Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Libijos pareigūnai iš krovininio laivo prievarta išlaipino dešimtis migrantų

Libijos pareigūnai prievarta išlaipino dešimtis migrantų iš vieno krovinio laivo, kuriame atvykėliai išbuvo ilgiau nei savaitę, nenorėdami patekti į prieštaringai vertinamus sulaikymo centrus šioje šalyje. Šį pareigūnų žingsnį trečiadienį sukritikavo žmogaus teisių grupės.
Migrantai Meksikos pasienio mieste Tichuanoje patinka toli gražu ne visiems vietos gyventojams
Migrantai / „Scanpix“/AP nuotr.

Antradienį 79 prieglobsčio ieškotojai ir migrantai buvo prievarta išlaipinti iš prekybinio laivo „Nivin“, plaukiojančio su Panamos vėliava. Ankstesnes 10 dienų jie ignoravo pareigūnų nurodymą išsilaipinti Misratos uostamiestyje Libijoje.

„Humanitarinę bendruomenę nuliūdino įvykių eiga Misratoje“, – sakoma Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos Libijai koordinatorės Marios do Valle Ribeiro pareiškime.

„Apgailestaujame dėl pranešimų, kad per prievartinį išlaipinimą kai kurie laive buvę žmonės buvo sužeisti ir perkelti valstybę ligoninę“, – nurodoma jame.

Pasak M.do Valle Ribeiro, humanitarinės organizacijos siekė taikiai išspręsti šią problemą, todėl „reikia apgailestauti“, kad tarpininkavimo pastangos buvo nesėkmingos.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) trečiadienį pasmerkė jėgos panaudojimą kaip „blogiausią įmanomą atsaką į laivo „Nivin“ buvusių žmonių desperatiškus prašymus padėti išvengti nežmoniško sulaikymo Libijoje“.

Laivas „Nivin“ lapkričio 7 dieną išgelbėjo šią migrantų grupę iš skęstančios guminės valties prie Libijos krantų, vykdydamas Italijos jūrų gelbėjimo operacijų koordinavimo centro nurodymą, o vėliau atplaukė į Misratą, nurodė HRW.

Remiantis JT pranešimu, laive buvo Etiopijos, Eritrėjos, Pietų Sudano, Pakistano, Bangladešo ir Somalio piliečių.

„Libijos valdžia privalo nedelsiant leisti Jungtinių Tautų ir nevyriausybinių organizacijų darbuotojams aplankyti iš krovininio laivo išlaipintus žmones, rasti alternatyvą jų sulaikymui ir ištirti galimą neteisėto jėgos panaudojimo atvejį“, – pareiškė HRW.

Dauguma jūroje išgelbėtų arba perimtų migrantų Libijoje atsiduria sulaikymo centruose, kur sąlygos yra siaubingos.

Pasak nevyriausybinės organizacijos „Amnesty International“, Libijos sulaikymo centruose gyvenantys migrantai „nuolat patiria kankinimus, yra prievartaujami, mušami, apiplėšiami ir kitaip išnaudojami“.

Praėjusią savaitę JT perspėjo, kad padėtis Libijos sulaikymo centruose „toliau blogėja“, ten trūksta maisto ir plinta įvairios ligos, įskaitant tuberkuliozę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius