-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 12 27

Paskutinėmis galimybių paso galiojimo valandomis vilniečiai skiepytis neskubėjo

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nusprendė, kad antradienis taps paskutine diena, kuomet daugiau nei prieš 7 mėnesius paskiepytiems gyventojams galios galimybių pasas. Tačiau į vakcinacijos centrą „Litexpo“ parodų rūmuose vilniečiai pirmadienio vakarą neskubėjo.
Skiepas
Skiepas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nuo gruodžio 28 dienos asmenims, pasiskiepijusiems pagal pilną vakcinacijos planą prieš daugiau nei 7 mėnesius, galimybių pasas arba jam alternatyvūs dokumentai nebegalios.

Atsižvelgiant į planuojamus pokyčius, SAM rekomendavo nedelsti ir registruotis stiprinančiai dozei.

Tačiau vilniečiai neskubėjo skiepytis paskutinę minutę – prieš pat užveriant duris sostinėje esančiam vakcinacijos centrui, grūstys prie jo durų, kitaip nei Kaune, nesusidarė.

Apie situaciją Kaune daugiau skaitykite čia: Negalėję prasitęsti galimybių pasų, kauniečiai puolė skiepytis paskutinę dieną – nutįso eilės.

Kaip pasakojo tvarką prižiūrintis ir prisistatyti nepanoręs pareigūnas, didesnių žmonių sankaupų nesulaukta ir dienos metu.

Sutrukdė darbai ir šventės

15min kalbinti skiepytis atvykę žmonės sakė nesureikšminantys galimybių paso galiojimo laiko.

Dauguma jų atvyko gauti stiprinančios, trečiosios dozės. Dalis – paskiepyti vaikus.

„Kaip tik šiandien praėjo pusė metų po antrojo skiepo. Specialiai paskutinės minutės nelaukiau, tačiau anksčiau buvo šventės, ligos, vaikų ligos, taip tiesiog išėjo“, – pasakojo sostinėje skiepytis atvykusi Milda.

Šešiametį sūnų atvežusi skiepyti Asta 15min sakė norėjusi vaiką paskiepyti kai tik atsirado tokia galimybė, tačiau vienas pirmųjų vakcinai registruotas šešiametis netikėtai apsirgo, todėl teko palaukti, kol jis pasveiks.

„Jam tik 6 metai, tai galimybių paso dar nereikės. Tačiau skiepyti vaiką noriu ne dėl paso, o dėl sveikatos, savo ir aplinkinių“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji tvirtino, kad labiau užkrečiama, naujoji omikron COVID-19 atmaina nenulėmė sprendimo vakcinuoti vaiką – tą padaryti norėjusi ir anksčiau.

Ministerija primena, kad galimybių pasas pirmą kartą vakcinuojamiems asmenims bus išduodamas pagal senąją tvarką ir galios 7 mėnesius po antrojo skiepo.

Pasiskiepijus stiprinančiąja „Comirnaty“, „Spikevax“ ar „Janssen“ vakcinos doze, galimybių paso galiojimo laikas bus pratęstas neribotai.

Vaikai iki 18 metų stiprinančia doze nebus skiepijami, tad jiems galimybių pasas galios neribotą laiką.

Nuo gruodžio 28 d. pramoginės ir kontaktinės paslaugos 12 metų ir 2 mėnesių amžiaus vaikams bus prieinamos tik pateikus galimybių pasą. Iki šiol galimybių paso reikėjo vaikams nuo 16 metų.

Dvylikamečiai šį dokumentą galės gauti tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir suaugusieji – turės būti pasiskiepiję nuo COVID-19 ligos, imunitetą įgiję, nes persirgo šia liga arba turės turėti neigiamą COVID-19 testo atsakymą.

Vaikai nuo 12 iki 16 metų galimybių pasą galės gauti ir atlikę tyrimą kaupinių metodu. Pilnai pasiskiepijusiems vaikams arba persirgusiems ir pasiskiepijusiems viena vakcinos doze galimybių pasas bus išduodamas neribotam laikui, persirgusiems minėtas dokumentas galios 210 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius