Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Volodymyro Zelenskio šaiposi toliau, bet Briuselyje jo karikatūros nenupiešė

Europoje vėl „atsirado“ atvaizdas, pašiepiantis Ukrainos lyderį Volodymyrą Zelenskį, šį kartą – Briuselyje. Užgaulioje karikatūroje ant grindinio matyti į jį panašus vyras, ryjantis tankus. Tai – jau ne pirmas panašus grafitis, kuriame šaipomasi iš prezidento, ypač jo prašymų suteikti paramos užpultai šaliai. Įvairiuose Europos didmiesčiuose tariamai pasirodę piešiniai iš tiesų sukurti kompiuteriu.
Nuotrauka ypač aktyviai plito rusiškoje interneto erdvėje
Nuotrauka ypač aktyviai plito rusiškoje interneto erdvėje / Ekrano nuotr. iš tgstat.ru

Apžiūrėjo šimtai tūkstančių

Trimatis grafitis, esą Lenkijos menininkų nupieštas ant šaligatvio Briuselyje, internete ėmė plisti vasario pradžioje. Jame matyti vyras, panašus į V.Zelenskį, į plačiai išžiotą burną grūdantis tankus.

Pašaipi karikatūra pavadinta „Juodosios skylės paskutinė vakarienė“.

Ekrano nuotr. iš tgstat.ru/Nuotrauka ypač aktyviai plito rusiškoje interneto erdvėje
Ekrano nuotr. iš tgstat.ru/Nuotrauka ypač aktyviai plito rusiškoje interneto erdvėje

Šis siužetas yra užuomina į seniai išreikštą Ukrainos pageidavimą gauti tankų, kuris, Vakarų šalims vis delsiant priimti sprendimus dėl to, buvo vis kartojamas, ir net lėktuvų.

Britų leidinio „The Sunday Times“ skaičiavimu, Ukraina tikisi maždaug 320 vakarietiškų tankų, apie kurių pristatymą jau paskelbta oficialiai. Ukrainos partneriai siekia, kad pirmosios bangos metu būtų perduota apie 80 tankų „Leopard 2“.

Prancūzija sekmadienį pranešė, kad šią savaitę pradės tiekti pažadėtus šarvuočius.

Ekspertų vertinimais, iki balandžio fronto linijoje būsią tik apie 50 tankų. Tiek esą nepakanka, norint reikšmingai paveikti padėtį kare. O tai kelia susirūpinimą būsimo arba jau pradėto didelio masto Rusijos puolimo kontekste.

V.Zelenskis, sulaukęs įsipareigojimų dėl tankų, priešlėktuvinės gynybos ir tiksliųjų raketų, paprašė atsiųsti ir vakarietiškų kovinių orlaivių.

Tokiame kontekste piešinys ypač paplito prokremliškų veikėjų paskyrose ir rusiškose socialinių tinklų grupėse. Televizijos laidų vedėjo propagandininko Vladimiro Solovjovo „Telegram“ kanale nuotrauką pamatė 270 tūkst., kito propagandininko, televizijos laidų vedėjo, tinklaraštininko iš Donecko Ruslano Ostaško kanale – 130 tūkst. žmonių.

Ekrano nuotr. iš tgstat.ru/Nuotrauka ypač aktyviai plito rusiškoje interneto erdvėje
Ekrano nuotr. iš tgstat.ru/Nuotrauka ypač aktyviai plito rusiškoje interneto erdvėje

Kanale „Россия сейчас“ („Rusija šiandien“) grafitis sulaukė dar daugiau dėmesio – pamatė beveik 380 tūkst. žmonių. Jis buvo paskelbtas ir kituose „Telegram“ kanaluose, pavyzdžiui, pavadintuose „Taikdarys“, „RF ginkluotosios pajėgos“, „UA denacifikacija“. Taip pat čia, čia, čia, čia, čia, čia.

Aktyviai piešinio nuotrauka platinta ir socialiniuose tinkluose (čia, čia, čia, čia, čia, čia), tinklalapiuose.

Kaip ir ankstesnės V.Zelenskio karikatūros, ši paskelbta „Telegram“ kanale „Typical Optical“. Tas pats kadras, tik padalytas į devynias dalis, tą pačią vasario 5-ąją buvo paviešintas „Instagram“ paskyroje tokiu pačiu pavadinimu.

Ekrano nuotr. iš news-kiev.ru/Nuotrauka ypač aktyviai plito rusiškoje interneto erdvėje
Ekrano nuotr. iš news-kiev.ru/Nuotrauka ypač aktyviai plito rusiškoje interneto erdvėje

Prie visų kadro dalių nurodytos grotažymės anglų kalba „Ukraina“, „Rusija“, „Zelenskis“, „Bidenas“, „JAV“, „Karas Ukraina“, „Zelenskis juodoji skylė“, „Ukraina juodoji skylė“, „menas“, „gatvės menas“, „Belgija“, „Briuselis“. Jos reiškia, kad piešinyje tikrai vaizduojamas V.Zelenskis.

Vaizdai – ne iš Briuselio

Nors iš pastarųjų grotažymių galima suprasti, kad karikatūra buvo nupiešta ant šaligatvio Briuselyje, tai nėra tiesa.

Ekrano nuotr. iš fotoforensics.com/Detali nuotraukos analizė rodo, kad ji buvo pakeista
Ekrano nuotr. iš fotoforensics.com/Detali nuotraukos analizė rodo, kad ji buvo pakeista

Nuotraukų analizės programa „FotoForensics“, vaizdą pavertusi pikseliais (fotografiją sudarančiais taškais), išsiskiria vieta, kurioje yra piešinys. Kitaip tariant, ten kadras buvo keistas – grafitis buvo įkeltas į kitą nuotrauką.

Abejonių gali sukelti jau pavadinimas „Typical Optical“. Ir „Instagram“, ir „Telegram“ nurodyta, kad tai yra „dar nežinoma meno grupė iš Lenkijos“.

Būtent jos atstovai ėmė viešinti tariamai įvairiuose Europos didmiesčiuose pasirodžiusias V.Zelenskį pašiepiančias karikatūras.

Detalesnė nuotraukos su naujausiu piešiniu analizė patvirtina, kad bent Briuselyje prie nufotografuoto pastato kampo jos nebuvo. Mat šis šaligatvis yra ne Belgijos sostinėje.

Įamžinta tik artimiausio statinio apatinė dalis, tad nematyti lentelės su gatvės pavadinimu, kuri galėtų pasufleruoti vietovę. Bet tokia lentelė kabo tolumoje, virš dešinėje pusėje stovinčio vyro peties. Nors kas tiksliai joje parašyta, įžiūrėti sunku, bet aiškiai matyti dvi eilutės.

Briuselyje tokiose lentelėse dažniausiai būna keturios eilutės: dviejose užrašytas pats prancūziškas ir olandiškas gatvės pavadinimas, o viršuje ir apačioje – žodis „gatvė“ abiem kalbomis (rue ir straat) ar jo atitikmuo (aikštė, skersgatvis ir pan.). Šios dvi kalbos (kartu su vokiečių) Belgijoje yra oficialios, todėl vieši užrašai yra dvikalbiai.

Nuotraukoje galima įžiūrėti ir automobilių numerius, kurie – juodos raidės baltame fone – atrodo kitaip nei oficialūs belgiški (raudonos ar žalios raidės baltame fone arba baltos raidės raudoname fone).

Į kairę nuo stovinčio vyro, tiesiai už pirmojo automobilio matyti Prancūzijos-Belgijos saldumynų bendrovės „Jeff de Bruges“ parduotuvė, kurią galima atpažinti iš firminio turkio spalvos fasado ir užrašo virš įėjimo. Tačiau nei Briuselyje, nei visoje Belgijoje, kaip teigiama oficialiame tinklalapyje, šios kompanijos parduotuvių nėra.

Ekrano nuotr. iš jeff-de-bruges.com/„Jeff de Bruges“ neturi parduotuvių Belgijoje
Ekrano nuotr. iš jeff-de-bruges.com/„Jeff de Bruges“ neturi parduotuvių Belgijoje

Kai kurios ankstesnės V.Zelenskio karikatūros pasirodė „nupieštos“ ne tuose miestuose ir net ne tose šalyse, kaip buvo skelbiama. Pavyzdžiui, Ciurichas nuotraukose atstojo Londoną ir Berlyną.

Pasirodo, kad ir naujausias grafitis – ne iš Briuselio. Taip spėjo faktų tikrinimo tinklalapio „Provereno“ žurnalistai, anksčiau rašę apie kitą piešinį, kuris esą buvo atsiradęs ant Paryžiaus priemiesčio Sen Mandė grindinio. Jų prielaida, kad nuotraukos fonui galėjo būti pasirinkta ta pati vietovė, buvo teisinga.

Žurnalistus ant kelio užvedė nuotraukoje su karikatūra į dešinę nuo saldumynų parduotuvės matoma kirpyklos „Visions“ iškaba. Sen Mandė veikia ne tik „Jeff de Bruges“ parduotuvė, bet ir kirpykla tokiu pavadinimu.

„Google Street View“ galima pamatyti, kad prieš jas, greta banko LCL skyriaus, kurio pastato kampas matyti nuotraukoje, yra nedidelė aikštė. Kaip tik joje buvo „nupieštas“ trimatis grafitis.

Televizijos „France 24“ faktų tikrinimo projekto „Les Observateurs“ žurnalistui greta veikiančių banko, soliariumo ir restorano darbuotojai patvirtino, kad pastaruoju metu aikštėje nebuvo jokio panašaus piešinio.

Nuo Varšuvos iki Niujorko

Trimačiai piešiniai, kuriuose V.Zelenskis vaizduojamas kaip godus žmogus, ant išmatų krūvos, lyginamas su inkštiru, skėriais ar juodąja skyle, taip pašiepiant jo prašymus nepaliauti remti Ukrainą, internete plinta jau ne vieną mėnesį.

Jie tariamai matyti Varšuvoje, Madride, Paryžiuje, Berlyne, Niujorke, Londone. Bet šios trimatės karikatūros tėra skaitmeninio meno pavyzdžiai, minėtuose miestuose visai nenupiešti.

Taip pat skaitykite: Iš Volodymyro Zelenskio toliau „šaiposi“ įvairiuose miestuose? Ne, šaipomasi tik internete

Nurodytose vietose nieko panašaus nebuvo, dar daugiau – kai kuriose nuotraukose užfiksuotos visai kitos vietovės, nei buvo teigiama.

Bene pirmasis piešinys, pašiepiantis Ukrainos vadovą, „atsirado“ Varšuvoje. Pernai lapkritį internete ėmė plisti fotografija, kurioje užfiksuotas mieste ant šaligatvio plytelių nupieštas trimatis grafitis, vaizduojantis, kaip V.Zelenskis ryja JAV dolerius ir pinigų maišus.

Autoriai taip esą bandė atkreipti dėmesį, kad Ukrainai tiekiama finansinė pagalba yra neproporcingai didelė.

Taip pat skaitykite: Melagingas grafitis keliauja po pasaulį: pirma buvo Lenkijoje, dabar „atsirado“ Madride

Kitas grafitis, kuriame jis buvo palygintas su skėriais, graužiančiais Europos Sąjungą, esą buvo nupieštas Madride. Ispanijos sostinėje taip pat nieko panašaus nebuvo.

Vienas piešinys, kuriame V.Zelenskis vaizduojamas iš pykčio perkreiptu veidu, tariamai pasirodė Berlyne. Vokiečių faktų tikrinimo tinklalapio „Correctiv“ žurnalistai išsiaiškino, kad iš tiesų fotografuota Ciuriche.

Lygiai taip pat V.Zelenskio karikatūrų nebuvo nei Niujorko centriniame parke (šią melagieną paneigė ir „Lead Stories“, ir „Myth Detector“), nei Londone.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius