-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 mitai apie miegą

Kiekvienam žmogui reikia gerai išsimiegoti. Tačiau šiuolaikinėje visuomenėje pernelyg daug skubos ir streso, todėl neretą žmogų kamuoja nemiga. O bandant jos išvengti, daugelis naudojasi nuo seno žinomais ir, deja, ne visada teisingais patarimais, kurie kartais gali tik pabloginti esamą situaciją.
Moteris miega
Moteris miega / Photos.com nuotr.
Temos: 2 Miegas Alkoholis

Tinklalapyje ivillage.com pateiktus 5 dažniausiai pasitaikančius mitus apie miegą apžvelgia ir patarimais dalijasi Klyvlende (JAV) esančio Miego sutrikimų centro ekspertė Michelle Drerup.

Mitas: Žmogui reikia 8 valandų miego per naktį

Tiesa: Kiekvienas žmogus yra skirtingas, todėl ir jo miego poreikiai labai skiriasi. Skaičius 8 tikrai nėra niekuo ypatingas. Tam, kad žmogus dieną jaustųsi žvaliai, jam tikrai nebūtina išmiegoti visas 8 valandas. Kiekvienas žmogus, stebėdamas savo organizmo poreikius, turėtų pats nusistatyti reikiamą miego normą, kad ryte jis jaustųsi gerai išsimiegojęs ir žvalus.

Mitas: Jeigu savaitgaliais ilgiau miegosite, kompensuosite darbo dienomis susikaupusį miego trūkumą

Tiesa: Žmogaus organizmas reikalauja pastovumo, todėl jaustumėtės kur kas geriau, jeigu eitumėte miegoti ir atsikeltumėte kasdien tuo pačiu metu. Jeigu savaitgaliais miegosite ilgiau nei įprasta, pažeisite savo miego ritmą, ir dėl to jausitės dar blogiau. Mokslininkai atskleidė, kad žmonėms užmigti sunkiausiai sekasi būtent sekmadienio naktimis. O to priežastis labai paprasta – jeigu sekmadienį keliatės 11 val. ryto, negalite tikėtis, kad jūsų organizmas bus pasiruošęs eiti miegoti 10 valandą vakaro, vien dėl to, kad pirmadienį jums reikės keltis 6 val. ryto.

Mitas: Geriau užmigsite, jeigu prieš miegą pažiūrėsite televizorių

Tiesa: Daugelis miego sutrikimų ekspertų pataria savo miegamajame išvis neturėti televizoriaus. Kadangi jį žiūrėdami jūs kaip tik išblaškysite savo norą miegoti, ką jau kalbėti apie tai, jeigu prieš miegą mėgstate žiūrėti siaubo filmus. Verta paminėti, kad televizoriaus žiūrėjimas lovoje ne vienintelė su miegu nesuderinama veikla, savo miego erdvėje jums taip pat nederėtų valgyti, kalbėtis telefonu ar dirbti su kompiuteriu.

Mitas: Alkoholis padeda užmigti

Tiesa: Alkoholis išties padės užmigti, tačiau tai dar nereiškia, kad gerai išsimiegosite. Priešingai – alkoholis labiausiai paveikia antrąjį miego ciklą, kai žmogus turėtų labiausiai atsipalaiduoti ir pailsėti. Išgėrę pernelyg daug alkoholio vakare, naktį miegosite labai neramiai su dažnais pabudimais, ypač anksti  iš ryto. Na, o jeigu vakare vis dėlto žadate vartoti alkoholį, geriausia būtų išgeriamą kiekį bent kiek riboti, ir pasistengti alkoholio nevartoti likus mažiausiai dviem valandom  iki miego.

Mitas: Jeigu jus kamuoja nemiga, pietų miegas gali padėti nuo pervargimo

Tiesa: Jeigu jus kamuoja nemiga, pietų miegas šią situaciją tik dar labiau pablogins. Vis dėlto žmonėms, kurie naktimis gerai išsimiega, pietų miegas tikrai yra naudingas. Tyrimuose buvo atskleista, kad žmonėms, kurie kasdien miegodavo bent po 45 minutes per pietus, stipriai pagerėjo atmintis ir sumažėjo kraujo spaudimas. Tačiau nemigos kamuojamiems žmonėms, miegoti pietų miego nepatartina, nes tai tik dar labiau sumažins galimybę užmigti ir kokybiškai išsimiegoti naktį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius