Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 10 /15:41

Prie mokytojų streiko jungiasi dar 27 ugdymo įstaigos

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmadienį išplatintame pranešime nurodo, kad mokytojų streikas tęsiasi, o per šią savaitę prisijungs dar 27 mokyklos ir gimnazijos. Tai jau yra penkta mokytojų streiko savaitė.
Švietimo ministerijoje streikuoti liekantys mokytojai
Švietimo ministerijoje streikuoti liekantys mokytojai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Derybų pradžios tebelaukia ir mokytojai Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM). Ten antrą savaitę nakvoja 18 pedagogų. Streiką paskelbusios LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas sako, kad jeigu nebus atsižvelgiama į reikalavimus, mokytojai neatsitrauks, o prie streiko jungsis vis daugiau mokyklų.

ŠMM pirmadienį pranešime žiniasklaidai nurodo, kad preliminariais ministerijos duomenimis antradienį planuoja streikuoti 70 (apie 3,5 proc.) švietimo įstaigų: streiką tęs 60, prisijungs 10, nutrauks 3. Išankstiniais duomenimis, ketina streikuoti apie 950 pedagogų.

Streikuojantys mokytojai reikalauja:

  • įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų ir 18 valandų skirta kitiems darbams;
  • mažinti mokinių skaičių klasėse;
  • turi būti parengta pedagoginių ir nepedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio kėlimo programa, pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc.;
  • valandos etatui skaičiuojamos ne metams, o savaitei;
  • ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų pedagogų etate turėtų būti ne mažiau kaip šešios nekontaktinės valandos.

ŠMM skaičiavimais, minėtų reikalavimų įgyvendinimas valstybei atsieitų beveik 300 mln. eurų.

Praėjusią savaitę ministras pirmininkas Saulius Skvernelis atleido iš pareigų švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę. Ministerijai laikinai vadovauja susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė sudaryti derybų grupę dėl viešojo sektoriaus finansavimo iki 2025 metų. Tokio žingsnio imtasi po besitęsiančio dalies pedagogų streikų dėl rugsėjį įvesto etatinio apmokėjimo modelio ir didesnių algų.

Taip pat pirmadienį Seimui teikiamos šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės pataisos etatinio mokytojų apmokėjimo modeliui. Pataisas prezidentė siūlo po ketvirtadienį įvykusio susitikimo su švietimo profesinių sąjungų atstovais, švietimo ekspertais bei Seimo švietimo ir mokslo komiteto pirmininku Eugenijimu Jovaiša.

Sekmadienį Vilniuje įvyko masinė protesto akcija „Paskutinis skambutis“. Pagrindinis mitingas prasidėjo 15 valandą Vinco Kudirkos aikštėje, prie Vyriausybės rūmų. Ten skambėjo pedagogus palaikančios kalbos. Taip pat buvo išsakyti pagrindiniai reikalavimai Vyriausybei: atidėti gruodžio 11-ąją numatytą biudžeto priėmimą, rasti papildomų pinigų mokytojų atlyginimams ir peržiūrėti viso viešojo sektoriaus finansavimą. Premjeras S.Skvernelis atmetė pagrindinį reikalavimą dėl biudžeto. Pedagogai žada protestuoti toliau.

VIDEO: TIESIOGIAI: protesto akcija „Paskutinis skambutis“

Svarbiausias protesto akcentas– susikibusių žmonių grandinė, kuri nudryko nuo Seimo rūmų iki Švietimo ir mokslo ministerijos, kur iki šiol gyvena 18 streikuojančių pedagogų.

Gyvoje grandinėje kartu su pedagogais stovėjo ir kitų profesinių sąjungų atstovai: medikai, socialiniai darbuotojai, kultūros darbuotojai, Lietuvos žurnalistų sąjungos atstovai, teisėsaugos pareigūnai. Iš viso protesto akcijoje dalyvavo apie 40-50 organizacijų.

Daugiau naujienų apie mokytojų streiką skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius