Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas Vakarų gyventojams pasiūlė rusiškų ropių, bet valgyti jas galės pats

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, neva Vakarams susidūrus su kai kurių daržovių trūkumu, kitų šalių vadovai siūlo piliečiams jas pakeisti rusiška rope. Tačiau ir tos, esą, šie negautų, nes tik Rusijoje yra gana gausus jų derlius. Nežinia iš kur atsiradusia melagiena ėmė dalytis prokremliški žiniasklaidos šaltiniai ir tinklaraštininkai, tačiau rusiškų ropių niekas vakariečiams iš tiesų nesiūlė.
Vladimiras Putinas sakė kalbą per koncertą, kuriuos rusai minėjo Krymo okupacijos metines.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos suvažiavime Rusijos vadovas pradėjo pasakoti, kad Vakarų šalys šiuo metu susiduria su tomis pačiomis prekių trūkumo problemomis, kurios Rusijai buvo prognozuojamos prieš metus.

Praėjusių metų vasarį dėl sankcijų, kurios buvo pritaikytos šaliai po invazijos į Ukrainą, nemažai analitikų žadėjo milžinei net būtiniausių prekių trūkumą, nes šalį vienas po kito ėmė palikti pasauliniai prekių ženklai.

„Prieita iki to, kad (Vakarų šalių – aut. past.) vadovai siūlo piliečiams vietoj salotų ir pomidorų rinktis ropes. Ropės yra geras produktas, bet jie tikriausiai turės atvykti pas mus ir ropių, nes mūsų derliaus lygis vis dar daug didesnis nei mūsų kaimynų Europoje“, – pramonininkų suvažiavime, vykusiame kovo viduryje, kalbėjo V.Putinas.

Anot jo, prie prasto derliaus Europoje galėjo prisidėti oro sąlygos, tačiau V.Putino įsitikinimu, Vakarų šalims bus „sunku apsieiti“ be rusiškų trąšų, skirtų derliui padidinti.

Unsplash.com nuotr./Daržovės
Unsplash.com nuotr./Daržovės

Dėl ko pritrūko daržovių?

Daržovių ir vaisių trūkumas tikrai buvo pastebimas kai kuriose Europos šalyse pastaruosius porą mėnesių, tačiau jis niekada negrėsė badu, o valstybių lyderiai nekvietė europiečių rinktis rusiškas ropes.

Be to, ši situacija susijusi ne su sankcijomis Rusijai, o su oro sąlygomis Pietų Europoje ir Šiaurės Afrikoje, logistikos ir net biurokratinėmis kliūtimis.

Be to, dėl aukštų energijos kainų kai kurie augintojai nusprendė apriboti auginimą šiltnamiuose Jungtinėje Karalystėje ir Nyderlanduose.

Vaisių trūkumą rinkoje dar padidino žemės drebėjimas Turkijoje.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrę prekybos tinklai net kuriam laikui nusprendė apriboti tam tikrų vaisių ir daržovių pardavimus vienam asmeniui, tačiau badas šalyje dėl to nekilo.

„Tesco“, „Aldi“, „Morrisons“ ir „Asda“ klientai dabar gali įsigyti tik po tris prekių vienetus, o „Asda“ apribojo pomidorų, paprikų, agurkų, salotų, brokolių, žiedinių kopūstų ir aviečių pirkimą.

Tačiau to ėmėsi ne visi prekybos centrai – „Sainsbury`s“ ir „Lidl“ tinkluose JK ribojimų kol kas nėra.

Spėjama, kad šios problemos gali tęstis iki balandžio pabaigos.

„Scanpix“ nuotr./Daržovių skyrius vienoje „Tesco“ parduotuvių
„Scanpix“ nuotr./Daržovių skyrius vienoje „Tesco“ parduotuvių

Didžiosios Britanijos vyriausybė atmetė prielaidą, kad dėl susidariusios situacijos prekyboje kaltas „Brexit“.

Siūlė sezonines daržoves, ne rusiškas

JK aplinkos ministrė Therese Coffey, priešingai nei teigė V.Putinas, nesiūlė gyventojams rinktis Rusijoje auginamų daržovių, o kalbėjo apie tai, kad šie turėtų labiau vertinti vietos ūkininkų gaminamą produkciją ir išaugintas daržoves.

Tuomet ir nuskambėjo garsusis pasiūlymas valgyti daugiau ropių, tačiau tokiu būdu gyventojams buvo siūloma atsigręžti į vietos, o ne rusiškus produktus.

Th.Coffey, atsakydama į parlamento narių klausimus apie daržovių trūkumą, pareiškė, kad žmonės galėtų valgyti daugiau vietos sezoninių produktų, pavyzdžiui, ropių, taip jie galėtų prisidėti prie daržovių trūkumo problemos sprendimo.

„Svarbu įsitikinti, kad savo šalyje branginame tai, ką turime. Daug žmonių dabar galėtų valgyti ropes, o ne galvoti apie salotas, pomidorus ir panašius dalykus.

Nors suprantu, kad vartotojai visus metus nori įvairovės, tai stengiasi patenkinti mūsų prekybos centrai, maisto gamintojai ir augintojai visame pasaulyje“, – sakė Aplinkosaugos ir žemės ūkio ministrė Therese Coffey.

„Prekybos centrai vis dar importuoja mums per daug produktų. Iš tiesų turėtume daugiau valgyti sezoninių vietos daržovių ir remti savo ūkininkus“, – pareiškė ministrė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius