Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plastinė chirurgija: atsakymai į klausimus apie kūno linijas

Kodėl kartais nei mankštos, nei dietos nepadeda atsikratyti pilvuko – kitos dalys sulysta greičiau...?
Dauguma apklaustų lietuvių teigia esantys nepatenkinti savo pilvo išvaizda.
Dauguma apklaustų lietuvių teigia esantys nepatenkinti savo pilvo išvaizda. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pilvo forma pakinta dėl pačių įvairiausių priežasčių. Metams bėgant priaugama svorio, nes lėtėja medžiagų apykaita, o valgome tokį patį maisto kiekį. Taip pat poodžio riebalai kaupiasi naudojant įvairius medikamentus, pavyzdžiui, hormonus. Moterims po nėštumo pilvo siena dažnai nebeturi tonuso, oda tampa suglebusi, nes negrįžtamai padidėja tarpas tarp pilvo raumenų. Staiga netekus daug svorio, taip pat būna odos perteklius. Kartais vienokią ar kitokią pilvo formą sąlygoja genetiniai faktoriai – ją paveldime iš protėvių. Panašios priežastys sąlygoja ir vyrų pilvo pakitimus, kai neretai šalia „alaus“ pilvo būna ir riebalų sankaupos pilvo šonuose. Dažniausiai šiais atvejais dieta ir mankšta nedaug tegali padėti.

Ką siūlo plastinė chirurgija tokiems žmonėms?

Plastinė chirurgija pacientams, išbandžiusiems mankštą ir dietą, gali padėti pasiekti norimą pilvo formą. Kartais užtenka tik riebalų nusiurbimo, atliekant kelis mažus pjūvius mažai matomose ar apatinių drabužių uždengiamose vietose. Riebalų nusiurbimo metu galima pakeisti žmogaus pilvo, šlaunų, sėdmenų, klubų, kelių, čiurnų, rankų ar net veido formą mažinant, o kartais net pridedant riebalų. Kitais atvejais, kai riebalų nusiurbimo neužtenka, atliekama pilvo sienos plastika. Operacijos metu šalinamas odos ir poodžio perteklius, sutvirtinami pilvo sienos raumenys.

Kiek trunka operacija? Koks pooperacinis periodas?

Riebalų nusiurbimo operacija trunka apie valandą, o pilvo sienos plastika – dvi valandas. Tiek po riebalų nusiurbimo, tiek po pilvo sienos plastikos tenka dėvėti specialų korsetą iki mėnesio laiko.

Ar efektas gali būti ilgalaikis? Nuo ko tai priklauso?

Tiek po pilvo riebalų nusiurbimo, tiek po pilvo plastikos efektas būna ilgalaikis, jei toliau atliekami fiziniai pratimai ir ribojamas kalorijų kiekis.

Kokios galimos pooperacinės komplikacijos?

Problemos po intervencijų gali būti tos pačios, kaip ir po visų kitų operacijų. Infekcijos rizika sumažinama profilaktiškai naudojant antibiotikus, o embolijos riziką didina ankstyvi judesiai po intervencijų. Patartina prieš operaciją atsisakyti rūkymo, nes rūkymas didina komplikacijų riziką.

Ar šios operacijos tinka ir pilvotiems vyrams?

Vyrus taip pat dažnai kamuoja pilvo sienos kontūro pakitimai, todėl visos šios chirurginės priemonės yra taikomos ir jiems.

Bėgant metams, talijos ir klubų apimtys „deformuojasi“, stambėja, kartais itin neproporcingai. Nuo ko tai priklauso?

Tai priklauso nuo daugelio faktorių. Pirmiausia, svarbi moters anatomija, kurią ji paveldi iš savo tėvų ir protėvių. Reikšmės taip pat turi ir mitybos įpročiai – moterims riebalai ypač linkę kauptis ant šlaunų ir pilvo apačioje – būna taip vadinamas „kriaušės“ tipo nutukimas. Įtakos gali turėti ir buvę gimdymai, vartojami kontraceptiniai ar kiti hormoniniai preparatai, sumažėjęs judrumas.

Kaip talijos ir klubų „trūkumus“ gali koreguoti plastinė chirurgija?

Talijos ir klubų formas galima koreguoti nusiurbiant riebalų sankaupas iš minėtų sričių. Operacija trunka vidutiniškai valandą, riebalai siurbiami specialių kaniulių pagalba. Randai po operacijos būna labai maži ir paslėpti raukšlėse ar bikinio dengiamose vietose. Po riebalų nusiurbimo reikia 3 savaites nešioti specialų elastinį korsetą, kuris padeda susitraukti odai ir sumažėti minkštųjų audinių tinimui.

Kokio įmanoma tikėtis rezultato? Per kiek laiko nunyksta intervencijos pėdsakai?

Jau iškart po riebalų nusiurbimo operacijos nebelieka riebalų sankaupų „probleminėse“ vietose. Tačiau minkštieji audiniai būna patinę, ir šis patinimas palaipsniui slūgsta per pirmuosius kelis mėnesius. Riebalų nusiurbimas taip pat ryškiai pagerina celiulito pažeistų vietų vaizdą.

Ar tokios operacijos tinka ir aptukusiems vyrams?

Vyrams būdingesnis „obuolio“ nutukimo tipas – riebalai ypač kaupiasi ant liemens. Jų atsikratyti taip pat gali padėti plastinė chirurgija.

Ar riebalų nusiurbimas yra pavojinga procedūra?

Riebalų nusiurbimas yra viena dažniausių operacijų, tačiau tai nereiškia, kad ji viena iš paprasčiausių ir tinkančių absoliučiai visiems. Nors riebalų nusiurbimas – minimali invazija į žmogaus kūną, kai atliekami tik nedideli pjūviai kaniulei įvesti, tačiau tai visgi operacija, kuri atliekama operacinėje ir rizikinga kaip ir bet kuri intervencija. Komplikacijų kiekį galima sumažinti siurbiant „saugų“ riebalų kiekį, laikantis tam tikro režimo po operacijos.

Ką riebalų nusiurbimas gali ir ko negali?

Riebalų nusiurbimas nėra priemonė numesti svorį. Labai dažnai pacientai atvyksta į konsultaciją tikėdamiesi, kad plastikos chirurgas padės atsikratyti papildomų 5-10, o kartais ir dar daugiau kilogramų. Riebalų nusiurbimas negali pakeisti dietos ar fizinių pratimų! Riebalų nusiurbimas taip pat negali sumažinti celiulito ar strijų. Riebalų nusiurbimas gali padėti pakeisti kūno kontūrus ypač tose vietose, kurios sunkiai paveikiamos dietos ar fizinių pratimų. Problematiškos vietos dažniausiai būna šlaunų šonai, juosmens sritys, kelių vidiniai paviršiai, taip pat pilvas bei smakras.

Ar riebalai atauga?

Nusiurbus riebalus, pašalinamos riebalų ląstelės, todėl tose vietose riebalai „neatauga“. Kūno formos ir proporcijos išliks tokios pačios, jei svorio nežymiai priaugama ar netenkama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius