Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po Suomijos ir Norvegijos – Estijos eilė? Rusija gali pabandyti destabilizuoti padėtį pabėgėlių srautais

Praėjusios savaitės pabaigoje Estijos pareigūnai gavo informaciją iš Rusijos, kad Ivangorodo mieste sulaikyti trys pabėgėliai iš Bangladešo, kurie nori patekti į Estiją. Kuomet šiame mieste buvo sulaikytos kelios dešimtys vietnamiečių, turėjusių tą patį planą, Estijoje imta galvoti, kad Rusija gali rengti destabilizavimo planą, jau išbandytą Suomijoje ir Norvegijoje, rašo postimees.ee.
Pabėgėliai ir migrantai stovykloje Idomenyje
Pabėgėliai ir migrantai stovykloje Idomenyje

Anksčiau jau buvo skelbta, kad Suomija pradėjo tyrimą dėl iš Rusijos plūstančių pabėgėlių, su ta pačia problema susidūrė ir Norvegija, o dabar greičiausiai atėjo ir Estijos eilė. 

Estijos pareigūnai baiminasi, kad bėglių srautas iš Rusijos, kuris pastaruosius penkis mėnesius neramino Suomiją ir Norvegiją, o kovo pradžioje sustojo, dabar gali būti nukreiptas piečiau. Pirmuoju tokiu pabėgėlių judėjimo tašku gali tapti Narvos miestas. 

Kad šiam procesui pritarė Rusijos valdžia, akivaizdu.

Norint įsivaizduoti, kaip tai vyksta, galima prisiminti praėjusios vasaros pabaigą. Jeigu anksčiau Storskogo pasienio punktas Norvegijoje per metus priimdavo apie 150 prašančiųjų prieglobsčio, staiga per kelis mėnesius pabėgėlių srautas smarkiai išaugo ir praėjusių metų pabaigoje jau siekė 5500.

Daugelis atvykusiųjų sakė, kad jie turi Rusijos vizą ar leidimą gyventi šioje šalyje ir daug metų dirbo Rusijoje. Dėl kažkokių priežasčių jie staiga gavo pinigų, kad sumokėtų žmonių pervežimu užsiimantiems asmenims Murmanske, kurie mikroautobusais nuveždavo juos prie sienos, o toliau pabėgėliai keliaudavo dviračiais.  

Kad šiam procesui pritarė Rusijos valdžia, akivaizdu – šios šalies pasieniečiai įdėmiai stebi pasienį, ir kiekvienas, prisiartinęs prie sienos arčiau 7,5 kilometro, būna kruopščiai patikrinamas. Tačiau šiems pabėgėliams tai nebuvo taikoma. 

Praėjus keliems mėnesiams tokia pati situacija pasikartojo Suomijoje, o Rusijos pasienietis papasakojo Suomijos naujienų agentūrai, kad Rusijos saugumas kontroliuoja tai, kokiais automobiliais ir kiek pabėgėlių vyks prie sienų.

Suomijoje ir Norvegijoje pabėgėlių srautas staiga sustojo po derybų aukščiausiame lygyje su Rusijos atstovais. Vasario 26 dieną Vladimiras Putinas davė nurodymą prekybos žmonėmis organizatorius patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Po šių susitikimų visi pabėgėliai, kurie Rusijoje gyveno legaliai, buvo nusiųsti į Sankt Peterburgą įdarbinimui, o dėl tų, kas Rusijoje gyveno nelegaliai, pradėtas tyrimas, teigė Estijos Vidaus reikalų ministerijos pasienio politikos vadovas Janekas Miagi.

Galėtų panaudoti vieną iš dviejų planų  

Estijos pareigūnai sako manantys, kad Rusija Norvegijos ir Suomijos pasieniuose naudojo hibridinio karo taktiką. Ar dabar ji tai gali pritaikyti ir Estijoje? „Taip, jeigu ji to užsinorės“, – mano J.Miagi. Jo teigimu, tam, kad tai įvyktų, reikia kelių sąlygų. 

Ar dabar ji tai gali pritaikyti ir Estijoje? „Taip, jeigu ji to užsinorės“, – mano J.Miagi.

„Pats paprasčiausias variantas, jeigu Rusijos pusė atitrauks savo pasieniečius nuo mūsų sienos ir pasklis gandas, kad per Estiją galima pakliūti toliau į Europą – Skandinaviją arba į pietus, Lenkiją. Kai šis gandas pasklis ir rusai laisvai leis žmones prie sienos, masės pradės judėti“, – teigė pareigūnas.

Tačiau, jo teigimu, tokio scenarijaus tikimybė yra maža, nes tarp prieglobsčio prašytojų anksčiau ar vėliau pasklis žinia, kad tai melas. Estijos prieglobstį gauti ne taip jau lengva, kaip ir iš čia keliauti į kitas Europos šalis. 

„Kitas atvejis, kuomet dideli skaičiai migrantų gali imti judėti į Estiją – jeigu Rusijoje bus pradėta vykdyti didelė nelegalų sulaikymo operacija, nesuteikus jiems leidimo gyventi šalyje arba jo nepratęsus. Tada jiems liks dvi galimybės – judėti atgal ar pirmyn“, – sakė J.Miagi. 

Estija turi planą krizei išspręsti

Estijos atstovai sako, kad yra paruoštas planas, jeigu į šalį ims judėti dideli migrantų srautai. Tokiu atveju būtų mobilizuoti policininkai, kurie paprastai tokiu darbu neužsiima, tačiau praėjo parengiamuosius kursus. 

Jeigu prašantieji prieglobsčio turės dokumentus, sprendimą dėl to būtų galima priimti vietoje skubos tvarka. Jeigu sprendimą būtų galima priimti per 48 valandas, sutartis tarp Europos Sąjungos ir Rusijos leis išsiųsti žmones, kurie neatitinka prieglobsčio suteikimo sąlygų, atgal į Rusiją.

Didesnė problema kiltų, jeigu tokių žmonių būtų šimtai ar net tūkstančiai ir jie neturėtų dokumentų. Tam, kad būtų kur apgyvendinti tokį skaičių žmonių, jau parengtas planas dėl specialios stovyklos įkūrimo. Taip pat jau preliminariai susitarta ir su vertėjais iš įvairių kalbų. 

Tiesa, kol kas Estijos pareigūnai teigia neturintys konkrečių duomenų, kad Rusija šiuo metu rengia vieną iš anksčiau minėtų planų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius