Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 19 /21:45

J.Bidenas po beveik mėnesio pertraukos pasikalbėjo su B.Netanyahu apie padėtį Gazos Ruože

Naujausias žinias apie Izraelio ir „Hamas“ karą skaitykite žemiau.
Joe Bidenas ir Benjaminas Netanyahu
Joe Bidenas ir Benjaminas Netanyahu / „Scanpix“/AP nuotr.

Visas Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Kuo V.Putino Rusija panaši į A.Khamenei Iraną

17:33

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir  Ali Khamenei
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Ali Khamenei

Ir Maskva, ir Teheranas tikisi, kad Vakarai mirtinai susilpnės. Pasak „Deutsche Welle“ apklaustų ekspertų, tai gali būti jų bendra klaida.

Iki šios savaitės Irano ir Pakistano konfliktas nebuvo įtrauktas į jokį Artimųjų Rytų įvykių scenarijų. Tačiau štai rezultatas: apsikeista raketų smūgiais, o ambasadoriai – Pakistano ambasadorius iš Teherano ir Irano ambasadorius iš Islamabado – buvo atšaukti „konsultacijoms“. Regiono žemėlapyje atsirado naujas įtampos taškas.

Ar Teheranas atkeršijo už paslaptingus sprogdinimus?

Vida Press nuotr./Konfliktas tarp Irano ir Pakistano
Vida Press nuotr./Konfliktas tarp Irano ir Pakistano

Nors iš tiesų tai nėra taip jau nauja. Beludžistanas – tai teritorija, kurioje gyvena daugiausia klajokliai beludžiai. Ji padalinta tarp Irano, Pakistano ir Afganistano. Beludžių judėjimas už savo valstybingumą egzistuoja bent jau nuo praėjusio amžiaus vidurio. Yra separatistų, veikiančių iš Pakistano teritorijos ir nukreiptų prieš Iraną, ir yra tokių, kurie, priešingai, įsikūrę Irane ir puola Pakistaną.

Beludžiai daugiausia yra sunitai. Organizacija „Jaysh al-Adl“ („Teisingumo armija“), kurios objektams smogė iraniečiai, yra ne tiek sunitų, bet radikalių islamistų. Jungtinės Valstijos ją įtraukė į teroristų sąrašą. Ji labai aktyvi: dar praėjusį mėnesį jos kovotojai nužudė 11 Irano policininkų. Vis dėlto mažai kas manė, kad Irano režimas ryžtųsi taip pabloginti santykius su Islamabadu.

Galbūt smūgis Beludžistano separatistams yra savotiška reakcija į sausio 3 d. paslaptingus sprogimus Kermano miesto kapinėse, kur vyko atminimo ceremonija, skirta Islamo revoliucijos gvardijos korpuso generolui Qasemui Suleimani, kuris 2020 m. žuvo nuo JAV raketos Bagdade. Tokią nuomonę pokalbyje su DW išreiškė Amerikos Beiruto universiteto profesorius Josephas Bahoutas.

„Kermane žuvo pusantro šimto žmonių. Tai buvo stiprus smūgis saugumo tarnybų patikimumui. Irano vadovybė tikriausiai manė, kad po to nieko nedaryti reiškia parodyti silpnumą“, – svarstė ekspertas.

Kremliaus ir Teherano cinizmas bei pinigai

AFP/„Scanpix“ nuotr./Husiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Husiai

Tačiau Iranas ne tik kovoja su Beludžistano sukilėliais, bet ir aktyviai remia „Hamas“ karą su Izraeliu; kasdien, padedamas radikalios šiitų organizacijos „Hezbollah“, stiprina beveik išnykusios Libano valstybės kontrolę; finansuoja ir tiekia ginklus husiams (šiitams zaidams) Jemene, kurie kovoja prieš netvirtą centrinę vyriausybę, o dabar ir tarptautinę laivybą Raudonojoje jūroje.

Prie to pridėkime aktyvią pagalbą Kremliui kare prieš Ukrainą ir gausime autoritarinę valstybę, kuriai taikomos Vakarų sankcijos ir kuri sugeba vienu metu dalyvauti keliuose konfliktuose be akivaizdžios įtampos savo pajėgoms ar išteklių išeikvojimo. Ir taip yra nepaisant sudėtingos vidaus padėties ir nuolatinių pačių iraniečių nepasitenkinimo dabartiniu režimu protrūkių.

„Pirma, Irano vadovybės požiūriu, kelių išorės priešų buvimas vienu metu leidžia atitraukti dalies gyventojų dėmesį nuo vidaus problemų, – DW sakė Kataro universiteto Dohoje docentas Nikolajus Kožanovas. – Antra, Teheranas išmoko pagrindinę šiandienos Artimųjų Rytų politikos taisyklę: čia beveik niekas už nieką nekovoja pats. Visi naudojasi įgaliotais statytiniais. Iranui tai yra husių judėjimas Jemene, „Hezbollah“ Libane ir tam tikru mastu „Hamas“ Izraelio ir Palestinos konflikte.“

„Teheranui nerūpi, kiek gyvybių bus prarasta dėl regioninių karų, pavyzdžiui, Gazoje, – sako Josephas Bahutas. – Svarbus yra rezultatas: kol Iranas sugebės kurti vis naujus įtampos židinius, tiek Vakarai, tiek regioniniai veikėjai turės su juo skaitytis.

Materialinis veiksnys netrukdo ir Irano vadovybei. Nepaisant daugelį metų galiojančių sankcijų, naftą ir dujas eksportuojanti šalis niekada nebus visiškai be pinigų. Taigi pinigų savo sąjungininkams pamaitinti visada atsiras. Atrodo, kad Maskva gerai išmoko šią Irano pamoką.

Iranas svajoja apie „pergalę“ prieš Izraelį

AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiandien Irano režimo prioritetas – priversti Izraelį sudaryti paliaubas kare su „Hamas“. Pasak ekspertų, tai iš esmės būtų Teherano – rėmėjo šios organizacijos, kurią dauguma Vakarų šalių pripažino teroristine, – pergalė.

„Paliaubos reikštų, kad Izraelis neokupuos Gazos Ruožo, neišsiųs Palestinos gyventojų į Egiptą, Sinajaus pusiasalį, ir bus priverstas derėtis dėl likusių įkaitų paleidimo. Juk ginklu jų išgelbėti nepavyko, – analizuoja Josephas Bakhutas. – Visa tai Teheranui naudinga.“

Be to, Nikolajus Kožanovas pažymi, kad „karas Gazos Ruože galutinai „panaikino“ Palestinos nacionalinę savivaldą Ramaloje, kuriai vadovauja Mahmoudas Abbasas. Iš esmės vienintelė įtaką ir galią turinti Palestinos politinė jėga yra Irano sąjungininkė „Hamas“. Jei dėl šio karo Benjaminas Netanyahu pasitrauks iš politikos, Irano režimas galės prisiimti nuopelnus ir už tai.

Nepaisant ilgamečių pastangų, Teheranui nepavyks sustabdyti prasidėjusio Saudo Arabijos ir Izraelio suartėjimo. Dauguma Artimųjų Rytų ekspertų mano, kad šios šalys artimiausiais metais užmegs diplomatinius santykius. Tačiau po karo Gazos Ruože saudiečiai turės reikalauti, kad būtų įkurta Palestinos valstybė, kaip normalizacijos sąlyga, o tai labai apsunkins derybas su izraeliečiais. Tai taip pat naudinga Irano režimui. Palestinos valstybės sukūrimas yra kertinis šiuolaikinio Irano ideologijos akmuo, įtvirtintas Islamo respublikos įkūrėjo ajatolos Khomeinio, dabartinio šalies dvasinio lyderio Ali Khamenei pirmtako, konstitucijoje.

Kuo tiki V.Putinas ir A.Khamenei

„Yra ir geopolitinių priežasčių, kodėl Iranas pasirengęs eskaluoti regioninius konfliktus. Tiek Teheranas, tiek, manau, ir Maskva tiki, kad pasaulio tvarka keičiasi, – sako Beirute gyvenantis ekspertas Josephas Bahutas. – Iraniečiai mano, kad Vakarai silpnėja, o į pasaulio politikos priekį veržiasi naujos jėgos ir aljansai, pavyzdžiui, BRICS. Todėl šiandieninės aukos ir rizika nėra veltui ir anksčiau ar vėliau padidins Irano įtaką ir pajėgumus.

„Kremlius įsitikinęs, kad JAV pozicijos pasaulyje silpsta. Teheranas taip pat tuo tiki ir, be to, tikisi, kad JAV netrukus „pasitrauks“ iš Artimųjų Rytų regiono, – sako N.Kožanovas. – Žinoma, situacija čia keičiasi, daugelis Artimųjų Rytų valstybių mažiau derina savo veiksmus su Vašingtonu ir įvairina ryšius. Tačiau manau, kad Amerika tai suprato. Ji keičia savo buvimo formas ir metodus, pritaiko juos prie naujų realijų, tačiau nesiruošia palikti regiono. Tikėtis, kad JAV „pasitrauks“, gali būti didelė Teherano klaida.“

J.Bidenas po beveik mėnesio pertraukos pasikalbėjo su B.Netanyahu apie padėtį Gazos Ruože

21:45

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas ir Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu penktadienį kalbėjosi apie padėtį Gazos Ruože.

Tai buvo pirmasis jų pokalbis po beveik mėnesio pertraukos, per kurią buvo pranešama apie įtampą tarp lyderių.

Valstybių lyderiai pasikalbėjo telefonu po to, kai B.Netanyahu atmetė JAV raginimus mažinti karinio puolimo Gazos Ruože mastą ar imtis žingsnių dėl palestiniečių valstybės įkūrimo po karo.

„Prezidentas J.Bidenas kalbėjosi su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu ir aptarė naujausius įvykius Izraelyje ir Gazos Ruože. Netrukus bus paskelbta pokalbio ataskaita“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Paskutinį kartą jie kalbėjosi gruodžio 23 dieną, išsiskyrus J.Bideno ir B.Netanyaho nuomonėms dėl Izraelio puolimo Gazos Ruože ir ateities planų.

Demokrato J.Bideno ir dešiniojo sparno atstovo B.Netanyahu santykiai visada buvo sudėtingi, bet po spalio 7-osios  „Hamas“ išpuolio JAV prezidentas tvirtai palaikė Izraelį.

Tačiau po Izraelio atsako į išpuolį išryškėjo nesutarimai dėl tolesnių veiksmų palestiniečių teritorijose.

B.Netanyahu ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis „privalo turėti saugumo kontrolę visoje teritorijoje į vakarus nuo Jordano upės“ ir kad jis tai aiškiai nurodė Izraelio „draugams amerikiečiams“.

„Tai būtina sąlyga, kuri prieštarauja (palestiniečių) suverenumo idėjai“, – viešose pastabose sakė B.Netanyahu.

Vašingtonas savo ruožtu pabrėžė, kad, jo nuomone, palestiniečių valstybės sukūrimas yra vienintelis būdas užtikrinti ilgalaikį Izraelio saugumą.

„Akivaizdu, kad vertiname tai skirtingai“, – sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

Diena anksčiau Šveicarijos mieste Davose vykusiame Pasaulio ekonomikos forume (PEF) JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pasakė, kad Izraelis niekada nebūtų išties saugus be kelio palestiniečių nepriklausomybės link.

Praėjusią savaitę per vizitą į Artimuosius Rytus A.Blinkenas Izraelio pareigūnams pabrėžė, kad arabų šalys, įskaitant Saudo Arabiją, yra pasiryžusios padėti atstatyti Gazos Ruožą ir prisidėti prie būsimos palestiniečių valstybės valdymo, tačiau tik su sąlyga, kad Izraelis leis palestiniečiams paskelbti nepriklausomybę

B.Netanyahu ketvirtadienį tvirtino, kad „Izraelio ministras pirmininkas turėtų sugebėti pasakyti „ne“, net ir mūsų geriausiems draugams – pasakyti „ne“, kai reikia, ir pasakyti „taip“, jei įmanoma“.

JAV pareigūnai viešai atmetė pranešimus apie J.Bideno ir B.Netanyahu nesutarimus. 

„Tai du vyrai, kurie pažįstami jau labai seniai, jie nesutaria beveik visais klausimais ir to iš jų negalima tikėtis“, – anksčiau šį mėnesį sakė Baltųjų rūmų atstovas J.Kirby.

Telekomunikacijų bendrovė: Gazos Ruože iš dalies atkurtas internetas

21:43

Palestiniečių telekomunikacijų bendrovė „Paltel“ penktadienį pranešė, kad po paskutinio paslaugų teikimo sutrikimo, iš dalies atkurtas internetas įvairiose apgulto Gazos Ruožo dalyse.

Interneto įvairiose Gazos Ruožo dalyse nebuvo savaitę. 

„Pranešame, kad įvairiose Gazos Ruožo dalyse palaipsniui vėl pradedamos teikti ryšio paslaugos“, – sakoma įmonės pranešime.

ES užsienio politikos vadovas: Izraelis „finansavo“ „Hamas“, siekdamas susilpninti Palestinos savivaldą

18:39

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josepas Borrellis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josepas Borrellis

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis teigia, kad Izraelio valstybė finansavo „Hamas“ grupuotę, siekdama susilpninti Palestinos savivaldą.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu atmetė savo oponentų Izraelyje ir kai kurios pasaulio žiniasklaidos kaltinimus, kad jo vyriausybė daugelį metų aktyviai rėmė „Hamas“ Gazoje.

„Taip, Izraelio vyriausybė finansavo „Hamas“, siekdama susilpninti „Fatah“ vadovaujamą Palestinos savivaldą“, – sakė J.Borrellis savo kalboje Valjadolido universitete, plačiau tokio tariamo finansavimo nedetalizuodamas.

Prognozės Davose: „2024 m. bus daug geresni, nebent kiltų didelis karas – tada viskas subliūkš“

18:29

AFP/„Scanpix“ nuotr./Davosas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Davosas

Laisvosios prekybos šalininkai Davose vykusiame Pasaulio ekonomikos forume (PEF) nerimavo, kad po Rusijos karo prieš Ukrainą ir COVID-19 pandemijos dėl didėjančios geopolitinės trinties pasaulinėse tiekimo grandinėse kils nauja sumaištis.

Penkias dienas trukusiame ir penktadienį pasibaigusiame Pasaulio ekonomikos forume politikos ir verslo elitas daug dėmesio skyrė Izraelio ir „Hamas“ karui, Jemeno husių sukilėlių išpuoliams prieš prekybinius laivus Raudonoje jūroje ir didėjančiai įtampai dėl Taivano. 

„Turime omenyje tam tikrą geopolitinę dinamiką, susijusią su galimu tiekimo grandinių sutrikimu“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Barclays Europe“ generalinis direktorius Francesco Ceccato PEF kuluaruose.

„Manėme, kad po COVID-19 pandemijos tai pavyko normalizuoti. Akivaizdu, kad viskas yra kur kas sudėtingiau [...] atsižvelgiant į tai, kas kasdien vyksta Raudonojoje jūroje“, – teigė jis.

Iki spalį „Hamas“ surengto išpuolio prieš Izraelį Pasaulio prekybos organizacija (PPO) prognozavo 3,3 proc. pasaulinės prekybos augimą – didesnį nei 0,8 proc. 2023 metais.

Tačiau PPO vadovė Ngozi Okonjo-Iweala šią savaitę forume sakė, kad pasaulio prekybą 2024 metais dėl didėjančios geopolitinės įtampos ji dabar vertina ne taip optimistiškai.

Vis dėlto ji pridūrė, kad bus „daug geriau nei 2023 metais. [...]. Nebent kiltų didelis karas, tada visos prognozės subliūkš.“

Sutrikdys bent keliems mėnesiams

„The Guardian“ nuotr./Raudonoji jūra ir Bab-el-Mandebo sąsiauris
„The Guardian“ nuotr./Raudonoji jūra ir Bab-el-Mandebo sąsiauris

Raudonosios jūros maršrutu vyksta apie 12 proc. pasaulinės prekybos, tačiau dėl suintensyvėjusių išpuolių daugelis laivybos bendrovių nukreipė laivus aplink Pietų Afrikos Respublikos Gerosios Vilties kyšulį, nepaisant to, kad taip kelionės tampa ilgesnės ir brangesnės. 

Irano remiami husių sukilėliai teigia, kad taikosi į su Izraeliu susijusius laivus, protestuodami prieš karą Gazos Ruože.

JAV ir Jungtinės Karalystės karinės pajėgos sudavė keletą smūgių sukilėlių objektams Jemene.

Husiai „pakeitė pasaulinę prekybą ir pasaulines laivybos išlaidas“, sakė konsultacinės bendrovės „Bain & Co“ ekonomistė Karen Harris (Karen Haris).

Danijos laivybos milžinės „Maersk“ generalinis direktorius Vincentas Clercas sakė, kad konfliktas tikriausiai sutrikdys tiekimo grandines bent keliems mėnesiams. „Tikėkimės, kad trumpiau, bet gali būti ir ilgiau, nes jis toks nenuspėjamas“, – svarstė jis.

Automobilių gamintojai „Tesla“ ir „Volvo“ dėl dalių trūkumo buvo priversti laikinai sustabdyti dalį gamybos Europoje.

Kataro ministras pirmininkas šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani Davose sakė, kad įtampa Raudonojoje jūroje turės įtakos suskystintųjų gamtinių dujų gabenimui.

Įtampa dėl Taivano

Susirūpinimą kelia ir kiti svarbiausi prekybos keliai.

Praėjusį savaitgalį Taivane įvykę prezidento rinkimai pakurstė įtampą tarp JAV ir Kinijos dėl šios demokratinės salos, kurią Kinija laiko savo teritorijos dalimi ir yra pažadėjusi susigrąžinti, prireikus – jėga. 

Kalbėdamas Davose JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas priminė, kad per Taivano sąsiaurį keliauja didžiuliai prekybos srautai.

„Jei tai sutriktų, tai paveiktų visą planetą. O to mums mažiausiai reikia, ypač bandant atsigauti po COVID-19 [pandemijos]“, – sakė A. Blinkenas.

Taivanas yra svarbus puslaidininkių, mikroschemų, kurios būtinos įvairiems elektroniniams gaminiams – nuo ​​išmaniųjų telefonų iki automobilių, gamintojas.

„Bet koks šio produkto srauto sutrikdymas vėlgi bus stebimas arba kels susirūpinimą“, – sakė F. Ceccato.

Ginčai dėl technologijų

Vašingtonas ir Pekinas jau nesutaria dėl mikroschemų, Jungtinėms Valstijoms sugriežtinus šių technologijų eksporto apribojimus dėl susirūpinimo nacionaliniu saugumu.

Kinija taip pat ginčijasi su Europos Sąjunga, pradėjusia tyrimą dėl subsidijuojamų kiniškų elektromobilių. 

Kinijos premjeras Li Qiangas (Li Čiangas) trečiadienį forume pasisakė prieš, jo žodžiais tariant, diskriminacines prekybos priemones, taikomas prekybai ekologiškomis ir technologijų prekėmis.

Europa taip pat susirūpinusi dėl didžiulių subsidijų „švarioms“ technologijoms Jungtinėse Valstijose pagal Infliacijos mažinimo įstatymą.

Tačiau Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris (Kristianas Linderis) įspėjo ES nesekti amerikiečių pavyzdžiu.

„Turime išvengti lenktynių dėl subsidijų“, – penktadienio posėdyje sakė Ch. Lindneris.

Sausra Panamoje

Pasaulinei prekybai įtaką daro ne tik geopolitinė įtampa, bet ir klimato kaita.

Dėl sausros ir vandens trūkumo, siejamo su meteorologiniu reiškiniu „El Nino“, sumažėjo laivų eismas Panamos kanalu.

„Yra ir daugiau trikdžių“, – sakė Vokietijos logistikos grupės DHL generalinis direktorius Tobias Meyeris.

„Labiau tikėtina, kad problemos po vieną nevaikšto. Ilgainiui susikaupia du, trys ar keturi dalykai, dėl kurių transporto sistemoje atsiranda tam tikrų kliūčių“, – sakė jis.

Pasak K. Harris, tokie sutrikimai skatina verslininkus perkelti gamybą arčiau namų, o ne statyti naujas gamyklas visame pasaulyje.

Pakistanas ir Iranas po smūgių sutarė deeskaluoti įtampą

18:19

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irano ir Pakistano vėliavos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irano ir Pakistano vėliavos

Pakistanas ir Iranas, šią savaitę apsikeitę mirtinais oro smūgiais kovotojų taikiniams vienas kito teritorijoje, penktadienį sutarė deeskaluoti įtampą, paskelbė Islamabadas.

„Abu užsienio reikalų ministrai sutarė, kad turėtų būti stiprinami bendradarbiavimas darbiniu lygiu ir glaudus koordinavimas dėl kovos su terorizmu bei kitų abiem šalims susirūpinimą keliančių aspektų“, – sakoma Pakistano užsienio reikalų ministerijos paskelbtoje Islamabado ir Teherano diplomatijos vadovų telefoninio pokalbio santraukoje.

Kuo V.Putino Rusija panaši į A.Khamenei Iraną

17:33

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir  Ali Khamenei
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Ali Khamenei

Ir Maskva, ir Teheranas tikisi, kad Vakarai mirtinai susilpnės. Pasak „Deutsche Welle“ apklaustų ekspertų, tai gali būti jų bendra klaida.

Iki šios savaitės Irano ir Pakistano konfliktas nebuvo įtrauktas į jokį Artimųjų Rytų įvykių scenarijų. Tačiau štai rezultatas: apsikeista raketų smūgiais, o ambasadoriai – Pakistano ambasadorius iš Teherano ir Irano ambasadorius iš Islamabado – buvo atšaukti „konsultacijoms“. Regiono žemėlapyje atsirado naujas įtampos taškas.

Ar Teheranas atkeršijo už paslaptingus sprogdinimus?

Vida Press nuotr./Konfliktas tarp Irano ir Pakistano
Vida Press nuotr./Konfliktas tarp Irano ir Pakistano

Nors iš tiesų tai nėra taip jau nauja. Beludžistanas – tai teritorija, kurioje gyvena daugiausia klajokliai beludžiai. Ji padalinta tarp Irano, Pakistano ir Afganistano. Beludžių judėjimas už savo valstybingumą egzistuoja bent jau nuo praėjusio amžiaus vidurio. Yra separatistų, veikiančių iš Pakistano teritorijos ir nukreiptų prieš Iraną, ir yra tokių, kurie, priešingai, įsikūrę Irane ir puola Pakistaną.

Beludžiai daugiausia yra sunitai. Organizacija „Jaysh al-Adl“ („Teisingumo armija“), kurios objektams smogė iraniečiai, yra ne tiek sunitų, bet radikalių islamistų. Jungtinės Valstijos ją įtraukė į teroristų sąrašą. Ji labai aktyvi: dar praėjusį mėnesį jos kovotojai nužudė 11 Irano policininkų. Vis dėlto mažai kas manė, kad Irano režimas ryžtųsi taip pabloginti santykius su Islamabadu.

Galbūt smūgis Beludžistano separatistams yra savotiška reakcija į sausio 3 d. paslaptingus sprogimus Kermano miesto kapinėse, kur vyko atminimo ceremonija, skirta Islamo revoliucijos gvardijos korpuso generolui Qasemui Suleimani, kuris 2020 m. žuvo nuo JAV raketos Bagdade. Tokią nuomonę pokalbyje su DW išreiškė Amerikos Beiruto universiteto profesorius Josephas Bahoutas.

„Kermane žuvo pusantro šimto žmonių. Tai buvo stiprus smūgis saugumo tarnybų patikimumui. Irano vadovybė tikriausiai manė, kad po to nieko nedaryti reiškia parodyti silpnumą“, – svarstė ekspertas.

Kremliaus ir Teherano cinizmas bei pinigai

AFP/„Scanpix“ nuotr./Husiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Husiai

Tačiau Iranas ne tik kovoja su Beludžistano sukilėliais, bet ir aktyviai remia „Hamas“ karą su Izraeliu; kasdien, padedamas radikalios šiitų organizacijos „Hezbollah“, stiprina beveik išnykusios Libano valstybės kontrolę; finansuoja ir tiekia ginklus husiams (šiitams zaidams) Jemene, kurie kovoja prieš netvirtą centrinę vyriausybę, o dabar ir tarptautinę laivybą Raudonojoje jūroje.

Prie to pridėkime aktyvią pagalbą Kremliui kare prieš Ukrainą ir gausime autoritarinę valstybę, kuriai taikomos Vakarų sankcijos ir kuri sugeba vienu metu dalyvauti keliuose konfliktuose be akivaizdžios įtampos savo pajėgoms ar išteklių išeikvojimo. Ir taip yra nepaisant sudėtingos vidaus padėties ir nuolatinių pačių iraniečių nepasitenkinimo dabartiniu režimu protrūkių.

„Pirma, Irano vadovybės požiūriu, kelių išorės priešų buvimas vienu metu leidžia atitraukti dalies gyventojų dėmesį nuo vidaus problemų, – DW sakė Kataro universiteto Dohoje docentas Nikolajus Kožanovas. – Antra, Teheranas išmoko pagrindinę šiandienos Artimųjų Rytų politikos taisyklę: čia beveik niekas už nieką nekovoja pats. Visi naudojasi įgaliotais statytiniais. Iranui tai yra husių judėjimas Jemene, „Hezbollah“ Libane ir tam tikru mastu „Hamas“ Izraelio ir Palestinos konflikte.“

„Teheranui nerūpi, kiek gyvybių bus prarasta dėl regioninių karų, pavyzdžiui, Gazoje, – sako Josephas Bahutas. – Svarbus yra rezultatas: kol Iranas sugebės kurti vis naujus įtampos židinius, tiek Vakarai, tiek regioniniai veikėjai turės su juo skaitytis.

Materialinis veiksnys netrukdo ir Irano vadovybei. Nepaisant daugelį metų galiojančių sankcijų, naftą ir dujas eksportuojanti šalis niekada nebus visiškai be pinigų. Taigi pinigų savo sąjungininkams pamaitinti visada atsiras. Atrodo, kad Maskva gerai išmoko šią Irano pamoką.

Iranas svajoja apie „pergalę“ prieš Izraelį

AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiandien Irano režimo prioritetas – priversti Izraelį sudaryti paliaubas kare su „Hamas“. Pasak ekspertų, tai iš esmės būtų Teherano – rėmėjo šios organizacijos, kurią dauguma Vakarų šalių pripažino teroristine, – pergalė.

„Paliaubos reikštų, kad Izraelis neokupuos Gazos Ruožo, neišsiųs Palestinos gyventojų į Egiptą, Sinajaus pusiasalį, ir bus priverstas derėtis dėl likusių įkaitų paleidimo. Juk ginklu jų išgelbėti nepavyko, – analizuoja Josephas Bakhutas. – Visa tai Teheranui naudinga.“

Be to, Nikolajus Kožanovas pažymi, kad „karas Gazos Ruože galutinai „panaikino“ Palestinos nacionalinę savivaldą Ramaloje, kuriai vadovauja Mahmoudas Abbasas. Iš esmės vienintelė įtaką ir galią turinti Palestinos politinė jėga yra Irano sąjungininkė „Hamas“. Jei dėl šio karo Benjaminas Netanyahu pasitrauks iš politikos, Irano režimas galės prisiimti nuopelnus ir už tai.

Nepaisant ilgamečių pastangų, Teheranui nepavyks sustabdyti prasidėjusio Saudo Arabijos ir Izraelio suartėjimo. Dauguma Artimųjų Rytų ekspertų mano, kad šios šalys artimiausiais metais užmegs diplomatinius santykius. Tačiau po karo Gazos Ruože saudiečiai turės reikalauti, kad būtų įkurta Palestinos valstybė, kaip normalizacijos sąlyga, o tai labai apsunkins derybas su izraeliečiais. Tai taip pat naudinga Irano režimui. Palestinos valstybės sukūrimas yra kertinis šiuolaikinio Irano ideologijos akmuo, įtvirtintas Islamo respublikos įkūrėjo ajatolos Khomeinio, dabartinio šalies dvasinio lyderio Ali Khamenei pirmtako, konstitucijoje.

Kuo tiki V.Putinas ir A.Khamenei

„Yra ir geopolitinių priežasčių, kodėl Iranas pasirengęs eskaluoti regioninius konfliktus. Tiek Teheranas, tiek, manau, ir Maskva tiki, kad pasaulio tvarka keičiasi, – sako Beirute gyvenantis ekspertas Josephas Bahutas. – Iraniečiai mano, kad Vakarai silpnėja, o į pasaulio politikos priekį veržiasi naujos jėgos ir aljansai, pavyzdžiui, BRICS. Todėl šiandieninės aukos ir rizika nėra veltui ir anksčiau ar vėliau padidins Irano įtaką ir pajėgumus.

„Kremlius įsitikinęs, kad JAV pozicijos pasaulyje silpsta. Teheranas taip pat tuo tiki ir, be to, tikisi, kad JAV netrukus „pasitrauks“ iš Artimųjų Rytų regiono, – sako N.Kožanovas. – Žinoma, situacija čia keičiasi, daugelis Artimųjų Rytų valstybių mažiau derina savo veiksmus su Vašingtonu ir įvairina ryšius. Tačiau manau, kad Amerika tai suprato. Ji keičia savo buvimo formas ir metodus, pritaiko juos prie naujų realijų, tačiau nesiruošia palikti regiono. Tikėtis, kad JAV „pasitrauks“, gali būti didelė Teherano klaida.“

Rusija ragina „Hamas“ paleisti įkaitus

16:50

Imago / Scanpix nuotr./Michailas Bogdanovas
Imago / Scanpix nuotr./Michailas Bogdanovas

Rusija penktadienį per derybas Maskvoje su „Hamas“ paragino šią palestiniečių islamistų grupuotę „paleisti visus dar laikomus įkaitus ir sakė, kad humanitarinė padėtis Gazos Ruože pasiekė katastrofišką lygį.

Per derybas su „Hamas“ politinio biuro nariu Musa Abu Marzouku rusų diplomatas Michailas Bogdanovas „pabrėžė būtinybę skubiai paleisti civilius, pagrobtus per [„Hamas“] spalio 7-osios atakas“ Izraelyje, paskelbė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Hamas“ delegacija – vėl Rusijoje

15:56

Maskvoje lankėsi „Hamas“ delegacija, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Per derybas Rusijos pusė pabrėžė, kad grupuotė turi paleisti Izraelio belaisvius, teigia ministerija.

Ji taip pat pasmerkė „katastrofišką“ humanitarinę krizę Gazos Ruože.

15min primena, kad „Hamas“ atstovai Maskvoje jau lankėsi spalio pabaigoje. Dar anksčiau Rusijos užsienio reikalų viceministras Michailas Bogdanovas Katare susitiko su „Hamas“ politine vadovybe.

Izraelio nepaprastosios padėties vyriausybė gali būti arti žlugimo, teigia aukšto rango pareigūnas

15:18

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu

Tęsiantis karui Gazos Ruože, Izraelio nepaprastoji vyriausybė yra „arti žlugimo“, o „klausimas jau nebėra, ar 2024 m. įvyks rinkimai“, bet veikiau kada 2024 m., praneša „The Jerusalem Post“.

„Amerikiečiai suprato, kad premjeras Benjaminas Netanjahu yra nepajėgus dėl politinės situacijos, kurioje jis yra“, – praėjusią savaitę leidinio žurnalistui Yanirui Cozinui sakė vienos iš Izraelio opozicinių partijų aukšto rango pareigūnas.

„Be to, bijodamas rinkėjų reakcijos, B.Netanyahu net nuslėpė perėjimą prie trečiojo karo etapo ne tik nuo savo karo kabineto, bet ir nuo plačiosios visuomenės“, – kalbėjo leidinio šaltinis.

Nors žurnalistas rašo, kad „klausimas nebėra, ar rinkimai įvyks 2024 m., o veikiau kada 2024 m.“, jis taip pat teigia, kad dauguma koalicijos narių „neturi jokio noro artimiausiu metu surengti rinkimus“. „Jie jau turi šių metų biudžetą, yra užsitikrinę geras pozicijas ir neskuba leisti žmonėms išsakyti savo nuomonės, nors dabar daugybė izraeliečių kenčia“, – teigė jis.

Izraelio ministras liepė šaudyti, net jei nėra grėsmės – vėliau savo žodžių išsižadėjo

15:11

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio saugumo ir pagalbos pajėgos
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio saugumo ir pagalbos pajėgos

Izraelio nacionalinio saugumo ministras kraštutinysis dešinysis Itamaras Ben Gviras ketvirtadienį paragino pasienio policijos pareigūnus šaudyti į visus pastebėtus teroristus, net jei jie nekelia grėsmės, taip pažeisdamas tiek policijos, tiek Izraelio gynybos pajėgų kovos veiksmų taisykles, o vėliau pareiškė, kad jo komentarai buvo neteisingai cituojami, rašo „Times of Israel“.

„Aš jus visiškai palaikau. Kai jūsų gyvybei gresia pavojus arba kai pamatote teroristą – net jei jis nekelia jums pavojaus – šaukite. Aš jus palaikau“, – sakė Itamaras Ben Gviras pasienio policijos elitinio slaptųjų pajėgų padalinio „Yasam“ pareigūnams per vizitą vienoje iš Vakarų Kranto bazių, teigiama pirminiame jo biuro pareiškime.

„Plaukas ant jūsų galvos vertas 1000 teroristų“, – sakė I.Ben Gviras, teigiama pareiškime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Itamaras Ben Gviras (viduryje)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Itamaras Ben Gviras (viduryje)

Vėliau ministras pateikė paaiškinimą, kuriame teigė, kad jo biuras neteisingai jį citavo ir kad jis turėjo omenyje, jog jie turėtų šaudyti į bet kurį „ginkluotą teroristą“, o ne laukti, kol šis šaus pirmas.

Atnaujintame pareiškime, kuriuo patikslinamos pastabos, I.Ben Gviro biuras taip pat teigė, kad ministro „pozicija dėl tikslinio [teroristų] žudymo yra žinoma, ir būtina tęsti teroristų likvidavimą iš oro tol, kol tai leidžia operatyvinė situacija“.

I.Ben Gviras jau seniai pasisako už tai, kad būtų sušvelnintos taisyklės, kuomet galima šauti, teigdamas, kad jos varžo saugumo pajėgas ir kelia pavojų jų gyvybei.

Tai, kaip svarbu laikytis apribojimų gelbstint nekaltų žmonių gyvybes, išryškėjo gruodžio mėn., kai kareiviai, pažeisdami karines taisykles, per klaidą nušovė tris Izraelio įkaitus, kuriems pavyko pabėgti iš „Hamas“ nelaisvės Gazos miesto Šedžajos rajone.

O lapkričio pabaigoje IDF rezervistas nušovė izraelietį civilį Yuvalą Castlemaną po to, kai šis neutralizavo teroristą teroro išpuolio Jeruzalėje vietoje. Vaizdo įraše iš įvykio vietos matyti, kad Y.Castlemanas nuleido ginklą ir iškėlęs rankas į viršų šaukė „Nešaudyk“ rezervistui, kuris vis dėlto jį nušovė pažeisdamas įsakymą atidengti ugnį.

Įtampa regione kaista: Iranas pradėjo oro pajėgų pratybas

14:50

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irano dronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irano dronas

Penktadienį Iranas pranešė, kad padidėjus įtampai regione sėkmingai surengė oro gynybos pratybas, kuriose buvo naudojami dronai, skirti priešiškiems taikiniams perimti, skelbia „Reuters“.

Ketvirtadienį Pakistanas surengė oro smūgius prieš, jo teigimu, Irano teritorijoje esančius separatistų kovotojus – tai buvo atsakomoji ataka praėjus dviem dienoms po to, kai Teheranas pareiškė smogęs kitos grupuotės bazėms Pakistano teritorijoje.

Šie atsakomieji smūgiai buvo pastaraisiais metais labiausiai pastebimi tarpvalstybiniai įsiveržimai ir sukėlė nerimą dėl didesnio nestabilumo Artimuosiuose Rytuose nuo spalio 7 d., kai prasidėjo Izraelio ir „Hamas“ karas.

„Irano pajėgos sėkmingai pradėjo taikyti naują oro gynybos metodą, pagal kurį dronai perima grėsmių valdymą ir yra nukreipiami į priešiškus taikinius“, – valstybinė „Press TV“ citavo Irano kariuomenės atstovą spaudai.

Ketvirtadienį prasidėjusios dviejų dienų pratybos apima teritoriją nuo Abadano pietvakarinėje Chuzestano provincijoje iki Čahbaharo pietrytinėje Sistano ir Beludžistano provincijoje, kuri ribojasi su Pakistanu ir Afganistanu.

„Press TV“ pranešė, kad pratybose dalyvavo kariuomenės oro ir jūrų pajėgos, oro ir kosmoso pajėgos ir Islamo revoliucijos gvardijos korpuso laivynas.

Irano ir Pakistano santykiai pašliję, tačiau po šios savaitės smūgių abi šalys pareiškė norą sumažinti įtampą.

Vykstant karui Gazos Ruože, Iranas ir jo sąjungininkai kovotojai Artimuosiuose Rytuose vykdo išpuolius prieš Izraelio ir JAV taikinius regione, taip remdami palestiniečius Gazos Ruože.

Iranas taip pat sudavė smūgius Sirijoje prieš, jo teigimu, „Islamo valstybės“ objektus ir Irake, kur, jo teigimu, smogė Izraelio šnipinėjimo centrui.

Dėl išpuolių Raudonojoje jūroje atšaukti kruizai

14:20

Shutterstock nuotr./Kruizinis laivas
Shutterstock nuotr./Kruizinis laivas

Du kruizinių laivų operatoriai atšaukė arba pakeitė tvarkaraščius dėl husių sukilėlių išpuolių prieš laivus Raudonojoje jūroje, skelbia „Sky News“. 

Nors šiuo atveju nukentėjo tūkstančiai keleivių, nesitikima, kad poveikis daugiamilijardinei pramonei bus didelis. 

Ketvirtadienį „Royal Caribbean“ pareiškime teigiama, kad kol kas atšaukti du reisai – vienas iš Maskato į Dubajų, turėjęs vykti sausio 16-26 d., ir kitas iš Dubajaus į Mumbajų, numatytas sausio 26 d. – vasario 11 d. 

Bendrovė taip pat pakeitė praėjusią savaitę vykusio kruizo tarp Akabos ir Maskato maršrutą, kad svečiai būtų išlaipinti uostamiestyje netoli Atėnų. 

„Mūsų pasaulinė saugumo komanda ir toliau atidžiai stebi padėtį regione ir, jei reikės, padarysime papildomų pakeitimų“, – sakė „Royal Caribbean“ atstovai. 

Trečiadienį Šveicarijos ir Italijos operatorius „MSC Cruises“ pranešė, kad dėl krizės Raudonojoje jūroje balandžio mėn. atšaukė tris keliones iš Pietų Afrikos Respublikos ir Jungtinių Arabų Emyratų į Europą. 

„Trys laivai persikels tiesiai į Europą be keleivių ir išvengs tranzito per Raudonąją jūrą“, – nurodyta jų pranešime.

„Unicef“: Gazos Ruožas yra pavojingiausia vieta pasaulyje būti vaiku

14:18

„Scanpix“/AP nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože
„Scanpix“/AP nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože

Po „Unicef“ organizacijos vykdomojo direktoriaus pavaduotojo Tedo Chaibano vizito į Gazos Ruožą išplatintame pareiškime „Unicef“ apibūdino anklavą kaip „pavojingiausią vietą pasaulyje būti vaiku“.

T.Chaibanas ką tik baigė trijų dienų vizitą į Gazos Ruožą, kur su vietos ir tarptautinėmis organizacijomis derino skubios pagalbos veiksmus ir apžvelgė humanitarines operacijas, vykdytas nuo paskutinio apsilankymo prieš du mėnesius.

Jis teigė, kad susitiko su „vaikais ir jų šeimomis, kenčiančiomis pačiomis baisiausiomis sąlygomis, kokias man kada nors teko matyti“.

„Nuo mano paskutinio vizito situacija iš katastrofiškos tapo beveik žlugusi. „Unicef“ apibūdino Gazos ruožą kaip pavojingiausią vaikui vietą pasaulyje. Mes sakėme, kad tai yra karas prieš vaikus. Tačiau panašu, kad šios tiesos nesigirdi.“

Iš beveik 25 000 žmonių, kurie, kaip pranešama, žuvo Gazos Ruože nuo karo veiksmų suintensyvėjimo, iki 70 proc. yra moterys ir vaikai, pabrėžė T.Chaibanas.

„Vaikų žudymas turi būti nedelsiant nutrauktas.“

Organizacijos vadovo pavaduotojas pasidalijo prisiminimais iš susitikimų su sužeistais vaikais. Vienas iš jų 13-metis Ibrahimas, kuriam buvo atlikta rankos amputacija be narkozės po to, kai išsivystė gangrena, nes trūko vaistų jo užkrėstai ir pažeistai rankai gydyti. Jis su šeima buvo „numatytoje slėptuvėje, teritorijoje, apie kurią jiems buvo pasakyta, kad ji saugi, kai viskas aplink juos sugriuvo“.

„Sunku suvokti, kokia masė civilių pasienyje, o sąlygos, kuriomis jie gyvena, yra nežmoniškos. Vandens trūksta, o prastos sanitarinės sąlygos yra neišvengiamos. Šią savaitę dėl šalčio ir lietaus susidarė atliekų upės. Mažai maisto, o tas kurio yra, neatitinka išskirtinių vaikų mitybos poreikių. Todėl tūkstančiai vaikų yra prastai maitinami ir serga“, – nurodė jis.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija: per karą žuvo beveik 25 tūkst. žmonių

14:12

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gedinčių žmonių raudos Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gedinčių žmonių raudos Gazos Ruože

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pranešė, kad per spalio 7 dieną prasidėjusį palestiniečių kovotojų grupuotės ir Izraelio karą žuvo mažiausiai 24 762 žmonės.

Ministerijos pranešime teigiama, kad per pastarąją parą užregistruoti 142 žuvusieji, o iš viso per tris kovos mėnesius Gazos Ruože buvo sužeisti 62 108 žmonės.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Tą dieną kovotojai taip pat paėmė įkaitais apie 250 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 132 tebėra Gazos Ruože, o mažiausiai 25, kaip manoma, žuvo.

J.Bidenas: JAV smūgiai husiams nesustabdė išpuolių Raudonojoje jūroje

11:40

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Ketvirtadienį husių pajėgos surengė naują raketų ataką prieš JAV priklausantį laivą po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad amerikiečių smūgiai nesustabdė kovotojų kampanijos Raudonojoje jūroje.

Pentagonas pranešė, kad husiams paleidus dvi raketas į laivą „MV Chem Ranger“, apie jokią žalą ar sužeistuosius nepranešta.

Ši ataka surengta po anksčiau ketvirtadienį Jemene surengto penktojo JAV smūgių etapo.

Baltieji rūmai pranešė, kad JAV pajėgos „nukovė husių raketas“, kurios turėjo būti paleistos Raudonosios jūros link.

Kalbėdamas po JAV smūgių, J.Bidenas Vašingtone žurnalistų buvo paklaustas, ar atakos prieš husių taikinius davė rezultatų.

„Na, kai sakote, ar tai veikia, ar tai stabdo husius? Ne“, – sakė jis.

„Ar jie tęs atakas? Taip.“

JAV centrinė vadavietė, kuri prižiūri JAV operacijas Artimuosiuose Rytuose, pareiškime nurodė, kad ketvirtadienį „sudavė smūgius dviem husių priešlaivinėms raketoms, kurios buvo nukreiptos į pietinę Raudonosios jūros dalį ir buvo parengtos paleisti“.

„JAV pajėgos aptiko raketas husių kontroliuojamose Jemeno teritorijose“ apie 15.40 val. vietos laiku (14.40 val. Lietuvos laiku) „ir nustatė, kad jos kelia neišvengiamą grėsmę prekybos laivams ir JAV karinių jūrų pajėgų laivams regione“.

„Vėliau JAV pajėgos savigynos tikslais smogė ir sunaikino raketas“, – skelbiama pranešime.

Vėliau Pentagono spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sabrina Singh sakė žurnalistams: „Mes nesiekiame karo.“

„Mes nekariaujame su husių judėjimu. Veiksmai, kurių imamės, yra gynybinio pobūdžio“, – sakė ji.

Husiai: didelė garbė būti tiesioginėje konfrontacijoje su Izraeliu, JAV ir Jungtine Karalyste

„Scanpix“/AP nuotr./Husiai
„Scanpix“/AP nuotr./Husiai

JAV centrinė vadavietė taip pat patvirtino bandymą užpulti laivą „MV Chem Ranger“. Pareigūnai teigė, kad į JAV priklausantį laivą, plaukiojantį su Maršalo salų vėliava, buvo paleistos dvi priešlaivinės raketos, tačiau abi jos nepasiekė laivo.

Jemeno kariuomenės atstovas spaudai anksčiau išplatino pareiškimą, kuriame teigė, kad į laivą buvo „tiesiogiai pataikyta“.

JAV priklausančiam laivui taip pat buvo smogta trečiadienį, praėjus kelioms valandoms po to, kai Vašingtonas husių judėjimą iš naujo priskyrė teroristinei organizacijai.

Ketvirtadienį pasakytoje ugningoje kalboje husių lyderis pavadino „didele garbe“ būti „tiesioginėje konfrontacijoje“ su Izraeliu, JAV ir Jungtine Karalyste.

Įtemptas žodinis susirėmimas tarp JAV ir Izraelio: „Akivaizdu, kad vertiname tai skirtingai“

10:19

AFP/Scanpix/Benjaminas Netanyahu ir Antony Blinkenas
AFP/Scanpix/Benjaminas Netanyahu ir Antony Blinkenas

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu  ketvirtadienį atmetė JAV raginimus mažinti karinio puolimo Gazos Ruože mastą ar imtis žingsnių dėl palestiniečių valstybės įkūrimo po karo ir dėl to iškart sulaukė Baltųjų rūmų priekaištų.

Įtemptas žodinis susirėmimas atspindi tai, kas jau tapo dideliais dviejų sąjungininkių nesutarimais dėl Izraelio karo su palestiniečių islamistų organizacija „Hamas“ apimties ir jo planų Gazos Ruožo ateičiai.

„Akivaizdu, kad vertiname tai skirtingai“, – sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

B.Netanyahu kalbėjo kitą dieną po to, kai JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pasakė, kad Izraelis niekada nebūtų išties saugus be kelio palestiniečių nepriklausomybės link. Anksčiau šią savaitę Baltieji rūmai taip pat pareiškė, kad atėjo laikas Izraeliui sumažinti savo niokojamo karo Gazos Ruože mastą.

Per nacionalinės televizijos transliuotą spaudos konferenciją B. Netanyahu laikėsi savo pozicijos ir kartojo, kad Izraelis nesustabdys puolimo, kol nepasieks savo tikslų sunaikinti „Hamas“ ir sugrąžinti namo visus šios grupuotės dar laikomus įkaitus.

B.Netanyahu atmetė didėjančio Izraelio kritikų choro tvirtinimus, kad šie tikslai nepasiekiami, ir pažadėjo tęsti karinę kampaniją daug mėnesių. „Nesitenkinsime niekuo kitu, tik absoliučia pergale“, – sakė jis.

Izraelis karinę kampaniją pradėjo po „Hamas“ spalio 7-ąją surengtos beprecedentės atakos Izraelio teritorijoje, kai žuvo 1,2 tūkst. žmonių ir buvo paimta apie 250 įkaitų. Izraelis mano, kad „Hamas“ vis dar laiko apie 130 įkaitų. Karas pakurstė įtampą regione ir grasina įžiebti kitų konfliktų.

Izraelio puolimas – viena kruviniausių ir labiausiai niokojamų nesenos istorijos karinių kampanijų – jau pareikalavo beveik 25 tūkst. palestiniečių gyvybių, nurodo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija. Taip pat buvo sugriauti ištisi rajonai, savo namus turėjo palikti daugiau kaip 80 proc. teritorijos gyventojų, kurių iš viso yra 2,3 milijono.

Dėl to tarptautinė bendruomenė vis labiau ragina stabdyti puolimą. Jungtinės Valstijos, iš pradžių visiškai rėmusios Izraelį, pradeda reikšti būgštavimus ir ragino B. Netanyahu išdėstyti savo viziją Gazos Ruožui po karo.

Vašingtonas, artimiausias Izraelio sąjungininkas, yra sakęs, kad tarptautinės bendrijos pripažįstama palestiniečių autonomija, valdanti pusiau autonomines zonas Izraelio okupuotame Vakarų Krante, turėtų būti atgaivinta ir sugrįžti į Gazos Ruožą. „Hamas“ šią palestiniečių administraciją iš Gazos Ruožo išstūmė 2007 metais.

JAV taip pat ragino imtis žingsnių dėl palestiniečių valstybės įkūrimo. Palestiniečiai savo valstybei siekia Gazos Ruožo, Vakarų Kranto ir Rytų Jeruzalės; šias teritorijas Izraelis užėmė 1967-aisiais.

Trečiadienį kalbėdamas Pasaulio ekonomikos forume Davose, Šveicarijoje, A.Blinkenas sakė, kad dviejų valstybių sprendinys yra geriausias būdas apsaugoti Izraelį, suvienyti nuosaikias arabų šalis ir izoliuoti Izraelio nesutaikomą priešininką Iraną.

Jo teigimu, be kelio į palestiniečių valstybę Izraelis neturės tikro saugumo.

Toje pačioje konferencijoje Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras sakė, kad jo karalystė yra pasirengusi užmegzti visapusiškus santykius su Izraeliu pagal platesnio masto politinį susitarimą. „Tačiau tai gali įvykti tik per taiką palestiniečiams, per palestiniečių valstybę“, – sakė jis.

B.Netanyahu, kuris vadovauja toli į politinio spektro dešinę nutolusiai vyriausybei, nepritariančiai palestiniečių valstybingumui, pakartojo nepritariantis dviejų valstybių sprendiniui ir sakė, kad palestiniečių valstybė taptų tramplinu atakoms prieš Izraelį.

„[Izraelis] privalo turėti saugumo kontrolę visoje teritorijoje į vakarus nuo Jordano upės. Tai prieštarauja suvereniteto idėjai. Ką mums daryti?“ – sakė jis.

„Šią tiesą sakau mūsų draugams amerikiečiams ir stabdau bandymą įstumti mus į tikrovę, kuri keltų pavojų Izraelio valstybei“, – pareiškė B. Netanyahu.

Dėl šių komentarų iškart papriekaištavo Baltieji rūmai. J. Kirby sakė, kad prezidentas Joe Bidenas nesiliaus dirbęs dėl dviejų valstybių sprendinio.

Iki spalio 7-osios Izraelio visuomenė buvo smarkiai susiskaldžiusi dėl B.Netanyahu plano pertvarkyti teismų sistemą. Po spalio 7-osios šalis vieningai palaiko karą. Tačiau pastaruoju metu vėl ima rodytis nesutarimų dėl to, kaip B.Netanyahu vykdo šį karą.

Izraelio kariuomenė patvirtino, kad ieškodama įkaitų kūnų kasinėjo kapines Gazoje

08:58

„Scanpix“/AP nuotr./Palestiniečiai apžiūri iškasinėtus kapus Gazos Ruože.
„Scanpix“/AP nuotr./Palestiniečiai apžiūri iškasinėtus kapus Gazos Ruože.

Izraelio kariuomenė (IDF) ketvirtadienį vakare patvirtino pranešimus, kad jos kariai iškasė kai kuriuos kapus Gazos kapinėse, ir paaiškino, kad šių veiksmų ėmėsi norėdama įsitikinti, jog ten nėra palaidoti įkaitų kūnai.

Izraelio kariuomenės pareiškime, kuriuo atsakoma į NBC užklausą šiuo klausimu, teigiama, kad IDF yra „pasiryžusios vykdyti savo skubią misiją – išgelbėti įkaitus ir surasti bei grąžinti Gazoje laikomų įkaitų kūnus“.

„Gavusios svarbios žvalgybinės ar operatyvinės informacijos, IDF vykdo tikslias įkaitų gelbėjimo operacijas konkrečiose vietose, kuriose, kaip rodo informacija, gali būti įkaitų kūnų“, – rašoma toliau pareiškime.

„Įkaitų atpažinimo procesas, vykdomas saugioje ir alternatyvioje vietoje, užtikrina optimalias profesines sąlygas ir pagarbą mirusiesiems. Kūnai, kurie, kaip nustatyta, nėra įkaitų kūnai, grąžinami oriai ir pagarbiai.“

„Jei ne smerktinas „Hamas“ sprendimas paimti įkaitais Izraelio vyrus, moteris, vaikus ir kūdikius, tokios paieškos... nebūtų reikalingos“, – teigiama pranešime.

Pasak CNN reporterio Jeremy Diamondo, nuo karo anklave pradžios Izraelio pajėgos smogė apie 16-os kapinių teritorijoms.

Izraelio pajėgos tęsia mūšius vis arčiau pagrindinės ligoninės

08:51

„Reuters“/„Scanpix“/Namų netekę palestiniečiai Nassero ligoninėje
„Reuters“/„Scanpix“/Namų netekę palestiniečiai Nassero ligoninėje

Izraelio pajėgos toliau žengia gilyn į pagrindinį pietinį Gazos Ruožo miestą, vykdydamos apšaudymus netoli didžiausios veikiančios anklavo ligoninės. Baiminamąsi, kad gydymo įstaiga gali būti priversta užsidaryti dėl Izraelio bombardavimų ir įsakymų evakuotis.

Britų leidinio „The Guardian“ reporterė Helen Livingstone ir kitos naujienų agentūros praneša, kad Chan Juniso gyventojai ir medicinos personalas pasakojo, jog per pastarąją savaitę mūšiai priartėjo dar per kelis metrus prie ligoninės.

Praėjusį mėnesį kovoms persikėlus į pietus, jos personalas kasdien priima šimtus sužeistų pacientų.

Izraelio pareigūnai apkaltino „Hamas“ kovotojus, kad jie veikia Nasero ligoninėje, tačiau darbuotojai tai neigia.

Šiuo metu nebeveikia du trečdaliai Gazos ligoninių, o netekus Nasser ligoninės, dar labiau sumažėtų ir taip ribotos galimybės gauti pagalbą. Pasak Jungtinių Tautų, dar dviem ligoninėms – al Aksos ir Europos Gazos ligoninei – taip pat gresia uždarymas.

Ketvirtadienį „Hamas“ paneigė į laisvę paleistos Izraelio įkaitės Sharon Aloni interviu CNN, kad ji ir kiti kaliniai buvo laikomi Nassero ligoninės kambariuose.

Pagalbos agentūra „Gydytojai be sienų“ teigė, kad pastarosiomis dienomis Izraelio pajėgų vykdomi intensyvūs bombardavimai sukėlė „paniką tarp pacientų ir perkeltųjų asmenų, ieškančių čia prieglobsčio“.

Izraelio premjeras į derybas nesileidžia: Palestinos valstybės nebus

08:42

„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu teigia, kad Jungtinėms Valstijoms pareiškė, jog nepritaria Palestinos valstybės įkūrimui, kai pasibaigs konfliktas Gazos Ruože.

Per spaudos konferenciją B.Netanyahu pažadėjo tęsti puolimą Gazos Ruože „iki visiškos pergalės“, kas reiškia „Hamas“ smogikų sunaikinimą ir likusių Izraelio įkaitų grąžinimą. Premjeras pridūrė, kad tai gali užtrukti „dar daug mėnesių“.

„Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Gazos ruože žuvo daugau nei 25 tūkst. palestiniečių, o 85 proc. anklavo gyventojų buvo priversti palikti namus, todėl Izraelis patiria didelį spaudimą apriboti savo puolimą ir pradėti prasmingas derybas dėl tvarios karo pabaigos.

Izraelio sąjungininkai, įskaitant JAV, ir daugelis jo priešų ragino atgaivinti seniai pamirštą „dviejų valstybių sprendimą“, pagal kurį būsimoji Palestinos valstybė veiktų greta Izraelio valstybės.

Daug kas tikisi, kad dabartinė krizė gali priversti kariaujančias šalis grįžti prie diplomatijos, kuri yra vienintelė perspektyvi alternatyva nesibaigiančiam smurto ciklui. Tačiau iš B.Netanyahu komentarų matyti, kad jo ketinimai yra visiškai priešingi.

Ketvirtadienį per spaudos konferenciją jis pareiškė, kad Izraelis privalo turėti visų žemių į vakarus nuo Jordano upės saugumo kontrolę, kuri apimtų bet kurios būsimos Palestinos valstybės teritoriją.

„Tai būtina sąlyga, ir ji prieštarauja (Palestinos) suverenumo idėjai. Ką daryti? Pasakiau šią tiesą mūsų draugams amerikiečiams, taip pat sustabdžiau bandymą primesti mums realybę, kuri pakenktų Izraelio saugumui“, – sakė jis.

B.Netanyahu didžiąją savo politinės karjeros dalį praleido priešindamasis Palestinos valstybingumui ir dar praėjusį mėnesį gyrėsi, kad didžiuojasi užkirtęs kelią jos įkūrimui, todėl naujausios jo pastabos nestebina.

Husiai nesiruošia nutraukti atakų, bet dvi šalys išliks saugios

06:55

AFP/„Scanpix“ nuotr./Husiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Husiai

Irano remiamų sukilėlių atstovas ketvirtadienį Rusijos žiniasklaidai pranešė, kad husių sukilėliai, tęsdami atakas prieš komercinius laivus ir taip keršydami už Izraelio karą Gazos Ruože, užtikrins saugų Kinijos ir Rusijos laivų plaukiojimą Raudonojoje jūroje.

Duodamas interviu prokremliškam laikraščiui „Izvestija“ aukštas husių pareigūnas Mohammedas al-Bukhaiti teigė, kad Jemene įsikūrę kovotojai atakuos tik su Izraeliu ir jo sąjungininkais susijusius laivus.

„Kalbant apie visas kitas šalis, įskaitant Rusiją ir Kiniją, jų laivybai regione pavojus negresia, – sakė jis. - Be to, esame pasirengę užtikrinti saugų jų laivų plaukiojimą Raudonojoje jūroje, nes laivybos laisvė mūsų šaliai atlieka svarbų vaidmenį.“

Ketvirtadienį husių grupuotė apšaudė raketomis dar vieną JAV priklausantį komercinį laivą, praėjus vos kelioms valandoms po naujo JAV karinių smūgių prieš šią grupuotę Jemene etapo.

„Izraelio laivai arba bet kokiu būdu su Izraeliu susiję laivai neturės nė menkiausios galimybės plaukti per Raudonąją jūrą“, – Rusijos leidiniui sakė M.al Bukhaiti. „Atakos prieš juos bus tęsiamos.“

Praėjus kelioms valandoms po JAV karinių smūgių husiai paleido raketas į dar vieną laivą

06:26

Marinetraffic.com (Martin Klingsick) nuotr./Laivas „M/V Chem Ranger“
Marinetraffic.com (Martin Klingsick) nuotr./Laivas „M/V Chem Ranger“

Ketvirtadienį, praėjus kelioms valandoms po naujo JAV karinių smūgių Irano remiamai grupuotei Jemene etapo, husių sukilėliai raketomis apšaudė dar vieną JAV priklausantį komercinį laivą.

JAV kariuomenė pranešė, kad husiai į laivą „M/V Chem Ranger“ paleido dvi priešlaivines balistines raketas, ir tai jau trečias toks išpuolis prieš JAV priklausantį laivą šią savaitę.

„Įgula pastebėjo, kad raketos pataikė į vandenį netoli laivo. Pranešimų apie sužeistuosius ar žalą laivui negauta“, – teigė JAV Centrinė vadovybė. 

Prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pripažino, kad JAV smūgiai prieš husių grupuotę neatgraso nuo jos išpuolių Raudonojoje jūroje, kurie, anot jos, nutrūks tik tada, kai Izraelis baigs karą Gazos Ruože.

J.Bideno pastabos nuskambėjo po to, kai JAV kariuomenė pranešė, kad penktoji JAV ataka prieš husių turtą per vieną savaitę buvo nukreipta prieš nedidelį skaičių prieštankinių raketų, kurios buvo ruošiamos paleisti prieš tarptautinius laivybos kelius.

Tačiau Pentagono spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sabrina Singh sakė, kad JAV „sugebėjo susilpninti ir smarkiai sutrikdyti bei sunaikinti nemažai“ husių pajėgumų.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius