Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 mitų apie sveiką maistą

Valgyti daugiau vaisių yra svarbu laikantis sveikos dietos, tačiau kai kurie maisto produktai ne visada yra tokie sveiki ir nekaloringi, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tinklalapyje ivillage.com pateikti mitai apie sveiką maistą, padės jums susibalansuoti savo maisto racioną.
Sultys
Sultys / 123rf.com nuotr.

Mitas: lieso pieno sudėtyje yra kur kas mažiau kalorijų nei nugriebtame piene

Iš tiesų šiame mite yra dalis tiesos. Tačiau kalorijų skirtumas tėra tik vienas procentas. Liesame piene riebalų yra 2 proc., o nugriebtame jų yra vos 3 proc.

Mitas: rudi kiaušiniai yra sveikesni

Išorinė kiaušinių spalva neturi nieko bendro su jų maistingumu. Maistingosios medžiagos, esančios ruduose ir baltuose kiaušiniuose, yra lygiai tokios pačios, tačiau rudi kiaušiniai vis dėlto yra brangesni. Dietologė Victoria Shanta Retelny sutinka, kad tokia jų kaina išties yra perdėta, ir pataria verčiau rinktis tokius kiaušinius, kuriuose būtų omega3 rūgščių, jie kainuoja brangiau, tačiau tikrai yra verti savo kainos.

Mitas: kalakuto kumpis yra liesesnis nei kiaulės kumpis

Dietologė V.Sh.Retelny perspėja, kad nors kalakutiena ir yra liesesnė nei kiauliena, tačiau ją perkant vertėtų atkreipti dėmesį į gaminio sudėtį. Nes tam, kad kalakutiena būtų skanesnė, į ją dažnai būna dedama druskos ir riebalų, todėl, kai kuriais atvejais, kalorijų kiekis kalakuto mėsoje gali būti netgi didesnis nei kiaulienoje.

Mitas: švieži vaisiai ir daržovės yra visuomet geresnis pasirinkimas nei šaldyti

Nėra nieko blogo pirkti šaldytus vaisius ar daržoves, ypač jeigu jie yra sezoniniai. Tarkime, jeigu žiemos viduryje pirksite šviežias braškes, visų pirma, už jas stipriai permokėsite, antra – dėl transportavimo ir laikymo sąlygų jų maistingumo vertė bus itin sumažėjusi.

„Šaldyti vaisiai ir daržovės tiesą sakant yra tikrai sveiki, kadangi jie užšaldomi tada, kai būna labiausiai sunokę“, – tikina dietologė V.Retelny. Jeigu dažnai perkate konservuotus vaisius, stenkitės rinktis tokią produkciją, kurioje būtų kiek įmanoma mažiau natrio. Dietologė pataria konservuotas daržoves ar vaisius prieš vartojimą nuplauti šaltu vandeniu.

Mitas: salotos yra pats sveikiausias maistas

Jeigu vietoj mėsainio rinksitės salotas, galbūt tikrai būsite sveikesni, tačiau, kalbant apie kalorijas, ši taisyklė galioja ne visada. Pavyzdžiui, įprastame mėsainyje yra 250 kalorijų ir 9 gramai riebalų, o Cezario salotose su ant laužo kepta vištiena yra apie 380 kalorijų ir 23 gramai riebalų. Jeigu mėgstate salotas su traškia vištiena, tuomet kalorijų suvartosite net 540 ir suvalgysite 36 gramus riebalų.

Salotos, kuriose yra daug sūrio, kumpio ar traškios mėsos, tikrai bus kaloringesnės, todėl prieš ruošdamiesi jas valgyti, atkreipkite dėmesį į jų sudėtį.

Mitas: sausainiai be cukraus yra pats nekaloringiausias desertas

Jeigu tikrai mėgstate sausainius, geriau rinkitės įprastus, kadangi sausainiai, kuriuose nėra cukraus ir riebalų, nėra labai sotūs. Todėl suvalgę vieną, be jokios abejonės, užsinorėsite jų ir daugiau, kol galų gale kalorijų suvartosite daug daugiau nei suvalgę paprastą sausainį. Juk kalorijų sausainiuose be cukraus tikrai nėra taip mažai, kaip jums gali pasirodyti.

Mitas: margarinas yra sveikesnis už sviestą

Tai vienas dažniausiai pasitaikančių mitų. Viskas priklauso nuo jums patinkančios margarino rūšies. Kai kurio margarino sudėtyje galima aptikti vadinamųjų hidrogenizuotų riebalų, kurie yra nepaprastai žalingi žmogaus organizmui. Šiuo metu mokslininkų yra visiškai įrodyta, kad šie riebalai tiesiogiai sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, taip pat skatina nutukimą ir sukelia antrojo tipo diabetą.

Jie kraujo riebalus veikia blogiau už bet kuriuos kitus riebalus – jie ne tik didina blogojo cholesterolio kiekį, bet ir mažina gerojo cholesterolio kiekį. Tokios neigiamos įtakos neturi jokie kiti riebalai.

Taip pat nepamirškite, kad sviesto ir margarino sudėtyje yra lygiai toks pats kalorijų ir riebalų kiekis.

Mitas: vaisių sultyse yra mažiau kalorijų nei įvairiuose limonaduose

Niekas nesiginčytų, kad atsisakyti limonado yra gerai, tačiau, siekiant suvartoti mažiau kalorijų, sultys taip pat ne visada yra geras pasirinkimas – vienoje skardinėje kolos yra beveik tiek pat kalorijų, kiek jų yra vienoje stiklinėje nesaldintų obuolių ar apelsinų sulčių. Ir nors natūraliose, šviežiai spaustose sultyse yra gausu jūsų organizmui ypatingai reikalingų medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų, mineralų ir antioksidantų, jeigu jų gersite pernelyg daug, kalorijos pradės matytis ant jūsų liemens. Todėl dietologė pataria apsiriboti tik viena stikline šviežiai spaustų sulčių per dieną.

Mitas: riešutų sviestas, kurio sudėtyje yra mažiau riebalų, yra sveikesnis

Toks sviestas tikrai ne visada yra geresnis pasirinkimas už įprastą riešutų sviestą. Tiesą sakant, gamintojai, norėdami kompensuoti riebalų kiekį, dažnai į šį sviestą prideda daugiau cukraus, natrio ir jau anksčiau minėtų  hidrogenizuotų riebalų. Todėl prieš pirkdami, visuomet atidžiai perskaitykite gaminio sudėtį.

Mitas: šaltame jogurte yra mažiau kalorijų nei leduose

Daugelis žmonių mano, kad jogurtas yra daug sveikesnis už ledus. Tačiau tai ne visada yra teisinga nuomonė. Yra tokių jogurto rūšių, kuriose kalorijų yra net dvigubai daugiau nei vienoje vidutinio dydžio ledų porcijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius