-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Volodymyro Zelenskio karikatūra – vėl Madride, bet jos iš tiesų ir vėl nėra

Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio karikatūra – vėl ant Madrido grindinio. Šį kartą užgauliame piešinyje vyras, panašus į prezidentą, vaizduojamas lyg skėrys, graužiantis eurų pilną maišą. Bet ir vėl tai yra melas – grafitis, kaip ir keli ankstesni, tariamai pasirodę kituose Europos didmiesčiuose, iš tiesų sukurti kompiuteriu.
Internete pasirodė jau ne pirmas grafitis, kuriame pašaipiai vaizduojamas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Internete pasirodė jau ne pirmas grafitis, kuriame pašaipiai vaizduojamas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / Ekrano nuotr. iš „Instagram“

Šįkart ryja eurus

Trimatis grafitis, esą Lenkijos menininkų nupieštas ant šaligatvio Briuselyje, internete ėmė plisti vasario pradžioje. Jame matyti vyras, panašus į V.Zelenskį, į plačiai išžiotą burną grūdantis tankus.

Kaip ir ankstesnės V.Zelenskio karikatūros, ši kovo 9-ąją buvo paskelbta „Telegram“ kanale „Typical Optical“. Tas pats kadras, tik padalytas į devynias dalis, paviešintas ir „Instagram“ paskyroje tokiu pačiu pavadinimu.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Internete pasirodė jau ne pirmas grafitis, kuriame pašaipiai vaizduojamas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Internete pasirodė jau ne pirmas grafitis, kuriame pašaipiai vaizduojamas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„Telegram“ paskyroje po nuotrauka yra tik trumpas angliškas komentaras: „Šie skėriai toliau ryja Europos finansus :(“.

Prie kiekvieno „Instagram“ paskelbtos nuotraukos fragmento pridėtas ne tik analogiškas komentaras, bet ir grotažymės anglų kalba „Ukraina“, „Rusija“, „Zelenskis“, „Bidenas“, „JAV“, „Karas Ukraina“, „menas“, „gatvės menas“, „Ispanija“, „Madridas“.

Nors prierašuose nedetalizuota, iš grotažymių galima suprasti, kad grafityje tikrai vaizduojamas V.Zelenskis, o jis esą nupieštas Ispanijos sostinėje. Kad veiksmas vyksta Madride, patvirtina ir detali vaizdo analizė.

Iš matomų pastatų, žmonių ar jų aprangos miestą identifikuoti nelengva. Tikėtina, kad fotografuota pietinėse valstybėse (jei fotografuota Europoje). Mat galima spėti, kad ant šaligatvio piešta neseniai, o šiaurėje pavasaris vis dar neįveikęs žiemos, tad gatvėse turėtų būti sniego, o žmonės lauke vargiai vaikščiotų su šortais.

Iš nuotraukos nesunku nustatyti vietą

Tačiau vietą išduoda kai kurios detalės, pavyzdžiui, ant pastato kairėje kabantys ženklai. Kas ant iškabų parašyta, įskaityti sunku, bet aiškiai matyti ženklas, sudarytas iš stilizuoto smuiko rakto ir ampersando (logogramos &, anglų kalboje vartojamos vietoj jungtuko „ir“).

Atvirkštinė šio ženklo vaizdo paieška nuveda į Madride, legendiniame 5 žvaigždučių viešbutyje „The Westin Palace“, įsikūrusį retoraną „La Rotonda“.

Sekmadieniais jame rengiami pietūs „Opera & Brunch“, kurių kulminacija, kaip rodo pavadinimas, – „gyvas“ operos atlikimas tiesiog tarp staliukų. Šie pietūs kaip tik ir reklamuojami smuiko rakto bei & piešiniu.

Ekrano nuotr. iš maps.google.com/Žemėlapyje matomos tos pačios detalės, kaip nuotraukoje
Ekrano nuotr. iš maps.google.com/Žemėlapyje matomos tos pačios detalės, kaip nuotraukoje

Pagal adresą (Plaza de las Cortes, 7, Madrid) restoraną susiradus „Google Maps“ ir pasirinkus tikrą, ne grafinį vaizdą, galima išvysti kai kurias detales, matomas ir nuotraukoje su grafičiu. Pavyzdžiui, ant gatvės nupieštus kelio ženklus.

Taip pat skaitykite: Iš Volodymyro Zelenskio toliau „šaiposi“ įvairiuose miestuose? Ne, šaipomasi tik internete

Pietų reklama greičiausiai iškabinta ant šiaurinės viešbučio sienos, tad akivaizdu, kad karikatūra tariamai atsirado ant šaligatvio greta (nuotraukoje pažymėta rodykle).

„Google Street Views“ šią prielaidą patvirtina. Teismų aikštėje (taip vadinama ši gatvė) matyti tie patys kelio ženklai ant asfalto, įvažiavimas į požeminę automobilių aikštelę, ant sienos plevėsuojančios restorano reklamos.

Ekrano nuotr. iš Ekrano nuotr. iš „Google Street Views“/„Google Street Views“ matomos tos pačios detalės, kaip nuotraukoje
Ekrano nuotr. iš Ekrano nuotr. iš „Google Street Views“/„Google Street Views“ matomos tos pačios detalės, kaip nuotraukoje

Ispanijos faktų tikrinimo tinklalapio „Maldita“ žurnalistas portalo 15min prašymu apsilankė šioje vietoje ir jokio piešinio – nei V.Zelenskio, nei kokio nors kito – ant šaligatvio nerado. Tai patvirtina jo padarytos nuotraukos.

Viešbučio atstovai taip pat patikino, kad jokio grafičio ant grindinio nėra ir nebuvo anksčiau.

Grafičiai keliauja po Europą

Trimačiai piešiniai, kuriuose V.Zelenskis vaizduojamas kaip godus, tankus ryjantis žmogus, ant išmatų krūvos, lyginamas su inkštiru, skėriais ar juodąja skyle, taip pašiepiant jo prašymus įvairiais būdais remti Ukrainą, internete plinta jau ne vieną mėnesį.

Viena iš šių karikatūrų, kurioje prezidentas buvo palygintas su skėriais, graužiančiais Europos Sąjungą, jau „buvo nupiešta“ Madride. Bet tokio grafičio nuotraukoje matomoje vietoje nebuvo.

Prieš tai panašus į naujausią piešinys, galimai pirmasis, vaizduojantis, kaip V.Zelenskis ryja JAV dolerius ir pinigų maišus, „buvo atsiradęs“ Varšuvoje.

Vėliau karikatūros tariamai atsirado Paryžiuje, Berlyne, Niujorke, Londone, Briuselyje Bet šie trimačiai grafičiai tėra skaitmeninio meno pavyzdžiai, sukurti kompiuteriu.

Dar daugiau – kai kuriose nuotraukose užfiksuotos visai kitos vietovės, nei buvo teigiama. Jų autoriais skelbiasi „Typical Optical“, prisistatantys „dar nežinoma meno grupe iš Lenkijos“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius