Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 31

Atsargiai: kvantinės lovos negydo visų ligų, nes išvis nieko negydo

Skiepų priešininkai bei tikintys įvairiomis sąmokslo teorijomis interneto vartotojai aktyviai dalijasi nauja melagiena – esą jau išrasta stebuklinga lova, kuri kvantinių dažnių dėka nuskaito sąmonės ir pasąmonės ligas ir geba gydyti net rimčiausius susirgimus. Jau atsirado sukčių, kurie plačiai išreklamuotą prietaisą pardavinėja už keliasdešimt tūkstančių JAV dolerių. Specialistai įspėja, kad atidėti onkologinių bei kitų rimtų susirgimų gydymą, tikintis, kad rinkoje netrukus pasirodys stebuklingas, viską gydantis baldas – neprotinga.
Taip internete reklamuojamos pseudomokslinės kvantinės lovos „Medbed“
Taip internete reklamuojamos pseudomokslinės kvantinės lovos „Medbed“ / Ekrano nuotr.

Melagiena, neva egzistuoja stebuklinga lova, kuri iki šiol palaiko nužudytojo JAV prezidento Johno Fitzgeraldo Kennedy gyvybę, ėmė plisti sąmokslo teorijos „Qanon“ gerbėjų gretose.

Imta tvirtinti, kad šį prietaisą jau senokai naudoja „pasaulio galingieji“, tačiau slepia tokį išradimą nuo likusios populiacijos, nes taip esą jiems gali pritrūkti stebuklingų lovų.

Kai kurie „QAnon“ adeptai medicinines lovas laiko šios sąmokslo teorijos dalimi.

Pavyzdžiui, Dalaso grupės nariai įsitikinę, kad JAV prezidentas J.F.Kennedy vis dar gyvas ir puikiai atrodo, nes jo gyvybę palaiko stebuklingosios lovos.

Oro pardavėjai

Netrukus po to, kai atsirado paklausa, ėmė rastis ir tokias lovas platinantys sukčiai.

Įvairiuose JAV interneto forumuose „kvantinę lovą“ galima įsigyti už keliasdešimt tūkstančių dolerių.

Pardavėjai nesibodi tvirtinti, neva ši lova gali išgydyti onkologinius, genetinius susirgimus, atlikti operacijas be chirurginės intervencijos ir suteikti organizmui apsaugą nuo visų ligų be skiepų.

„Nuskaitant ląstelių branduolinę sudėtį „MedBed“ tiksliai nustato dažnius ir kvantinės energijos kiekį, kurio reikia geriausiai savigydai, tuomet jie teleportuojami į jūsų kūną“, – apie tariamą kvantinės lovos veikimo principą rašoma ją pristatančiame interneto puslapyje.

Tame pačiame puslapyje teigiama, kad „Medbed“ dėka žmonės gali keliauti laiku ir išsigydyti praeityje įvykusias traumas.

Ekrano nuotr. /Taip internete reklamuojamos pseudomokslinės kvantinės lovos „Medbed“
Ekrano nuotr. /Taip internete reklamuojamos pseudomokslinės kvantinės lovos „Medbed“

Placebo efektas

Pasak neuromokslininko, Vilniaus universiteto profesoriaus Aido Alaburdos, tokios lovos nėra mokslininkų išradimas, o mokslu pagrįstos tiek pat, kiek aurų nuskaitymas ar ezoterika.

„Tai yra baisiausias dalykas, kad žmonės yra apgaudinėjami protingais, neva moksliniais žodžiais.

Kažkas naudojasi tuo, kad žmonės serga. Išgirdę, pavyzdžiui, vėžio diagnozę pacientai linkę nesusitaikyti, ieškoti įvairiausių gydymo būdų, o tuomet rinkoje ir atsiranda tie, kas pasiūlo už atitinkamą kainą tokius dalykus“, – vertino mokslininkas.

123RF.com nuotr./Onkologine liga serganti mergina
123RF.com nuotr./Onkologine liga serganti mergina

A.Alaburda akcentavo, kad kvantinė fizika – egzistuojanti mokslo šaka ir kai kurie jos išradimai greičiausiai yra taikomi medicinos moksle, tačiau patikrinti ir patikimi gydomieji ar diagnostiniai prietaisai yra naudojami plačiai, o ne slepiami nuo visuomenės, kaip tvirtinama sąmokslo teorijoje.

„Esu girdėjęs, kad siūlo kažkokius rutuliukus, kuriuos įkrauna neva kvantine energija, tada būna kažkokie prietaisai, kur neva matuoja kūno dažnius ir diagnozuoja – visa tai yra pseudomokslas.

Gal kažkam ir galėtų padėti, tačiau tik dėl to, kad tai yra savotiškas placebo efektas – gydo ne lova, o įsitikinimas, kad ji gali padėti, ir tai ne visais atvejais“, – apibendrino neuromokslininkas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius