Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veidmainis: J.C.Junckeris trukdė ES pastangoms kovoti su mokesčių vengimu

Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris prieš tai vadovavo Liuksemburgo vyriausybei. Ir, kaip dabar aiškėja, stengėsi žlugdyti Europos Sąjungos (ES) pastangas pažaboti mokesčių vengimą Bendrijoje, skelbia Vokietijos radijo stočių grupė NDR.
Jeanas Claude'as Junckeris
Jeanas Claude'as Junckeris / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Būtent šiai žiniasklaidos organizacijai nutekintuose Vokietijos diplomatų dokumentuose apibūdinama, kaip mažytis Liuksemburgas, per daug metų užsitarnavęs mokesčių rojaus reputaciją, trukdė ES traukyti mokesčių vengimo schemas.

O tuo metu Liuksemburgo premjero pareigas ėjo būtent dabartinis EK pirmininkas J.C.Junckeris.

Nutekinti dokumentai rodo, kaip slapčia tarptautinių korporacijų, kuriose mokesčių vengimas – įprasta praktika, naudai darbavosi Liuksemburgo atstovai Elgesio kodekso grupėje.

Kovojo prieš skaidrumą ir sąžiningumą

Ši dar 1998 metais įkurta grupė kaip tik ir kovoja su mokesčių vengimu ES bei nesąžininga konkurencija. Stebima, ar didelės bendrovės ne pernelyg agresyviai siekia perkelti pelną už „gimtosios“ šalies ribų ir taip išlošti dėl mažesnių mokesčių.

Esą liuksemburgiečiai nuolat blokuodavo pastangas kovoti su agresyviu mokesčių planavimu ir aršiai gindavo lanksčius mokesčių režimus – kaip Liuksemburge. Šios šalies atstovai taip pat protestavo prieš planus viešai įvardyti valstybes nares, trukdančias reformoms.

Liuksemburgiečiai nuolat blokuodavo pastangas kovoti su agresyviu mokesčių planavimu ir aršiai gindavo lanksčius mokesčių režimus – kaip pačiame Liuksemburge.

Dokumentai buvo nutekinti NDR, tačiau vokiečiai informacija pasidalino ir su britų dienraščiu „The Guardian“ bei tarptautiniu tiriamosios žurnalistikos centru „International Consotrium of Investigative Journalists“.

Viename dokumentų, anot „The Guardian“, Vokietijos diplomatas, kuris nėra įvardijamas, atvirai teigia, kad Liuksemburgui nerūpi realios reformos.

„Dar kartą tapo akivaizdu, kad daugelio valstybių narių nedomino realios reformos. Kalbant konkrečiau, būtent Liuksemburgo atstovai teigė, kad priešinsis bet kokiam pasiūlymui paskelbti jų per komiteto posėdžius išsakomus argumentus“, – rašoma dokumente.

Liuksemburgo finansų ministerija tikina nieko nežinojusi ir nežinanti apie tokias diskusijas. J.C.Junckeris šalies premjero postą užėmė 1995–2013 metais. Jis taip pat yra dirbęs finansų ministru ir iždo ministru.

Vadovauti EK jis pradėjo 2014-aisiais, o tada J.C.Junckeriui ir Liuksemburgo reputacijai buvo smogęs ir dar vienas skandalas, susijęs su slaptų dokumentų nutekinimu, – „LuxLeaks“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris

Tada paaiškėjo, kad Liuksemburgas padėdavo tarptautinėms korporacijoms išvengti pelno mokesčių. Tokiu būdu iš ES narių nacionalinių iždų išplaukė milijardai eurų, o jie tikrai būtų pravertę žemynui smogus ekonominei krizei.

Skandalas „LuxLeaks“ paskatino ES iš naujo pabandyti įšvirkšti daugiau skaidrumo į mokestines sistemas. Bet du informatoriai ir žurnalistas atsidūrė teisme. Reporteris buvo išteisintas, bet pirmiesiems dviem buvo skirta lygtinė kalėjimo bausmė.

Europos Komisijos nuopuoliai

Naujasis nutekinimas dar labiau padidins spaudimą EK, kuri, anot vis daugiau europiečių, vis labiau atitrūkusi nuo realybės.

Buvęs EK pirmininkas Jose Manuelis Barroso dabar dirba JAV investiciniame banke „Goldman Sachs“, kurio atstovai yra pripažinę, kad prieš pasaulinę ekonomikos krizę išviliojo iš investuotojų milijardus dolerių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jose Manuelis Barroso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jose Manuelis Barroso

Pernai rugsėjį paaiškėjo, kad buvusi ES konkurencijos komisarė Neelie Kroes „pamiršo“ deklaruoti vadovaujanti Bahamose įsteigtai ofšorinei kompanijai.

Pernai rugsėjį paaiškėjo, kad buvusi ES konkurencijos komisarė Neelie Kroes „pamiršo“ deklaruoti vadovaujanti Bahamose įsteigtai ofšorinei kompanijai.

O lapkritį dar vienas komisaras Güntheris Oettingeris nusprendė iš Briuselio į Budapeštą nuskristi privačiu vokiečio lobisto Klauso Mangoldo, kuris yra Rusijos garbės konsulas Vokietijoje, lėktuvu. K.Mangoldas ragina ES atšaukti sankcijas Kremliui.

Nė vienas šių pareigūnų nebuvo nubaustas, nors peticiją bent jau J.M.Barroso pasirašė net EK darbuotojai.

„Absurdiška tai, kad milijonai europiečių, kuriems skaudžiai smogė taupymo politika, turi reikalų su Europos Komisijai vadovaujančiu mokesčių dempingo krikštatėviu (J.C.Junckeriu, – red.)“, – piktinosi vokietė europarlamentarė Faio De Masi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius