-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Kyjivo vaiduoklis“: kaip mitinis herojus apgavo visą pasaulį, bet padarė gerą darbą

Ukrainos karinių oro pajėgų (KOP) atstovų neseniai paneigtos legendos apie vadinamąjį Kyjivo vaiduoklį, kuris pasirodė tesąs sostinės dangų saugančių lakūnų simbolis, autoriai – ne tik ukrainiečių kovingumu susižavėję socialinių tinklų vartotojai. Gandus kurstė ir šalies valdžios atstovai, kuriems mitinis herojus padėjo išlaikyti bei stiprinti užpultų žmonių kovinę dvasią.
„Kijevo vaiduoklis“
„Kyjivo vaiduoklis“ / Ukrainos saugumo tarnybų paskelbta nuotr.

Vaiduoklis – visa pilotų brigada

„Kyjivo vaiduoklis“ buvo prisimintas prieš porą savaičių, kai socialiniuose tinkluose ir net žiniasklaidoje (čia, čia) imta skelbti, esą mūšyje su priešais žuvo garsusis Ukrainos karo pilotas.

Tariamai šis paslaptingas karys buvo Stepanas Tarabalka, žuvęs kovo 13 d., bet prieš tai per dvi su puse karo savaitės spėjęs numušti 40 priešo lėktuvų.

KOP šią informaciją paneigė: „Ukrainos didvyris Stepanas Tarabalka nėra „Kyjivo vaiduoklis“ ir jis nenumušė 40 lėktuvų.

2022 m. kovo 13 d. majoras S.Tarabalka didvyriškai žuvo oro mūšyje su gausesnėmis rusų okupantų pajėgomis.“

Kanale „Telegram“ pajėgų vadovybė taip pat pažymėjo, kad tokia asmenybė apskritai neegzistuoja: „Kyjivo vaiduoklis“ – tai superdidvyris-legenda, kurio įvaizdį sukūrė patys ukrainiečiai!

Tai veikiau yra apibendrintas sostinės dangų ginančios KOP 40-osios taktinės aviacijos brigados pilotų įvaizdis. Jie staigiai atsiranda ten, kur jų nelaukia.“

Per 30 valandų – 6 numušti lėktuvai

Pasakojimai apie „Kyjivo vaiduoklį“ ėmė plisti nuo pat pirmų Rusijos agresijos prieš Ukrainą dienų. Trumpi filmukai socialinių tinklų įrašuose buvo peržiūrėti po kelis šimtus tūkstančių kartų (čia, čia).

Tuo metu bene aktyviausiai buvo dalijamasi trumpu vaizdo įrašu, kuriame pilko dangaus fone matyti virš daugiaaukščių ramiai praskrendantis naikintuvas.

Kaip tik tuo metu ėmė sklisti pranešimai, kad vienas neįvardytas naikintuvo „MiG-29“ (pagal NATO nomenklatūrą – „Fulcrum“) pilotas ukrainietis per 30 valandų nuo karo pradžios numušė šešis priešo lėktuvus.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Kyjivo vaiduoklis“ ilgai žavėjo savo žygdarbiais, bet paaiškėjo, kad tai nebuvo vienas konkretus žmogus
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Kyjivo vaiduoklis“ ilgai žavėjo savo žygdarbiais, bet paaiškėjo, kad tai nebuvo vienas konkretus žmogus

Viename įraše šie trofėjai buvo išvardyti: po du „SU-25“ ir „SU-35“, po vieną „SU-27“ ir „MIG-29“. Pagal nerašytą taisyklę, karo lakūnas, kovos metu sunaikinęs ar numušęs bent penkis priešo lėktuvus, vadinamas skraidymo, kovos arba oro asu.

„Kyjivo vaiduokliui“ tai pavyko per kiek mažiau nei parą (ir pirmam XXI a., o Europoje – pirmam nuo Antrojo pasaulinio karo laikų), todėl nekeista, kad paslaptingasis pilotas tuomet sulaukė didžiulio dėmesio, ši banga neslūgsta iki šiol.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Kadangi nei piloto pavardė, nei kita informacija apie jį nebuvo atskleista, jo atvaizdas nepaviešintas (saugumo sumetimais), tuo pačiu metu imta ir abejoti, ar tai esąs realus asmuo.

Kita vertus, informaciją apie Rusijos nuostolius skelbė pačios KOP – jau per pirmąsias valandas po užpuolimo buvo numušti septyni jos lėktuvai.

Karo eigą sekančių žmonių susidomėjimą ir ukrainiečių pasididžiavimą didvyriškai besikaunančiu pilotu stiprino ir dabartinės, ir buvusios valdžios atstovai.

Štai ankstesnis prezidentas Petro Porošenka esą patvirtino, kad „Kyjivo vaiduoklis“ esąs tikras. Savo paskyroje „Twitter“ paviešino naikintuve su visa ekipuote (taigi uždengtu veidu) sėdinčio piloto nuotrauką ir prirašė: „MiG-29“ pilotas. Tas pats „Kyjivo vaiduoklis“. Tai kelia priešų siaubą ir pasididžiavimą ukrainiečiais. <…> Su tokiais galingais gynėjais Ukraina tikrai laimės!“

Tiesa, netrukus paaiškėjo, kad eksprezidentas pasidalijo trejų metų senumo nuotrauka, kurioje buvo užfiksuota, kaip taktinės aviacijos brigados pilotai išbando naujus šalmus.

Smalsumą dar labiau pakurstė vasario 25-ąją, kitą dieną po užpuolimo, Ukrainos Gynybos ministerijos paskyrose „Twitter“ ir „Facebook“ pasirodęs įrašas.

Jame virš naikintuvo nuotraukos buvo toks komentaras: „Į kariuomenės KOP grįžta dešimtys patyrusių karo lakūnų nuo kapitono iki generolo, anksčiau išleistų iš kariuomenės į atsargą.

Kas žino, galbūt vienas iš jų yra tas oro keršytojas su „MiG-29“, kurį taip dažnai mato kyjiviečiai!“

Po poros dienų Ukrainos saugumo tarnyba savo kanale socialiniame tinkle „Telegram“ paskelbė, kad „legendinis Ukrainos pilotas, pramintas „Kyjivo vaiduokliu“, jau numušė 10 Rusijos lėktuvų“. Ir iliustravo žinią ta pačia nuotrauka, kurią parodė P.Porošenka.

Vyriausybės paskyroje „Twitter“ trečią karo dieną paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame šmėkšteli P.Porošenkos pagirtas pilotas, iki šiol peržiūrėtas 1,6 mln. kartų, sulaukė 81 tūkst. paspaudimų „patinka“.

„Žmonės jį vadina „Kyjivo vaiduokliu“. Ir ne be pagrindo – šis Ukrainos oro pajėgų asas dominuoja danguje virš mūsų sostinės ir šalies, ir jau tapo košmaru puolantiems Rusijos orlaiviams“, – pakomentuota greta.

Netrukus „Kyjivo vaiduoklio“ trofėjų sąraše atsirado ir sparnuotoji raketa „Kalibr“, kariuomenės sausumos pajėgos net paskelbė tai patvirtinančių nuotraukų. O straipsnis apie tai iliustruotas vėl ta pačia naikintuve sėdinčio piloto fotografija.

Ukrainos saugumo tarnybų paskelbta nuotr./„Kyjivo vaiduoklis“
Ukrainos saugumo tarnybų paskelbta nuotr./„Kyjivo vaiduoklis“

Tai dar nebuvo pabaiga – iki kovo 1-osios paslaptingasis pilotas numušė 14 įvairių lėktuvų.

Teisybė ar miesto legendos?

P.Porošenkos įrašas nebuvo vienintelis ukrainiečių herojizmo liudijimas, kiek prasilenkęs su tiesa.

Net Gyvačių salą išgarsinusi istorija, kai vienas iš joje buvusių karių pasiuntė velniop kapituliuoti pareikalavusių Rusijos laivą, iš pradžių buvo pasakojama ne visai tiksliai. Skelbta, esą visi kariai žuvo, bet tikroji pabaiga buvo laimingesnė – į nelaisvę paimti kariai vėliau buvo iškeisti į Rusijos karius.

Taip pat skaitykite: Atakos išvakarėse – nemandagi žinutė rusų kreiseriui, bet tai buvo sutapimas

Bent vienas vaizdo įrašas, kuriame tariamai buvo matomas skrendantis „Kyjivo vaiduoklis“, buvo nepagrįstai susietas ne tik su šiuo pilotu, net jei legenda apie jį būtų pasirodžiusi esanti tiesa, bet ir apskritai su šiuo karu.

Faktų tikrinimo tinklalapio „Snopes“ teigimu, šis vaizdo įrašas buvo sukurtas su „Digital Combat Simulator“ – dar 2008 m. išleistu simuliaciniu žaidimu. Pirmiausia jis pasirodė „YouTube“ kanale „Comrade_Corb“ su paaiškinimu, kad tai yra simuliacija, sukurta iš pagarbos „Kyjivo vaiduokliui“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sunaikintas Rusijos tankas netoli Kijevo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sunaikintas Rusijos tankas netoli Kijevo

Panašių pavyzdžių, kaip ukrainiečiai kovoja su okupantais, tikrų ar ne visai, per daugiau nei pustrečio karo mėnesio būta ne vieno. Be minėtųjų, itin daug dėmesio sulaukė pasakojimai, kaip ukrainiečiai traktoriais tampo Rusijos tankus. Kiek iš jų yra pagrįsti, kiek – vadinamosios miesto legendos, karo metu patikrinti ne visada įmanoma.

Juos platinantys sąmoningai ar ne stiprino ukrainiečių kovinę dvasią. Kaip tik to buvo siekiama legenda apie „Kyjivo vaiduoklį“ – būtent todėl ją karo pradžioje pasigavo ir ėmė platinti Ukrainos valdžios atstovai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius