-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 10 28

Vakcinų lenktynės: rusai giriasi pirmieji sukūrę skiepus nuo koronaviruso

Socialiniuose tinkluose platinamoje žinutėje internautai ėmė džiūgauti, kad rusai pirmieji sukūrė vakciną nuo koronaviruso, ir girti šalies mokslo pasiekimus. Tačiau tai nėra tiesa – rusiškoji vakcina „Sputnik V“ iki šiol nėra registruota pasaulio sveikatos organizacijų.
„Sputnik V“ vakcina nuo koronaviruso
„Sputnik V“ vakcina nuo koronaviruso / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žinutėje apgailestaujama, kad Nobelio premija neatiteko rusams, mat šie jos nusipelnė labiausiai už tai, kad neva pirmieji pasaulyje sukūrė vakciną nuo koronaviruso.

Tai – ne pirmas kartas, kuomet rusai dalijasi panašiomis melagienomis. Socialiniuose tinkluose nuolat platinamos žinutės apie tai, kad „Sputnik V“ neva buvo sukurta anksčiau nei visos kitos vakcinos.

Pirmoji PSO patvirtinta vakcina – Pfizer/BioNTech

Akivaizdu, kad yra didelis skirtumas tarp teiginių „pirma sukurta“ ir „pirma registruota“.

Registraciją, kuri minima rusiškoje „Wikipedia“ interneto enciklopedijos versijoje, atliko Rusijos Federacijos institucijos, tačiau ne pasaulyje pripažintos sveikatos organizacijos – Europos vaistų agentūra (EVA) ar Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Tuo pačiu metu „Pfizer/BioNTech“ gamintojo sukurta vakcina tapo pirmąja, patvirtinta Pasaulio sveikatos organizacijos (informacija apie tai paskelbta 2020 metų gruodžio 31 dieną).

O Europos vaistų agentūra iki šiol taip ir nepatvirtino „Sputnik V“ naudojimo Europos Sąjungoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kiniška vakcina „Sinopharm“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kiniška vakcina „Sinopharm“

Pirmieji buvo kinai

Žinoma, tai, kad vakcinas registravo PSO ar EVA, dar nereiškia, kad jos buvo sukurtos pirmosios.

2020 liepą kinai pradėjo skiepyti „Sinopharm“ bendrovės eksperimentinėmis vakcinomis nuo COVID-19 valstybės tarnautojus, tarptautinius studentus ir būtiniausius darbuotojus, vykstančius į užsienį.

Birželio pabaigoje šia vakcina buvo pradėti skiepyti kinų kariai.

Bendrovė paskelbė „pirmaujanti pasaulyje visais vakcinos kūrimo aspektais“, tačiau nepateikė jokių savo vakcinų veiksmingumo klinikinių įrodymų.

Užuot paskelbusi konkrečių įrodymų, „Sinopharm“ pasidalijo jau paskiepytų asmenų, tarp kurių yra „statybų sektoriaus darbuotojų, diplomatų ir užsienio studentų“, patirtimi.

Tačiau pirmieji šių vakcinų naudojimo eksperimentai Kinijoje buvo atlikti 2020 metų pavasarį, t. y. prieš Rusijos valdžiai paskelbus apie „Sputnik V“ registraciją.

Šiuo metu „Sinopharm“ turi PSO išduotą licenciją skubiam naudojimui (angl. emergency use).

Todėl teiginys, kad būtent rusų mokslininkai Rusijoje sukūrė pirmąją vakciną nuo koronaviruso, yra neteisingas.

Trūksta duomenų

Praėjusių metų pabaigoje rusai pripažino, kad nei Jungtinių Valstijų, nei Europos Sąjungos vaistų kontrolės tarnybos kol kas nedavė leidimo vakcinai „Sputnik V“ platinti, nors vakcina tuo metu jau buvo naudojama Rusijoje ir virtinėje kitų šalių.

PSO pranešė, kad atnaujino sertifikavimo procesą, po kurio galėtų suteikti skubų leidimą „Sputnik V“ po mėnesių vilkinimo, tačiau pareiškė, kad jai vis tiek reikia „viso „Sputnik“ duomenų rinkinio“.

Ši vakcina vis dar iki galo nepatvirtinta autoritetingų sveikatos organizacijų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius