Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Volodymyro Zelenskio toliau „šaiposi“ įvairiuose miestuose? Ne, šaipomasi tik internete

Grafičių, kuriuose šaipomasi iš Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir ypač jo prašymų suteikti paramos užpultai šaliai, kolekcija gausėja. Iš pradžių tariamai matyti Varšuvoje, vėliau jie esą pasirodė Madride, Berlyne ir Niujorke, o naujausias piešinys – Londone. Bet šios trimatės karikatūros tėra skaitmeninio meno pavyzdžiai, minėtuose miestuose niekada nenupiešti.
Tariamai Londone pasirodęs grafitis su Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio atvaizdu
Tariamai Londone pasirodęs grafitis su Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio atvaizdu / Ekrano nuotr. iš „Instagram“

Nupiešė ant išmatų krūvos

Trimačiai piešiniai, kuriuose V.Zelenskis vaizduojamas kaip godus žmogus, net lyginamas su skėriais, taip pašiepiant jo prašymus nepaliauti remti jo šalį, internete plinta jau keletą savaičių.

Greta būna nurodyta, esą grafičiai nupiešti ant asfalto viename ar kitame Europos didmiestyje. Bet tai nėra tiesa. Nurodytose vietose nieko panašaus nematyti, dar daugiau – kai kuriose nuotraukose užfiksuotos visai kitos vietovės, nei teigiama.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Šis grafitis tariamai pasirodė Londone
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Šis grafitis tariamai pasirodė Londone

Naujausias šioje serijoje – trimatis vyro, neva panašaus į V.Zelenskį, veidas ant išmatų krūvos. Nuo jos tarytum kyla Ukrainos vėliavos spalvų garas.

Po nuotrauka angliškai parašyta: „Shit happens in Europe. Thank you, Zelensky!“ Pažodžiui tai reiškia „Europoje atsitinka / vyksta šūdas. Ačiū, Zelenski!“ Frazė „shit happens“ šnekamojoje kalboje vartojama, kai nesiseka, netikėtai, be akivaizdžios priežasties atsitinka kas nors negero ir blogąja prasme netikėto.

Fotografija, vaizduojanti užgaulų grafitį ir jį esą dailinantį menininką, buvo paskelbta „Telegram“ kanale „Typical Optical“.

Komentaras apačioje parašytas ne visai tiksliai – V.Zelenskio pavardės (ukrainietiškai Володимир Зеленський) oficiali angliška transkripcija yra su dviem Y pabaigoje (Volodymyr Zelenskyy). Zelensky, Zelenskiy ar Zelenskyi yra tik neformalūs jos variantai.

Tas pats kadras, tik padalytas į devynias dalis, vėliau buvo paviešintas „Instagram“ paskyroje tokiu pačiu pavadinimu.

Prie visų jo fragmentų grotažymėse paminėti Anglija ir Londonas. Tačiau, jei toks grafitis Jungtinės Karalystės sostinėje ir buvo nupieštas, tai buvo padaryta ne šioje aikštelėje.

Nuotraukų analizės programa „FotoForensics“, vaizdą pavertusi pikseliais (fotografiją sudarančiais taškais), išskiria vietą, kurioje yra piešinys. Kitaip tariant, ten kadras buvo keistas – grafitis buvo įkeltas į kitą nuotrauką.

Ekrano nuotr. iš fotoforensics.com/Detali nuotraukos analizė rodo, kad ji buvo pakeista
Ekrano nuotr. iš fotoforensics.com/Detali nuotraukos analizė rodo, kad ji buvo pakeista

Abejonių gali sukelti ir fotografijoje matomi žmonės – prie staliuko sėdintys ir stovintys greičiausiai kavinės lankytojai. Jie visiškai nekreipia dėmesio į grafitį piešiantį žmogų, nors, atsižvelgiant į piešinio dydį ir turinį, tikėtina, kad turėtų būti susidomėję.

Kur iš tiesų fotografuota?

JAV faktų tikrinimo tinklalapis „LeadStories“ pagal kai kurias detales nustatė, kad fotografijoje įamžintas ne Londonas, o Šveicarijos miestas Ciurichas.

Konkrečiau – dalis šokoladą gaminančios kompanijos „Lindt & Sprüngli“ pastato, esančio adresu Šokolado aikštė 1 Kilchberge, viename iš Ciuricho rajonų. Jo fasado nuotrauką galima rasti oficialiame tinklalapyje.

Nuotraukoje su grafičiu matyti mažiau staliukų, tačiau atsiradusios kelios eglės, kelios rietuvės malkų ir trys balti suolai. Tokie patys suolai prie šokolado gamyklos stovi kitose nuotraukose (čia, čia). Iš kitų detalių – pastato spalvos, langų, lauko staliukų – akivaizdu, kad tai yra tas pats statinys.

Šiame vaizdo įraše, nufilmuotame pernai lapkritį, matomas kone toks pats vaizdas, kaip įrašuose „Telegram“ ir „Instagram“ – su suolais ir eglėmis, greičiausiai paruoštomis tapti Kalėdų sezono dekoracijomis.

Ekrano nuotr. iš lindt-home-of-chocolate.com/Kompanijos „Lindt & Sprüngli“ pastato fasadas
Ekrano nuotr. iš lindt-home-of-chocolate.com/Kompanijos „Lindt & Sprüngli“ pastato fasadas

„Lead Stories“ žurnalistai apie piešinį užklausė šokolado gamintojų. „Lindt Home of Chocolate“ viešųjų ryšių specialistas Danielis Huggenbergeris atsakė: „Tai tikrai yra „Lindt Home of Chocolate“ Ciuriche fasadas. Tačiau grafičio ten niekada nebuvo. Taigi tai melagiena!“

V.Zelenskį įžeidžiantis piešinys greta šios kompanijos būstinės atrodytų keistai žinant, kad ji laikinai sustabdė veiklą Rusijoje dar pernai kovo pradžioje, vos pastarajai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą.

„Lindt“ yra puikiai žinoma ir už Šveicarijos ribų, todėl tikėtina, kad pro ją einantys žmonės fotografuotų šalia atsidūrusį piešinį, o paskui publikuotų internete. Bet nuotrauka su grafičiu buvo paskelbta vien „Typical Optical“ paskyrose.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Grafičius piešianti skelbiasi „dar nežinoma“ Lenkijos menininkų grupė
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Grafičius piešianti skelbiasi „dar nežinoma“ Lenkijos menininkų grupė

Interneto paieškos sistema neišmeta jokių žiniasklaidos žinučių, kuriuose būtų pranešama apie šio piešinio atsiradimą. Užtat galima rasti nemažai straipsnių apie grafičius su V.Zelenskio atvaizdu Jungtinėje Karalystėje (pavyzdžiui, čia, čia).

Skubiai pašalinti negalėjo

Tai – jau ne pirmas kartas, kai internete pasirodė tariamai įvairiuose Europos didmiesčiuose pasirodžiusios V.Zelenskio karikatūros. Visus grafičius pirmiausia paskelbė tie patys „Typical Optical“, prisistatantys „dar nežinoma meno grupe iš Lenkijos“.

Bene pirmasis piešinys, pašiepiantis Ukrainos vadovą, „atsirado“ netoli – Varšuvoje. Pernai lapkritį socialiniuose tinkluose ėmė plisti fotografija, kurioje užfiksuotas mieste ant šaligatvio plytelių nupieštas trimatis grafitis, vaizduojantis, kaip prezidentas ryja JAV dolerius ir pinigų maišus.

Gatvės menininkai taip esą bandė atkreipti dėmesį, kad Ukrainai tiekiama finansinė pagalba yra neproporcingai didelė. Rusų propagandininkai aiškino, kad V.Zelenskis vaizduojamas kaip „juodoji pinigų skylė“.

Kitas grafitis, kuriame jis buvo palygintas su skėriais, graužiančiais Europos Sąjungą, esą buvo nupieštas Madride. Taip buvo išreikštas nepasitenkinimas pagalba Ukrainai.

Bet nieko panašaus Ispanijos sostinėje nebuvo. Sakartvelo faktų tikrinimo tinklalapio „Myth Detector“ žurnalistų prašymu gruodį į gatvę šiame mieste, kur tariamai turėjo būti trimatis grafitis, nuvyko Tinatin Japaridze iš organizacijos „Critical Mass“. Ji patvirtino, kad V.Zelenskį vaizduojančio grafičio nuotraukoje matomoje gatvėje nėra.

Taip pat skaitykite: Melagingas grafitis keliauja po pasaulį: pirma buvo Lenkijoje, dabar „atsirado“ Madride

Galima atmesti prielaidą, kad jis buvo skubiai pašalintas. Gatvės piešinių agentūros „Donutstudio“ atstovų Lukaszo Polako ir Przemysławo Wojczako teigimu, nuvalyti tokį grafitį nepaliekant jokių pėdsakų būtų buvę neįmanoma.

Vienas piešinys, kuriame V.Zelenskis vaizduojamas iš pykčio perkreiptu veidu, tariamai pasirodė Berlyne. Juo įvairių socialinių tinklų vartotojai (čia, čia, čia) dalijosi su anglišku prierašu „Zelenskis yra didžiausias pasaulyje inkštiras! 2023-iaisiais privalome jį išspausti!“.

Piešinį irgi buvo galima rasti „Typical Optical“ paskyroje „Instagram“. Vokiečių faktų tikrinimo tinklalapio „Correctiv“ žurnalistai išsiaiškino, kad iš tiesų fotografuota tame pačiame Ciuriche, greta renovuojamo pastato pavadinimu „Brannhof“.

Ciuricho Civilinės inžinerijos ir atliekų tvarkymo departamento komunikacijos skyriaus vadovas Pio Sulzeris žurnalistams patvirtino, kad nuotraukoje matyti vieta šio miesto gatvėje Bahnhofstrasse. Be to, jis pats ten nuvyko ir patikino, kad nei piešinio, nei dažų pėdsakų ant grindinio nematyti.

Nuotraukoje matomo kioskelio, kuriame visą žiemą kepami kaštonai, pardavėjas taip pat nurodė, kad tokio grafičio ant asfalto niekada nebuvo. Jis prisiminė žmogų, kuris apsimetė piešiąs, bet tik kažką braižė.

Lygiai taip pat V.Zelenskio karikatūrų nebuvo nei Niujorko centriniame parke (šią melagieną paneigė ir „Lead Stories“, ir „Myth Detector“), nei Paryžiuje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius