Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PSO vadovui susipynė liežuvis: vaikų „žudymas“ skiepais buvo tik kalbos klaida

Vaikai skiepijami nuo COVID-19 siekiant juos nužudyti. Tai Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovo kalboje išgirdo sąmokslo teorijų mėgėjai. Iš tiesų tai tebuvo Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso tarimo klaida, vietoj angliško žodžio children (vaikai) netyčia ištarus kill (angl. žudyti).
Vaikų skiepijimas nuo COVID-19
Vaikų skiepijimas nuo COVID-19 / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kalbėjo žurnalistams

Istorija apie tai, kaip šios tarptautinės organizacijos generalinis direktorius tariamai atskleidė, esą valstybės vaikus vakcinuoja nuo COVID-19 siekdamos juos nužudyti, internete ėmė plisti prieš pat Kalėdas.

„Nicely done Tedros…“ (angl. „Puikiai padirbėta, Tedros“) – pakomentavo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

Ji čia pat paaiškino savo žodžius: „Eiliniame PSO pasisakyme/bryfinge iš Tedroso burnos išėjo tokie žodžiai: „Pagrinde reikia skiepyti 60+ ir visus su negalia, o ne skubėti suskiepyti vaikus… kaip kad tai daro jau kuriose šalyse, kur vakcinomis žudomi vaikai“ – žodis žodin jo pasisakymo vertimas.“ (kalba netaisyta – red. past.).

Bene pirmasis dėmesį į T.Adhanomo Ghebreyesuso kalbą atkreipė tinklalapis „The Exposé. Prieš pat Kalėdas tam buvo skirtas visas straipsnis pavadinimu „Karšta naujiena: PSO generalinis direktorius tvirtina: „Valstybės skiepija sustiprinančiosiomis dozėmis, kad nužudytų vaikus, tai nėra teisinga“.“

Jame pasakojama apie vaizdo įrašą, kuriame organizacijos vadovas įamžintas kalbantis, esą šalys „sąmoningai skiepija vaikus nuo COVID-19 vakcina, kad juos nužudytų“.

T.Adhanomas Ghebreyesusas taip kalbėjo per gruodžio 20 d. vykusią spaudos konferenciją Ženevoje esančioje Jungtinių Tautų būstinėje „Palais des Nations“ dirbantiems žurnalistams.

Čil tapo kil

Internete plintančiame beveik minutės trukmės vaizdo įraše girdėti, kaip PSO vadovas kritikuoja kai kuriose šalyse pradėtą skiepijimą stiprinančiosiomis dozėmis. Anot jo, pirmiausia reikėtų vakcinuoti vyresniuosius – nuo 60-65 metų amžiaus, kurie rizikuoja susirgti sunkiau.

„Užuot skiepijus vaikus sustiprinančiąja doze turtingose šalyse, geriau vakcinuoti vyresnius žmones valstybėse, kur jie nepasiskiepijo net pirmomis vakcinomis. Čia reikia atsižvelgti į teisingumą“, – pabrėžė PSO vadovas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/PSO vadovo Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso klaidą pavertė sąmokslo teorija
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/PSO vadovo Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso klaidą pavertė sąmokslo teorija

Prieš tai nuskambėjo sakinys, jau spėjęs virsti sąmokslo teorija. Nuo 14-os sekundės girdėti, kaip pareigūnas angliškai sako: „So, if it’s going to be used it’s better to focus on those groups who have risk of severe disease and death, rather than, as we see, some countries are using to give boosters to kill… children, which is not right.“

Lietuviškai tai skamba taip: „Jei planuojama tai (COVID-19 skiepus) naudoti, geriau fokusuotis į grupes, kurioms labiau gresia sunki liga ir mirtis, o ne, kaip matome kai kuriose šalyse, skirti sustiprinančiąsias dozes žudyti… vaikams, kas nėra teisinga.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas

Internautams užkliuvo žodis kill (žudyti), kurio tarimas – kil. Žodžio children tarimas – čildren, tad, susipynus liežuviui, vietoj čil gali nuskambėti kil.

Įrašo klausant ne itin atidžiai ir tikintis išgirsti vien komentarus apie vakcinas, ausis gali net nesureaguoti į žodį „žudyti“. Tačiau klausant dėmesingai aiškiai girdėti, jog T.Adhanomas Ghebreyesusas tarp žodžių kill ir children nepadarė jokios pauzės. Tad galima spėti, kad jis suprato suklydęs ir iškart pasitaisė.

Kaip tik taip situaciją paaiškino PSO atstovas spaudai. Anot jo, tai buvo pareigūno kalbos klaida (angl. slip of the tongue – pažodžiui „liežuvio nuslydimas“).

„Bet kokia kita interpretacija yra 100 procentų neteisinga, – teigiama jo laiške tinklalapiui „Lead Stories“. – Kaip žinote, PSO stipriai skatina naudoti vakcinas žmonėms nuo COVID-19 apsaugoti.“

Suabejojo ir melagienos autoriai

„Nežinia, ar Tedrosas norėjo pasakyti, kad valstybės sąmoningai žudo vaikus stiprinančiosiomis COVID-19 vakcinomis, ar tai tebuvo kalbos klaida“, – suabejojo ir „The Exposé. Tačiau straipsnyje atkreiptas dėmesys, kad PSO vadovas „nepasitaisė, ir esama užtektinai įrodymų, kad skiepai sukelia grėsmę vaikų gyvybei, neįgalumą bei mirtis“.

Šiai frazei patvirtinti cituojami duomenys iš JAV naudojamos Nepageidaujamo šalutinio vakcinų poveikio pranešimų sistemos (Vaccine Adverse Event Reporting System, VAERS).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Straipsnis apie tariamas vaikų mirtis pasirodė ir lietuviškose socialinių tinklų grupėse
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Straipsnis apie tariamas vaikų mirtis pasirodė ir lietuviškose socialinių tinklų grupėse

Duomenimis iš VAERS negalima pasitikėti be papildomos analizės, mat dažnai informaciją čia pateikia ne pirminį vertinimą atlikę specialistai, bet įvairūs žmonės, patys nusprendę, kad vieną ar kitą negalavimą, o gal net mirtį nulėmė skiepai.

Kad iš informacijos, skelbiamos internete, negalima skubėti daryti savų išvadų, patvirtina atvejis, kai vienas gydytojas sugebėjo VAERS pranešti, esą skiepai nuo gripo jį pavertė komiksų ir filmo herojumi milžinu Halku.

Pernai jau buvo platinama melagiena apie tariamai dėl skiepų nuo COVID-19 mirusius vaikus, paremta toje pačioje VAERS rastoje informacija. Ji negalėjo būti teisinga jau vien dėl to, kad tokio amžiaus vaikai dar neskiepijami nuo COVID-19.

Kalba užkliuvo ne pirmą kartą

T.Adhanomas Ghebreyesusas jau ne pirmą kartą patraukia sąmokslo teorijų kūrėjų dėmesį.

Neseniai jo žodžius, kad skandalinga, jog didelė dalis žmonijos dar nesulaukė net pirmos vakcinos nuo COVID-19 dozės, kai tūkstančiai jau skiepijasi trečia, vakcinų priešininkai ėmė platinti jiems suteikdami kitokį kontekstą.

Buvo skleidžiama žinia, esą pareigūnas kritikuoja vakcinavimą apskritai, o ne tų žmonių, kurie jau paskiepyti ar nėra patys pažeidžiamiausi.

AP/„Scanpix“ nuotr./Eilė prie vakcinacijos Slovakijoje
AP/„Scanpix“ nuotr./Eilė prie vakcinacijos Slovakijoje

„Kiekvieną dieną pasaulyje suleidžiama šešis kartus daugiau stiprinančiųjų dozių nei pirmųjų neturtingose šalyse, – T.Adhanomas Ghebreyesusas kalba minutės trukmės įraše, kuris neseniai buvo aktyviai platinamas socialiniuose tinkluose. – Tai yra skandalas, kurį reikia sustabdyti jau dabar.“

PSO vadovo žodžiai nebuvo iškraipyti – taip jis tikrai kalbėjo lapkričio 12-ąją per Ženevoje vykusį susitikimą su žurnalistais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“

Bet sakinys apie skandalą buvo komentuojamas be konteksto, necituojant net PSO generalinio direktoriaus žodžių apie vakcinavimą, kurie girdėti tame pačiame įraše.

„Nėra prasmės skiepyti sustiprinančiąja doze suaugusius ar skiepyti vaikus, kai sveikatos sistemos darbuotojai, vyresnio amžiaus žmonės ar kitų didelės rizikos grupių atstovai visame pasaulyje iki šiol laukia savo pirmosios dozės“, – kalbėjo pareigūnas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius