Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiesa ar melas? N.Zobovas įsitikinęs, kad meškos nėra mėsėdės: „Nevalgo iš tikrųjų. Nevalgo“

Penktadienį kilus triukšmui dėl varganai atrodančios „VIP cirko“ meškos, cirko įkūrėjas Nikolajus Zobovas pareiškė, kad savo meškų nemaitina mėsa, nes meškos mėsos tiesiog neėda. Nepaisant to, kad bet kas, lankęs mokyklą ar matęs bent vieną dokumentinį filmą apie šiuos gyvūnus, žino, jog rudosios meškos yra visaėdės, 15min vis tiek nusprendė patikrinti, ar N.Zobovas sako tiesą. Kaip turi būti maitinama nelaisvėje laikoma rudoji meška?
Meška ir M.Zobovas
Meška ir M.Zobovas / Aliaus Koroliovo nuotr.

„Nevalgo iš tikrųjų. Nevalgo, – penktadienį 15min priminus, jog pagal viešai prieinamą informaciją meškos ėda mėsą, aiškino N.Zobovas. – Padėkit obuolius, mėsą ar kokią duoną, ir meškos valgys duonytę ir valgys obuoliukus. O mėsą padės.“

Penktadienį kilus dideliam pasipiktinimui dėl sulysusios cirko meškos, N.Zobovas 15min pareiškė gyvūną maitinantis arbūzais, obuoliukais ir persikais.

Stopkadras/„VIP Cirko“ pasirodymas
Stopkadras/„VIP Cirko“ pasirodymas

A.Grebliauskienė: reikia ne tik mėsos, bet ir žuvies

Apie rudųjų meškų mitybą paklausta Lietuvos zoologijos sodo Plėšriųjų žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė 15min teigė, kad rudosios meškos racione turi būti mėsos.

Šiuo metu zoologijos sodas rudųjų meškų neturi, bet kai jos buvo laikomos, gyvūnai maitinti pagal griežtai nustatytas taisykles.

A.Grebliauskienė pabrėžė, kad meškos visaėdės – minta ir mėsa, ir augalais.

„Kiek, pamenu, į racioną įeidavo daržovių, bet buvo ir mėsos, ir žuvies, – teigė ji. – Rudieji lokiai ir gamtoje pasigauna žuvį ir kokį nors smulkų gyvūnėlį. Jie ne kaip tigrai ar liūtai, kur minta vien mėsa, bet racione turėtų būti. Nes tai yra maisto medžiagos, kurių daržovėse nėra.“

Iš Lietuvos zoologijos sodo 15min pateikto rudosioms meškoms nustatyto paros raciono matyti, kad per parą meškai reikia duoti pusę kilogramo mėsos, taip pat meška turi būti šeriama ir žuvimi, įvairiomis daržovėmis, vaisiais ir kitais produktais. Per parą meškai reikia 20 tūkst. kalorijų.

Lietuvos zoologijos sodo nuotr. /Rudosios meškos paros racionas
Lietuvos zoologijos sodo nuotr. /Rudosios meškos paros racionas

Cirko meškos verčiamos tapti vegetarėmis

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas Laimutis Budrys 15min taip pat atkreipė dėmesį, jog rudoji meška yra visaėdis gyvūnas.

„Meška gali užpulti kitą, mažesnį, žinduolį ar graužiką kokį nors. Jos toks racionas“, – sakė jis.

L.Budrys pridūrė, kad nelaisvėje laikomą gyvūną galima atpratinti nuo kai kurių jo mitybos sudedamųjų dalių.

„Jis išgyventų, tik klausimas, kaip jam atsilieptų gyvenimo kokybei ir sveikatos būklei“, – neslėpė jis.

Specialistas sakė, kad kartais cirko meškoms žalia mėsa neduodama, nes tikima, jog žalia mėsa skatina gyvūno agresiją.

„Kiek tame tiesos, sunku pasakyti. Girdėjau, kad cirko meškos šeriamos augalinės kilmės maistu, įvairiais koncentratais. Ar tai gerai, ar negerai... Kiekvieno gyvūno paėmimas ir laikymas nelaisvėje nėra gėris – kalbos nėra“, – pridūrė jis.

Išvaizda priklauso nuo sezono

Nekokią „VIP cirko“ gyvūno išvaizdą N.Zobovas taip pat teisina tuo, jog šiuo metu gyvūno kailis nusišėrė.

L.Budrys sutiko, kad apie gyvūno būklę pirmiausiai sprendžiama iš to, kaip jis atrodo. „Jeigu žvėris negauna visaverčio maisto, jei gyvenimo sąlygos jam neįprastos, tai toks gyvūnas pirmiausia savo išvaizda parodo, kad jis nėra visavertis“, – pabrėžė jis.

Tačiau pašnekovas pridėjo, kad meškos išvaizdai turi įtakos ir sezono metas – dabar meškos šeriasi, o nusišėręs gyvūnas atrodo prasčiau, nei užsiauginęs tankų kailį.

„Pavyzdžiui, smulkesni gyvūnai, kad ir usūriniai šunys. Vasaros pradžioje, kai jie keičia žiemos kailį į vasarinį, jų išvaizda būna šiaip sau“, – teigė jis.

Rudosios meškos daugiausia riebalų prikaupia prieš žiemą, tad rudenį gerokai suapvalėja, todėl ir geriau atrodo, o pavasarį, kadangi žiemą nesimaitino, meška atrodo gerokai pabadavusi.

15min vertinimu, N.Zobovas, teigdamas, kad meškos visiškai nevalgo mėsos, sakė netiesą. Meškos, specialistų vertinimu, mėsos nevalgo tik tuomet, jei jos negauna.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius