Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainiečius apkaltino gavus narkotikų iš JAV: kokios iš tiesų tai medžiagos?

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinamas vaizdo įrašas, kuriame ukrainiečiai neva demonstruoja iš JAV gautą medicininę pagalbą ir dėkoja už ją. Dėl to kai kurie rusų, o vėliau ir Lietuvos internautai, ėmė tvirtinti, kad tai esą narkotikai, dėl kurių ukrainiečiai tampa bebaimiais fronte. Nors šios medžiagos naudojamos vaistų gamyboje visame pasaulyje, atsirado ir daugiau faktų, įrodančių, kad siuntinio istorija – tik dar viena rusų provokacija.
Ukrainiečių gauta humanitarinė pagalba
Ukrainiečių gauta humanitarinė pagalba / Ekrano nuotr.

Platinamame vaizdo įraše rodoma, kaip kamufliažinę uniformą vilkintis vyras demonstruoja USAID ženkleliu pažymėtus paketus, ant kurių užrašyti cheminių medžiagų pavadinimai – methylphenidate (liet. metilfenidatas) ir ephedrine (liet. efedrinas).

Čia pat puikuojasi JAV vėliavėlė ir užrašas ukrainiečių kalba Дуже Дякуємо (liet. labai ačiū).

Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Kas tai per medžiagos?

Metilfenidatas – amfetaminų grupės medžiaga, psichostimuliantas. Jis vartojamas dėmesio ir aktyvumo sutrikimo (ADHD) (angl. attention deficit/ hyperactivity disorder), kitų dėmesio sutrikimų gydymui.

Priskiriamas narkotinių medžiagų grupei, tad vaistas gali būti skiriamas tik gydytojo ir vartojamas griežtai medikams prižiūrint.

Europos vaistų agentūra (EVA) yra patvirtinusi daugybę vaistinių preparatų su šia veikliąja medžiaga.

Efedrinas – gamtoje randamas alkaloidas, gaunamas iš augalo Ephedra sinica, taip pat iš kitų efedros rūšių.

Terapiniais tikslais jis vartojamas alerginėms reakcijoms, astmai gydyti, sumažėjusiam kraujo spaudimui dėl nugaros anestezijos padidinti, atrioventrikuliarinei blokadai gydyti.

Šiandien efedrinas ir jo analogai vartojami nosies paburkimui sumažinti ir kvėpavimui pagerinti.

Efedrinas gali būti naudojamas metamfetaminui gaminti.

„Padėkos žinutė“ – iš Rusijos

Lietuvoje platinamas vaizdo įrašas, kuriame ukrainiečiai neva dėkoja už šias medžiagas, atkeliavo iš Rusijos.

Per 200 tūkst. prenumeratorių turinčiame „Telegram“ kanale „Militarist“ nuolat skleidžiama Kremliui palanki ir prieš Ukrainą nukreipta propaganda.

Šis vaizdo įrašas kanale pasirodė liepos 31 dieną. Jo prierašas skelbia, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 79-oji atskiroji oro desanto brigada su JAV pagalbos paketu gavo ir efedrino, kuris naudojamas metamfetamino gamybai.

Ekrano nuotr. /Ekrano nuotrauka iš „Telegram“ kanalo „Militarist“
Ekrano nuotr. /Ekrano nuotrauka iš „Telegram“ kanalo „Militarist“

Bet atidžiau įsižiūrėjus į vaizdo įrašą tampa akivaizdu, kad tai – klastotė.

Neatitinka grafiniai elementai

JAV Tarptautinės plėtros agentūra (USAID) yra pagrindinė JAV agentūra, teikianti pagalbą šalims, kurios atsigauna po nelaimių, stengiasi išvengti skurdo ir vykdo demokratines reformas.

Ji taip pat remia daugybę nevyriausybinių žmogaus teisių gynimo bei humanitarinės pagalbos organizacijų įvairiose pasaulio šalyse.

Agentūros puslapyje įdėtame grafinio ženklo naudojimo vadove (angl. brandbook) nurodoma, kad logotipo spalvos turi būti raudona ir mėlyna, o ne juoda ir raudona, kaip ant vaizdo įraše demonstruojamų tariamos paramos paketų.

Taip pat neatitinka šriftas, jo išdėstymas, kitos detalės.

Be to, USAID Ukrainos padalinio puslapyje tarp išvardytų vykdomų medicinos projektų nenurodyta jokios tiesioginės humanitarinės paramos kariuomenei.

Čia vardijama, kad USAID finansuoja Ukrainoje sveikatos sistemos reformos reorganizavimą, skiria lėšų imunizacijos, tuberkuliozės kontrolės, psichikos sveikatos programoms.

AFP/„Scanpix“ nuotr./USAID pagalba Irakui
AFP/„Scanpix“ nuotr./USAID pagalba Irakui

Tokios paramos negavo

15min susisiekus su Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 79-osios atskirosios oro desanto brigados atstovais, šie paneigė gavę humanitarinę pagalbą tokiais medikamentais.

Brigados atstovas spaudai, leitenantas Jaroslavas Čepurnas 15min patvirtino, kad vaizdo įrašas yra suklastotas, kaip ir jame pateikta informacija.

Apie tai, kad vaizdo įrašas suklastotas, faktų tikrintojams iš portalo leadstories.com šių metų rugpjūčio 1 dieną patvirtino USAID atstovas spaudai.

„USAID neteikia pagalbos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. USAID nesiuntė efedrino / metilfenidato Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms“, – žurnalistams skirtame komentare rašė organizacijos atstovas.

15min verdiktas: Manipuliacija. Vaizdo įrašas suklastotas ir tą rodo net keli pateikti įrodymai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius