-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius paskyrė komisiją katalikių diakonių klausimui išnagrinėti

Popiežius Pranciškus antradienį paskyrė komisiją, kuriai pavesta išnagrinėti galimybę leisti moterims tapti diakonėmis, o šis žingsnis galbūt žymi istorinį Katalikų Bažnyčioms atsivėrimą daug ginčų provokuojančiam klausimui.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Scanpix“/AP nuotr.

Komisiją, kurią sudaro 13 narių – septyni vyrai ir šešios moterys – nagrinės klausimą dėl diakonių, ypatingą dėmesį skirdama moterų vaidmeniui Bažnyčios istorijos ankstyvaisiais metais, sakoma Vatikano pranešime.

Pranciškus ištesėjo pažadą, duotą per gegužę surengtą klausimų ir atsakymų sesiją su moterų religinių bendruomenių narėmis.

Moterys, pasisakančios už moterų teisę tapti diakonėmis, seniai argumentuoja, kad joms yra apgailėtinai menkai atstovaujama Bažnyčios hierarchijoje ir sprendimų priėmimo procesuose.

Jos argumentuoja, kad leidimas moterims tapti įšventintomis dvasininkėmis, turinčiomis teisę atlikti daugelį kunigų pareigų, būtų pirmasis žingsnis šio disbalanso atitaisymo link.

Aktyvistės taip pat tvirtina, kad nėra jokių teologinių kliūčių atlikti šį žingsnį, nes moterys atlikdavo šį vaidmenį krikščionybės ankstyvojoje istorijoje.

Pranciškus gegužę sakė, kad jam tas istorijos etapas nėra aiškus ir kad „Bažnyčiai būtų gerai nušviesti šį klausimą“.

Vis dėlto jis leido suprasti, kad nemato galimybės moterims suteikti teisę tapti kunigėmis. Šią galimybę taip pat kategoriškai atmetė vienas iš jo pirmtakų – popiežius Jonas Paulius II – po 1994 metais atliktos studijos.

Vatikanas nenustatė datos, nuo kurios naujoji komisija pradės darbą, taip pat kada ji turi pateikti savo išvadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius