-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

M.Mišustinas: efektyvus technokratas, dainų autorius ir turbūt ne V.Putino įpėdinis

Naujasis Rusijos premjeras Michailas Mišustinas iškart užsidirbo mažai kam žinomo technokrato, bene stebuklingai surinkusio mokesčius, etiketę. Vis dėlto, buvęs Federalinės mokesčių tarnybos vadovas turi spalvingų pomėgių ir didelių turtų, kuriuos bando nuslėpti.
Michailas Mišustinas
Michailas Mišustinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Netikėtai atsistatydinus visai Rusijos vyriausybei ir Vladimirui Putinui iš karto į premjero postą pasiūlius Michailą Mišustiną, internautai ir analitikai juokaudami atkreipė dėmesį – naujasis ministras pirmininkas neturi nė internetinės enciklopedijos „Wikipedia“ puslapio anglų kalba.

Tačiau ar tikrai jis – vien nežinomas technokratas?

Kodėl Michailas Mišustinas?

Konsultacinė firmos „R.Politik“ analitikai savo analizėje 52 metų M.Mišustiną vadina labai efektyviu technokratu, moderniu ir progresyviai mąstančiu – esą jis kalba keliomis užsienio kalbomis, yra pasiryžęs įgyvendinti geriausias užsienio praktikas.

„Pagrindinis Putino vidaus darbotvarkės iššūkis, be savo ateities užsitikrinimo, yra ant žlugimo ribos esantys nacionaliniai projektai“, – rašoma apie 2005 metais V.Putino pristatytą nacionalinių prioritetų projektų programą.

VIDEO: Vladimiras Putinas – KGB agentas, tapęs galingiausiu žmogumi Rusijoje

Pasak analitikų, V.Putinui reikia profesionalo, kuris įsitrauks į šių projektų įgyvendinimą ir atstatys vyriausybės reputaciją. Esą pernai V.Putinas reguliariai susitikdavo su buvusiu finansų ministru, liberaliu politiku Aleksejumi Kudrinu, kuris įtikino prezidentą, jog jei niekas nepasikeis, nacionaliniai projektai neveiks.

Remiantis oficialia biografija, M.Mišustinas turi daktaro laipsnį ekonomikos srityje. 1999-2004 metais jis ėjo mokesčių ministro pareigas, vėliau pasitraukė į privatų sektorių. Nuo 2010-ųjų iki praeitos savaitės jis vadovavo Federalinei mokesčių tarnybai.

VIDEO: Ką reiškia Rusijos vyriausybės atsistatydinimas?

Tačiau ne visi sutinka su „menkai žinomo technokrato“ apibūdinimu. Vilniaus politikos analizės instituto (VIPA) vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius 15min studijoje praeitą savaitę kalbėjo, kad M.Mišustinas yra įtakingas.

„Žmogus, kuris buvo paskirtas premjeru, ir kuris yra Federalinės mokesčių tarnybos vadovas, nors plačiajai visuomenei nelabai žinomas, nes nematomas žiniasklaidoje, yra labai įtakingas ir svarbus“, – tikino M.Laurinavičius.

Garsus V.Putino kritikas, verslininkas Billas Browderis tviteryje atkreipė dėmesį, kad būdamas mokesčių ministras, M.Mišustinas suteikė įgaliojimą vykdyti teisinį advokato Sergejaus Magnickio persekiojimą praėjus trims metams po jo mirties Rusijos kalėjime.

Spalvingi pomėgiai ir saviveikla

Technokratu bei biurokratu apibūdinamas M.Mišustinas turi ir spalvingesnę asmenybės pusę.

Verslo laikraštis „Vedomosti“ dar praeitą savaitę paskelbė, kad naujasis Rusijos premjeras yra parašęs muziką dviem populiaraus rusų atlikėjo Grigorijaus Lepso dainoms – „Tikra moteris“ ir „Zola“.

VIDEO: Grigorijus Lepsas – „Tikra moteris“

G.Lepso atstovai M.Mišustino autorystę neigė. Tačiau svaboda.org rašo, kad dainininko kūrybos bendraautorius Aleksandras Vulychas patvirtino, jog M.Mišustinas parašė muziką minėtoms dainoms. Esą tai – neviešinamas naujojo premjero hobis.

Šaltiniai iš artimos M.Mišustino aplinkos „Vedomosti“ sakė, kad naujasis premjeras kuria dažnutes, epigramas ir satyriškus kupletus. Esą iškart po to, kai jis pradėjo vadovauti Federalinei mokesčių tarnybai, joje darbuotojams reguliariai imta rengti koncertus. Pasak laikraščio šaltinių, tarnyboje atsirado ir saviveikla – darbuotojai atlieka dažnutes.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Michailas Mišustinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Michailas Mišustinas

M.Mišustinui nesvetimas ir sportas. „Bloomberg“ rašo, kad naujojo premjero santykiai su V.Putinu užsimezgė per bendrą meilę ledo rituliui.

Vyriausybės vadovas yra prezidento Naktinės ledo ritulio lygos narys, taip pat priklauso Rusijos ledo ritulio federacijos valdybai.

Klausimai dėl turto

15min jau rašė, kad buvęs Federalinės mokesčių tarnybos vadovas M.Mišustinas tiek Rusijoje, tiek už jos ribų giriamas už PVM surinkimo reformą.

Panašu, kad jo žmona Vladlena Mišustina taip pat efektyviai tvarkosi su finansais– neturėjusi jokio verslo, ji per devynerius metus uždirbo 789 mln. rublių (11,50 mln. eurų). Deklaracijos rodo, kad per tą patį laikotarpį pats M.Mišustinas uždirbo 213 mln. rublių (3,1 mln. eurų)

Verslo laikraštis „Kommersant“ rašo, kad prieš sugrįždamas į viešą postą, jis perdavė savo turtą žmonai. 2008-2010 metais jis vadovavo investicijų grupei UFG.

Tiriamosios žurnalistikos portalas „Proekt“ rašo, kad iki trečiadienio popietės, kai V.Putinas paskyrė M.Mišustiną premjeru, federaliniame registre jis kartu su žmona Vladlena 2001-2005 metais buvo pažymėti kaip 900 kvadratinių metrų ploto namo – 55 arų ploto teritorijoje – Rubliovkoje savininkai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Mišustinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Mišustinas

Rubliovka – prabangaus nekilnojamojo turto kvartalas Maskvoje.

Tiesa, netrukus po to, kai V.Putinas nominavo M.Mišustiną premjeru, registre sklypo su namu savininku jau tapo „Rusijos Federacija“. „Proekt“ teigimu, taip paprastai elgiamasi norint nuslėpti tikruosius savininkus.

Šiuo metu už panašaus dydžio turtą prašoma per 600 mln. rublių (8,7 mln. eurų). Plačiau apie tai skaitykite čia.

Putino įpėdinis?

„R.Politik“ rašo, kad M.Mišustinas neturi politinių ambicijų ar asmeninės darbotvarkės. „Kol kas jis yra su viskuo sutinkantis žmogus, kuris gali įgyvendinti politiką“, – rašoma analizėje.

Ar jis taps V.Putino įpėdiniu, didele dalimi priklausys nuo to, ar M.Mišustinas taps labiau politiškas premjeras. Vis dėlto, analitikai kelia kelia klausimą: ar V.Putinui reikia politiško ministro pirmininko?

„Svarbu prisiminti, kad pastaraisiais metais Putinas į šoną stūmė politinius sunkiasvorius: jis teikia pirmenybę su viskuo sutinkančiaisiais. Be to, būtų pavojinga paskirti jo pasirinktą įpėdinį premjeru iki prezidento rinkimų likus tiek daug laiko“, – rašoma analizėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Pasak „R.Politik“, premjeras visada yra lengvas tiek valdančiojo elito, tiek visuomenės taikinys.

Analitikai atkreipia dėmesį, kad 2007 metais kaip galimi V.Putino įpėdiniai buvo įvardijami D.Medvedevas ir Sergejus Ivanovas, tuo metu ėję vicepremjero pareigas. Todėl norint nuspėti, kas taps V.Putino įpėdiniu, reikia stebėti, kas taps vicepremjeru M.Mišustino vyriausybėje.

Carnegie.ru vyriausiasis redaktorius Aleksandras Baunovas tviteryje rašo, kad nors M.Mišustinas plačiai matomas kaip vien technokratas, tai gali pasikeisti.

„Mišustinas gali perimti prezidento įpėdinio vaidmenį, kaip Putinas padarė prieš 20 metų, kai pats buvo labiau biurokratas nei politikas“, – rašo A.Baunovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius