazos Ruože, o mažiausiai 27, kaip manoma, žuvo.

Izraelis po beprecedenčio „Hamas“ puolimo pradėjo nepaliaujamą karinę kampaniją, per kurią palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 24 448 žmonės, daugiausiai moterys ir vaikai, skelbia islamistų organizacijos „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.

Husiai sako, kad atakos prieš laivus bus tęsiamos nepaisant JAV sprendimo

18:46

„Scanpix“/AP nuotr./Husiai
„Scanpix“/AP nuotr./Husiai

Husių sukilėliai atsakė į neseniai paskelbtą Joe Bideno administracijos pranešimą, kad ji oficialiai įtraukė Irano remiamą kovotojų grupuotę į „specialų pasaulinių teroristų“ sąrašą.

JAV įtraukimas į sąrašą neturės įtakos husių operacijoms, kuriomis siekiama neleisti Izraelio laivams ar į Izraelį vykstantiems laivams kirsti Raudonąją jūrą, Arabijos jūrą ir Bab al-Mandabo sąsiaurį, agentūrai „Reuters“ sakė grupuotės atstovas Mohammeda Abdulsalamas.

JAV iš naujo priskyrė husius prie teroristinių grupuočių

18:00

AFP/„Scanpix“ nuotr./Husiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Husiai

Jungtinės Valstijos trečiadienį pranešė, kad vėl paskelbė Irano remiamus Jemeno husių sukilėlius teroristine grupuote dėl jų tęsiamų atakų prieš tarptautinius laivus Raudonojoje jūroje.

„Jungtinės Valstijos įtrauks (...) husius į specialų pasaulio teroristų sąrašą“, – žurnalistams sakė aukšto rango JAV administracijos pareigūnas, pažymėdamas, kad įtraukimas į sąrašą įsigalios po 30 dienų ir kad jis taip pat gali būti panaikintas, „jei husiai nutrauks išpuolius“.

Antradienį JAV kariuomenė pranešė, kad smogė Jemenui, siekdama sunaikinti keturias priešlaivines raketas, „paruoštas paleisti iš husių kontroliuojamų teritorijų“, kurios „kėlė tiesioginę grėsmę regione esantiems prekybos ir JAV karinio jūrų laivyno laivams“.

Per mažiau nei savaitę tai jau trečias kartas, kai JAV smogė husiams, kurie ne kartą taikėsi į prekybinius laivus gyvybiškai svarbiame Raudonosios jūros laivybos kelyje. Sukilėlių teigimu, tokiais išpuoliais jie remia palestiniečius Gazos Ruože, kur Izraelis kovoja su kovotojų grupuote „Hamas“.

JAV kariuomenė taip pat pranešė, kad antradienį husiai į tarptautinius laivybos kelius paleido priešlaivinę balistinę raketą, o su Maltos vėliava plaukiojantis balkeris pranešė, kad į jį buvo pataikyta, bet jis liko tinkamas plaukioti.

Praėjusią savaitę JAV ir Jungtinė Karalystė beveik 30 objektų Jemene apšaudyti panaudojo daugiau kaip 150 šaudmenų, o vėliau amerikiečių pajėgos atakavo husių radarą, kas buvo pavadinta tolesniais veiksmais, susijusiais su ankstesniais smūgiais.

Praėjusį mėnesį JAV įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę, kad apsaugotų Raudonosios jūros laivybą nuo husių, kurie kelia pavojų tranzito maršrutui, kuriuo vyksta iki 12 proc. pasaulinės prekybos.

Husiai teigia, kad taikosi į su Izraeliu susijusius laivus, tačiau Vašingtonas sako, kad su užpultais laivais susijusios dešimtys šalių.

Vašingtonas jau anksčiau, 2021 metų sausį, paskutinėmis Donaldo Trumpo administracijos dienomis, buvo įtraukęs husius į teroristinių grupuočių sąrašą. Šį žingsnį kitą mėnesį atšaukė prezidentas Joe Bidenas.

Pradinis husių pripažinimas teroristine grupuote sukėlė pasipiktinimą tų, kurie teigė, kad tai apsunkins humanitarinę pagalbą pilietinio karo draskomoje šalyje, kurios didžiąją dalį kontroliuoja husiai.

Spalio 7 dieną, per precedento neturintį „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį, kuriuo prasidėjo naujausias kovų Gazos Ruože etapas. Žydų valstybėje žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, nuo to laiko per Izraelio bombardavimus ir antžemines operacijas Gazos Ruože žuvo mažiausiai 24 285 palestiniečiai, iš jų – apie 70 proc. moterų ir vaikų.

Jordanijos kariuomenė kaltina Izraelį šiurkščiu tarptautinės teisės pažeidimu

16:11

Trečiadienį Jordanijos kariuomenė pranešė, kad jos karinė lauko ligoninė Chan Juniso mieste Gazos Ruože buvo smarkiai apgadinta Izraeliui apšaudžius netoliese esantį miestą, skelbia leidinys „The Guardian“.

Pareiškime kariuomenė nurodė, kad Izraelis yra atsakingas už „šiurkštų tarptautinės teisės pažeidimą“.

Jordanija ir Jungtiniai Arabų Emyratai įsteigė lauko ligonines Gazos Ruože praėjus kelioms savaitėms po Izraelio vykdyto teritorijos bombardavimo.

„Reuters“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.

 

Teheranas tvirtina Pakistane taikęsis į Irano teroristų grupuotę

16:07

„AFP“/„Scanpix“/Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas
„AFP“/„Scanpix“/Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas

Trečiadienio rytą pranešta apie tai, kad Iranas sudavė smūgį Pakistanui, kurį Islamabadas pavadino „neteisėtu“ ir „neišprovokuotu oro erdvės pažeidimu“. Tačiau Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas pareiškė, kad jo šalis taikėsi į „Irano teroristinę grupuotę“.

Pakistano užsienio reikalų ministerija pranešė, kad per išpuolį žuvo du vaikai ir dar trys buvo sužeisti, o Islamabadas protestuodamas atšaukė savo ambasadorių iš Irano ir uždraudė Irano ambasadoriui grįžti į Pakistaną.

Kalbėdamas Pasaulio ekonomikos forume Davose, H.Amir-Abdollahianas pažymėjo, kad iranietiškos raketos ir bepiločiai orlaiviai nebuvo nukreipti nei prieš vieną „draugiškos ir broliškos Pakistano šalies pilietį“.

„Taikinys buvo vadinamoji „Jaish al-Adl“ grupė, kuri yra Irano teroristinė grupuotė. Ši grupuotė yra prisiglaudusi kai kuriose Pakistano Beludžistano provincijos dalyse. Šiuo klausimu keletą kartų kalbėjomės su Pakistano pareigūnais“, – nurodė Irano diplomatijos vadovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad Iranas gerbia Pakistano suverenitetą ir teritorinį vientisumą, tačiau „neleis, kad šalies nacionalinis saugumas būtų pažeistas ar juo būtų žaidžiama“.

Šis žingsnis, pasak ministro, buvo atsakas į pastarojo meto „Jaish al-Adl“ grupuotės mirtinus išpuolius Irane, o ypač prieš Rasko miestą pietrytinėje Sistano ir Beludžistano provincijoje.

Sausio 10 d. per išpuolį miesto policijos nuovadoje žuvo policininkas, praėjus beveik mėnesiui po to, kai per panašų išpuolį šiame rajone žuvo 11 policijos pareigūnų.

Dėl abiejų išpuolių kaltę prisiėmė 2012 m. susikūrusi sunitų musulmonų ekstremistų grupuotė „Jaish al-Adl“, kuri reiškia „teisingumo armija“ ir kurią Iranas įtraukė į juodąjį sąrašą kaip teroristinę grupę.

Iranas įvardijo, ko reikia, kad baigtųsi išpuoliai Artimųjų Rytų regione

15:59

„AFP“/„Scanpix“/Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas
„AFP“/„Scanpix“/Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas trečiadienį pareiškė, kad, jei pasibaigs konfliktas Gazos Ruože, tuomet nutrūks ir kitos regione vykstančios atakos, skelbia žiniasklaidos grupė CNN.

„Jei Gazos Ruože baigsis genocidas, baigsis ir kitos krizės bei išpuoliai regione“, – Pasaulio ekonomikos forume Davose pažymėjo Irano diplomatijos vadovas.

Ministras pridūrė, kad naftos eksportuotojui Iranui svarbus jūrų ir laivybos saugumas Raudonojoje jūroje, Omano įlankoje ir Persijos įlankoje, taip pat teigė, kad Iranas turi informacijos, jog Jemenas ir Saudo Arabija artėja prie „tikro esminio taikos susitarimo“.

Palestiniečių aktyvistai nusitaikė į Izraelio partnerius Britanijoje

15:08

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Palestiniečių aktyvistai raudonais dažais apipurškė logistikos bendrovės „Kuehne+Nagel“ biurą Milton Keinse
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Palestiniečių aktyvistai raudonais dažais apipurškė logistikos bendrovės „Kuehne+Nagel“ biurą Milton Keinse

Išdaužyti langai, o biurų pastatas apipurkštas raudonais dažais. Taip Palestinos aktyvistai pasikėsino į pasaulinės transporto ir logistikos bendrovės „Kuehne+Nagel“ biurą Milton Keinse, Jungtinėje Karalystėje.

Aktyvistai teigia, kad bendrovė bendradarbiauja su Izraelio gynybos bendrove „Elbit Systems“, gaminančia dronus ir jų komponentus. „Elbit“ ginklai neva naudojami prieš palestiniečius Gazoje ir kitur.

Kaip skelbia palestiniečių tinklaraštininkai, tai yra viena iš šešių bendrovių, turinčių licenciją saugiai pristatyti ginklus Didžiojoje Britanijoje, ir istoriškai neva gabeno ginklus į Pietų Afriką per Izraelį apartheido metu.

 

Po Irano oro smūgio Pakistanas atšaukė savo ambasadorių Teherane

14:45

Pakistanas trečiadienį atšaukė savo ambasadorių iš Irano ir neleido Teherano pasiuntiniui grįžti į Islamabadą po to, kai išvakarėse šalies vakaruose per Irano oro smūgį žuvo du vaikai.

„Praėjusią naktį Irano įvykdytas neišprovokuotas ir šiurkštus Pakistano suvereniteto pažeidimas yra tarptautinės teisės ir Jungtinių Tautų Chartijos tikslų bei principų pažeidimas“, – sakoma Pakistano užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai Mumtaz Zahros Baloch pareiškime.

VIDEO: Iranas surengė mirtiną oro smūgį Pakistane

 

Rusija ir Iranas pasirašys naują strateginę sutartį

14:00

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Ebrahimas Raisi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Ebrahimas Raisi

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad tikisi, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo kolega iš Irano netrukus pasirašys naują abiejų šalių tarpvalstybinę sutartį, kuri šiuo metu baigiama rengti.

Praėjusį mėnesį V.Putinas Kremliuje penkias valandas derėjosi su Irano prezidentu Ebrahimu Raisi, stiprėjant Maskvos ir Teherano politiniams, prekybiniams ir kariniams ryšiams, kuriuos Jungtinės Valstijos ir Izraelis vertina su susirūpinimu.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova žurnalistams sakė, kad naujoji sutartis įtvirtins Maskvos ir Teherano strateginę partnerystę ir apims visą jų ryšių spektrą.

„Šis dokumentas yra ne tik savalaikis, bet ir pavėluotas, – sakė M.Zacharova. – Nuo dabartinės sutarties pasirašymo pasikeitė tarptautinis kontekstas ir abiejų šalių santykiai išgyvena precedento neturintį pakilimą.“

Lapkritį Kremlius pareiškė, kad Rusija ir Iranas plėtoja savo santykius, „taip pat ir karinio-techninio bendradarbiavimo srityje“, tačiau atsisakė komentuoti Baltųjų rūmų prielaidą, kad Iranas gali svarstyti galimybę aprūpinti Rusiją balistinėmis raketomis.

Irano valdžios institucijos teigė, kad karinis bendradarbiavimas su Rusija kasdien plečiasi. Lapkritį Iranas pranešė, kad baigė susitarimus, pagal kuriuos Rusija suteiks jam naikintuvų Su-35, atakos sraigtasparnių Mi-28 ir pilotų mokymo lėktuvų Jak-130.

Izraelio kariuomenė: per smūgį Vakarų Krante nukautas svarbus palestiniečių kovotojas

13:28

Izraelio kariuomenė pranešė, kad anksti trečiadienį per oro smūgį okupuotame Vakarų Krante nukovė aukšto rango palestiniečių kovotoją ir užkirto kelią, kaip teigiama, teroristiniam išpuoliui, kurį jis planavo.

Nurodoma, kad Ahmedas Abdullah Abu Shalalas buvo atsakingas už keletą teroristinių išpuolių per pastaruosius metus, įskaitant vieną aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

VIDEO: Izraelis Vakarų Krante susprogdino palestinietį, atsakingą už keletą teroristinių išpuolių

Jis buvo nukautas per tikslinį oro smūgį, sakoma kariuomenės pranešime, kuriame buvo pateikta nuoroda į vaizdo įrašą, rodantį smūgį transporto priemonei.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija Ramaloje pranešė, kad į Nabluso ligoninę atvežtas „neatpažinto kankinio, kurį okupacija (Izraelis) nužudė sprogdindama automobilį“, kūnas.

Kariuomenė teigė, kad A. A. Abu Shalalas buvo nužudytas gavus žvalgybos informacijos apie jo grupės ketinimus įvykdyti teroristinį išpuolį.

Priduriama, kad jis buvo atsakingas už praėjusių metų balandį įvykdytą šaudymą Jeruzalės rytuose, per kurį buvo sužeisti du gyventojai. Pasak kariškių, A. A. Abu Shalalas taip pat buvo atsakingas už spalį įvykdytą bombos išpuolį prieš Izraelio karius, per kurį vienas karys buvo sužeistas. Kariuomenė nenurodė, kur buvo atakuoti kariai.

„Vadovaujant Abdullah, teroristų infrastruktūra Balatos (pabėgėlių) stovykloje Nabluse buvo finansuojama ir vadovaujama iš Irano šaltinių“, – sakoma kariuomenės prareiškime.

Spalio 7 dieną prasidėjus Izraelio ir „Hamas“ karui Gazos Ruože, Vakarų Krante smurtas pasiekė tokį lygį, kokio nebuvo nuo antrosios palestiniečių intifados (sukilimo) 2000–2005 metais.

Izraelio kariuomenės reidai ir naujakurių išpuoliai šioje teritorijoje nusinešė apie 350 žmonių gyvybių, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi abiejų pusių šaltiniais.

Ginklus, degalus ir vandenį savo kariams Izraelis nuleido parašiutais

12:14

Izraelio pajėgos (IDF) teigia, kad tūkstančiams 98-osios divizijos karių, veikiančių pietinėje Gazos Ruožo dalyje esančiame Chan Juniso rajone, neseniai išskraidino apie 16 tonų įrangos.

Operacijos, kurią pastarosiomis dienomis vykdė Technologijų ir logistikos direktoratas ir Maromo brigados aprūpinimo iš oro padalinys, metu transporto lėktuvas C-130J išskraidino divizijai skirtą amuniciją, degalus, vandenį ir maistą.

Nuo antžeminio puolimo pradžios Gazos Ruože įvykdytos penkios oro desanto operacijos, kurių metu, IDF duomenimis, iš viso kariams buvo perduota apie 60 tonų įrangos.

IDF numetė įrangą iš oro į tas Gazos teritorijas, kurios yra per daug pavojingos arba kurias logistiškai sunku pasiekti sunkvežimių kolonomis.

VIDEO: Ginklus, degalus ir vandenį savo kariams Izraelis nuleido parašiutais

 

Galvos skausmas Amerikai: JAV susiduria su vis didesniu iššūkiu suvaldyti smurtą Artimuosiuose Rytuose

12:01

„AFP“/„Scanpix“/Husių sukilėlis
„AFP“/„Scanpix“/Husių sukilėlis

Antradienį Jungtinės Valstijos susidūrė su intensyvėjančiais Irano ir jo sąjungininkų kariniais veiksmais, kurie kelia vis didesnę grėsmę Joe Bideno administracijos pastangoms suvaldyti smurtą Artimuosiuose Rytuose po to, kai Izraelis pradėjo karą su „Hamas“ kovotojais.

JAV pajėgų ir Irano remiamų ginkluotų grupuočių tarpusavio incidentai, įskaitant antradienį surengtą naują smūgių bangą prieš husių kovotojus Jemene ir Irano smūgius Irake ir Sirijoje pirmadienį, tapo Vašingtono bandymo apriboti nestabilumą regione ir išvengti tiesioginės konfrontacijos su Teheranu išbandymu.

Incidentai taip pat išryškino klaidingų apskaičiavimų galimybę, kuomet kariniai veiksmai spartėja, o Jungtinės Valstijos toliau remia savo artimą sąjungininką Izraelį, rašo „The Washington Post“. Žydų valstybės atsakas į kruvinus „Hamas“ spalio 7 d. išpuolius nusinešė daugiau kaip 24 000 žmonių gyvybių Gazos Ruože, daugiausia palestiniečių civilių, ir visame arabų pasaulyje sukėlė pasipriešinimą Izraeliui ir jo pagrindiniam rėmėjui.

Antradienį smogta su Iranu susijusiam husių judėjimui Jemene – tai jau trečias toks smūgis per pastarąją savaitę. Buvo smogta keturioms vietoms, kuriose sukilėliai ruošėsi paleisti raketas į komercinės laivybos laivus, sakoma JAV Centrinės vadavietės pranešime.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: JAV ir JK karo lėktuvai kyla į ataką prieš husių sukilėlius Jemene

 

Per karą Gazoje žuvo beveik 24,5 tūkst. žmonių

11:59

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žuvusieji Gazos Ruože
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žuvusieji Gazos Ruože

„Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pranešė, kad per spalio 7 dieną prasidėjusį palestiniečių kovotojų grupuotės ir Izraelio karą žuvo mažiausiai 24 448 žmonės.

Ministerijos pranešime teigiama, kad per karą šioje palestiniečių teritorijoje taip pat buvo sužeisti 61 504 žmonės.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Tą dieną kovotojai taip pat paėmė įkaitais apie 250 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 132 tebėra Gazos Ruože, o mažiausiai 25, kaip manoma, žuvo.

Atsakydamas į tai, Izraelis pažadėjo sunaikinti grupuotę ir pradėjo nesiliaujantį bombardavimą bei sausumos invaziją, dėl kurių didelė Gazos Ruožo dalis virto griuvėsiais.

Husiai vėl bus laikomi teroristais

11:30

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Husių sukilėliai Jemene
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Husių sukilėliai Jemene

Jungtinių Valstijų žiniasklaida antradienį pranešė, kad amerikiečiai vėl paskelbs Irano remiamus Jemeno husių sukilėlius teroristine grupuote, po to, kai anksčiau, 2021 metais, šios klasifikacijos atsisakė.

Trečiadienį husiai turėtų būti įtraukti į „specialiai į sąrašą įtrauktų pasaulinių teroristų“ gretas, šiai grupuotei vykdant išpuolius prieš prekybinius ir karinius laivus Raudonojoje jūroje.

Antradienį JAV kariuomenė pranešė, kad smogė Jemenui, siekdama sunaikinti keturias prieštankines raketas, „paruoštas paleisti iš husių kontroliuojamų teritorijų“, kurios „kėlė tiesioginę grėsmę regione esantiems prekybos ir JAV karinio jūrų laivyno laivams“.

Per mažiau nei savaitę tai jau trečias kartas, kai JAV smogė husiams, kurie ne kartą taikėsi į prekybinius laivus gyvybiškai svarbiame Raudonosios jūros laivybos kelyje. Sukilėlių teigimu, tokiais išpuoliais jie remia palestiniečius Gazos Ruože, kur Izraelis kovoja su kovotojų grupuote „Hamas“.

JAV kariuomenė taip pat pranešė, kad antradienį husiai į tarptautinius laivybos kelius paleido priešlaivinę balistinę raketą, o su Maltos vėliava plaukiojantis balkeris pranešė, kad į jį buvo pataikyta, bet jis liko tinkamas plaukioti.

Praėjusią savaitę JAV ir Jungtinė Karalystė beveik 30 objektų Jemene apšaudyti panaudojo daugiau kaip 150 šaudmenų, o vėliau amerikiečių pajėgos atakavo husių radarą, kas buvo pavadinta tolesniais veiksmais, susijusiais su ankstesniais smūgiais.

Praėjusį mėnesį JAV įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę, kad apsaugotų Raudonosios jūros laivybą nuo husių, kurie kelia pavojų tranzito maršrutui, kuriuo vyksta iki 12 proc. pasaulinės prekybos.

Husiai teigia, kad taikosi į su Izraeliu susijusius laivus, tačiau Vašingtonas sako, kad su užpultais laivais susijusios dešimtys šalių.

Vašingtonas jau anksčiau, 2021 metų sausį, paskutinėmis Donaldo Trumpo administracijos dienomis, buvo įtraukęs husius į teroristinių grupuočių sąrašą. Šį žingsnį kitą mėnesį atšaukė prezidentas Joe Bidenas.

Pradinis husių pripažinimas teroristine grupuote sukėlė pasipiktinimą tų, kurie teigė, kad tai apsunkins humanitarinę pagalbą pilietinio karo draskomoje šalyje, kurios didžiąją dalį kontroliuoja husiai.

Spalio 7 dieną, per precedento neturintį „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį, kuriuo prasidėjo naujausias kovų Gazos Ruože etapas. Žydų valstybėje žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, nuo to laiko per Izraelio bombardavimus ir antžemines operacijas Gazos Ruože žuvo mažiausiai 24 285 palestiniečiai, iš jų – apie 70 proc. moterų ir vaikų.

Husių oro pajėgos turi vienintelį naikintuvą – senovinį F-5

11:18

Jemeno husių sukilėliai turi vieną keisčiausių pasaulyje naikintuvų flotilę – vienintelį pasenusį naikintuvą F-5, skelbia „Business Insider“.

Mažai tikėtina, kad jis labai padėtų prieš JAV vadovaujamą koaliciją, kuri praėjusią savaitę surengė oro antskrydžius.

Vienas JAV pareigūnas apibendrino tikėtiną šio naikintuvo keliamą grėsmę, pavadindamas jį „nekoviniu“.

Šį teiginį JAV pareigūnas išsakė Chrisui Gordonui, kuris žurnalui „Air & Space Forces Magazine“ rašo apie Pentagoną.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Twitter“ nuotr./Irano karinių oro pajėgų naikintuvas F-5/Asociatyvinė nuotr.
„Twitter“ nuotr./Irano karinių oro pajėgų naikintuvas F-5/Asociatyvinė nuotr.

 

Įvykių santrauka

10:33

  • Kataras ir Izraelis paskelbė, kad tarpininkaujant Dohai ir Paryžiui pasiektas susitarimas, pagal kurį įkaitams Gazoje bus galima pristatyti vaistus.
  • Iranas pradėjo oro antskrydžius Pakistano teritorijoje, kaip manoma, nukreiptus prieš sunitų kovotojų grupuotę, ir tai yra naujausias smurto bangos, nusiritusios per Artimuosius Rytus ir už jų ribų, ženklas.
  • Amerikos pajėgos Jemene sunaikino keturias raketas. JAV teigė, kad raketos kėlė grėsmę civiliniams ir kariniams laivams.
  • Po naujausio išpuolio prieš Raudonosios jūros laivininkystę husių grupuotė prie Jemeno krantų raketomis smogė Graikijai priklausančiam krovininiam laivui, kuris plaukė į Sueco kanalą. Pranešimų apie sužeistuosius negauta, o laivas liko tinkamas plaukioti.
  • Prancūzija teigia, kad nedalyvavo JAV vadovaujamuose smūgiuose prieš husių grupuotę Jemene, nes nori išvengti eskalacijos regione.
  • Tikimasi, kad J.Bideno administracija paskelbs apie planus husius iš naujo priskirti prie specialiai į sąrašą įtrauktų pasaulinių teroristų, praneša „Associated Press“.

Iranas surengė mirtiną oro smūgį naujoje valstybėje: žuvo du vaikai

10:06 Atnaujinta 11:01

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pakistanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pakistanas

Pakistanas trečiadienį pareiškė, kad Iranas jo teritorijoje surengė antskrydį, per kurį žuvo du vaikai.

Pakistanas pasmerkė antradienį vėlai vakare netoli bendros sienos surengtą smūgį kaip visiškai nepriimtiną ir teigė, kad jis buvo neišprovokuotas.

„Šis Pakistano suvereniteto pažeidimas yra visiškai nepriimtinas ir gali turėti rimtų pasekmių“, – sakoma Pakistano užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Ji teigė, kad dėl šio smūgio „žuvo du nekalti vaikai, o trys mergaitės buvo sužeistos“.

VIDEO: Iranas surengė mirtiną oro smūgį Pakistane

Iranas iš karto nepateikė jokių oficialių komentarų, tačiau šalies valstybinė naujienų agentūra „Nour News“ pranešė, kad per išpuolį buvo sunaikinta džihadistų grupuotės „Jaish al Adl“ („Teisingumo armija“) būstinė Pakistane.

2012 metais susikūrusi „Jaish al Adl“ yra įtraukta į Teherano juodąjį sąrašą kaip teroristinė grupuotė ir pastaraisiais metais įvykdė keletą išpuolių Irano teritorijoje.

Apie šį išpuolį pranešta po to, kai Teheranas pradėjo atakas Irako autonominiame Kurdistano regione ir Sirijoje prieš, anot jo, „antiiranietiškas teroristų grupuotes“.

Irano smūgiai lydi daugybę krizių visuose Viduriniuose Rytuose: Izraelis kariauja prieš islamistų grupuotę „Hamas“ Gazos Ruože, o palestiniečius remiantys husių sukilėliai Jemene puola komercinius laivus Raudonojoje jūroje.

Oficialiame Pakistano pareiškime nenurodoma, kur buvo smogta, tačiau pakistaniečių žiniasklaida teigė, kad smūgis buvo suduotas netoli Pandžgūro pietvakarinėje Beludžistano provincijoje, kur abi šalys dalijasi retai apgyvendinta beveik 1 tūkst. km siena.

Likus kelioms valandoms iki smūgio, Pakistano laikinasis premjeras Anwaaras ul Haqas Kakaras susitiko su Irano užsienio reikalų ministru Hosseinu Amiru Abdollahianu Pasaulio ekonomikos forumo Davose, Šveicarijoje, kuluaruose.

Po Islamabado pareiškimo Kinija trečiadienį paragino Pakistaną ir Iraną elgtis santūriai.

„Raginame abi šalis elgtis santūriai, vengti įtampos eskalavimą galinčių nulemti veiksmų ir drauge dirbti siekiant palaikyti taiką ir stabilumą“, – eilinėje spaudos konferencijoje sakė kinų Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning.

„Ir Iraną, ir Pakistaną laikome artimais kaimynais ir svarbiomis islamiškomis šalimis“, – sakė ji.

Iranas ir Pakistanas yra artimi Pekino partneriai ir priklauso Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijai (ŠBO).

Karybos ekspertas: taikinių Irake apšaudymas neįžiebs naujo karo

09:26

Antradienio naktį Irano revoliucinė gvardija surengė smūgį Irako Kurdistano teritorijoje ir, jų teigimu, taikėsi į šnipinėjimo atstovybę. 

Tačiau karybos ekspertas Egidijus Papečkys antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ publikuotoje tradicinėje karo apžvalgoje įvertino, kad stebi aiškius mėginimus parodyti, kad Iranas stoja į karą.

„Tačiau taikinių Irako Kurdistane apšaudymas raketomis nėra kažkoks neįprastas veiksmas, kuris įžiebtų naują karo židinį. Padėtis regione išlieka tokia pati, didesnių grėsmių kol kas nematyti“, – rašė jis.

Tuo tarpu situaciją Gazos Ruože karybos ekspertas įvardijo labiau kaip policinio, o ne karinio pobūdžio operaciją.

„Gazos Ruože tebevyksta operacija, bet daug kur jau pastebimi nebe susirėmimai, o specialiųjų pajėgų reidai, sulaikinėjant įtariamus „Hamas" narius ir ieškant ginklų slaptaviečių.“

Prancūzija paaiškino, kodėl neprisijungė prie smūgio husiams

09:06

„AFP“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
„AFP“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

Prancūzija neprisijungė prie Jungtinių Valstijų vadovaujamų smūgių Irano remiamiems husių sukilėliams, nes nori išvengti eskalacijos regione, pareiškė prezidentas Emmanuelis Macronas.

Spaudos konferencijos metu šalies vadovas nurodė, kad Prancūzijos požiūris į Raudonąją jūrą buvo gynybinis ir Paryžius laikysis šios pozicijos.

Praėjusią savaitę JAV ir jos sąjungininkės surengė smūgį prieš husių taikinius Jemene.

Penktadienio vakarą ataką atliko karinio jūrų laivyno eskadrinis minininkas „USS Carney“, naudodamas raketas „Tomahawk“, o JAV centrinė vadovybė ją apibūdino kaip „tolesnius veiksmus prieš konkretų karinį taikinį“.

Ji buvo surengta po Jungtinės Karalystės ir JAV smūgių, kuriais „siekiama sumažinti husių pajėgų gebėjimą pulti jūrų laivus, įskaitant komercinius laivus“.

Izraelio pajėgos artėja prie kitos ligoninės: tvyro panika, žmonės bėga

09:01

IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože

Chan Juniso ligoninėje dirbantys gydytojų ir vietoje esantys žurnalistai tvirtina, kad Izraelio pajėgos artėja prie didžiausios miesto ligoninės, todėl pacientai ir ten prieglobstį radę Gazos gyventojai yra priversti bėgti, skelbia žiniasklaidos grupė CNN.

Įrašuose, su kuriais susipažino žurnalistai, matyti, kaip dešimtys žmonių, nešini antklodėmis, čiužiniais ir kitais asmeniniais daiktais, palieka Al Nasser ligoninės kompleksą pietinėje Gazos dalyje.

„Matyti, kaip moterys ant rankų neša vaikus, o vienas vyras ant pečių nešasi berniuką. Fone girdimi bombardavimo ir šaulių ginklų ugnies garsai“, – rašo CNN.

Amerikietis gydytojas Thaeras Ahmadas, vienas iš ligoninėje dirbančios nevyriausybinės organizacijos „MedGlobal“ JAV ir Didžiosios Britanijos gydytojų komandos, žurnalistams sakė, kad Izraelio kariuomenė artėja.

„Ligoninė dreba, tvyro panika“, – kalbėjo T.Ahmadas CNN atsiųstoje balso žinutėje, kurios fone girdėjosi šaudymo garsai.

Antradienį Izraelio kariuomenė pareiškė, kad „Hamas“ neseniai iš Al Nasser ligoninės komplekso teritorijos atliko šūvį į Izraelį. Izraelis ne kartą kaltino „Hamas“ smogikus, kad jie išnaudoja civilius gyventojus kaip gyvuosius skydus, naudodami ligonines ir netoliese esančias vietoves kaip karinius objektus.

„Hamas“ kontroliuojama sveikatos ministerija: Gazos Ruože žuvo daugiau nei 10 tūkst. vaikų

08:51

AFP/„Scanpix“ nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože
AFP/„Scanpix“ nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože

Nuo spalio 7 d., kuomet „Hamas“ smogikai, surengę išpuolių seriją prieš Izraelį išprovokavo antžeminę operaciją, Gazos Ruože žuvo mažiausiai 10 600 vaikų, antradienį pranešė „Hamas“ valdoma Sveikatos apsaugos ministerija. 

„Palestiniečių aukų skaičius dėl besitęsiančios Izraelio agresijos viršijo 24 285, iš kurių 75 proc. sudaro vaikai, moterys ir pagyvenę žmonės (+10 600 vaikų, 7 200 moterų ir 1 049 pagyvenę žmonės)“, – tvirtinama pranešime. 

Per pastarąją parą per Izraelio atakas Gazos Ruože žuvo mažiausiai 158 žmonės, dar 320 buvo sužeisti, pridūrė ministerija.

„Daugybė aukų vis dar yra po griuvėsiais ir gatvėse, o greitosios pagalbos ir civilinės gynybos ekipažai negali jų pasiekti“, – nurodė ministerijos atstovai.

Tuo tarpu Izraelio gynybos pajėgos sekmadienį pareiškė, kad daugiau kaip 9 000 žuvusiųjų buvo „Hamas“ smogikai.

Užsienio reikalų ministras: Saudo Arabija pripažintų Izraelį, bet su viena sąlyga

08:46

„AP“/„Scanpix“/Saudo Arabijos princas ir užsienio reikalų ministras Faisalas bin Farhanas al Saudas
„AP“/„Scanpix“/Saudo Arabijos princas ir užsienio reikalų ministras Faisalas bin Farhanas al Saudas

Saudo Arabija yra pasirengusi pripažinti Izraelį, jei bus išspręstas Palestinos klausimas, antradienį pareiškė Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Faisalas bin Farhanas. 

Kalbėdamas Davose vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume, jis sakė, kad pirmas žingsnis sprendžiant Palestinos klausimą yra ugnies nutraukimas „visose pusėse“.

„Sutinkame, kad taika regione apima taiką Izraeliui, tačiau tai gali įvykti tik sudarius taiką palestiniečiams, t.y. sukūrus Palestinos valstybę“, – pažymėjo ministras.

Paklaustas, ar Saudo Arabija šiame kontekste galėtų sutikti pripažinti Izraelį kaip platesnio susitarimo dalį, F. bin Farhanas atsakė teigiamai.

Jungtiniai Arabų Emyratai, Bahreinas, Marokas ir Sudanas 2020 m. pripažino Izraelį pagal Abraomo susitarimais vadinamą sutarčių rinkinį, apeidamos ilgalaikį arabų reikalavimą įkurti Palestinos valstybę.

Nuo to laiko prezidento Joe Bideno administracija siekė, kad šiuo pavyzdžiu pasektų ir Saudo Arabija, plačiai laikoma musulmonų pasaulio lydere, o tai, tikėtina, atvertų kelią kitoms musulmoniškoms šalims pripažinti Izraelį.

Pasiektas susitarimas dėl vaistų Gazos Ruože laikomiems įkaitams

07:35

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

Tarpininkaujant Dohai ir Paryžiui buvo pasiektas susitarimas dėl vaistų pristatymo Gazos Ruože laikomiems įkaitams ir pagalbos vežimo į šią palestiniečių teritoriją, antradienį pranešė Kataras ir Izraelis.

Pareiškime oficialiajai Kataro naujienų agentūrai (QNA) Doha nurodė, kad Izraelis ir palestiniečių islamistų organizacija „Hamas“ susitarė dėl vaistų ir kitos humanitarinės pagalbos gabenimo Gazos Ruožo civiliams mainais į vaistų, kurių reikia šioje teritorijoje įkaitais laikomiems izraeliečiams, pristatymą.

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuras patvirtino, kad pasiektas toks susitarimas, ir nurodė, kad vaistus Kataro atstovai Gazos Ruože perduos tiems, kam jie skirti.

Vaistų reikia 45 įkaitams, sakė Prancūzijos prezidentūra. Jos duomenimis, lapkritį buvo išsiaiškinta, kad vaistų reikia 83 įkaitams, bet 38 iš jų vėliau buvo paleisti arba žuvo.

Trečiadienį vaistai bus atvežti į ligoninę Gazos Ruožo pietuose esančioje Rafoje, o tada perduoti Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui (TRKK), išskirstyti į siuntas ir nedelsiant nuvežti įkaitams.

Tiekimas truks tris mėnesius, jį koordinuos Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos krizės centras, nupirkęs vaistus ir šeštadienį diplomatiniu paštu nusiuntęs juos į Dohą, sakė centro direktorius Philippe'as Lalliot.

Kataras, kur įsikūręs „Hamas“ politinis biuras, vadovauja deryboms tarp Izraelio ir šios palestiniečių grupuotės. Lapkritį Kataras tarpininkavo dėl savaitę trukusios kovų pertraukos, kai buvo paleista dešimtys įkaitų – izraeliečių ir užsieniečių.

Karas prasidėjo po spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 140 žmonių, dauguma jų – civiliai gyventojai, rodo agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Palestiniečių kovotojai taip pat pagrobė apie 250 žmonių, iš kurių 132, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože. Manoma, kad mažiausiai 27 iš tų 132 įkaitų yra žuvę.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius